Otyłość przyczyną niepłodności?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania1986 wrote:Dziewczyny piszecie o Tsh i niedoczynnosci, ja wyczytałam ze ziola ojca sroki nr 3 dzialaja leczniczo na niedoczynnosc,a do tego działaja tez na inne hormony:)
W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności. -
nick nieaktualnyvanessa wrote:Może i pomagają na niedoczynność ale bez leków bym przestała funkcjonować że tak to ujmę Ale nam teraz bardziej chodziło o TSH w granicach normy ( wtedy nie ma niedoczynności) ale o wartościach powodujących u mnie np. wzrost wagi. Jeżeli mam niskie TSH poniżej 1 (norma to 0,27-4,2) to chudnę a jak wyjdzie ponad 1 to grubnę mimo intensywnych ćwiczeń a niby mam w normie.
W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności. -
Ania1986 wrote:Nie sadze kochana ze to twoje grubniecie jest od tsh... mozesz tyc ale jak tsh jest po wyzej normy czyli tej 4,2
A po za tym każdy organizm jest inny i jeden będzie tył przy tsh dopiero ponad 6, drugi przy tsh np. ponad 2 a kolejny będzie chudy lub gruby bez względu na tsh.
W moim przypadku także tsh utrzymujące się ponad 2 groziłoby operacją a niby to normaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:41
-
Normy dla kobiet starajacych sie o dzidzie zmieniono (WHO) i sa duzo nizsze teraz
wg mej ginki-endokrynologa z Poz Tsh to w granicach 0-2, a najlepiej ponizej 2 powinno byc
mi skakalo od 1.7 do 3,37 i jade na euthoryxie tzw labilne tsh i jest ok ponizej 2 , nawet w ciazy nada pilnowac co mc szczegolowo )weronika86 lubi tę wiadomość
-
U mnie wyszło 1.47, więc tragedii nie ma. A co do nazwy wątku. Schudłam 14 kg i dużo pozmieniało się w jajnikach na lepsze, więc teoria chyba dość prawdziwa w wielu przypadkach.
Iownka, weronika86 lubią tę wiadomość
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk...
A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...Kiara, weronika86, kapturnica lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć.
Cukrzycy nie mam bo miałam badania pod tym katem. Dodam że przy problemach hormonalnych trudniej utrzymać wagę i szybciej sie tyje i to nie jest usprawiedliwianie siebie tylko powtarzam co dietetyczka mówiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 11:52
-
Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźbaKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźba
A tak na marginesie jeżeli planujesz ciążę to tsh masz za wysokie. -
Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...
Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Otyłość ma różne podłoża i dlatego jedni chudną bo robią "tak" a na innych działa zupełnie co innego a są i tacy którzy rodzą się z tym i chudzi nigdy nie będą choćby co robili.
weronika86 lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk...
A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...polkosia, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...
Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem przykładem że otyłość nie jest przyczyną niepłodności. Zaszłam drugi raz w ciążę, choć przyznam że w tym cyklu postanowiłam się wziąć za siebie zaczęłam ćwiczyć zdrowiej jeść nie schudłam ale zaszłam także trzymam za Was kciuki kochane
Czarnula87 lubi tę wiadomość