Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ośrodki adopcyjne
Odpowiedz

Ośrodki adopcyjne

Oceń ten wątek:
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Spotkanie informacyjne mielismy wczoraj :)
    Mamy szanse na malucha do 3 lat bo nie musza sztywno trzymac sie wytycznych co do wieku i wezma pod uwage bardziej moj wiek a nie mojego M... jedno zmartwienie z glowy... martwilam sie o to ze ostatnia strata bedzie za wczesnie, tez niepotrzebnie bo kurs bedziejmy mieli za rok wiec powiedziano nam ze to bedzie akurat czas zaloby dla nas.. no to zbieramy papiery i czekamy na dalsze czesci procedury...obysmy wszystko przeszli pozytywnie :)
    No i super!!! Czyli co ośrodek to inne zasady

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Patt a moglabys mi napisac jak w takim osrodku podchodza do tematu strat dzieci? Czy wypytuja? Wiem ze trzeba miec zaswiadczenia ze jest sie nie leczy psychiatrycznie czy tez z osrodka uzaleznien..mowili skad dokladnie wziac te zaswiadczenia? Jakis konkretny ostodek uzaleznien/ psychiatryk? No i ogolnie czego tam sie spodziewac... mielismy miec dzisiaj ta rozmowe ale nam przelozyli...
    Nie wiem jak ze strata, ja nie byłam w takiej sytuacji. Raczej to nie jest takie przesłuchanie. Pewnie cos na ten temat bedzie. My mieliśmy zaświadczenie lekarskie tylko od rodzinnego ;) testy psychologiczne sa w ośrodku robione ;)

Patt1002
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Pytałam właśnie Patt o straty dlatego że ja uważam że z taką stratą jakie nas spotkały człowiek nie jest w stanie pogodzić się nigdy i tak też mam zamiar powiedzieć w oa... nigdy się nie pogodzę ale nauczyłam się z tym żyć... wiesz...my podjeliśmy się adopcji z katolickiego oa więc mam nadzieję że tam w miarę przychylnie do tego podejdą.. oby.. bo jak odmówią nam podejścia to chyba się załamię że nigdy nie będzie nam dane mieć dziecka :(
    W zwykłym ośrodku jest możliwość również przesłania kwalifikacji do.innego.ośrodka ale nie tych katolickich. Wiec przypuszczam, ze to działa w dwie strony.

Patt1002
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Spotkanie informacyjne mielismy wczoraj :)
    Mamy szanse na malucha do 3 lat bo nie musza sztywno trzymac sie wytycznych co do wieku i wezma pod uwage bardziej moj wiek a nie mojego M... jedno zmartwienie z glowy... martwilam sie o to ze ostatnia strata bedzie za wczesnie, tez niepotrzebnie bo kurs bedziejmy mieli za rok wiec powiedziano nam ze to bedzie akurat czas zaloby dla nas.. no to zbieramy papiery i czekamy na dalsze czesci procedury...obysmy wszystko przeszli pozytywnie :)
    Misia świetnie ;) Z mojego doświadczenia wynika, ze te Panie zdają sobie sprawę co zwykle para przechodziła przez ten czas starań o dziecko... Sa wyrozumiali ;) przynajmniej u nas tak bylo... :)

AgataAgatka lubi tę wiadomość

Patt1002
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, podczytuje Was ostatnio....na co zwracacie uwagę wybierając osrodek adopcyjny? Jak się wogole "zabrać za ten temat ", od czego zacząć? Coraz więcej mysle o adopcji, tum bardziej, że taka tez propozycja padła ostatnio od mojego męża.

• asiastokrota Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Durkapa wrote:
    Hej, podczytuje Was ostatnio....na co zwracacie uwagę wybierając osrodek adopcyjny? Jak się wogole "zabrać za ten temat ", od czego zacząć? Coraz więcej mysle o adopcji, tum bardziej, że taka tez propozycja padła ostatnio od mojego męża.

Witaj, co do ośrodka to ja kierowałam się odległością od miejsca zamieszkania . Mój ośrodek nie ma najlepszych opinii jednak nie było w nim tak źle. Zacząć trzeba od telefonu do wybranego OA i umówienia się na spotkanie. Teraz w pandemii różnie się to odbywa. Jeśli wybierzecie się na rozmowę do niczego to nie zobowiązuje. Możecie umówić się do innego ośrodka i dopiero podjąć decyzję w który będzie kontynuować poszukiwania swojego dziecka. Powodzenia

Asia
    gyxwanliqmujcchr.png
    Starania od 2010r., Niepłodność idiopatyczna, Mutacja MTHFR C677T, A1298C heterozygotyczna
    4 x iui :(:(:(:(
    4 próby ivf :(:(:(:(
    IX/2015 - ivf- ciąża- strata w 9tc :(
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Durkapa wrote:
    Witaj!!! Jeżeli chodzi o wybór ośrodka, to nam np. polecano umówienie się na pierwszą wizytę w kilku miejscach i wybranie tego właściwego. Z osobą po drugiej stronie trzeba złapać dobry kontakt i w ośrodku czuć się dobrze, więc warto się poświęcić i wybrać się do kilku. Na fb jest grupa, na której możesz znaleźć opinie o ośrodku, który Was interesuje.

Durkapa lubi tę wiadomość

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa,

wiesz już kiedy kurs zaczynacie? Nasze ostatnie spotkanie w ośrodku było miesiąc temu i czekamy na informację czy się kwalifikujemy na kurs. Zastanawiam się, czy nie zadzwonić do ośrodka w ramach przypomnienia.

VIII 2020r. - pierwsza wizyta
    XII - I 2020/2021 - wizyta w domu, testy
    II 2021 - kwalifikacja na kurs
    IV 2021 - VI 2021 - kurs zakończony kwalifikacją
    VII - czekam ...
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaliza6 wrote:
    Sysiaaaaa,

wiesz już kiedy kurs zaczynacie? Nasze ostatnie spotkanie w ośrodku było miesiąc temu i czekamy na informację czy się kwalifikujemy na kurs. Zastanawiam się, czy nie zadzwonić do ośrodka w ramach przypomnienia.
    Kurs zaczynamy zapewne na początku marca, ale nie mamy jeszcze ostatecznej informacji, więc czekamy jak na szpilkach.
    Warto zadzwonić i się przypomnieć :)

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2021, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mamy kwalifikację na kurs!!! :) zaczynamy 1 kwietnia :)

Misiaa, Sysiaaaaa, asiastokrota, Ewuszek lubią tę wiadomość

VII - czekam ...
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się! Dostaliśmy wstępną kwalifikacje i od 1 marca zaczynamy szkolenie! Hura!

Misiaa, sylvuś, asiastokrota, monaliza6 lubią tę wiadomość

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2021, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Udało się! Dostaliśmy wstępną kwalifikacje i od 1 marca zaczynamy szkolenie! Hura!

Gratulacje :) jedziemy na tym samym wózku :) kurs macie on line? 7 czy 11 spotkań?

VII - czekam ...
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaliza6 wrote:
    Gratulacje :) jedziemy na tym samym wózku :) kurs macie on line? 7 czy 11 spotkań?
    Ten sam etap przed nami :) fajnie! Na szczęście spotkania stacjonarnie, ufff Mamy 35 h szkolenia, wiec zgodnie z przepisami, a jak rozłożą to czasowo nie mam pojęcia.

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 65 godzin i on line prawdopodobnie i to mnie cieszy, że bo w jedną stronę do ośrodka mamy koło 100 km.

VII - czekam ...
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po skończonym procesie adopcyjnym sprawa do Was :)
    Czy możecie mniej więcej napisać jak wyglada szkolenie grupowe?

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2021, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Dziewczyny po skończonym procesie adopcyjnym sprawa do Was :)
    Czy możecie mniej więcej napisać jak wyglada szkolenie grupowe?
    bardzo milo... ;) U nas była integracja, poznawanie się wzajemnie. Duzo pracy w grupach, ćwiczeń no i trochę teorii rzecz jasna ;) ale zwykle poprzedzonej jakimiś cwiczeniami :)

Patt1002
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Sysiaaaaa,

jak po pierwszym szkoleniu w ośrodku?

VII - czekam ...
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ten czas ucieka, za chwilę pyknie 5 miesięcy naszego czekania na tego szkraba! :)
    Co u Was?

Patt1002
  • monaliza6 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt1002 wrote:
    Ale ten czas ucieka, za chwilę pyknie 5 miesięcy naszego czekania na tego szkraba! :)
    Co u Was?

Zazdroszczę Ci tego etapu, coraz bliżej Twojego dzieciątka :) ja czekam na kurs, strasznie się stresuję...

VII - czekam ...
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaliza6 wrote:
    Hej Sysiaaaaa,

jak po pierwszym szkoleniu w ośrodku?
    Przepraszam za milczenie, rzadko tu zaglądam :(
    Minęły nam już w sumie trzy spotkania, wiec przed nami jeszcze 10!
    Pierwsze było najbardziej stresujące, a teraz z górki.
    Fajna sprawa te szkolenia i mysle, ze dużo można z nich wymieść

10.02.2019 1 wizyta w OA
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ