Forum Starając się - ogólne Październikowe testowanie, czyli rozpoczęcie lata z bobasem
Odpowiedz

Październikowe testowanie, czyli rozpoczęcie lata z bobasem

Oceń ten wątek:
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4014 1706

    Wysłany: 23 października 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renatyslawa wrote:
    Też wcześniej byłam na clo, przy nim często ma się małe endometrium. Ja jadłam przez cały cykl orzechy brazylijskie i do owulacji piłam lampke czerwonego wytrawnego wina.
    W tym cyklu byłam stymulowana letrozolem wg mojego nowego lekarza jest skuteczniejsze i ma mniej skutków ubocznych. I co najważniejsze chyba jest efekt 😋
    Po 14 będę mieć wyniki ;)
    Jak syper się czyta takie wiadomości 😊 dajecie nadzieję swoimi pozytywami 😊💪💪

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2362 2485

    Wysłany: 23 października 2019, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, gratuluje wszystkim kreseczkom. Oby wszystko pieknie u was poszlo 🥰✊🏻

    U mnie niestety krotka chwila bycia w ciazy dzisiaj sie zakonczyla. Wczorajsza beta 6,58 to ciaza biochemiczna. Dzisiaj wyplynela ze mnie zywa krew :(
    2 ciaza biochemiczna w 3 cs. W tym cyklu zaczynam wielkie dzialania w kierunku zdiagnozowania problemu. Nie uwierze, ze w przeciagu 3 cykli dwa razy zdarzyło się „gorsze jajeczko”. Mam nadzieje, ze problem lezy u mnie w zbyt niskim progesteronie co latwo bedzie naprawic dupkiem albo luteina.

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019

    11.2019 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    02-11.2020 stymulacja clo➡️ lametta➡️ Gonal
    11.2020 - histeroskopia: przewlekłe zapalenie endometrium, liczne mikropolipy 💔 20 dni antybiotyków

    11.2020 start klinika Parens

    👩🏻 24 lata
    Hormony i witaminy w porządku ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    AMH - 3,14 ✅
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️
    MTHFR hetero i PAI homo ❌➡️ acard

    Pregna start, wit D i E, omega 3, Q10

    🧔🏻30 lat
    Badania 11.2020 ➡️ Morfologia 2%, fragmentacja DNA 21%
    Androlog ➡️ wyniki bardzo dobre

    Fertilman, maca, Q10
  • doomi03 Autorytet
    Postów: 3871 5821

    Wysłany: 23 października 2019, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilkka wrote:
    To juz nie jest pozytywny.. A jestes wczasie owu czu przed okresem?

    Jak nie pozytywny skoro ma kreske testowa ciemniejsza niz kontrolna?

    3jvzcbxmqcuirhnp.png

    12cs 💚⏸️

    Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • emdar Autorytet
    Postów: 796 849

    Wysłany: 23 października 2019, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka, bardzo mi przykro :( Kurde też mi się wydaje że to raczej nie przypadek. A dlaczego podejrzewasz u siebie niski progesteron? W stopce masz ze w 27dc miałaś 14, 50;to raczej nie jest nisko....

    38 lat
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • doomi03 Autorytet
    Postów: 3871 5821

    Wysłany: 23 października 2019, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Czesc dziewczyny, gratuluje wszystkim kreseczkom. Oby wszystko pieknie u was poszlo 🥰✊🏻

    U mnie niestety krotka chwila bycia w ciazy dzisiaj sie zakonczyla. Wczorajsza beta 6,58 to ciaza biochemiczna. Dzisiaj wyplynela ze mnie zywa krew :(
    2 ciaza biochemiczna w 3 cs. W tym cyklu zaczynam wielkie dzialania w kierunku zdiagnozowania problemu. Nie uwierze, ze w przeciagu 3 cykli dwa razy zdarzyło się „gorsze jajeczko”. Mam nadzieje, ze problem lezy u mnie w zbyt niskim progesteronie co latwo bedzie naprawic dupkiem albo luteina.

    Przykro mi kochana :( ... Kurcze widzę ze stopki że badalas proga w tym cyklu i byl na dobrym poziomie ... Dziwna sprawa. Mam nadzieję ze problem okaże sie blahy i szybki do podleczenia.

    3jvzcbxmqcuirhnp.png

    12cs 💚⏸️

    Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2362 2485

    Wysłany: 23 października 2019, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar, doomi3 - dziękuję za wsparcie ❤️ tak badałam progesteron i był on w samym środku normy. Wiele ginekologów mówi, że powienien wynosić minimum 15. Podejrzewam problem z porgesteronem bo w poprzednim cyklu nie miałam skoku temperatury, a jej wzrost stopniowy przez 3-4 dni, co może oznaczać niedomogę ciałka żółtego. Pomyślałam też, że sam progesteron może np gwałtownie spada, albo nie rośnie odpowiednio tuż po implantacji i zanim zrodek zdąży się na dobre zagnieździć spadek proga powoduje @. Są to na razie tylko moje przypuszczenia, ale myślę, że chyba na początek warto byłoby zacząć od tego.

    Umówiłam się do ginekolog jakoś tuż przed owulacją i porozmawiam z nią o tym. I poprosze o progesteron.

    Problem u mnie występuje raczej w 2 fazie cyklu, bo owulacja jest, zapłodnienie jest.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 12:24

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019

    11.2019 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    02-11.2020 stymulacja clo➡️ lametta➡️ Gonal
    11.2020 - histeroskopia: przewlekłe zapalenie endometrium, liczne mikropolipy 💔 20 dni antybiotyków

    11.2020 start klinika Parens

    👩🏻 24 lata
    Hormony i witaminy w porządku ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    AMH - 3,14 ✅
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️
    MTHFR hetero i PAI homo ❌➡️ acard

    Pregna start, wit D i E, omega 3, Q10

    🧔🏻30 lat
    Badania 11.2020 ➡️ Morfologia 2%, fragmentacja DNA 21%
    Androlog ➡️ wyniki bardzo dobre

    Fertilman, maca, Q10
  • in_co_gni_to Autorytet
    Postów: 421 655

    Wysłany: 23 października 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Czesc dziewczyny, gratuluje wszystkim kreseczkom. Oby wszystko pieknie u was poszlo 🥰✊🏻

    U mnie niestety krotka chwila bycia w ciazy dzisiaj sie zakonczyla. Wczorajsza beta 6,58 to ciaza biochemiczna. Dzisiaj wyplynela ze mnie zywa krew :(
    2 ciaza biochemiczna w 3 cs. W tym cyklu zaczynam wielkie dzialania w kierunku zdiagnozowania problemu. Nie uwierze, ze w przeciagu 3 cykli dwa razy zdarzyło się „gorsze jajeczko”. Mam nadzieje, ze problem lezy u mnie w zbyt niskim progesteronie co latwo bedzie naprawic dupkiem albo luteina.
    O jeju jak mi przykro :-(bardzo dobrze, że idziesz się zdiagnozować, mam nadzieję, to przyniesie efekty!trzymaj się mocno.

    1. 9 cykli starań
    2. Poronienie w 12 tc
    3. 1cs po poronieniu- córeczka, w 2018

    4. Od maja 2019 starania o drugie dziecko
    5. m. Oligoasthenoteratozoospermia , morfologia 0%
    6. 02.2020 cb
    7. 03.03.2020 II , 4.03.2020 bhcg 30.09 U/l, 06.03 bhcg 120, 9.03 bhcg 500,
    8.13.03 USG pęcherzyk ciążowy na razie bez zarodka
  • emdar Autorytet
    Postów: 796 849

    Wysłany: 23 października 2019, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholera wie, o co chodzi z tym progesteronem. To pewnie u każdej inaczej "działa", ja w cyklu w którym zaszłam w ciążę, 7dpo miałam proga 11,1;czyli w ogóle dość nisko. Co prawda od razu brałam dupka(3 razy dziennie), a od 5tc luteinę dopochwowo bo zaczęłam plamić. Może faktycznie u Ciebie też chodzi o niedomogę lutealną(oby, bo to dość "łatwe" do podregulowania). Trzymam kciuki za kolejny cykl!

    38 lat
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2362 2485

    Wysłany: 23 października 2019, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Cholera wie, o co chodzi z tym progesteronem. To pewnie u każdej inaczej "działa", ja w cyklu w którym zaszłam w ciążę, 7dpo miałam proga 11,1;czyli w ogóle dość nisko. Co prawda od razu brałam dupka(3 razy dziennie), a od 5tc luteinę dopochwowo bo zaczęłam plamić. Może faktycznie u Ciebie też chodzi o niedomogę lutealną(oby, bo to dość "łatwe" do podregulowania). Trzymam kciuki za kolejny cykl!

    No wlasnie widzisz. Tak jak ja proga mialas dosc nisko (bo jednak do gorej granicy sporo brakowalo u mnie) ale udalo sie nam „zaplodnic”. Dupek mozliwe ze pomogl u Ciebie ten stan utrzymac razem z luteina. Modle sie zeby u mnie problemem okazala sie wlasnie niedomoga luealna.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 12:38

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019

    11.2019 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    02-11.2020 stymulacja clo➡️ lametta➡️ Gonal
    11.2020 - histeroskopia: przewlekłe zapalenie endometrium, liczne mikropolipy 💔 20 dni antybiotyków

    11.2020 start klinika Parens

    👩🏻 24 lata
    Hormony i witaminy w porządku ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    AMH - 3,14 ✅
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️
    MTHFR hetero i PAI homo ❌➡️ acard

    Pregna start, wit D i E, omega 3, Q10

    🧔🏻30 lat
    Badania 11.2020 ➡️ Morfologia 2%, fragmentacja DNA 21%
    Androlog ➡️ wyniki bardzo dobre

    Fertilman, maca, Q10
  • Karolailila Ekspertka
    Postów: 129 114

    Wysłany: 23 października 2019, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    in_co_gni_to wrote:
    Dziewczyny, fooskate renatyslawa! Gratuluje!!!trzymam kciuki!

    Jak czytam, że ktos tutaj ma II to mi się tak ciepło robi w środku, nawet chyba się trochę wzruszam...?:)

    Ja wczoraj, 6dpo spadek temp do 36.6(przed owu 36.4), a dziś wzrost do 36.9... nakręcamy się z M. Że to implantacja... Ale tak b się boje znowu zawieść , do @ jeszcze 8 dni

    Razem testujemy :) też już przebieram nogami z niecierpliwości :)

    in_co_gni_to lubi tę wiadomość

    Mój mały cud :* Liliana listopad 2017
  • Fooskate Ekspertka
    Postów: 163 158

    Wysłany: 23 października 2019, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz zwariuje, po wynik bety po 15.00, a zostałam sama w pracy, wyjątkowo nie ma zupełnie nic do roboty i siedzę i ciagle myśle i patrzę na zegarek...

    in_co_gni_to lubi tę wiadomość

    4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
    7.11 - serduszko
    0d1y3e3kaastf9q5.png
  • BB__Anna Ekspertka
    Postów: 242 203

    Wysłany: 23 października 2019, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 09:39

    37 l.
    Synek 24.01.2014 <3
    Ciąża pozamaciczna w 2017 (metotreksat)
    Starania od 9.2018...
    Uregulowana niedoczynność tarczycy
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4014 1706

    Wysłany: 23 października 2019, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Czesc dziewczyny, gratuluje wszystkim kreseczkom. Oby wszystko pieknie u was poszlo 🥰✊🏻

    U mnie niestety krotka chwila bycia w ciazy dzisiaj sie zakonczyla. Wczorajsza beta 6,58 to ciaza biochemiczna. Dzisiaj wyplynela ze mnie zywa krew :(
    2 ciaza biochemiczna w 3 cs. W tym cyklu zaczynam wielkie dzialania w kierunku zdiagnozowania problemu. Nie uwierze, ze w przeciagu 3 cykli dwa razy zdarzyło się „gorsze jajeczko”. Mam nadzieje, ze problem lezy u mnie w zbyt niskim progesteronie co latwo bedzie naprawic dupkiem albo luteina.
    Oj współczuję ☹️ i trzymam kciuki żeby to był łatwy do pokonania problem 😘😘😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Fooskate Ekspertka
    Postów: 163 158

    Wysłany: 23 października 2019, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży, która poroniłam miałam betę w dniu spodziewanej @ 822, dwa dni później 84. Kolejne dwa dni 164. A później poroniłam. Wiec trochę stres.

    4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
    7.11 - serduszko
    0d1y3e3kaastf9q5.png
  • agniesia8899 Ekspertka
    Postów: 196 146

    Wysłany: 23 października 2019, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlodamezatka wrote:
    Czesc dziewczyny, gratuluje wszystkim kreseczkom. Oby wszystko pieknie u was poszlo 🥰✊🏻

    U mnie niestety krotka chwila bycia w ciazy dzisiaj sie zakonczyla. Wczorajsza beta 6,58 to ciaza biochemiczna. Dzisiaj wyplynela ze mnie zywa krew :(
    2 ciaza biochemiczna w 3 cs. W tym cyklu zaczynam wielkie dzialania w kierunku zdiagnozowania problemu. Nie uwierze, ze w przeciagu 3 cykli dwa razy zdarzyło się „gorsze jajeczko”. Mam nadzieje, ze problem lezy u mnie w zbyt niskim progesteronie co latwo bedzie naprawic dupkiem albo luteina.
    Przykro mi.... ja przeszłam to samo. W poniedziałek zrobiłam bete a w czwartek juz byłam w szpitalu.
    Dzisiaj miałam kontrol u lekarza. I owszem ciąża biochemiczna...
    Jeśli chce dalej starać się o maleństwo to mam odczekać minimum 3 miesiące.
    Ale jak na razie nie myśle o tym. Chce się pozbierać bo tym wszystkim po woli i na spokojnie...

    Ona: 30, On: 31.
    Czekamy na nasze małe, wielkie szczęście <3
    Mama aniołka 👼 15.10.2019 [*]
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2362 2485

    Wysłany: 23 października 2019, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesia8899 wrote:
    Przykro mi.... ja przeszłam to samo. W poniedziałek zrobiłam bete a w czwartek juz byłam w szpitalu.
    Dzisiaj miałam kontrol u lekarza. I owszem ciąża biochemiczna...
    Jeśli chce dalej starać się o maleństwo to mam odczekać minimum 3 miesiące.
    Ale jak na razie nie myśle o tym. Chce się pozbierać bo tym wszystkim po woli i na spokojnie...
    Ogromnie mi przykro :< wiem jak się czujesz :< Najgorzej, że musiałaś wylądować w szpitalu. U mnie z dwojga złego organizm się sam chociaż oczyści.

    Myślę, że każda z nas w swoim tempie dojdzie do dalszych starań. Dla mnie był to dzisiaj duży cios, ale zrozumiałam, że gdzieś jest problem a ja nie chce czekać żeby go odkryć. Chce to zrobić jak najszybciej. I walczyć od razu. Życzę Ci szybkiego powrotu do starań, odnalezienia przyczyny poronienia i jej szybkiego zwalczenia. Jesteśmy silne kochana <3

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019

    11.2019 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    02-11.2020 stymulacja clo➡️ lametta➡️ Gonal
    11.2020 - histeroskopia: przewlekłe zapalenie endometrium, liczne mikropolipy 💔 20 dni antybiotyków

    11.2020 start klinika Parens

    👩🏻 24 lata
    Hormony i witaminy w porządku ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    AMH - 3,14 ✅
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️
    MTHFR hetero i PAI homo ❌➡️ acard

    Pregna start, wit D i E, omega 3, Q10

    🧔🏻30 lat
    Badania 11.2020 ➡️ Morfologia 2%, fragmentacja DNA 21%
    Androlog ➡️ wyniki bardzo dobre

    Fertilman, maca, Q10
  • Skrzydlata Autorytet
    Postów: 814 306

    Wysłany: 23 października 2019, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Mówisz nowenna pompejska?? Też o niej słyszałam... To codziennie się mówi 15 dziesiątek tak? Przez ileś dni?? No słyszałam o niej i się nad nią zastanawiałam nawet..

    Tak chodzi o tę nowennę. Ale podobno jak tylko się klepie modlitwę a nie wierzysz naprawdę to może nie zadziałać. Zależy jak u Ciebie z wiarą 😉

    Mlodamrzatka - bardzo mi przykro, trzymaj się!

    A ja 8dpo... I ciągle czekam...

    21 cs - Kalina 25.09.2018 <3
    10cs - 5.07.2020 - II pozytyw :D <3
    Wreszcie ten świat ma barwy i smak :)
    klz9df9hky1u0cac.png
    f2w343r8ud6tzj4z.png
  • Renatyslawa Przyjaciółka
    Postów: 107 212

    Wysłany: 23 października 2019, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/d95ebaf921add.jpg.html
    Beta 24,37
    Pierwszy raz robiłam i te wartości jakieś wydają mi się duże porównując te np z internetu

    Ignissa, bella88 lubią tę wiadomość

    gann9n73ctx2srbn.png
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 23 października 2019, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesia8899 wrote:
    Przykro mi.... ja przeszłam to samo. W poniedziałek zrobiłam bete a w czwartek juz byłam w szpitalu.
    Dzisiaj miałam kontrol u lekarza. I owszem ciąża biochemiczna...
    Jeśli chce dalej starać się o maleństwo to mam odczekać minimum 3 miesiące.
    Ale jak na razie nie myśle o tym. Chce się pozbierać bo tym wszystkim po woli i na spokojnie...
    Kurcze, to dziwne, że kazali czekać. Nigdy nie spotkałam się z takimi zaleceniami po biochemie. O 3 miesiącach słyszałam tylko po poronieniu i to w przypadku łyżeczkowania. Jak lekarze to uzasadnili?

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Szpilkka Autorytet
    Postów: 921 293

    Wysłany: 23 października 2019, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Jak nie pozytywny skoro ma kreske testowa ciemniejsza niz kontrolna?
    Aha przepraszam zle spojrzalam na test.

    82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego