X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki - 2017
Odpowiedz

Nowe staraczki - 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, witam również w klubie też usunęli mi pojedyncze ogniska endomendy na jajnikach, udrożnili jeden jajowód, a drugi zapchany, poskręcany nie dało sie go udroznić.
    Też jestem na etapie szukania zamienników, już wyeliminowałam kawę, czerwone mięso, czarną herbatę, zrobiłam sobie pasztet z soczewicy, staram się jeść dużo owoców, warzyw. Z tą mąką próbuję też coś wymyślić. Chleb jem żytni wieloziarnisty- nie wiem czy jest ok. Problem mam z naleśnikami, pierogami.
    Jeśli chodzi o makaron to muszę za nim popatrzeć:)

EA lubi tę wiadomość

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to sie pytajcie co potrzebujecie, troche dziwnych przepisow juz przewalilam w swojej karierze :)

Zaraz wrzuce przepis na nalesniki i ciasto na pierogi

Marlena24, MalPog lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym potrzebowała przepis na szybki chlebuś, pierogi, naleśniki, ogolnie jakieś fajne obiady, bo wyluczajac czerowne mieso, to strasznie mi sie zawezyły pomysły. :)

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierogi wytrawny farsz 50 szt
    60 g mielonego siemienia lnianego lub Psylium
    300 mąki gryczanej
    150 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    1 łyżka oleju

To moja ulubiona mieszanka. Ale proponuje na probe zrobic z polowy, bo trzeba sobie wyczuc konsystencje ciasta. Siemie lub Psylium jest absolutnie konieczne, bo inaczej ciasto nie bedzie elastyczne

EA lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam też o mące gryczanej, jest bardzo droga za 1 kg ok 6 zł trzeba dać. Ale czego sie nie robi dla zdrowia:)

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba

EA lubi tę wiadomość

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlenka, to zobacz na cene maki migdalowej....

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tamtym tygodniu dostałam od koleżanki przepis na chlebek gryczany - jeszcze nie robiłam, ale kiedyś miałam okazję go jeść i był spoko.

Przepis:
    - 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej (dobra jest z Biedronki)
    - zimna woda
    - 1 czubata łyżeczka soli
    - do przyprawienia: papryka, kurkuma – wg uznania (od kurkumy chleb będzie żółty)
    - dodatki do chleba: około 1/3 szklanki siemienia lnianego, 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 1/3 szklanki ziaren dyni - wg uznania, można dodać inne składniki

Porcja na 1 blachę keksówkę o długości 25 cm.

1. Do miski wsypać kaszę i zalać wodą tak, aby powierzchnia wody była wyżej o około 2cm od powierzchni kaszy – odstawić na 48h.
    2. Zlać nadmiar wody, wsypać sól i paprykę, następnie zmiksować, wrzucić dodatki: ziarno słonecznika, ziarno dyni, siemię lniane.
    3. Przygotować blaszkę, którą należy wyłożyć papierem. Przenieść kaszę do blaszki i przykryć ją w np. folią, papierem – odstawić na 12h.
    3. Piec w 200C przez 60min.
    4. Chleb najlepiej potem trzymać w papierze, nigdy w foli.

Koleżanka mówiła, że bardzo ważne jest przestrzeganie czasu na namaczanie i odstawienie gotowej masy. Jak będzie za krótko lub za długo, to chlebek nie wyjdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)
  • Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonaly chleb bezglutenowy upiekla mi osatnio bezglutenowa kolezanka. Byl efektem wielu lat doswiadczen hehe. Smakowal prawie jak Focaccia. Jak ja zlapie to moge w tygodniu podac przepis. Ale ona nie piecze raczej. Ma piekarnie lub kupuje w Lidlu/Biedrze. I tylko w pracy je kanapki.

EA lubi tę wiadomość

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Nalesniki na slodko to z maka kokosowa polecam. W necie sa ok przepisy. Tylko tak: je trzeba robic dosc grube bo sie rozpadaja lub trzeba sobie skombinowac make kokosowa zmielona prawie na pyl (tak, co producent, to inny przemial). Wytrawne nalesniki to z maki kukurydzianej i ziemniaczanej sprobujcie kombinacje. Wyjsciowa proporcja kukurydziana-ziemniaczana to 4:1. Ziemniaczana dodaje "elastycznosci", bo kukurydziane wyroby sie krusza. Mozna dodac siemienia/psylium. Ja ich nie lubie do slodkiego, wole kokosowe, ale moze Wam sie spodoba

Z mąką kokosową robię placuszki na śniadanie. Bardzo proste i szybkie. Naleśniki mi nie wyszły, bo były zbyt kruche i nie dało się ich zwijać. Ale do placuszków jest mega :)

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam chleb gryczany na zakwasie ! Mam piekarnie, ktora taki robi. Sprzedaje tez przez neta na zamowienie i wysyla poczta :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Marlenka, to zobacz na cene maki migdalowej....
    Omg. Nasza dieta jest jednym słowem 'na bogato'
    A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:17

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malpog, to wlasnie kwestia grubosci tej maki :( Trzeba miec cos co wyglada jak maka ziemniaczana. U nas ciezko, siostra w UK ma wypas. Przywiozla mi taka wlasnie.

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyna wrote:
    Malpog, to wlasnie kwestia grubosci tej maki :( Trzeba miec cos co wyglada jak maka ziemniaczana. U nas ciezko, siostra w UK ma wypas. Przywiozla mi taka wlasnie.

Ja własnie kupiłam kokosową grubo mieloną. Drobniejsza niż wiórki kokosowe, ale znacznie grubsza niż normalna mąka. muszę rozejrzeć się za jakąś drobniejszą :)

55c44e79ce.png

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. Mleko pije, ale nieduzo, bo nie pije kawy z mlekiem, ani nie jem platkow :D Nie mozna kakao ? Czy kwestia mleka ? Kakao jest ekstaza z mlekiem kokosowym ! Matko, chyba sobie zrobie rano...Co do obiadow. No robie rozne kombinacje. W googlu wpisuj pomysl na kurczaka i przegladaj obrazki :D

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz kogos w UK to polecam wykorzystac. Wiekszy wybor, lepsze i o polowe tansze. Glupia marka Tesco u nich ma pelno bezglutenowych produktow. I tanich.

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym wydaje mi sie, ze jak zjesz od dzwona jakiegos wieprzka, to sie nic nie stanie :P

MalPog, Marlena24 lubią tę wiadomość

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:
    Omg. Nasza dieta jest jednym słowem 'na bogato'
    A co z mięsem, jak sobie radzicie bez czerwonego mięsa? Bez mleka... Bez kakao, mi ciężko sobie z tym poradzić, ileż można jeść kurczaka, indyka, królika i podroby.

Czerwone mięso jem czasami. Ograniczyłam do minimum (1 raz w tyg.), ale nie wyeliminowałam w 100%. U mnie większy problem jest z kurczakiem. Kiedyś stanowił 80% mojej diety, a gin zabronił mi go jeść! :( Jego zdaniem kurczaki sprzedawane w sklepach nafaszerowane są hormonami (to fakt), co w przypadku endomendy nie może być akceptowane. Polecił zamianę kuraka na indyka i rybę. Jeśli muszę kurczaka, to tylko okazjonalnie i wyłącznie zagrodowego, albo takiego od gospodarza (jaaaasne, skąd go wziąć?). Żadnych kurczaków marketowych. Mleka używam tylko do kawy, próbuję zastąpić kokosowym, ale dobre kokosowe kosztuje ok. 7 zł i wystarczy mi na ok. 3-4 kawy, więc słaby interes :/ Sery ograniczyłam, nie mam wielkiego ciśnienia na nie. Problem ze śmietaną, którą dodaję do zup lub surówek :/ Nie jest to łatwe, ale mam nadzieję, że małymi krokami powinno się udać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 19:30

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

• MalPog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EA wrote:
    Witaj w klubie kochana...
    Ja od dwóch tygodni nie jem wcale chleba, przerzuciłam się na wafle ryżowe bez glutenu. Oby to coś pomogło..

EA spróbuj wafle ryżowe z masłem orzechowym :) Moje odkrycie roku! :D

EA lubi tę wiadomość

55c44e79ce.png

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Surowki na jogurcie gestym- Zott nie puszcza wody. Ale litr mleka na 4 kawy ? Serio :D ? Ja tez nie jem czesto kurczakow, bo mam alergie, wiec to prawda, co mowi gin. Momentalnie laduje w toalecie...Lubie bardzo ryby. W zeszlym tygodniu zjadlam ich tyle, ze stwierdzilam, ze bede swiecic :D Najbwrdziej lubie smroda mintaja. Z twarogow i zoltych serow nie zrezygnuje niiiigdyyyy. Trudno :D Ale ostatnio testuje kuchnie weganska i jest to dla mnie niewyobrqzalnie smaczne. Ale to nie jest dieta dla mezczyzn, a nie bede dwoch obiadow robic...

‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ