X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Psychologiczne aspekty starań
Odpowiedz

Psychologiczne aspekty starań

Oceń ten wątek:
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja (jak widać w mojej stopce) jestem po trzeciej stracie.. plusem jest to, że znalazłam nową, spokojną pracę, ale ostatnio same ciąże w pracy i jest mi bardzo ciężko. Na pewien czas zrezygnowaliśmy ze starań bo ja się chyba poddałam. W mojej głowie istnieją tylko czarne scenariusze mimo że na terapii pracuję nad zmianą mojego myślenia. Zrezygnowałam z antydeprestantów, bo poczułam się dużo lepiej dzięki pracy, ale czy do nich wrócę?? Ostatnio myślę o tym częściej. Moja przyjaciółka niedawno urodziła (po dwóch latach starań) i tak czuję się w tym wszystkim mega samotna.
    Naszym ostatnim badaniem były KIRy, ale okazało się, że tam wszystko idealnie. Nie mam już pomysłu i siły. Jestem rozdarta. Pragnę dziecka i cierpię, bo wszystkim się udaje, a z drugiej strony wizja kolejnej straty tak strasznie mnie przeraża.
    Przytulam was🩶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:25

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼
    maj '25 - rezygnacja ze starań ❌

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
  • Morgo Ekspertka

Wysłany: 14 października, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
    Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.

Marysia996 lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    łagodne guzki tarczycy (aTPO, aTG, aTSHR ujemne; TSH 1,2)
    🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    Wit. B12 - wysoka, kwas foliowy - 15
    💊 Pregna Start, melatonina 10 mg, omega 3, NAC
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO - w trakcie leczenia
    zab. regulacji emocji, ADHD? - włączona wenlafaksyna
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne
    💊 FertilMan Plus, maca, omega 3, melatonina 10 mg

9 cs o pierwszego potomka

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Morgo Ekspertka

Wysłany: 14 października, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
    Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    AMH - 3,14

🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 14 października, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅

• Morgo Ekspertka

Wysłany: 14 października, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.

A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
    Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 15 października, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
    Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.
    Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅

• Morgo Ekspertka

Wysłany: 16 października, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.

Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
    Ściskam najmocniej.

Marysia996 lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 16 października, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
    Ściskam najmocniej.
    Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅

• Morgo Ekspertka

Wysłany: 17 października, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?

Jest możliwe. Ja jestem w procesie grupowym od 7 lat i widziałam jak ludzie po różnych ciężkich traumach przerabiają to całe bagno krok po kroku i zostawiają je w tyle, otwierają się na ludzi i odzyskują spokój. Ale to ciężka i często długa praca. Bo w różnym tempie, w różnych momentach przychodzi gotowość na kolejny jej etap.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14

‹‹ 4 5 6 7 8
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ