X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki - 2017
Odpowiedz

Nowe staraczki - 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, witam również w klubie też usunęli mi pojedyncze ogniska endomendy na jajnikach, udrożnili jeden jajowód, a drugi zapchany, poskręcany nie dało sie go udroznić.
    Też jestem na etapie szukania zamienników, już wyeliminowałam kawę, czerwone mięso, czarną herbatę, zrobiłam sobie pasztet z soczewicy, staram się jeść dużo owoców, warzyw. Z tą mąką próbuję też coś wymyślić. Chleb jem żytni wieloziarnisty- nie wiem czy jest ok. Problem mam z naleśnikami, pierogami.
    Jeśli chodzi o makaron to muszę za nim popatrzeć:)

EA lubi tę wiadomość

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to sie pytajcie co potrzebujecie, troche dziwnych przepisow juz przewalilam w swojej karierze :)

Zaraz wrzuce przepis na nalesniki i ciasto na pierogi

Marlena24, MalPog lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym potrzebowała przepis na szybki chlebuś, pierogi, naleśniki, ogolnie jakieś fajne obiady, bo wyluczajac czerowne mieso, to strasznie mi sie zawezyły pomysły. :)

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierogi wytrawny farsz 50 szt
    60 g mielonego siemienia lnianego lub Psylium
    300 mąki gryczanej
    150 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    1 łyżka oleju

To moja ulubiona mieszanka. Ale proponuje na probe zrobic z polowy, bo trzeba sobie wyczuc konsystencje ciasta. Siemie lub Psylium jest absolutnie konieczne, bo inaczej ciasto nie bedzie elastyczne

EA lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam też o mące gryczanej, jest bardzo droga za 1 kg ok 6 zł trzeba dać. Ale czego sie nie robi dla zdrowia:)

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba

EA lubi tę wiadomość

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlenka, to zobacz na cene maki migdalowej....

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tamtym tygodniu dostałam od koleżanki przepis na chlebek gryczany - jeszcze nie robiłam, ale kiedyś miałam okazję go jeść i był spoko.

Przepis:
    - 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej (dobra jest z Biedronki)
    - zimna woda
    - 1 czubata łyżeczka soli
    - do przyprawienia: papryka, kurkuma – wg uznania (od kurkumy chleb będzie żółty)
    - dodatki do chleba: około 1/3 szklanki siemienia lnianego, 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 1/3 szklanki ziaren dyni - wg uznania, można dodać inne składniki

Porcja na 1 blachę keksówkę o długości 25 cm.

1. Do miski wsypać kaszę i zalać wodą tak, aby powierzchnia wody była wyżej o około 2cm od powierzchni kaszy – odstawić na 48h.
    2. Zlać nadmiar wody, wsypać sól i paprykę, następnie zmiksować, wrzucić dodatki: ziarno słonecznika, ziarno dyni, siemię lniane.
    3. Przygotować blaszkę, którą należy wyłożyć papierem. Przenieść kaszę do blaszki i przykryć ją w np. folią, papierem – odstawić na 12h.
    3. Piec w 200C przez 60min.
    4. Chleb najlepiej potem trzymać w papierze, nigdy w foli.

Koleżanka mówiła, że bardzo ważne jest przestrzeganie czasu na namaczanie i odstawienie gotowej masy. Jak będzie za krótko lub za długo, to chlebek nie wyjdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)
  • Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonaly chleb bezglutenowy upiekla mi osatnio bezglutenowa kolezanka. Byl efektem wielu lat doswiadczen hehe. Smakowal prawie jak Focaccia. Jak ja zlapie to moge w tygodniu podac przepis. Ale ona nie piecze raczej. Ma piekarnie lub kupuje w Lidlu/Biedrze. I tylko w pracy je kanapki.

EA lubi tę wiadomość

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba

Z mąką kokosową robię placuszki na śniadanie. Bardzo proste i szybkie. Naleśniki mi nie wyszły, bo były zbyt kruche i nie dało się ich zwijać. Ale do placuszków jest mega :)

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam chleb gryczany na zakwasie ! Mam piekarnie, ktora taki robi. Sprzedaje tez przez neta na zamowienie i wysyla poczta :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Marlenka, to zobacz na cene maki migdalowej....
    Omg. Nasza dieta jest jednym słowem 'na bogato'
    A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malpog, to wlasnie kwestia grubosci tej maki :( Trzeba miec cos co wyglada jak maka ziemniaczana. U nas ciezko, siostra w UK ma wypas. Przywiozla mi taka wlasnie.

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Malpog, to wlasnie kwestia grubosci tej maki :( Trzeba miec cos co wyglada jak maka ziemniaczana. U nas ciezko, siostra w UK ma wypas. Przywiozla mi taka wlasnie.

Ja własnie kupiłam kokosową grubo mieloną. Drobniejsza niż wiórki kokosowe, ale znacznie grubsza niż normalna mąka. muszę rozejrzeć się za jakąś drobniejszą :)

55c44e79ce.png

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. Mleko pije, ale nieduzo, bo nie pije kawy z mlekiem, ani nie jem platkow :D Nie mozna kakao ? Czy kwestia mleka ? Kakao jest ekstaza z mlekiem kokosowym ! Matko, chyba sobie zrobie rano...Co do obiadow. No robie rozne kombinacje. W googlu wpisuj pomysl na kurczaka i przegladaj obrazki :D

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz kogos w UK to polecam wykorzystac. Wiekszy wybor, lepsze i o polowe tansze. Glupia marka Tesco u nich ma pelno bezglutenowych produktow. I tanich.

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym wydaje mi sie, ze jak zjesz od dzwona jakiegos wieprzka, to sie nic nie stanie :P

MalPog, Marlena24 lubią tę wiadomość

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:
    Omg. Nasza dieta jest jednym słowem 'na bogato'
    A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.

Czerwone mięso jem czasami. Ograniczyłam do minimum (1 raz w tyg.), ale nie wyeliminowałam w 100%. U mnie większy problem jest z kurczakiem. Kiedyś stanowił 80% mojej diety, a gin zabronił mi go jeść! :( Jego zdaniem kurczaki sprzedawane w sklepach nafaszerowane są hormonami (to fakt), co w przypadku endomendy nie może być akceptowane. Polecił zamianę kuraka na indyka i rybę. Jeśli muszę kurczaka, to tylko okazjonalnie i wyłącznie zagrodowego, albo takiego od gospodarza (jaaaasne, skąd go wziąć?). Żadnych kurczaków marketowych. Mleka używam tylko do kawy, próbuję zastąpić kokosowym, ale dobre kokosowe kosztuje ok. 7 zł i wystarczy mi na ok. 3-4 kawy, więc słaby interes :/ Sery ograniczyłam, nie mam wielkiego ciśnienia na nie. Problem ze śmietaną, którą dodaję do zup lub surówek :/ Nie jest to łatwe, ale mam nadzieję, że małymi krokami powinno się udać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:30

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EA wrote:
    Witaj w klubie kochana...
    Ja od dwóch tygodni nie jem wcale chleba, przerzuciłam się na wafle ryżowe bez glutenu. Oby to coś pomogło..

EA spróbuj wafle ryżowe z masłem orzechowym :) Moje odkrycie roku! :D

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Surowki na jogurcie gestym- Zott nie puszcza wody. Ale litr mleka na 4 kawy ? Serio :D ? Ja tez nie jem czesto kurczakow, bo mam alergie, wiec to prawda, co mowi gin. Momentalnie laduje w toalecie...Lubie bardzo ryby. W zeszlym tygodniu zjadlam ich tyle, ze stwierdzilam, ze bede swiecic :D Najbwrdziej lubie smroda mintaja. Z twarogow i zoltych serow nie zrezygnuje niiiigdyyyy. Trudno :D Ale ostatnio testuje kuchnie weganska i jest to dla mnie niewyobrqzalnie smaczne. Ale to nie jest dieta dla mezczyzn, a nie bede dwoch obiadow robic...

‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ