X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Początkujące:)
Odpowiedz

Początkujące:)

Oceń ten wątek:
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda86 wrote:
    Cześć dziewczyny, można dołączyć?
    Za 2 miesiące zaczynamy starania. Pod koniec zeszłego roku zrobiłam badania dla kobiet przygotowujących się o ciąże. Wszystko ok, hormony "książkowe". Wg gin. nie powinno być problemu z zajściem, ale same wiecie że różnie to bywa. Mam do Was 2 pytania z prośbą o info:
    1. Czy kwas foliowy przyjmowany przez dłuższy czas może zaszkodzić? (przyjmuje go ponad 2 lata)
    2. Jak należy mierzyć temperaturę? tzn czy skok temp jest w dniu owulacji czy już na pare dni przed?

Ruda, zrobiłaś hormony tarczycy, przynajmniej TSH?

Kwas foliowy nie zaszkodzi, kobiety w ogóle powinny go przyjmować, nie tylko te starające się. Ja brałam 3 miesiące przed ciążą i do końca I trymestru.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose - tak oczywiście, TSH było robione. Wynik dobry, ale wg gin powinnam dodatkowo spożywać produkty zawierające sporo jodu. Kupiłam sobie Femibion 1 dla staraczek, więc powoli zaczynam uzupełniać to czego jest mało.

madlenka - zdaje sobie sprawę z tego, że mogę się źle czuć, ale jednak zaryzykuje:) Robię to z pełną świadomością:) Jeśli udałoby mi się za pierwszym razem (w co wątpię) w dniu ślubu byłabym ok 15 tc. Bardziej się martwię czy nie będę miała bardzo dużego brzuszka.

Dziewczyny, już się nie mogę doczekać:)

• lilirose Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda86 wrote:
    lilirose - tak oczywiście, TSH było robione. Wynik dobry, ale wg gin powinnam dodatkowo spożywać produkty zawierające sporo jodu. Kupiłam sobie Femibion 1 dla staraczek, więc powoli zaczynam uzupełniać to czego jest mało.

madlenka - zdaje sobie sprawę z tego, że mogę się źle czuć, ale jednak zaryzykuje:) Robię to z pełną świadomością:) Jeśli udałoby mi się za pierwszym razem (w co wątpię) w dniu ślubu byłabym ok 15 tc. Bardziej się martwię czy nie będę miała bardzo dużego brzuszka.

Dziewczyny, już się nie mogę doczekać:)

Ruda, dobry tzn. w okolicach 1? Dopytuję, bo często dla lekarza ważne są normy, które dla staraczek są inne niż te z laboratorium dla ogółu społeczeństwa.

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • monia91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Lili gratuluję synka ! Super :)

20140607580117.png
  • Ruda86 Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose sprawdzę wieczorem i napiszę dokładnie jaki wynik:)

• Ruda86 Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 2,49 mU/I norma 0,27-4,4
    FT4 18,46 pmol/I norma 12-22
    FT3 5,55 pmol/I norma 3,1-6,8

• lilirose Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia91 wrote:
    Cześć :)

Lili gratuluję synka ! Super :)

Monia, dziękuję ślicznie :* :)
    Ruda86 wrote:
    TSH 2,49 mU/I norma 0,27-4,4
    FT4 18,46 pmol/I norma 12-22
    FT3 5,55 pmol/I norma 3,1-6,8

Ruda, TSH troszkę za wysokie. Przy takim zajście jest raczej bezproblemowe, ale mogłabyś zbić, najlepiej do 1-1,5, bo w ciąży dodatkowo rośnie, a wysokie TSH (wysokie w ciąży = powyżej 2) zagraża dziecku, ponieważ nie ma jeszcze swojej tarczycy i jeśli u Ciebie są braki tyroksyny to ono też nie ma skąd czerpać. W wątku o TSH (na głównej liście znajdziesz) sporo o tym informacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 14:29

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma

Wysłany: 17 stycznia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lili nie ukrywam, że troszkę mnie zmartwiłaś tym tsh. Hmm chociaż moja gin jest również endokrynologiem i wiedziała, że badania były zrobione ze względu na planowaną ciążę. Każdy wynik analizowała, tłumaczyła. Nic nie mówiła, że tsh jest za wysokie jak na staraczkę:( Wspominała jedynie o jodzie... ;/

• lilirose Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, jod dobrze brać w ciąży, ja w każdym razie mam przepisany jod i wit D. od endo + lek na tarczycę. Twoje TSH nie jest bardzo złe, ale też nie idealne. Niestety większość lekarzy sugeruje się ogólną normą, która nie dotyczy staraczek. Zawsze możesz to skonsultować z innym endo.
    Napisz jeszcze w wątku o TSH i dziewczyny też się wypowiedzą :)

.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 21:24

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma

Wysłany: 17 stycznia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose - napisałam. Dziękuje bardzo:)
    Zobaczymy co będzie. Też powinnam brać wit D, ale po lekach na receptę baaardzo źle się czuję, a po tych z mniejszą dawkę nie było różnicy w wynikach. Jakby mój organizm w ogóle jej nie wchłaniał.

• lilirose Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda86 wrote:
    lilirose - napisałam. Dziękuje bardzo:)
    Zobaczymy co będzie. Też powinnam brać wit D, ale po lekach na receptę baaardzo źle się czuję, a po tych z mniejszą dawkę nie było różnicy w wynikach. Jakby mój organizm w ogóle jej nie wchłaniał.

Ruda, moja endo mówi, że te suplementy to o kant pupy rozbić, bo one właśnie się nie wchłaniają, co sama potwierdzasz. Ja kupiłam 3 opakowania wit. D i odstawiłam, teraz zalegają. Ona zapisała mi od początku ciąży 2 tys. jednostek (niektóre kobiety biorą nawet 7 tys) i wyniki są super. Niech przepisze Ci Vigantoletten, może podpasują Ci. Poza tym Jodid warto też łykać w ciąży.

Dziewczyny powinny odpisać szybko, jak nie zauważą pytania to się przypomnij, bo czasem giną w gąszczu jakiejś dyskusji :)

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie po Vigantoletten tak fatalnie się czułam. Nudności, wrażenie że zaraz zemdleje i przyspieszone bicie serca, jakby miało zaraz wyskoczyć:) dlatego odstawiłam.
    Lili przepraszam, że dopiero teraz ale z całego serducha gratuluję synka:)

• madlenka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys zaglądasz do nas czasami? Co u Ciebie?

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, na pewno jest jakiś zamiennik. Może w V. jest laktoza? Po niej możesz mieć takie nieprzyjemności.

Dziękuję ślicznie :*

Sigma, Epic, gdzie się podziewacie, co u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 01:52

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny :) ja też nowa staraczka od tego msc jestem.

dzięki lilirose za wpis o poziomie tsh. Aż sprawdziłam swój dokładnie przed chwilą. Na szczęście mam niski :)

Od ponad godziny nie mogę usunąć. Tak się kręciłam w łóżku, że aż mnie zaczęło to denerwować :/

lilirose lubi tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Hey dziewczyny :) ja też nowa staraczka od tego msc jestem.

dzięki lilirose za wpis o poziomie tsh. Aż sprawdziłam swój dokładnie przed chwilą. Na szczęście mam niski :)

Od ponad godziny nie mogę usunąć. Tak się kręciłam w łóżku, że aż mnie zaczęło to denerwować :/

Hej hej, witamy i wiruski wysyłamy :) Powodzenia!

Napisz coś o sobie, jak długo się staracie, czy masz jakieś problemy ze zdrowiem itp. :)

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już piszę :)

Dopiero zaczęliśmy w tym miesiącu, także niezbyt na niego liczę. Na razie tylko robiłam testy owu. Od przyszłego cyklu (choć mam nadzieję cichą, że może @ nie nadejdzie) zamierzam już z mierzeniem temperatury działać.

Ja mam 26 lat, L ma 31. Nie mogę się doczekać bycia mamą i boję się, że za bardzo chcę i za bardzo o tym myślę, i nie będę mogła przez to zajść :(

Badania krwi i moczu mieliśmy idealne. Jakichś innych hormonalnych nie robiłam, na rzie spróbujemy czy nam się uda.
    Cykle mam 24,27,29 dni, więc generalnie nie wiem nigdy kiedy wypadnie mi @. Średni (z pół roku) mi wychodzi 26,6 dni.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może to nie pytanie na ten wątek, ale odnośnie testów owulacyjnych jakie stosujecie ? Wiem ,że te testy powinno się robić kilka dni jeżeli wynik jest negatywny...?

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• EP!C Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose, melduję się ! :) ostatnio coś mi jeszcze mdłości dały popalić, ale już jest OK :) :) czekam na wizytę 28.01 żeby potwierdzić płeć :) juz nie moge się doczekać :) :)

16udskjo085vr1ot.png 82dogu1rybsnof6k.png
    20150530650113.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina,
    ja używałam w tym cyklu z apteki Domowego Laboratorium, ale finansowo to się kompletnie nie opłaca, więc mam na kolejne cykle pakiety z allegro testów.
    Ja zaczynam testować w dzień, kiedy mi kalendarzyk pokazuje, że mam dni płodne i testuje do momentu aż mam dwie wyraźne krechy i potem też będę dopóki znowu nie będą negatywne. W tym tak nie mogłam (po dodatnim teście), bo nie miałam kompletnie czasu..

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
‹‹ 305 306 307 308 309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ