X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki 2018
Odpowiedz

Nowe staraczki 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Mogę Cię pocieszyć - też mam guzki na tarczycy, kilka litych i jedną torbiel 2x2.5cm :/ konsultowalam to z dwoma endokrynologami- oboje powiedzieli że na 90% to jest od niedoboru jodu, bardzo małe prawdopodobieństwo że to nowotwór :) teraz jestem na etapie brania euthyroxu 75 (mam niedoczynność tarczycy ale przy okazji lek moze zahamować powiększanie guzów) i obserwacji- jeśli torbiel będzie się powiększać wtedy muszę zrobić biopsje :/ U mnie endo powiedziała że biopsje powinno się zrobić ale nie jest to konieczne więc wybrałam opcję obserwacji przez pół roku a jeśli coś się będzie dziać to wtedy biopsja :) nie załamuj się, na pewno wszystko będzie ok, ważne by konsultować się ze specjalistą w tej sprawie :)

Dzięki kochana :) oby to był ten niedobór jodu :D ja prawdopodobnie też wybiorę obserwację, chyba że endokrynolog nie da mi takiej opcji ;) a też przypomniało mi się, że lekarz powiedział, że jakieś tam zmiany na tarczycy wyglądają na niedobór witaminy D, więc muszę sprawdzić poziom :)

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baśka 89 wrote:
    Hej.Mam pytanie?w którym dniu robi się prolaktynę.

Kiedy chcesz :) tylko dzień wcześniej zero seksu, stymulacji sutków, stresu i oczywiście na badanie na czczo :)

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Dzięki kochana :) oby to był ten niedobór jodu :D ja prawdopodobnie też wybiorę obserwację, chyba że endokrynolog nie da mi takiej opcji ;) a też przypomniało mi się, że lekarz powiedział, że jakieś tam zmiany na tarczycy wyglądają na niedobór witaminy D, więc muszę sprawdzić poziom :)
    Z tą witaminą D też może być racja, że niedobór powoduje takie zmiany :/ mi o tym powiedziała rodzinna i zalecila suplementacje przez cały rok :) ale poziomu nie badalam a w sumie warto by było :)

Czekamy na małą Liliankę ❤️❤️❤️
    Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • PaolaD Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj byłam na monitoringu i sluzowka jak koniec owulacji... Pęcherzyka dominującego nie ma... 6 dni temu też nie było. Test owulacyjny najintensywniejszy w czw. Lekarka powiedziała że odpuszczamy monitoring do września. Żeby się nie nakręca. Myślicie że warto zdać się na los?teoretycznie raz już zaszłam i poronilam... A teraz może za bardzo człowiek się schizuje tymi monitoring ami itd...

7tydz [*]
    8t3dz serduszko przestalo bić :(
    Hashimoto-hiperprolaktynemia
    Mutacja MTHFR_677C-T hetero i PAI 1 homo
  • madzikow Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaolaD wrote:
    A ja dzisiaj byłam na monitoringu i sluzowka jak koniec owulacji... Pęcherzyka dominującego nie ma... 6 dni temu też nie było. Test owulacyjny najintensywniejszy w czw. Lekarka powiedziała że odpuszczamy monitoring do września. Żeby się nie nakręca. Myślicie że warto zdać się na los?teoretycznie raz już zaszłam i poronilam... A teraz może za bardzo człowiek się schizuje tymi monitoring ami itd...
    A jak czujesz? Jeśli masz wrażenie, że Cię męczą i stresuja to faktycznie daj sobie trochę wytchnienia. Ale posłuchaj swojej intuicji

Starania od połowy 2017, czynnik męski.
    AD Clinic/Angelius dr Cholewa
    PICSI krótki protokół
    Mamy ❄ na zimowisku
    Patryk 15.04.2020 3980 g 60 cm <3
  • PaolaD Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że faktycznie do września odetchne... Jak się uda to się uda... A będę robić tylko testy owulacyjne plus temperatura. I oczywiście bromek letrox inofolic ;)

7tydz [*]
    8t3dz serduszko przestalo bić :(
    Hashimoto-hiperprolaktynemia
    Mutacja MTHFR_677C-T hetero i PAI 1 homo
  • Marcowa2017.23 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nic sie nie udzielam, nie pisze, bo tak naprawdę dopiero się uczę. Wszystko co piszecie o badaniach, wynikach to dla mnie nowość. Bardzo dużo można się tutaj dowiedzieć, bo cały czas Was śledzę. Ja powinnam robić test koło 27/28, ale już nie wytrzymuje, jak nowicjuszka. Wiem że nie warto wcześniej itd. Ale cały czas myślę i myślę...

3i49f71x2dxie3wa.png
  • mar1tusia Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o badania prolaktyny mi lekarz zawsze mowil zeby w 12 dniu cyklu robic :)

f2w3ikgnystddcxf.png
  • madzikow Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol 55,73 pg/ml
    faza folikularna 12,4-233
    faza owulacji 41,0-398
    faza lutealna 22,3-341

Progesteron 0,43 ng/m
    faza folikularna: 0,057- 0,893 ng/ml
    faza owulacyjna: 0,121 - 12,0 ng/ml
    faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml

rozumiem że jak na 19dc to kiepsko? :(
    chyba, że owulacja jeszcze nadejdzie i znowu będzie długi cykl...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 22:39

PICSI krótki protokół
    Mamy ❄ na zimowisku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No progesteron niski może rzeczywiście jest jeszcze za szybko jeśli masz długie cykle

• madzikow Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    test owulacyjny mi wyszedł pozytywny właśnie, więc może się to jednak klei w całość

PICSI krótki protokół
    Mamy ❄ na zimowisku
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam u endokrynologa. Wszystko w porządku, guzki są tak małe, że nie trzeba robić biopsji :) za rok muszę powtórzyć usg, a na ten moment wszystko ok :D i powiem Wam, że postaram się nie myśleć już tak o tej ciąży, o dniach płodnych itp., bo jestem zdrowa i doszłam do wniosku, że niepotrzebnie się cały czas stresuję ;)

madzikow, trzydziecha lubią tę wiadomość

• madzikow Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania cudowne wieści! O wiele lepiej się człowiek czuję jak lekarz uspokoi, że wszystko gra☺

Ania95 lubi tę wiadomość

PICSI krótki protokół
    Mamy ❄ na zimowisku
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzikow wrote:
    Ania cudowne wieści! O wiele lepiej się człowiek czuję jak lekarz uspokoi, że wszystko gra☺

Dokładnie tak jest :)

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Ja byłam u endokrynologa. Wszystko w porządku, guzki są tak małe, że nie trzeba robić biopsji :) za rok muszę powtórzyć usg, a na ten moment wszystko ok :D i powiem Wam, że postaram się nie myśleć już tak o tej ciąży, o dniach płodnych itp., bo jestem zdrowa i doszłam do wniosku, że niepotrzebnie się cały czas stresuję ;)
    Widzisz Aniu mówiłam że wszystko będzie ok :) A jeśli mogę spytać jakie wymiary mają te guzki Twoje? Bo pisałaś że masz guzki i torbiel, to właśnie mi chodzi najbardziej o wymiary tej torbieli :) fajnie że nie musisz biopsji robic, odchodzi dodatkowy stres :) I faktycznie lepiej nie myśleć o ciągłych staraniach bo można zwariować i to tak naprawdę jeszcze bardziej utrudnia zajście w ciąże :( lepiej sobie wrzucić na luz i czekać na rozwój sytuacji :)

Madzikow skoro dziś test wyszedł to z wynikami jest wszystko ok, nawet jak na 19dc :) po prostu późniejsza owulacja :) teraz tylko trzeba dorwać męża :D

madzikow lubi tę wiadomość

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torbiel 5,3x2,5mm. Za rok mam iść na kontrolę czy nie rośnie :)

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę zacząć brać witaminę D. MissKathy92 w jakiej dawce bierzesz?

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Torbiel 5,3x2,5mm. Za rok mam iść na kontrolę czy nie rośnie :)
    Aaa to faktycznie malutka :) czytałam że dopiero od 10mm biopsje się robi a poza tym teraz już po samym usg można stwierdzić czy to groźna zmiana czy nie a biopsja tylko do potwierdzenia diagnozy :)
    A co do witaminy D to ja biorę 2000 jednostek tak jak na zimę są zalecenia :) z tym że ja jestem anty słoneczna :)

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Czytam Was już od dawna i bardzo mocno kibicuję w staraniach :) piszę post po raz pierwszy.
    My zaczęliśmy z mężem od niedawna nasz projekt drugiego maluszka, narazie bez sukcesu.

Zastanawiam się czy bardziej powodem braku efektu starań jest problem z zapłodnienie (hormony, jakość nasienia) czy może skoro czujecie objawy potencjalnej ciąży które tajemniczo znikają przed okresem - problem polega na braku prawidłowej implantacji?

U mnie obserwuje tę drugą wersję już kolejny cykl i ciekawa jestem jaka moze być przyczyną (zbyt wysokie TSH?)

Wystrzegam się pojecia ciąża biochemiczna przy bezskutecznej implpantacji zarodka jako ze za bardzo kojarzy się z ciążą. A przecież ciąża zaczyna się od momentu implantacji.

Mam w Ty cyklu ciekawą sytuację - test owu pozostał bardzo pozytywny przez przynajmniej 5 dni po owu, później przestałam sprawdzać, dzis 8 dni po owu powtórzyłam test owu i wyszedł negatywny z dość mocna kreska testową trochę jednak jaśniejsza od kontrolnej, popołudniowy mocz. Powtórzę go jeszcze rano z pierwszego moczu.

Któraś z Was miala moze podobna sytuację?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 23:16

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Aaa to faktycznie malutka :) czytałam że dopiero od 10mm biopsje się robi a poza tym teraz już po samym usg można stwierdzić czy to groźna zmiana czy nie a biopsja tylko do potwierdzenia diagnozy :)
    A co do witaminy D to ja biorę 2000 jednostek tak jak na zimę są zalecenia :) z tym że ja jestem anty słoneczna :)

Też tak czytałam :) poczytam jeszcze o tej witaminie D i dawkowaniu, w sumie mogłam też lekarza się poradzić ;) nie chcę przedobrzyć :D

‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ