Forum Starając się - ogólne Początkujące:)
Odpowiedz

Początkujące:)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 12:48

  • Asia08 Autorytet
    Postów: 1450 915

    Wysłany: 13 stycznia 2015, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie udzielam się tutaj w ogóle, ale cały czas czytam. Nie wiem, co mam robić. 26 grudnia miałam podany pregnyl a od 26 lekarz kazała brać luteinę do miesiączki. Dzisiaj jestem już w 34dc i nic. W zeszłym tygodniu zaczęly mnie boleć piersi (chyba od roku mnie nie bolały), zaczął się ból jak na @ i nadal nic. Żadnego plamienia, nic. Zrobiłam kilka testów w różnych dniach cyklu i jak byk jedna kreska. Nie mam pojęcia, czy odstawić luteinę i czekać na @? Czy lepiej skonsultować to z gin... Chyba dam sobie czas do czwartku i jak nic się nie wyjaśni, to umówię się na wizytę. Męczy mnie już to wtykanie lutki dowcipnej. :/

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 01:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, ja niestety nie pomogę, nie mam takiej wiedzy, ale może dziewczyny podpowiedzą.

    Zabcia, wydaje mi się, że leki nie mają wpływu na hormony, ale mogę się mylić. Z prolaktyną nie ryzykowałabym, bo ona rośnie od stresu, ale z tymi które Ty wymieniłaś chyba nie byłoby problemu.
    Wracaj do zdrowia :*

    zabcia2806 lubi tę wiadomość

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • madlenka Autorytet
    Postów: 3568 1513

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rozpoczynam 4 cykl. Ale się nie smutam :)

    zabcia2806, lovely lubią tę wiadomość

    qdkk2n0ao2txirxa.png
  • zabcia2806 Ekspertka
    Postów: 238 134

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Asia, ja niestety nie pomogę, nie mam takiej wiedzy, ale może dziewczyny podpowiedzą.

    Zabcia, wydaje mi się, że leki nie mają wpływu na hormony, ale mogę się mylić. Z prolaktyną nie ryzykowałabym, bo ona rośnie od stresu, ale z tymi które Ty wymieniłaś chyba nie byłoby problemu.
    Wracaj do zdrowia :*

    Prolaktynę udało mi się zrobić rano przed wypadkiem. Smaruję tylko maścią bo źle czułam się bo tabletkach musujących przeciwbólowych, trochę boli ale da się wytrzymać. Chyba jednak zrobię te hormony, nie chce znowu tyle czekać. Dziękuję:)

    lilirose lubi tę wiadomość

    o1483e5etckudhmf.png

    3jgxvfxmqavtht7y.png
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlenka, przykro mi, ale trzeba patrzeć w przyszłość pozytywnie :) Dobrze, że masz takie podejście :)

    madlenka lubi tę wiadomość

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Asia08 Autorytet
    Postów: 1450 915

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Asia, ja niestety nie pomogę, nie mam takiej wiedzy, ale może dziewczyny podpowiedzą.

    Dzwonilam wczoraj do gin i kazała mi odstawić luteinę, ale wcześniej ze dwa razy mnie pytała czy na pewno nie jestem w ciąży. Dzisiaj już czuję @ i tak jak Madlenka zaczynamy od początku walczyć. I u nas to 4 cykl z clo. :-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2015, 10:14

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, można dołączyć?
    Za 2 miesiące zaczynamy starania. Pod koniec zeszłego roku zrobiłam badania dla kobiet przygotowujących się o ciąże. Wszystko ok, hormony "książkowe". Wg gin. nie powinno być problemu z zajściem, ale same wiecie że różnie to bywa. Mam do Was 2 pytania z prośbą o info:
    1. Czy kwas foliowy przyjmowany przez dłuższy czas może zaszkodzić? (przyjmuje go ponad 2 lata)
    2. Jak należy mierzyć temperaturę? tzn czy skok temp jest w dniu owulacji czy już na pare dni przed?

  • madlenka Autorytet
    Postów: 3568 1513

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ruda86. A jakie miałaś robione te badania przed ciążowe i ile Cię kosztowały bo mnie to czeka w tą środę i dlaczego dopiero za dwa mies zaczynacie dopiero? Co do kwasu to nie wiem. Biorę krótko. A temp musisz mierzyć zawsze o tej samej godzinie, najlepiej bez wstawania z łóżka. Program sam Ci zaznaczy ovu ale ja dokładnie nie wiem jak z tym jest bo mi w poradni Pani tłumaczyła, że ovu jest w ostatni dzień niskich temaperatur a mi ovu zawsze zaznacza jeden lub dwa dni później. A w komórce mam jeszcze inny program i tam jest jeszcze inaczej :)

    qdkk2n0ao2txirxa.png
  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlenka dziękuje za odpowiedź. Z tego co pamiętam to cały pakiet badań kosztował ok 200 zł. (Hormony, morfologia, mocz, dodatkowo w kierunku różyczki, cytomegalii, itp.) Wyszło, że niby wszystko jest ok. Dlaczego za 2 miesiące? Na czerwiec mamy zaplanowany ślub, zdecydowaliśmy się, że zaczniemy troszkę wcześniej. Cykle mam 28 dniowe. Zazwyczaj 14 dnia pobolewają jajniki, ale chciałabym dodatkowo wspomagać się mierzeniem temp., bo na obserwację śluzu nie mam co liczyć:)

  • madlenka Autorytet
    Postów: 3568 1513

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no to wszystko rozumiem. Na początku też chciałam się starać przed ślubem, ale zaczełam głupio myśleć, że co będzie gdy na ślubie będę się źle czuć. W sumie musiałam brać ziołowe leki na ukojenie nerwów więc dobrze, że w ciąży nie byłam. Ślub był w sierpniu, we wrześniu podróż poślubna. Przed podróżą poszłam do lekarza bo zapalenie mi się zrobiło a miały być starania. Poza tym pojawiły się te zmiany jakieś. I teraz 4 cykl będziemy się starać więc fajnie, że masz takie plany.

    qdkk2n0ao2txirxa.png
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 15 stycznia 2015, 23:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda86 wrote:
    Cześć dziewczyny, można dołączyć?
    Za 2 miesiące zaczynamy starania. Pod koniec zeszłego roku zrobiłam badania dla kobiet przygotowujących się o ciąże. Wszystko ok, hormony "książkowe". Wg gin. nie powinno być problemu z zajściem, ale same wiecie że różnie to bywa. Mam do Was 2 pytania z prośbą o info:
    1. Czy kwas foliowy przyjmowany przez dłuższy czas może zaszkodzić? (przyjmuje go ponad 2 lata)
    2. Jak należy mierzyć temperaturę? tzn czy skok temp jest w dniu owulacji czy już na pare dni przed?

    Ruda, zrobiłaś hormony tarczycy, przynajmniej TSH?

    Kwas foliowy nie zaszkodzi, kobiety w ogóle powinny go przyjmować, nie tylko te starające się. Ja brałam 3 miesiące przed ciążą i do końca I trymestru.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose - tak oczywiście, TSH było robione. Wynik dobry, ale wg gin powinnam dodatkowo spożywać produkty zawierające sporo jodu. Kupiłam sobie Femibion 1 dla staraczek, więc powoli zaczynam uzupełniać to czego jest mało.

    madlenka - zdaje sobie sprawę z tego, że mogę się źle czuć, ale jednak zaryzykuje:) Robię to z pełną świadomością:) Jeśli udałoby mi się za pierwszym razem (w co wątpię) w dniu ślubu byłabym ok 15 tc. Bardziej się martwię czy nie będę miała bardzo dużego brzuszka.

    Dziewczyny, już się nie mogę doczekać:)

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda86 wrote:
    lilirose - tak oczywiście, TSH było robione. Wynik dobry, ale wg gin powinnam dodatkowo spożywać produkty zawierające sporo jodu. Kupiłam sobie Femibion 1 dla staraczek, więc powoli zaczynam uzupełniać to czego jest mało.

    madlenka - zdaje sobie sprawę z tego, że mogę się źle czuć, ale jednak zaryzykuje:) Robię to z pełną świadomością:) Jeśli udałoby mi się za pierwszym razem (w co wątpię) w dniu ślubu byłabym ok 15 tc. Bardziej się martwię czy nie będę miała bardzo dużego brzuszka.

    Dziewczyny, już się nie mogę doczekać:)

    Ruda, dobry tzn. w okolicach 1? Dopytuję, bo często dla lekarza ważne są normy, które dla staraczek są inne niż te z laboratorium dla ogółu społeczeństwa.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • monia91 Autorytet
    Postów: 3233 942

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

    Lili gratuluję synka ! Super :)

    20140607580117.png
  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose sprawdzę wieczorem i napiszę dokładnie jaki wynik:)

  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 2,49 mU/I norma 0,27-4,4
    FT4 18,46 pmol/I norma 12-22
    FT3 5,55 pmol/I norma 3,1-6,8

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia91 wrote:
    Cześć :)

    Lili gratuluję synka ! Super :)

    Monia, dziękuję ślicznie :* :)
    Ruda86 wrote:
    TSH 2,49 mU/I norma 0,27-4,4
    FT4 18,46 pmol/I norma 12-22
    FT3 5,55 pmol/I norma 3,1-6,8

    Ruda, TSH troszkę za wysokie. Przy takim zajście jest raczej bezproblemowe, ale mogłabyś zbić, najlepiej do 1-1,5, bo w ciąży dodatkowo rośnie, a wysokie TSH (wysokie w ciąży = powyżej 2) zagraża dziecku, ponieważ nie ma jeszcze swojej tarczycy i jeśli u Ciebie są braki tyroksyny to ono też nie ma skąd czerpać. W wątku o TSH (na głównej liście znajdziesz) sporo o tym informacji.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 14:29

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Ruda86 Znajoma
    Postów: 26 10

    Wysłany: 17 stycznia 2015, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lili nie ukrywam, że troszkę mnie zmartwiłaś tym tsh. Hmm chociaż moja gin jest również endokrynologiem i wiedziała, że badania były zrobione ze względu na planowaną ciążę. Każdy wynik analizowała, tłumaczyła. Nic nie mówiła, że tsh jest za wysokie jak na staraczkę:( Wspominała jedynie o jodzie... ;/

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 17 stycznia 2015, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, jod dobrze brać w ciąży, ja w każdym razie mam przepisany jod i wit D. od endo + lek na tarczycę. Twoje TSH nie jest bardzo złe, ale też nie idealne. Niestety większość lekarzy sugeruje się ogólną normą, która nie dotyczy staraczek. Zawsze możesz to skonsultować z innym endo.
    Napisz jeszcze w wątku o TSH i dziewczyny też się wypowiedzą :)


    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2015, 21:24

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
‹‹ 307 308 309 310 311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego