Nowe staraczki - 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny, witam również w klubie też usunęli mi pojedyncze ogniska endomendy na jajnikach, udrożnili jeden jajowód, a drugi zapchany, poskręcany nie dało sie go udroznić.
Też jestem na etapie szukania zamienników, już wyeliminowałam kawę, czerwone mięso, czarną herbatę, zrobiłam sobie pasztet z soczewicy, staram się jeść dużo owoców, warzyw. Z tą mąką próbuję też coś wymyślić. Chleb jem żytni wieloziarnisty- nie wiem czy jest ok. Problem mam z naleśnikami, pierogami.
Jeśli chodzi o makaron to muszę za nim popatrzeć
EA lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pierogi wytrawny farsz 50 szt
60 g mielonego siemienia lnianego lub Psylium
300 mąki gryczanej
150 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka oleju
To moja ulubiona mieszanka. Ale proponuje na probe zrobic z polowy, bo trzeba sobie wyczuc konsystencje ciasta. Siemie lub Psylium jest absolutnie konieczne, bo inaczej ciasto nie bedzie elastyczneEA lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba
EA lubi tę wiadomość
-
W tamtym tygodniu dostałam od koleżanki przepis na chlebek gryczany - jeszcze nie robiłam, ale kiedyś miałam okazję go jeść i był spoko.
Przepis:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej (dobra jest z Biedronki)
- zimna woda
- 1 czubata łyżeczka soli
- do przyprawienia: papryka, kurkuma – wg uznania (od kurkumy chleb będzie żółty)
- dodatki do chleba: około 1/3 szklanki siemienia lnianego, 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 1/3 szklanki ziaren dyni - wg uznania, można dodać inne składniki
Porcja na 1 blachę keksówkę o długości 25 cm.
1. Do miski wsypać kaszę i zalać wodą tak, aby powierzchnia wody była wyżej o około 2cm od powierzchni kaszy – odstawić na 48h.
2. Zlać nadmiar wody, wsypać sól i paprykę, następnie zmiksować, wrzucić dodatki: ziarno słonecznika, ziarno dyni, siemię lniane.
3. Przygotować blaszkę, którą należy wyłożyć papierem. Przenieść kaszę do blaszki i przykryć ją w np. folią, papierem – odstawić na 12h.
3. Piec w 200C przez 60min.
4. Chleb najlepiej potem trzymać w papierze, nigdy w foli.
Koleżanka mówiła, że bardzo ważne jest przestrzeganie czasu na namaczanie i odstawienie gotowej masy. Jak będzie za krótko lub za długo, to chlebek nie wyjdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17
EA lubi tę wiadomość
-
Doskonaly chleb bezglutenowy upiekla mi osatnio bezglutenowa kolezanka. Byl efektem wielu lat doswiadczen hehe. Smakowal prawie jak Focaccia. Jak ja zlapie to moge w tygodniu podac przepis. Ale ona nie piecze raczej. Ma piekarnie lub kupuje w Lidlu/Biedrze. I tylko w pracy je kanapki.
EA lubi tę wiadomość
-
Karolyna wrote:Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba
Z mąką kokosową robię placuszki na śniadanie. Bardzo proste i szybkie. Naleśniki mi nie wyszły, bo były zbyt kruche i nie dało się ich zwijać. Ale do placuszków jest megaEA lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarolyna wrote:Marlenka, to zobacz na cene maki migdalowej....
A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17
-
Karolyna wrote:Malpog, to wlasnie kwestia grubosci tej maki
Trzeba miec cos co wyglada jak maka ziemniaczana. U nas ciezko, siostra w UK ma wypas. Przywiozla mi taka wlasnie.
Ja własnie kupiłam kokosową grubo mieloną. Drobniejsza niż wiórki kokosowe, ale znacznie grubsza niż normalna mąka. muszę rozejrzeć się za jakąś drobniejszą -
Tzn. Mleko pije, ale nieduzo, bo nie pije kawy z mlekiem, ani nie jem platkow
Nie mozna kakao ? Czy kwestia mleka ? Kakao jest ekstaza z mlekiem kokosowym ! Matko, chyba sobie zrobie rano...Co do obiadow. No robie rozne kombinacje. W googlu wpisuj pomysl na kurczaka i przegladaj obrazki
-
Marlena24 wrote:Omg. Nasza dieta jest jednym słowem 'na bogato'
A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.
Czerwone mięso jem czasami. Ograniczyłam do minimum (1 raz w tyg.), ale nie wyeliminowałam w 100%. U mnie większy problem jest z kurczakiem. Kiedyś stanowił 80% mojej diety, a gin zabronił mi go jeść!Jego zdaniem kurczaki sprzedawane w sklepach nafaszerowane są hormonami (to fakt), co w przypadku endomendy nie może być akceptowane. Polecił zamianę kuraka na indyka i rybę. Jeśli muszę kurczaka, to tylko okazjonalnie i wyłącznie zagrodowego, albo takiego od gospodarza (jaaaasne, skąd go wziąć?). Żadnych kurczaków marketowych. Mleka używam tylko do kawy, próbuję zastąpić kokosowym, ale dobre kokosowe kosztuje ok. 7 zł i wystarczy mi na ok. 3-4 kawy, więc słaby interes
Sery ograniczyłam, nie mam wielkiego ciśnienia na nie. Problem ze śmietaną, którą dodaję do zup lub surówek
Nie jest to łatwe, ale mam nadzieję, że małymi krokami powinno się udać...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:30
EA lubi tę wiadomość
-
EA wrote:Witaj w klubie kochana...
Ja od dwóch tygodni nie jem wcale chleba, przerzuciłam się na wafle ryżowe bez glutenu. Oby to coś pomogło..
EA spróbuj wafle ryżowe z masłem orzechowymMoje odkrycie roku!
EA lubi tę wiadomość
-
Surowki na jogurcie gestym- Zott nie puszcza wody. Ale litr mleka na 4 kawy ? Serio
? Ja tez nie jem czesto kurczakow, bo mam alergie, wiec to prawda, co mowi gin. Momentalnie laduje w toalecie...Lubie bardzo ryby. W zeszlym tygodniu zjadlam ich tyle, ze stwierdzilam, ze bede swiecic
Najbwrdziej lubie smroda mintaja. Z twarogow i zoltych serow nie zrezygnuje niiiigdyyyy. Trudno
Ale ostatnio testuje kuchnie weganska i jest to dla mnie niewyobrqzalnie smaczne. Ale to nie jest dieta dla mezczyzn, a nie bede dwoch obiadow robic...