Forum Starając się - ogólne Otyłość przyczyną niepłodności?
Odpowiedz

Otyłość przyczyną niepłodności?

Oceń ten wątek:
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3200 1957

    Wysłany: 8 marca 2014, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Dziewczyny piszecie o Tsh i niedoczynnosci, ja wyczytałam ze ziola ojca sroki nr 3 dzialaja leczniczo na niedoczynnosc,a do tego działaja tez na inne hormony:)
    Może i pomagają na niedoczynność ale bez leków bym przestała funkcjonować że tak to ujmę ;) Ale nam teraz bardziej chodziło o TSH w granicach normy ( wtedy nie ma niedoczynności) ale o wartościach powodujących u mnie np. wzrost wagi. Jeżeli mam niskie TSH poniżej 1 (norma to 0,27-4,2) to chudnę a jak wyjdzie ponad 1 to grubnę mimo intensywnych ćwiczeń a niby mam w normie.
    W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności.

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 marca 2014, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanessa wrote:
    Może i pomagają na niedoczynność ale bez leków bym przestała funkcjonować że tak to ujmę ;) Ale nam teraz bardziej chodziło o TSH w granicach normy ( wtedy nie ma niedoczynności) ale o wartościach powodujących u mnie np. wzrost wagi. Jeżeli mam niskie TSH poniżej 1 (norma to 0,27-4,2) to chudnę a jak wyjdzie ponad 1 to grubnę mimo intensywnych ćwiczeń a niby mam w normie.
    W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności.
    Nie sadze kochana ze to twoje grubniecie jest od tsh... mozesz tyc ale jak tsh jest po wyzej normy czyli tej 4,2

  • vanessa Autorytet
    Postów: 3200 1957

    Wysłany: 9 marca 2014, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Nie sadze kochana ze to twoje grubniecie jest od tsh... mozesz tyc ale jak tsh jest po wyzej normy czyli tej 4,2
    Ale ja od 2 lat to obserwuję jak tsh mam powyżej 1 to tyję a jak mi spadnie poniżej 1 to chudnę i jest to możliwe bo norma jest ogólna żeby żyć i funkcjonować ale nie mieć np. dobrej figury, być płodnym, mieć ładną cerę itp. Nawet bez robienia badania wiem czy mi wzrosło czy nie i zawsze jest tak jak myślę. Wcześniej też miałam wahania wagi tylko nie wiedziałam że to przez tsh bo niby miałam w normie i mi do głowy nie przyszło że "tu" jest przyczyna.
    A po za tym każdy organizm jest inny i jeden będzie tył przy tsh dopiero ponad 6, drugi przy tsh np. ponad 2 a kolejny będzie chudy lub gruby bez względu na tsh.
    W moim przypadku także tsh utrzymujące się ponad 2 groziłoby operacją a niby to norma :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:41

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 9 marca 2014, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam 3.5 przy normie 4,2 i mialam juz wszystkie symptomy niedoczynnosci, faktycznie musi to zalezec od osoby, tylko po co te normy takie rozlegle?

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Limerikowo Autorytet
    Postów: 4978 4381

    Wysłany: 9 marca 2014, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy dla kobiet starajacych sie o dzidzie zmieniono (WHO) i sa duzo nizsze teraz
    wg mej ginki-endokrynologa z Poz Tsh to w granicach 0-2, a najlepiej ponizej 2 powinno byc
    mi skakalo od 1.7 do 3,37 i jade na euthoryxie tzw labilne tsh i jest ok ponizej 2 , nawet w ciazy nada pilnowac co mc szczegolowo ;-))

    weronika86 lubi tę wiadomość

    201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Another Autorytet
    Postów: 2133 2292

    Wysłany: 9 marca 2014, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszło 1.47, więc tragedii nie ma. A co do nazwy wątku. Schudłam 14 kg i dużo pozmieniało się w jajnikach na lepsze, więc teoria chyba dość prawdziwa w wielu przypadkach.

    Iownka, weronika86 lubią tę wiadomość

    "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • polkosia Autorytet
    Postów: 8465 7386

    Wysłany: 9 marca 2014, 23:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... :( Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk... :P

    A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...

    Kiara, weronika86, kapturnica lubią tę wiadomość

    Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3200 1957

    Wysłany: 10 marca 2014, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć.
    No to kochana z tym się nie zgodzę bo ja przez prawie 2 miesiące przez 6 dni w tygodniu ćwiczyłam po 3 godziny dziennie na rowerku treningowym + dietka i NIE SCHUDŁAM ani pół kg dodam że TSH miałam ponad 1 (niecałe 2)potem po zmianie dawki leku TSH spadło i wystarczyło 45 min dziennie ćwiczeń 4-5 razy w tygodniu i chudłam dopóki znowu TSH nie poszło w górę. I tak mam od 2 lat waga spada lub rośnie w zależności od TSH. Możesz w to wierzyć lub nie ale każdy organizm ma inne potrzeby. Im niższe TSH tym metabolizm jest bardziej pobudzony a im wyższe tsh to metabolizm spowalnia i to zależy od organizmu na jaki poziom TSH jak reaguje. Ja się nie objadam i jem regularnie 4 razy dziennie i NIE USPRAWIEDLIWIAM SIĘ tylko mówię jak jest.
    Cukrzycy nie mam bo miałam badania pod tym katem. Dodam że przy problemach hormonalnych trudniej utrzymać wagę i szybciej sie tyje i to nie jest usprawiedliwianie siebie tylko powtarzam co dietetyczka mówiła.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 11:52

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • polkosia Autorytet
    Postów: 8465 7386

    Wysłany: 10 marca 2014, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało :) Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźba ;)

    Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3200 1957

    Wysłany: 10 marca 2014, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało :) Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźba ;)
    Każdy organizm jest inny i że Ty schudłaś przy takim TSH nie znaczy że wszyscy tak jak Ty. Ja wiem jak ćwiczyć i tętno sprawdzałam żeby było odpowiednie.
    A tak na marginesie jeżeli planujesz ciążę to tsh masz za wysokie.

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • polkosia Autorytet
    Postów: 8465 7386

    Wysłany: 10 marca 2014, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...

    Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek...

    Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3200 1957

    Wysłany: 10 marca 2014, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otyłość ma różne podłoża i dlatego jedni chudną bo robią "tak" a na innych działa zupełnie co innego a są i tacy którzy rodzą się z tym i chudzi nigdy nie będą choćby co robili.

    weronika86 lubi tę wiadomość

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 11 marca 2014, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... :( Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk... :P

    A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...
    polkosia nie musisz jesc malo kalorii aby schudnac kochana, mozna sie tylko nawabic efektu jojo. Jedz 5 posilkow nawet duzych ale tylko to co dozwolone..masz ochote na snacka- jedz orzechy! ja na takiej diecie ( nie glodzilam sie 2500kcal!) schudlam juz 23kg! dzisiaj sie wazylam nastepny 1kg w dol i to wciuchach :) zmierze sie rano po kupie i na golaska to pewno bedzie jeszcze nizej :) hahahahaha zartuje :)

    polkosia, MonikaDM lubią tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 11 marca 2014, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...

    Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek...
    polkosia ja do diety dolaczylam rowniez ocet jablkowy i super dziala :) dostalam rowniez metformine. Chciclam juz dawno, zeby mi przepisal, ale stwierdzil ze z moim uparciem przeciko dicie z metformina narobie sobie tylko problemow. Jak poszlam 4 dni temu do gina i zobaczyl ze jestem na diecie i ze ladnie waga zleciala to w koncu przepisal mi metformine, mam nadzieje, ze mnie wspomoze.!

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 marca 2014, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wzięłam się za siebie, założyłam bloga i mam nadzieję, że wytrwam i zgubię sporo kilogramów :D Zapraszam wobec tego do odwiedzania mnie ;) http://czarnula87.blogspot.com/

    Iownka lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 marca 2014, 19:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymamy kciuki!

    Czarnula87 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 marca 2014, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kloe wrote:
    trzymamy kciuki!


    Dzięki :D

  • polkosia Autorytet
    Postów: 8465 7386

    Wysłany: 18 marca 2014, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wasze diety idą?

    Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Another Autorytet
    Postów: 2133 2292

    Wysłany: 18 marca 2014, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj prawie kupiłam wielką paczkę czipsów. Mam jakąś deprechę i miałam ogromną ochotę :( Ale wiem, że jak się zacznę łamać, to te 16 kg wróci w trymiga :/

    "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Evik Autorytet
    Postów: 848 878

    Wysłany: 19 marca 2014, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przykładem że otyłość nie jest przyczyną niepłodności. Zaszłam drugi raz w ciążę, choć przyznam że w tym cyklu postanowiłam się wziąć za siebie zaczęłam ćwiczyć zdrowiej jeść nie schudłam ale zaszłam także trzymam za Was kciuki kochane

    Czarnula87 lubi tę wiadomość

    w5wqqps6dh6rkfbp.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego