Psychologiczne aspekty starań
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja (jak widać w mojej stopce) jestem po trzeciej stracie.. plusem jest to, że znalazłam nową, spokojną pracę, ale ostatnio same ciąże w pracy i jest mi bardzo ciężko. Na pewien czas zrezygnowaliśmy ze starań bo ja się chyba poddałam. W mojej głowie istnieją tylko czarne scenariusze mimo że na terapii pracuję nad zmianą mojego myślenia. Zrezygnowałam z antydeprestantów, bo poczułam się dużo lepiej dzięki pracy, ale czy do nich wrócę?? Ostatnio myślę o tym częściej. Moja przyjaciółka niedawno urodziła (po dwóch latach starań) i tak czuję się w tym wszystkim mega samotna.
Naszym ostatnim badaniem były KIRy, ale okazało się, że tam wszystko idealnie. Nie mam już pomysłu i siły. Jestem rozdarta. Pragnę dziecka i cierpię, bo wszystkim się udaje, a z drugiej strony wizja kolejnej straty tak strasznie mnie przeraża.
Przytulam was🩶Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:25
Morgo lubi tę wiadomość
39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
maj '25 - rezygnacja ze starań ❌
10.2024 nowy Naprotechnolog🧑⚕️🩺
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan💊
Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊 -
Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.
Marysia996 lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
łagodne guzki tarczycy (aTPO, aTG, aTSHR ujemne; TSH 1,2)
🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
AMH - 3,14
ferrytyna 33 (do poprawy)
Wit. B12 - wysoka, kwas foliowy - 15
💊 Pregna Start, melatonina 10 mg, omega 3, NAC
💆♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm
👦 jelito drażliwe, SIBO - w trakcie leczenia
zab. regulacji emocji, ADHD? - włączona wenlafaksyna
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne
💊 FertilMan Plus, maca, omega 3, melatonina 10 mg
9 cs o pierwszego potomka
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
AMH - 3,14
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne
Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.Morgo wrote:Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.
Morgo lubi tę wiadomość
39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
Marysia996 wrote:Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.
A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
AMH - 3,14
Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.Morgo wrote:A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.
Morgo lubi tę wiadomość
39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
Marysia996 wrote:Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.
Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
Ściskam najmocniej.
Marysia996 lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
AMH - 3,14
Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?Morgo wrote:Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
Ściskam najmocniej.39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
Marysia996 wrote:Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?
Jest możliwe. Ja jestem w procesie grupowym od 7 lat i widziałam jak ludzie po różnych ciężkich traumach przerabiają to całe bagno krok po kroku i zostawiają je w tyle, otwierają się na ludzi i odzyskują spokój. Ale to ciężka i często długa praca. Bo w różnym tempie, w różnych momentach przychodzi gotowość na kolejny jej etap.31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
AMH - 3,14