Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Otyłość przyczyną niepłodności?
Odpowiedz

Otyłość przyczyną niepłodności?

Oceń ten wątek:
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Dziewczyny piszecie o Tsh i niedoczynnosci, ja wyczytałam ze ziola ojca sroki nr 3 dzialaja leczniczo na niedoczynnosc,a do tego działaja tez na inne hormony:)
    Może i pomagają na niedoczynność ale bez leków bym przestała funkcjonować że tak to ujmę ;) Ale nam teraz bardziej chodziło o TSH w granicach normy ( wtedy nie ma niedoczynności) ale o wartościach powodujących u mnie np. wzrost wagi. Jeżeli mam niskie TSH poniżej 1 (norma to 0,27-4,2) to chudnę a jak wyjdzie ponad 1 to grubnę mimo intensywnych ćwiczeń a niby mam w normie.
    W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności.

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanessa wrote:
    Może i pomagają na niedoczynność ale bez leków bym przestała funkcjonować że tak to ujmę ;) Ale nam teraz bardziej chodziło o TSH w granicach normy ( wtedy nie ma niedoczynności) ale o wartościach powodujących u mnie np. wzrost wagi. Jeżeli mam niskie TSH poniżej 1 (norma to 0,27-4,2) to chudnę a jak wyjdzie ponad 1 to grubnę mimo intensywnych ćwiczeń a niby mam w normie.
    W moim przypadku tarczyca nie powoduje zaburzeń płodności.
    Nie sadze kochana ze to twoje grubniecie jest od tsh... mozesz tyc ale jak tsh jest po wyzej normy czyli tej 4,2

• vanessa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Nie sadze kochana ze to twoje grubniecie jest od tsh... mozesz tyc ale jak tsh jest po wyzej normy czyli tej 4,2
    Ale ja od 2 lat to obserwuję jak tsh mam powyżej 1 to tyję a jak mi spadnie poniżej 1 to chudnę i jest to możliwe bo norma jest ogólna żeby żyć i funkcjonować ale nie mieć np. dobrej figury, być płodnym, mieć ładną cerę itp. Nawet bez robienia badania wiem czy mi wzrosło czy nie i zawsze jest tak jak myślę. Wcześniej też miałam wahania wagi tylko nie wiedziałam że to przez tsh bo niby miałam w normie i mi do głowy nie przyszło że "tu" jest przyczyna.
    A po za tym każdy organizm jest inny i jeden będzie tył przy tsh dopiero ponad 6, drugi przy tsh np. ponad 2 a kolejny będzie chudy lub gruby bez względu na tsh.
    W moim przypadku także tsh utrzymujące się ponad 2 groziłoby operacją a niby to norma :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:41

201701271765.png

• weronika86 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam 3.5 przy normie 4,2 i mialam juz wszystkie symptomy niedoczynnosci, faktycznie musi to zalezec od osoby, tylko po co te normy takie rozlegle?

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy dla kobiet starajacych sie o dzidzie zmieniono (WHO) i sa duzo nizsze teraz
    wg mej ginki-endokrynologa z Poz Tsh to w granicach 0-2, a najlepiej ponizej 2 powinno byc
    mi skakalo od 1.7 do 3,37 i jade na euthoryxie tzw labilne tsh i jest ok ponizej 2 , nawet w ciazy nada pilnowac co mc szczegolowo ;-))

weronika86 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszło 1.47, więc tragedii nie ma. A co do nazwy wątku. Schudłam 14 kg i dużo pozmieniało się w jajnikach na lepsze, więc teoria chyba dość prawdziwa w wielu przypadkach.

Iownka, weronika86 lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... :( Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk... :P

A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...

Kiara, weronika86, kapturnica lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć.
    No to kochana z tym się nie zgodzę bo ja przez prawie 2 miesiące przez 6 dni w tygodniu ćwiczyłam po 3 godziny dziennie na rowerku treningowym + dietka i NIE SCHUDŁAM ani pół kg dodam że TSH miałam ponad 1 (niecałe 2)potem po zmianie dawki leku TSH spadło i wystarczyło 45 min dziennie ćwiczeń 4-5 razy w tygodniu i chudłam dopóki znowu TSH nie poszło w górę. I tak mam od 2 lat waga spada lub rośnie w zależności od TSH. Możesz w to wierzyć lub nie ale każdy organizm ma inne potrzeby. Im niższe TSH tym metabolizm jest bardziej pobudzony a im wyższe tsh to metabolizm spowalnia i to zależy od organizmu na jaki poziom TSH jak reaguje. Ja się nie objadam i jem regularnie 4 razy dziennie i NIE USPRAWIEDLIWIAM SIĘ tylko mówię jak jest.
    Cukrzycy nie mam bo miałam badania pod tym katem. Dodam że przy problemach hormonalnych trudniej utrzymać wagę i szybciej sie tyje i to nie jest usprawiedliwianie siebie tylko powtarzam co dietetyczka mówiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 11:52

201701271765.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało :) Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźba ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja też byłam pod opieką dietetyczki, a TSH mam od lat na poziomie 2,5-3, a schudnąć się udało :) Może za dużo ćwiczyłaś i spalał się tłuszcz, ale i budowały mięśnie i wyszło na zero... Ja miałam to szczęście, że trafiłam na program o odchudzaniu i miałam swojego trenera, który kazał robić kilka rożnych ćwiczeń po 15 minut każde. Na rowerku nigdy dłużej niż kwadrans. Ważne jest tętno - nie może być za wysokie, bo wtedy właśnie zamiast tracić tłuszcz zamienimy go na mięśnie. Nie bez powodu powiedzenie, że najpierw masa, potem rzeźba ;)
    Każdy organizm jest inny i że Ty schudłaś przy takim TSH nie znaczy że wszyscy tak jak Ty. Ja wiem jak ćwiczyć i tętno sprawdzałam żeby było odpowiednie.
    A tak na marginesie jeżeli planujesz ciążę to tsh masz za wysokie.

201701271765.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...

Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otyłość ma różne podłoża i dlatego jedni chudną bo robią "tak" a na innych działa zupełnie co innego a są i tacy którzy rodzą się z tym i chudzi nigdy nie będą choćby co robili.

weronika86 lubi tę wiadomość

201701271765.png

• weronika86 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    I ja jestem otyła. 94 kg przy 165 cm. Osobiście uważam, że pisanie, że tyjecie od wysokiego TSH to tylko szukanie wymówki. Przy racjonalnym żywieniu i ćwiczeniach 3x w tygodniu po godzinie, można spokojnie schudnąć. Ja mając lekką niedoczynność schudłam 11 kg w 3 miesiące - bez drakońskich diet. Jakiś rok waga mi się utrzymała, ale potem znów powoli wróciłam do starych nawyków żywieniowych i przytyłam. Jestem gruba, bo dużo i nieregularnie jem i nie będę siebie ani nikogo oszukiwać, że to wina hormonów, w których też mam niezły bałagan. Nie wierzę, że przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach nie da się schudnąć... Ja czuję się już dość ciężka, dlatego myślę nad jakąś dietą, ale motywacji brak... :( Lubię jeść i jak jestem na diecie, to wszystko mnie wk... :P

A czy mialyście może badania pod kątem cukrzycy? Ja właśnie dostałam skierowanie i się strasznie stresuję... Boję się, że mogę ją mieć i trzeba będzie zapomnieć o staraniach, dopóki nie schudnę...
    polkosia nie musisz jesc malo kalorii aby schudnac kochana, mozna sie tylko nawabic efektu jojo. Jedz 5 posilkow nawet duzych ale tylko to co dozwolone..masz ochote na snacka- jedz orzechy! ja na takiej diecie ( nie glodzilam sie 2500kcal!) schudlam juz 23kg! dzisiaj sie wazylam nastepny 1kg w dol i to wciuchach :) zmierze sie rano po kupie i na golaska to pewno bedzie jeszcze nizej :) hahahahaha zartuje :)

polkosia, MonikaDM lubią tę wiadomość

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Oczywiście, ale chodziło mi tylko o to, że da się przy wysokim TSH schudnąć...

Tak, planuję. Jestem pod opieką gin-endo. Moja lekarka twierdzi, że przy takim TSH można zajść w ciążę i te zaostrzenia, że 1-2 powinno być to są nowe wytyczne "na wszelki wypadek". Z tarczycą u mnie OK i dobrze się czuję, dlatego ten wynik jest w porządku. Ja mam problem z prolaktyną, dlatego nie mogę zajść, ale to temat na inny wątek...
    polkosia ja do diety dolaczylam rowniez ocet jablkowy i super dziala :) dostalam rowniez metformine. Chciclam juz dawno, zeby mi przepisal, ale stwierdzil ze z moim uparciem przeciko dicie z metformina narobie sobie tylko problemow. Jak poszlam 4 dni temu do gina i zobaczyl ze jestem na diecie i ze ladnie waga zleciala to w koncu przepisal mi metformine, mam nadzieje, ze mnie wspomoze.!

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wzięłam się za siebie, założyłam bloga i mam nadzieję, że wytrwam i zgubię sporo kilogramów :D Zapraszam wobec tego do odwiedzania mnie ;) http://czarnula87.blogspot.com/

Iownka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymamy kciuki!

Czarnula87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kloe wrote:
    trzymamy kciuki!

Dzięki :D

• polkosia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wasze diety idą?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Another Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj prawie kupiłam wielką paczkę czipsów. Mam jakąś deprechę i miałam ogromną ochotę :( Ale wiem, że jak się zacznę łamać, to te 16 kg wróci w trymiga :/

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Evik Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przykładem że otyłość nie jest przyczyną niepłodności. Zaszłam drugi raz w ciążę, choć przyznam że w tym cyklu postanowiłam się wziąć za siebie zaczęłam ćwiczyć zdrowiej jeść nie schudłam ale zaszłam także trzymam za Was kciuki kochane

Czarnula87 lubi tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ