prolaktyna-bromergon
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po obciążeniu mam wynik blisko 5000 i nie koniecznie muszę się leczyć. Różnie mówią i w zasadzie nie leczą tej prl głównie tę pierwszą biora pod uwagę ale z tego co pamiętam to odpowiednie wielokrotności mówią nam o tym czy mamy do czynienia z gruczolakie przysadki czy też z hiperprolaktynemią czynnościową. Jeśli chodzi o mnie, to moje leczenie nic nie dało. Prl i tak wzrasta ja sobie chce gdy mam stresy itp.
Każdy przypadek jest inny. Aga podaj oba wyniki jak masz w zasięgu gdzieś.
-
alka89 wrote:z obciazeniem jest bardzo wazne bo wtedy moze byc bardzo wysoka co moze swiadczyc o czyms powanym,nizej napisalam kiedy zrobic. Podaj wyniki ,troche sie znam ,wiec moze bd mogla pomoc,ale glowa do gory bo po bromku dziewczyny szybko zachodza...
Hej mój wynik to 33,57 ng/ml przy normie 3,00-25,00.
Powiedz mi jeszcze jak się wykonuje to badanie z obciązeniem?
Na czym to polega wogóle?
Aha i ja prolaktyne robiłam w połowie cyklu bo mi nawet nikt nie raczył powiedziec kiedy nalezy to zrobic:/ a ja zielona wtedy w tym temacie...
Ale teraz chyba na dniach powtórzę...3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
aga.just wrote:Alka czy prl po obicążeniu 120 parę powinno się leczyć?
Mam 3 opinie lekarzy i każdy mówi, ze nie. Podstawową mam ok 8. Bromka biorę tylko ze względu na pokarm w piersiach po skończonym kp
Podaj dokladne wyniki i jednostki,ogolnie to wynik podstawowy nie moze byc wyzszy od 5-6 razy,ale podaj w jakich jednostkach maszTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz. -
aga.just wrote:Alka czy prl po obicążeniu 120 parę powinno się leczyć?
Mam 3 opinie lekarzy i każdy mówi, ze nie. Podstawową mam ok 8. Bromka biorę tylko ze względu na pokarm w piersiach po skończonym kp
Podaj dokladne wyniki i jednostki,ogolnie to wynik podstawowy nie moze byc wyzszy od 5-6 razy,ale podaj w jakich jednostkach maszTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
jeju wrote:Ja po obciążeniu mam wynik blisko 5000 i nie koniecznie muszę się leczyć. Różnie mówią i w zasadzie nie leczą tej prl głównie tę pierwszą biora pod uwagę ale z tego co pamiętam to odpowiednie wielokrotności mówią nam o tym czy mamy do czynienia z gruczolakie przysadki czy też z hiperprolaktynemią czynnościową. Jeśli chodzi o mnie, to moje leczenie nic nie dało. Prl i tak wzrasta ja sobie chce gdy mam stresy itp.
Każdy przypadek jest inny. Aga podaj oba wyniki jak masz w zasięgu gdzieś.
Nie wiem ,ale ja mam ponad 6 tys po obciazeniu i gin mowil,ze nie trzeba leczyc,a w klinice nieplodnosci to kazali leczyc bo ta po obciazeniu niby jest brana pod uwage przy staraniach bo ten wynik bez obciazenia moze wyjsc dobry,a dopiero po sie zmieniaTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
aga.just wrote:prl 8,40 ng/ml
po 1h 105,89 ng/ml
Na moim wypisie z kliniki jest napisane,ze wynik po obciazeniu nie moze wzrosnac wiecej niz 6 razy od tego pierwszegoWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 19:29
Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
Sylvka wrote:Hej mój wynik to 33,57 ng/ml przy normie 3,00-25,00.
Powiedz mi jeszcze jak się wykonuje to badanie z obciązeniem?
Na czym to polega wogóle?
Aha i ja prolaktyne robiłam w połowie cyklu bo mi nawet nikt nie raczył powiedziec kiedy nalezy to zrobic:/ a ja zielona wtedy w tym temacie...
Ale teraz chyba na dniach powtórzę...
Gin mowil mi ,ze w kazdym dniu mozna robic,ale 20-22 dnia cyklu prl wzrasta i najlepiej zeby zobaczyc jaki wynik jest tego dnia,tak samo progesteron,tez w tych dniachTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
U mnie też była wyższa temperatura w tamtym cyklu, zastanawiałam się czy to nie przez bromka. Nigdy nie miałam takiej jednolitej temp. na wykresie...Anutka lubi tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Tynka1990 wrote:Nie robiłam po obciążeniu bo ginka nie kazała. Mam tylko brać bromka przez 3 miesiące i później zbadać prolaktyne
Mi gin tez nie kazal i nawet nie wiedzialam jaka mam po obciazeniu....,ale w klinice dostalam skierowanie i zrobilam. Ten wynik po obciazeniu jest bardzo waznyTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
Tynka1990 wrote:Ja mam zrobić bez obciążenia pod koniec maja żeby sprawdzić czy bromek pomógł. Wtedy najwyżej spytam czy robić z obciążeniem czy nie
I wazne sa dni cyklu,najlepiej 20-22 dzienTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
nick nieaktualnyDzień dobry w nowym dniu
Wklejam z innego forum (nie chce mi się po raz drugi pisać, wybaczcie:-)
"Kobietki mam pytanie: czy któraś miała wykonywany test z metoklopramidem???
bo nie wiem jak zinterpretować wynik, a moja endokrynolog pokiwała tylko głową...u mnie wyglądało to tak (na tydzień przed @ - nie wiem który dzień cyklu): Prolaktyna w 0min - 142,21 ng/ml, po 60min - 12,9ng/ml, po 120min - 243,25ng/ml
Kurczę czytałam: "W warunkach prawidłowych stężenie prolaktyny rośnie 2-5 razy po 60 min i wzrost w tych granicach utrzymuje się przez kolejną godzinę.
W przypadku gruczolaka, uszkodzenia podwzgórza, braku endogennej dopaminy i nadczynności tarczycy brak jest zwykle odpowiedzi na metoklopramid lub jest ona niewielka."
trochę mnie to martwi...i wkurzam się, że tak ciężko uzyskać odpowiedź od lekarza co to oznacza....
Prolaktynę na czczo (innego dnia badaną w 2dc) mam 278,80 mIU/l przy normach 102-496 mIU/l
Dzięki za dopowiedź
-
Hope2 wrote:Dziewczyny, a co za lek miałyście, aby zbadać prolaktynę po obciążeniu? Jest jeden, czy kilka? Ja też miałam badaną prolaktynę na początku cyklu. Wyszła 21,3. Nie mam pojęcia - dobrze, czy za duźo? Norma to 28. Lekarz twierdzi, że jest ok.
masz wynik okTobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.