X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?
Odpowiedz

Rocznik 1981. Jesteście Staraczki?

Oceń ten wątek:
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś doświadczenia z badaniem TSH?
    Rok temu miałam badane wszystkie hormony tarczycy miałam w normie. Lekarz przed lo kazał zrobić morfologię i TSH, odebrałam dzisiaj wyniki a tam FTSH 0,05 (norma od 0.1) a dodatkowo ręcznie dopisane "czułość testu 0,05)
    Czy to mnie powinno zaniepokoić. Dlaczego jest FTSH a nie TSH

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 13:09

https://www.maluchy.pl/li-73053.png

km5shdgexoin43nx.png

• szatynka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AQga wrote:
    Szatynka witaj, chyba nie miałam jeszcze okazji się przywitać ;)
    Greetta wrote:
    Szatynko jeśli jeszcze się z Tobą nie przywitałam to witam Cię ;)

i ja Was witam :) i życzę Wam szczęścia i sił w dążeniu do upragnionego celu
    AQga wrote:
    Hewa, ja przy pierwszej ciąży tez miałam przeczucie, że będzie dziewczynka, już nawet wszyscy do brzucha wołali po imieniu i się nie pomyliłam... może i u Ciebie się to sprawdzi.

ja z mężem od samego początku czuliśmy, że będzie chłopak. Mąż to na bank był pewien że syna zmajstrował zanim jeszcze pierwszy test osikałam, jeszcze II kresek nie było a on już imię wybrał he he no i się nie mylił jest dokładnie tak jak czuł i nawet te imię :)
    Ja też czułam cała sobą że dziewczynka, w sklepach z odzieżą wzrok uciekał mi od różów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 12:49

Greetta lubi tę wiadomość

<3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eni_gma wrote:
    Dziewczyny macie jakieś doświadczenia z badaniem TSH?
    Rok temu miałam badane wszystkie hormony tarczycy miałam w normie. Lekarz przed lo kazał zrobić morfologię i TSH, odebrałam dzisiaj wyniki a tam FTSH 0,05 (norma od 0.1) a dodatkowo ręcznie dopisane "czułość testu 0,05)
    Czy to mnie powinno zaniepokoić. Dlaczego jest FTSH a nie TSH

hmm chyba ciut za niskie co?
    Niskie TSH zwykle świadczy o nadczynności tarczycy, jednak może również odpowiadać niedoczynności przysadki - lekarze mówią wtedy o wtórnej niedoczynności tarczycy, gdy uszkodzona przysadka przestaje produkować TSH i tarczyca nie otrzymuje informacji, że w organizmie brakuje tyroksyny i trójjodotyroniny. Niskie TSH jest również charakterystyczne dla choroby Basedowa (czyli pierwotnej nadczynności tarczycy) i w przypadku rozwoju wola guzkowego toksycznego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/wyniki-tsh-badanie-tarczycy-pozwalajace-oznaczyc-poziom-tsh_40467.html

to znalezione na prędkości
    myslę, że to ftsh to to samo co tsh, może jakieś inne oznaczenie?

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gretto kochana! jak dobrze, że zajrzałaś :)
    ja niestety czuję podobnie .. wczoraj dzień dziecka .. jak mam się cieszyć, jak moje dzieci nie żyją.. ?
    a termin porodu miałam na lipiec, z tym, że przy bliźniakach byłaby cesarka w czerwcu.. więc rozumiem Cię aż za dobrze...

kochane babeczki!
    dziękuję za życzenia!! już 9 lat i żeśmy sie jeszcze nie pozabijali :P

starania od 2007
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigma ja też myślę że za niskie to Twoje Tsh. Ja robilam dwa tygodnie temu. U mnie norma od 0,25 do 5. Ja mam 3,5. Niby w normie, ginekolog powiedział że ok, ale Dziewczyny radziły żeby sprawę zbadać więc zrobię tsh jeszcze raz, do tego ft3 i ft 4 oraz anty tpo i anty tg. Z wynikami wybieram się do endokrynologa pod koniec czerwca. Nie pamiętam jak było na moim wyniku, możliwe że też coś pisali o ftsh, ale myślę że to takie oznaczenia z laboratorium. Musisz zbadać sprawę i w razie czego jakieś leki dostaniesz. Powodzenia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 13:50

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gretta, Nanatasza, przykro mi że macie takie smutki. Bardzo współczuję i życzę sił.

• Greetta Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanatasza wrote:
    Gretto kochana! jak dobrze, że zajrzałaś :)
    ja niestety czuję podobnie .. wczoraj dzień dziecka .. jak mam się cieszyć, jak moje dzieci nie żyją.. ?
    a termin porodu miałam na lipiec, z tym, że przy bliźniakach byłaby cesarka w czerwcu.. więc rozumiem Cię aż za dobrze...

NATASZKO KOCHANA ŚCISKAM I TULĘ CIĘ MOCNO <3 <3 <3

<3 Synio 02.02.2006 31tc cc <3 Aniołek [*] ( 8/11tc ) XI.2015 <3 Synio 05.01.18 39tc sn :D <3
    82down152kmv2jv8.png
  • Alicja81 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natasza wszystkiego najepszego i spełnienia marzeń, ja też 9 lat po ślubowaniu (ale my po koniec kwietnia).

U nas na żuławach gorąco i burzowo- ale ja lubie i ciepło i bardzo lubię burze- taka wariatka ze mnie.

Karoluś ty to masz humorek i pełno optymizmu.

Nanatasza, Karoluś81 lubią tę wiadomość

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    Ponowne starania od 2014r
    08.2020- beta 2,3
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja81 wrote:
    Natasza wszystkiego najepszego i spełnienia marzeń, ja też 9 lat po ślubowaniu (ale my po koniec kwietnia).

U nas na żuławach gorąco i burzowo- ale ja lubie i ciepło i bardzo lubię burze- taka wariatka ze mnie.

Karoluś ty to masz humorek i pełno optymizmu.

faktycznie wariatka!! ja się burz boję.
    A żuławy piękne :)

Karoluś81, Alicja81 lubią tę wiadomość

starania od 2007
  • Eni_gma Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale jak to możliwe ze w lipcu gdy miałam robiony profil hormonalny tsh miałam 1.9? Zgłupialam teraz kompletnie.

km5shdgexoin43nx.png

• Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Enigma. Ja zrobię drugi raz po miesiącu to będę miała porównanie. Może powtórz dla pewności? Błędy się zdarzają. Z drugiej strony rok minął, mogło się zmienić... ja obstawiam błąd w laboratorium.

• Eni_gma Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz rację. Zrobie jeszcze raz :)

km5shdgexoin43nx.png

• Nanatasza Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigma, Karoluś ma rację, warto powtórzyć badanie

ja dostałam dziś @, za tydzień klinika, a póki co, codziennie zastrzyk z gonapeptylu, mistrzem zastrzyków zostanę :D

miłego dnia! u mnie upał i słońce :D lato w pełni!

hewa81, Karoluś81 lubią tę wiadomość

starania od 2007
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszko to zaczynam trzymać kciuki za Ciebie :-)
    Dzisiaj czytałam o błogosławionym Ojcu Papczynskim. Modlą się za Jego wstawiennictwem pary mające problemy z plodnoscia.
    A mój zwariowany Mąż namawia mnie na weekend na Mazurach. Chce mu się jechać tylko na dwa dni, kiedy za miesiąc urlop :-) tak więc jutro możliwe że będę w drodze :-)

hewa81, Nanatasza lubią tę wiadomość

• hewa81 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczęta :)

NATASZA - powodzenia :) Współczuję Ci tych wszystkich zastrzyków, ale czego się nie robi dla szczęścia <3 Kobiety to jednak dzielne są i zniosą wiele :) Już zaciskam mocno kciuki, żeby tym razem wszystko potoczyło się inaczej, żeby się udało <3 Dużo siły Ci życzę <3

ENIGMA - z TSH niestety jest tak, że lubi powariować, poskakać. No i oczywiście zdarzają się błędy laboratoryjne. Także popieram przedmówczynie - powtórz wynik. Pamiętam jak u mnie raz było. Zrobiłam badania zgodnie z wytycznymi endo najpierw m-c od rozpoczęcia leczenia (wynik super, spadło TSH z ponad 4 na ok.2) i po kolejnych 3 m-cach kolejne badanie. I tu szok - TSH skoczyło znów na ok 4, a po dwóch dniach na ponad 5. Po zwiększeniu nieco dawki leku, po m-cu spadło do niespełna 2 (to było na początku stycznia br.) Teraz co m-c mam wynik oscylujący w granicy 1,7-1,5. Także sama widzisz - TSH lubi poszaleć ;)

Pozdrawiam i życzę spokojnego początku weekendu :)

Karoluś81, Eni_gma, Alicja81 lubią tę wiadomość

Im bardziej w życiu ma się pod górkę.... tym piękniejsze będą później widoki
    n59yk6nlzydvnhbr.png
    ........................................................................
  • AQga Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny...

przy badaniu szyjki miałam wczoraj wieczorem problem z "ciasnością" w pochwie, jakby jakieś dodatkowe zgrubienie tam było... Dzisiaj szyjka jest wysoko a to zgrubienie nadal jest wyczuwalne ale nie tak jak wczoraj.

Poradźcie, co to może być???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 11:12

Aqga
  • AQga Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję tylko, że to nie jakiś guz, no mówię wam od wczoraj nie daje mi to spokoju, poszperałam trochę po necie i znalazałam tez takie info:

"we wczesnej ciąży zachodzą zmiany w narządach płciowych;

Zmiany w dolnym odcinku macicy – rozpulchnienie – około 6 tygodnia ciąży- dające wrażenie oddzielania się trzonu od szyjki macicy.

Zmiany w trzonie macicy- 4-5 tygodnia ciazy nieregularne rozpulchnienie, około 10 tyg. – macica kulista o ciastowatej konsystencji 2-krotnie większa od macicy nieciezarnej, pod koniec 12 tyg. Dno macicy znajduje sie ponad spojeniem łonowym ."

Normalnie ześwirowałam, jutro rano testuję.

Aqga
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agqa, testuj, trzymam kciuki :-)
    A w razie czego może przejdź się do gina, może udzieli Ci informacji i pomoże.
    A który to dzień cyklu?

Antek ur.24-06-2005 Janek ur. 29-04-2017
    Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
    Szósta ciąża w toku
  • AQga Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doty u mnie 11 dpo i tak miałam jutro rano zrobić test, bo idziemy na wesele i wolałam być pewna, że toasty mogę wznosić, ale takiej sytuacji się nie spodziewałam.

Po owulacji przestałam badać szyjkę aż wczoraj mnie coś podkusiło i szok.

doty22 lubi tę wiadomość

Aqga
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AQga ja nie badam szyjki bo nie czułam się komfortowo. Tak więc nie pomogę. Trzymam kciuki za test. Ciąża nowa jest baaaardzo pożądana na naszym forum :-)

‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ