Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
Odpowiedz

Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?

Oceń ten wątek:
  • Maaggi Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj dzwoniłam do laboratorium i mi powiedziano, ze prolaktyne można zbadać w tym samym dniu co LH i FSH, czyli 3 dzień cyklu.

oar83e3kqybw7azu.png

IMSI 26.06.2018
    Beta 10dpt 157.7 :) 12dpt 278.7
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktynę (mój ulubiony hormon ;-)) można badać praktycznie bądź kiedy.

Dakota lubi tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Tulipanka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla tych dziewczyn, ktore maja problem ze sluzem - procz wiesiolka, siemienia, ziol, zelu wspomagajacego zaplodnienie polecam wit B6 w ilosci 200 - 500 mg. Tam, taka ilosc jest wskazana przy problemach sluzowych. I nawet jesli macie ladny I prawidlowy sluz, to on pod mikroskopem moze slabo krystalizowac, co utrudnia ruch plemnikow. Wit B6 pomaga. Osobiscie polecam. Ja wszystkiego sprobowalam na sluz I malo co Dali efekt. Aha I jeszcze medargin oraz deflegmin.
    Moze Wam sie na cos przyda moje info. Trzymam kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2017, 20:39

Dakota, Karoluś81, bertha lubią tę wiadomość

Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • krrropka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

Tulipanka ciekawe o tej wit.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2018, 22:38

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka ciekawe to info ale ja juz biore: femibion 1, koenzym q10 ubichnol, magnez, wit d3 1000, pije codziennie tez wit c 1000. Myslisz (myslicie), ze moge jeszcze dorzucic ta b12? Alicja zazdrosze nastawienia :) tez bym tak chciala, ja owulacje bede miec za jakies 4 do 6 dni. Od jutra zaczynam starania. Kropka z UK :) wiem, ze tam jest bardzo dziwne nastawienie jak chodzi o leczenie i w ogole, na wszystko daja paracetamol jak czlowiek z goraczka przychodzi wiec domyslam sie, ze czesto mizesz sie jeszcze wkurzac.

Dakota
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kompleks witamin B dobrze brać przy staraniach, ale gdy należy się do tych szczęściar, które nie przyswajają kwasu (w końcu też witamina z grupy B), to lepiej brać je formie zmetylowanej. Mnie pomogło w zajściu.

Dakota, 1000 j.m. wit. D3 to dość mała dawka (dla przykładu tyle to ja w lecie biorę). Zachęcam szczerze, by przy okazji zbadać poziom, bo niedobór działa jak naturalna antykoncepcja.

Krrropka, Ty możesz wiedzieć, że obraz usg jest w porządku, ale to, że nie wie tego lekarz, który wysyła Cię na drożność, to jednak z polskiej perspektywy dziwne.

Dakota lubi tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • krrropka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka a jaką dawkę wit D3 bierzesz o tej porze roku? Ostatnio zakupiłam 5000 i doszłam do wniosku, że to może być za dużo i będę brała co kilka dni (wg ulotki to 1250 proc dziennego zapotrzebowania.

A co do leczenia w uk to generalnie jest dziwne z polskiej perspektywy. Jednak zdecydowałam sie na nie i pewnych rzeczy nie przeskoczę, oni mają swoje procedury, które są dla nich ważne i się ich trzymają. Zresztą wszyscy znajomi, którzy się tu leczyli (myślę o powaznych, przewlekłych schorzeniach, a nie przeziębieniu:)) ostrzegali mnie, że cierpliwość to to, co będzie najbardziej potrzebne, bo oni mają swój styl leczenia mający się nijak do polskiego.

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka czyli brać 2 kapsułki dziennie tej wit d3? I jaką w takim razie kupić b12?
    W ogóle napisz proszę co konkretnie brałaś, jaki zestaw suplementów przed zajściem w ciąże.
    Na pewno zbadam te witaminy, mogłabyś mi napisać, które powinnam zbadać? I czy trzeba je na czczo? Bo mogłabym dziś z pracy wyskoczyć - mam tu obok laboratorium.

Dakota
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota raczej wszystkie badania powinno się robić na czczo. Zbadaj wit d i kwas foliowy. Wit b6 też można, ale to kosztuje u nas ok 100zl.
    Ja biorę d 2000 zimą. B6 dwa razy do roku, miesiąc jesienią, miesiąc wiosną.
    W przyszłym tygodniu zbadam wit d i kwas foliowy.
    Kajka od dwóch tygodni biorę femibion i nie wiem czy właśnie to badanie kwasu foliowego ma teraz sens, ale zrobię. Zawsze coś pokaże, a przy femibionie już zostanę, skoro lepszy od zwykłego kwasu foliowego. Zawiłe to wszystko :-)
    Wczoraj wieczorem oglądaliśmy komedię w tv "Seksualnie niebezpieczni". Dawno się tak nie uśmiałam. Łzy leciały, brzuch bolał a ja nie mogłam przestać :-)
    Dakota polecam na odstresowanie :-)

• Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Karolus, no to już w poniedziałek zbadam, kupie tez dziś b12, ale to tylko miesiąc mam ja brać? A wid d3 zwiększę dawkę, tyle, że ten femibion tez ma w składzie wit d3. Karolus Ty przy femibionie bierzesz 2000 d3?

Dakota
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, pisze b12 a mam na myśli b6 oczywiście :)

Dakota
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota ja biorę co drugi dzień 2000 wit d. Jak kupiłam 1000 to brałam codziennie. Nigdy nie badalam poziomu wit d. Dlatego w poniedziałek wreszcie pójdę, żeby wiedzieć jak jest. Jeśli będzie w normie to od maja do września zrobię przerwę, a jeśli będzie za niski poziom to poproszę lekarza żeby mi ustawil odpowiednią dawkę.
    Co do wit b6 to biorę ja na własną rękę ale bardziej ze względu na skłonność do zajadow w okresie przesilenia jesiennego i wiosennego. I pomaga. Stąd ten miesiąc jesienią i wiosną. Przy okazji dowiedziałam się że dobrze pomaga przy staraniach więc tym chętniej ją zazywam.
    Pewnie kupię jeszcze jedno opakowanie skoro Tulipanka pisze że jest dobra na śluz.
    Tylko tu się pojawia wskazanie Kajki, że przecież wit b6 jest w tej grupie co kwas foliowy. Jeśli ktoś nie przyswaja kwasu to z witaminami z grupy b może mieć problem jeśli dobrze rozumiem?
    Tym bardziej warto zbadać poziom witamin.
    Dzwoniłam do położnej. Wynik czystości mogę odebrać nawet dzisiaj. Jestem w szoku że tak szybko. W poniedziałek odbiore, we wtorek pojadę do szpitala umówić się. Możliwe że jeszcze raz będę musiała powtórzyć to badanie przed samym badaniem. Dobrze że tylko 30 zł kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2017, 11:17

• Kajka81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoluś, ja badałam poziom kwasu po dwóch miesiącach suplementacji Actifolinem (0,4 mg kwasu metylowanego+0,4 mg kwasu syntetycznego). Wyszedł podwyższony prawie dwukrotnie.

Krrropka, nie powiem ci jaka dawka D3 jest dla Ciebie najlepsza, bo nie kogę tego wiedzieć. Zachęcam do zbadania. W zeszłym roku (w maju) po półrocznej suplementacji dawką 2000 j.m. i trzytygodniowej 4000 j.m. mój poziom wyniósł 35 - w normie, ale do zaciążenia optymalny jest 60-70. W lecie suplementowałam się dawką 1000 j.m. (obecną w Ovarinie, który wtedy łykałam),od października wróciłam do 4000 j.m. Witaminę D trudno przedawkować (ale z uwagi na to, że jest to możliwe, warto sprawdzić jak się przyswaja). Teraz w ciąży biorę 2000 j.m. (zalecenie lekarza naprotechnologa).

Kompleks witamin B chyba jest w Femibionie (?). Witamina b12 jest co najmniej tak samo ważna jak b6 (o ile nie ważniejsza, bo jej odpowiedni poziom przekłada się na zdrowie dziecka). Mój naprotechnolog polecił mi zbadać jej poziom jeszcze przed wizytą, więc ja również polecam (koniecznie na czczo, badanie nie jest drogie). Nie wiem Dakota w jakiej postaci powinnaś ją brać, bo skąd mogę to wiedzieć ;-) Ja przy mojej mutacji mogę (muszę) brać tylko metylowaną (i to do końca życia).

Karoluś81 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dakota wrote:
    W ogóle napisz proszę co konkretnie brałaś, jaki zestaw suplementów przed zajściem w ciąże.
    Na pewno zbadam te witaminy, mogłabyś mi napisać, które powinnam zbadać? I czy trzeba je na czczo? Bo mogłabym dziś z pracy wyskoczyć - mam tu obok laboratorium.

Dakota, już to pisałam (i to chyba 2 razy).

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Kajka w takim razie poszukam bo mi to umknęło, dzięki :)

Dakota
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ciekawe, bo z tego co pamiętam zareagowałaś wtedy na mój post.

Mogę się powtórzyć pod jednym warunkiem: nie zechcesz, bym pisała o tym po raz kolejny - to, by znaczyło, że mam nerwy ze stali, a zwłaszcza w ciąży, nie mam ;-)

Dakota lubi tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym bardziej odszukam, nie denerwuj się, nie powtarzaj :)

Dakota
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem spokojna (dobra herbata czyni cuda):

-komleks witamin B (od 22 listopada metylowane),
    Szeroko pojęte antyoksydanty, czyli:
    - Ubichinol (czasem 50 mg, czasem 100),
    - witamina E 1000 mg z Selenem (Swanson),
    - witamina C 500 mg z dzką różą (Swanson),

Coś pod kątem badania AMH, którego robić nie chciałam i strasznie się go bałam, ale podejrzewałam, że mnie nie ominie:
    - DHEA 25 mg (z tym ostrożnie, zapytaj lekarza i zbadaj poziom DHEAS),
    -jak mi się przyomniało to także melatonina 3 mg (zaleca się 5 mg, ale taką dawkę kupiłam zanim to doczytałam),

- witamina D3 (dawki jw.),

- czasem magnez, czasem nie,

- wiesiołek, woda i czasem olej lniany na śluz,

- w szczęśliwym cyklu piłam Miovarian (z metylowaną formą kwasu i zwykłą B12),

- można brać Acard na zagnieżdżenie w drugiej fazie cyklu (ja czasem brałam, na stałe włączyłam w ciąży z polecenia lekarza).

Chyba tyle. Teraz biorę podobną ilość tabletek, ale w większości już innych ;-)

Dakota, Karoluś81 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kajaka za przypomnienie. Też skorzystam :-)
    Z tego co czytałam w Internecie o produktach firmy Swanson to mają dosyć prosty i naturalny skład. Z tego wnioskuję że warto w nie zainwestować.
    Mam wynik czystości. Jest dobry. Teraz tylko muszę ustalić termin hsg :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2017, 13:16

Kajka81, Dakota, Annie1981 lubią tę wiadomość

• Dakota Autorytet

Wysłany: 24 marca 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka dzięki, ja w takim razie dokupię wit b6, zwiększę dawkę d3 i przed konsultacją z lekarzem na tym poprzestanę.

Karoluś to super, teraz to Ci życzę, żeby do badania nie doszło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2017, 13:49

Dakota
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ