X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Psychologiczne aspekty starań
Odpowiedz

Psychologiczne aspekty starań

Oceń ten wątek:
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja (jak widać w mojej stopce) jestem po trzeciej stracie.. plusem jest to, że znalazłam nową, spokojną pracę, ale ostatnio same ciąże w pracy i jest mi bardzo ciężko. Na pewien czas zrezygnowaliśmy ze starań bo ja się chyba poddałam. W mojej głowie istnieją tylko czarne scenariusze mimo że na terapii pracuję nad zmianą mojego myślenia. Zrezygnowałam z antydeprestantów, bo poczułam się dużo lepiej dzięki pracy, ale czy do nich wrócę?? Ostatnio myślę o tym częściej. Moja przyjaciółka niedawno urodziła (po dwóch latach starań) i tak czuję się w tym wszystkim mega samotna.
    Naszym ostatnim badaniem były KIRy, ale okazało się, że tam wszystko idealnie. Nie mam już pomysłu i siły. Jestem rozdarta. Pragnę dziecka i cierpię, bo wszystkim się udaje, a z drugiej strony wizja kolejnej straty tak strasznie mnie przeraża.
    Przytulam was🩶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:25

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼
    maj '25 - rezygnacja ze starań
    listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

Histero+biopsja?

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
    Acard+Heparyna🤰
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 14 października, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
    Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.

Marysia996 lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    łagodne guzki tarczycy (aTPO, aTG, aTSHR ujemne; TSH 1,2)
    🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    Wit. B12 - wysoka, kwas foliowy - 15
    💊 Pregna Start, omega 3,
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

10 cs o pierwszego potomka

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 14 października, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem w fazie chęci działania - tzn badania się, sprawdzania. Chce za tym pójść.
    Myślę że psychika odgrywa dużą rolę w staraniach. Teoria psychodynamiczna szuka przyczyn niepowodzeń w konfliktach wewnętrznych, które pozostają nieświadome np. jakaś część ciebie chce dziecka, a jakaś boi się utraty niezależności. Nieprzerobiony konflikt to lęk, a lęk wywołuje napięcia w ciele - miednica jest gorzej ukrwiona, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Ale to jakaś część układanki.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, omega 3,

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 14 października, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

Histero+biopsja?

Acard+Heparyna🤰
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 14 października, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Może coś w tym jest.. sama jestem w terapii psychodynamicznej i widzę w ostatnim czasie jak dużo jest tylko w mojej głowie. Terapeutka twierdzi, że w mojej głowie nie ma wgl pozytywnego scenariusza ciąży. U mas badania nie pokazują żadnych nieprawidłowości więc może to kwestia głowy.

A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
    Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, omega 3,

👦 jelito drażliwe, SIBO

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 15 października, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    A miałaś kiedyś ten pozytywny scenariusz i utraciłaś go na drodze niepowodzeń czy nigdy go nie było?
    Ja mam sporo lęków dot. bycia mamą, relacji z dzieckiem, okresu ciąży i połogu. Im dłużej się staramy tym bardziej nabieram do tego dystansu tzn. mam czas rozeznać czy bardziej pragnę, czy bardziej się boję.
    Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.

Morgo lubi tę wiadomość

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

Histero+biopsja?

Acard+Heparyna🤰
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 16 października, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Sama nie wiem.. w pierwszej ciąży miałam dużo lęków, bałam się jak ja sobie poradzę. Po drodze było kilka komplikacji w ciąży i dlatego lęk o stratę się nasilił. Kiedy uwierzyłam, że wszystko będzie dobrze to nagle spotkała nas taka tragedia. Potem te dwa poronienia, dlatego udana ciąża i wgl posiadanie dziecka jest dla mnie abstrakcją.

Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
    Ściskam najmocniej.

Marysia996 lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, omega 3,

👦 jelito drażliwe, SIBO

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 16 października, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Przy takiej historii to całkowicie zrozumiałe. Ogólnie żeby zbudować w sobie nadzieję na dobry scenariusz trzeba by było przetrawić te wszystkie straty, przepuścić przez siebie najtrudniejsze emocje. A ten proces trwa czasami latami albo i z jakiegoś powodu nie może być dokończony nigdy. Racjonalnie nie wytworzysz sobie nadziei. Dla mnie ciekawym rodzajem terapii jest prenatalna analiza więzi. Pracuje się w niej nad własnymi myślami, przekonaniami, wyobrażeniami o dziecku. I przyjrzenie się temu potem je będzie kształtowało.
    Ściskam najmocniej.
    Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

Histero+biopsja?

Acard+Heparyna🤰
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 17 października, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Bardzo jest to ciekawe. To jak znaleźć w sobie siłę/nadzieję bo takiej traumie? Czy to wgl możliwe?

Jest możliwe. Ja jestem w procesie grupowym od 7 lat i widziałam jak ludzie po różnych ciężkich traumach przerabiają to całe bagno krok po kroku i zostawiają je w tyle, otwierają się na ludzi i odzyskują spokój. Ale to ciężka i często długa praca. Bo w różnym tempie, w różnych momentach przychodzi gotowość na kolejny jej etap.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, omega 3,

👦 jelito drażliwe, SIBO

‹‹ 4 5 6 7 8
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ