REWOLUCJA PAŹDZIERNIKOWA - lista testujących w najdłuższym miesiącu w roku :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Girls pozwolcie ze podpytam
Po kilku mscach bezskutecznych staran powoli zaczynam sprawdzac czy wszystko gra. Mialam juz usg, jaja śliczne i ovu wtedy byla z dominujacym pecherzykiem (alleluja!). Teraz dostalam skierowanie na hormony: Estradiol, progesteron, prolaktyna, tsh. I tu pytanie: czy Wy tez mialyscie je badac przez 2 cykle i tez wszystkie tego samego dnia w cyklu? -
Ja co jakiś czas sobie badam te hormony:p prolaktyne i tsh można w dowolnym dniu cyklu badać, chociaż prolaktyne radziłabym badać po owu. Teorytycznie jej stan przez cały cykl jest na podobnym poziomie, chociaż u siebie zauważyłam ,że po owu jest większa. Najlepiej ,więc jest ją zbadać razem z progesteronem w drugiej fazie cyklu 7-8dpo owu. Estriadol, tez można wtedy zbadać aby zobaczyć jak była owulacja. Lekarze różnie każą go badać jedni mówią ,żeby zrobić go 3-5 dc, a inni ,że 10 dc, a jeszcze inni właśnie razem z progesteronem.
malika89, wróżbitka, stacey lubią tę wiadomość
-
Dzieki Dziewczyny! Wlasnie to jest najgorsze ze ilu lekarzy tyle teorii. Ja mam to zrobic w 22-24dc, z tym ze moje cykle trwaja ok 35/37 dni i sa nieregularne. Pozostaje mi miec nadzieje ze moja pani doktor w zwiazku z tym ze ma z trzysta lat wie co robi
pepsunieczka lubi tę wiadomość
-
Morwa wrote:Ja co jakiś czas sobie badam te hormony:p prolaktyne i tsh można w dowolnym dniu cyklu badać, chociaż prolaktyne radziłabym badać po owu. Teorytycznie jej stan przez cały cykl jest na podobnym poziomie, chociaż u siebie zauważyłam ,że po owu jest większa. Najlepiej ,więc jest ją zbadać razem z progesteronem w drugiej fazie cyklu 7-8dpo owu. Estriadol, tez można wtedy zbadać aby zobaczyć jak była owulacja. Lekarze różnie każą go badać jedni mówią ,żeby zrobić go 3-5 dc, a inni ,że 10 dc, a jeszcze inni właśnie razem z progesteronem."Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho
-
JoHanna wrote:Właśnie też w tym cyklu będę badać progesteron (i coś tam jeszcze) w drugiej fazie cyklu. Zobaczymy co się "objawi" A czy któraś z Was badała poziom testosteronu? Kiedy powinno się go zrobić?
wróżbitka, stacey lubią tę wiadomość
-
Morwa, dzięki za odpowiedź. Jak sobie pomyśle ile razy w tym cyklu będą mnie kłuć, to aż skora mi cierpnie... Strasznie tego nie lubię. Ja wogóle nie lubie lekarzy Parafrazując powiedzenie - jeśli chce być zdrowa to muszę pocierpieć I już nie smęcę"Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód" P. Coelho
-
Hej,
nie wiem czy to coś pomoże, ale zerknęłam w swoje notatki - zrobiłam je na podstawie różnych wpisów, artykułów, informacji ze stron klinik leczenia niepłodności etc - zbierając to, co powtarzało się najczęściej:
Między 1, a 5 dc, ale najczęściej 3dc; na czczo - LH, FSH, estradiol, prolaktynę.
Do tego można: testeosteron, DHEA-S, SHGB, TSH, fT4, fT4.
W okolicy owulacji (niby 14 dc ) - LH, FSH, estradiol
7 dni po owulacji (niby ok.22dc) - progesteron, estradiol, prolaktyna.Ann.naa lubi tę wiadomość
-
Ann.naa wrote:Girls pozwolcie ze podpytam
Po kilku mscach bezskutecznych staran powoli zaczynam sprawdzac czy wszystko gra. Mialam juz usg, jaja śliczne i ovu wtedy byla z dominujacym pecherzykiem (alleluja!). Teraz dostalam skierowanie na hormony: Estradiol, progesteron, prolaktyna, tsh. I tu pytanie: czy Wy tez mialyscie je badac przez 2 cykle i tez wszystkie tego samego dnia w cyklu?ewelinka2210 lubi tę wiadomość
-
Bratek wrote:Oj, tak. Też chcę ovu w punkt (albo... no dobra, nie szalejmy, W OGÓLE chcę jakieś ovu ), okres w punkt... - i jeszcze najlepiej taki bezbolesny, trwający 3-4 dni na krzyż
MARZEEEEENIAAAAA ))))))) -
Witam się z Wami cieplutko.
Przygarniecie?
Cykl wrześniowy był cyklem spisanym na starty - cykl po poronieniu. W październiku musi się udać
Przy założeniu, że długość cykli się nie poprzestawia testuję 21 październikaSynek - 3740g i 61cm szczęścia urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
Baronowa_83 wrote:Zbadaj meza od razu.
On chce, ale daje czas do konca roku. Staramy sie niedlugo wiec nie chce wprowadzac jeszcze stresujacej atmosfery wokol tematu ja sie badam bo te cykle takie dlugie, powalone i w sumie nigdy nie badalam hormonow a w tym wieku to juz chyba warto -
Bratek wrote:Hej,
nie wiem czy to coś pomoże, ale zerknęłam w swoje notatki - zrobiłam je na podstawie różnych wpisów, artykułów, informacji ze stron klinik leczenia niepłodności etc - zbierając to, co powtarzało się najczęściej:
Między 1, a 5 dc, ale najczęściej 3dc; na czczo - LH, FSH, estradiol, prolaktynę.
Do tego można: testeosteron, DHEA-S, SHGB, TSH, fT4, fT4.
W okolicy owulacji (niby 14 dc ) - LH, FSH, estradiol
7 dni po owulacji (niby ok.22dc) - progesteron, estradiol, prolaktyna.
Kurde z tego wynika ze tylko estradiol mam odpowiednio wyznaczony. No nic, zrobie w tym cyklu jak pani doktor kaze, zobacze jakie beda wyniki i najwyzej na wlasna reke zrobie jeszcze w innych dniach.
22dc to u mnie tez niestety jest okres okolo owulacyjny
-
Ann.naa wrote:Kurde z tego wynika ze tylko estradiol mam odpowiednio wyznaczony. No nic, zrobie w tym cyklu jak pani doktor kaze, zobacze jakie beda wyniki i najwyzej na wlasna reke zrobie jeszcze w innych dniach.
22dc to u mnie tez niestety jest okres okolo owulacyjny
To zrób hormony, jak nic nie wyjdzie (a nawet jak wyjdzie, ale do końca roku się nie uda), to męża na badania skieruj. Bo potem może się okazać, że Ty isę leczysz, a u męża też coś nie gra - lepiej wszystko sprawdzić
No i powodzenia
Ja mam owulację około 11-13 dc, więc szybciutko, ale od póltorej roku staran mi juz 22 cykl leci - niby fajnie, że więcej szans, ale co z tego?
I zaczęłam pić len mielony, bo mi się coś jelita rozregulowały, a poza tym na śluz się przyda Tez pije z letnią wodą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 08:23