Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rocznik 92- starania
Odpowiedz

Rocznik 92- starania

Oceń ten wątek:
  • MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Miss a po co kontrolować? Brać, nie myśleć! (sorki musiałam sarkazmem pojechać bo sil nie mam na takie traktowanie)
    Oczywiście badaj sobie tarczyce (dzisiaj badałaś dobrze kojarzę?) bo w nadczynność lekowa baaardzo łatwo wlecieć. I to nie badaj tylko tsh bo to jest dla mnie troche śmieszne badanie jako samo.
    Co do metformax-nie wiem, bez badan bym nie brala na pewno nic. To są mocne leki jednak
    No właśnie też się zastanawiam po cholerę badać :P A tak poważnie staram się choć te samo tsh badać sam co miesiąc żeby jakoś pogląd mieć :/ narazie biorę ten metformax tak na krzywy ryj, bo nikt mi nie chce zlecić krzywych... Ale chyba po wyplacie sama się szarpne i zrobię prywatnie :/

Czekamy na małą Liliankę ❤️❤️❤️
    Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andii wrote:
    Terka właśnie miałam pisać że w ciązy to ginekolog mi nie przeszkadzał, i nawet badania byłam w stanie robić regularnie ale wiadomo jak mus to mus atutaj niby człowiek chcę bo starania nie wychodza ale można to odwlec i tak to wygląda jak wygląda.
    MissKathy to pocieszające, ze nawet same pielęgniarki czują lęk przed igłą hehe :)
    U mnie kolejna rzecz która utrudnia badania to sam dojazd, terka nie pisałam jeszcze gdzie mieszkam :) więc napiszę, mieszkam na wsi w domu rodzinnym z rodzicami z córką i mężem, w totalnej dziurze ale kocham to miejsce choć dom budujemy zupełnie gdzie indziej, bliżej cywilizacji to jednak ciężko będzie mi się rozstać z tym miejscem. I tu jest pies pogrzebany, w moim przypadku prawo jazdy to konieczność i mam prawo jazdy ale boję się jeździć i jedyne miejsca w jakie jeżdżę to przedszkole, sklep, kośćiół,lekarz i ewentualnie na pocztę choć tam mam już kawałek jazdy i trochę się stresuje ale z racji prowadzenia internetowego sklepu dość często muszę wysyłać paczki. Więc jakbym miała sama jechać na takie badania to prędzej bym zawału dostała niż dotarła a mąż no cóż czasu nie ma żeby mnie wozić. Czasem strasznie czuje sie nie poradna, nawet do ginekolga prosze go czy by ze mną nie pojechał, samochodem niby jeżdżę codziennie ale jak już coś więcej potrzeba to niestety muszę męża angażować. Ale w sumie badania hormonalne przecież chyba wykonam w zwykłej przychodni? Bo tam sama jestem w stanie dotrzeć samochodem
    Ooo jak fajnie że ktoś jeszcze boi się jeździć poza mną :D przedtem jeździłam normalnie bo miałam mały samochód a teraz mąż kupił duży bardzo i mam jakiś lęk...
    A co do badań, to najlepiej zadzwoń i zapytaj czy te labo co chcesz iść robi badania które Cię interesują :) u mnie w mieście są trzy laboratoria i tylko w jednym mogłam zrobić wszystkie hormony :/

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    No właśnie też się zastanawiam po cholerę badać :P A tak poważnie staram się choć te samo tsh badać sam co miesiąc żeby jakoś pogląd mieć :/ narazie biorę ten metformax tak na krzywy ryj, bo nikt mi nie chce zlecić krzywych... Ale chyba po wyplacie sama się szarpne i zrobię prywatnie :/

Kobieto! Zrob sobie sama krzywa cukrowa-koszt 15-20zl. To naprawdę silny lek (mam w rodzinie swojej i męża cukrzyków, znam ten lek) i mocna dawka (mok szwagier z dość mocna cukrzyca ma 750 a Ty 500 z nie wiadomo jakiego powodu) I wiele potrafi w organizmie namieszać... Nie warto naprawdę nie warto...

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Andii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka doskonale Cię rozumiem, też zdawałam sporo razy, chciałam rezygnować ale ja prawko musiałam mieć ze względu na miejsce zamieszkania. W codziennym życiu ułatwia mi to znacząco sprawę bo lekarz, zakupy nie potrzebuję do tego nikogo ale gdzies dalej jechac to prędzej zawału bym dostała :( Gdybym mieszkała w mieście to bym pewnie w ogóle nie robiła prawo jazdy, straszny jestem cykor hehe

Starania o drugie dziecko
  • MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Kobieto! Zrob sobie sama krzywa cukrowa-koszt 15-20zl. To naprawdę silny lek (mam w rodzinie swojej i męża cukrzyków, znam ten lek) i mocna dawka (mok szwagier z dość mocna cukrzyca ma 750 a Ty 500 z nie wiadomo jakiego powodu) I wiele potrafi w organizmie namieszać... Nie warto naprawdę nie warto...
    Tylko że ja chcę od razu zrobić tą insulinową a to już większy koszt :/ taki mam plan żeby iść w sobotę 16 czerwca zrobić to :)

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andii wrote:
    terka doskonale Cię rozumiem, też zdawałam sporo razy, chciałam rezygnować ale ja prawko musiałam mieć ze względu na miejsce zamieszkania. W codziennym życiu ułatwia mi to znacząco sprawę bo lekarz, zakupy nie potrzebuję do tego nikogo ale gdzies dalej jechac to prędzej zawału bym dostała :( Gdybym mieszkała w mieście to bym pewnie w ogóle nie robiła prawo jazdy, straszny jestem cykor hehe

No ja mieszkam w mieście w dodatku w centrum :D jak gdzieś chce to mam autobus (wole nie korzystać ale jak mus to mus :P ) albo do innej miejscowości to pociągi (te uwielbiam :D ) a zresztą ze mnie włóczykij jest i pieszo wiele tras przechodzę (teraz coraz mniej ale niedlugo znów do tego wrócę ;) )

• Andii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Ooo jak fajnie że ktoś jeszcze boi się jeździć poza mną :D przedtem jeździłam normalnie bo miałam mały samochód a teraz mąż kupił duży bardzo i mam jakiś lęk...
    A co do badań, to najlepiej zadzwoń i zapytaj czy te labo co chcesz iść robi badania które Cię interesują :) u mnie w mieście są trzy laboratoria i tylko w jednym mogłam zrobić wszystkie hormony :/

Przywykniesz do autka i będziesz jeździć a z moim strachem to wątpię żebym kiedyś ruszyła gdzieś dalej nić obecnie jeżdzę, ja mam malusie autko :P :D

MissKathy92 lubi tę wiadomość

• terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Tylko że ja chcę od razu zrobić tą insulinową a to już większy koszt :/ taki mam plan żeby iść w sobotę 16 czerwca zrobić to :)

No rozumiem, ale juz sama cukrowa wiele mowi. Ale po wypłacie moze udałoby Ci sie obie zrobić.
    Tylko musiałabyś w labie spytać jak leki bo w sumie bierzesz z czapy i nie wiem czy nie zmieni Ci to wyników jakos

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No rozumiem, ale juz sama cukrowa wiele mowi. Ale po wypłacie moze udałoby Ci sie obie zrobić.
    Tylko musiałabyś w labie spytać jak leki bo w sumie bierzesz z czapy i nie wiem czy nie zmieni Ci to wyników jakos
    Czytałam że przed krzywymi trzeba na minimum tydzień odstawic leki :) ale jeszcze w labie zapytam :) przedtem po prostu się bałam robić tych krzywych, więc robiłam tylko glukoze i insulinę naczczo :/ ale to chyba lekarz powinien być mądrzejszy i zlecić te krzywe a nie od razu lek... Ale poprzedni mój gin chciał mi to przepisać nawet bez jakichkolwiek badań :P bo niby na pco

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • Andii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No ja mieszkam w mieście w dodatku w centrum :D jak gdzieś chce to mam autobus (wole nie korzystać ale jak mus to mus :P ) albo do innej miejscowości to pociągi (te uwielbiam :D ) a zresztą ze mnie włóczykij jest i pieszo wiele tras przechodzę (teraz coraz mniej ale niedlugo znów do tego wrócę ;) )

kochana to inna bajka, jakbym w mieście mieszkała to bym sobie oszczędziła tego stresu z prawkiem haha :) To było dla mnie gorsze niż matura :P Ale ja mam 2km do przedszkola czy sklepu a do lekarza 4km a mając córkę to prawie kkonieczność ale w sumie moja sąsiadka nie ma i daje radę ale czasem jej współćzuje choć pośladków zazdroszczę, wyrobiła od chodzenia :P :D

• terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Czytałam że przed krzywymi trzeba na minimum tydzień odstawic leki :) ale jeszcze w labie zapytam :) przedtem po prostu się bałam robić tych krzywych, więc robiłam tylko glukoze i insulinę naczczo :/ ale to chyba lekarz powinien być mądrzejszy i zlecić te krzywe a nie od razu lek... Ale poprzedni mój gin chciał mi to przepisać nawet bez jakichkolwiek badań :P bo niby na pco

Tak tak, tak jak pisałam, nie myśleć brać... Powinien byc mądrzejszy ale nie jesteś 1 osoba która mo mowi "dostałam metformine bez badan" tak wiec powinni ale nie są. A na czczo wychodziły Ci dobrze badania?

• terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andii wrote:
    kochana to inna bajka, jakbym w mieście mieszkała to bym sobie oszczędziła tego stresu z prawkiem haha :) To było dla mnie gorsze niż matura :P Ale ja mam 2km do przedszkola czy sklepu a do lekarza 4km a mając córkę to prawie kkonieczność ale w sumie moja sąsiadka nie ma i daje radę ale czasem jej współćzuje choć pośladków zazdroszczę, wyrobiła od chodzenia :P :D

Eee to nie takie odludzie jak masz po 2-4km gdzieś :P myślałam ze gorzej masz ;) tyle to ja mam do swojego gina, niewiele mniej na dworzec pkp (chyba ok 1.5) a mąż ma 5km do pracy i tez czasem zamiast w busie stać w korku to woli iść i czasem jest o tej samej porze co autobus :D

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Tak tak, tak jak pisałam, nie myśleć brać... Powinien byc mądrzejszy ale nie jesteś 1 osoba która mo mowi "dostałam metformine bez badan" tak wiec powinni ale nie są. A na czczo wychodziły Ci dobrze badania?
    Glukoza 97 z normą do 100, a insulina 14.8 z normą 2.6-24.9 :/ czyli jeszcze nie najgorzej chyba... Z tym że ten wskaźnik homa-ir z tych wyników wychodzi chyba 3.6 :( I pewnie dlatego dostałam ten lek :/ z tym że nie wiem czy mozna tak interpretować same wyniki naczczo czy trzeba na krzywych bazować żeby widzieć jaki jest wyrzut po obciążeniu

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Glukoza 97 z normą do 100, a insulina 14.8 z normą 2.6-24.9 :/ czyli jeszcze nie najgorzej chyba... Z tym że ten wskaźnik homa-ir z tych wyników wychodzi chyba 3.6 :( I pewnie dlatego dostałam ten lek :/ z tym że nie wiem czy mozna tak interpretować same wyniki naczczo czy trzeba na krzywych bazować żeby widzieć jaki jest wyrzut po obciążeniu

Nie mam bladego pojęcia jak liczy sie homa... Ale wydaje mi sie ze na krzywych sie to liczy a nie na czczo

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Nie mam bladego pojęcia jak liczy sie homa... Ale wydaje mi sie ze na krzywych sie to liczy a nie na czczo
    Ja liczyłam w kallulatorze internetowym :) I tam trzeba było podać tylko wartości naczczo :/ kurczę strasznie to skomplikowane jest, myślałam że w tej kwestii mogę zaufać dla gina ale już teraz sama nie wiem :/

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • Andii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Eee to nie takie odludzie jak masz po 2-4km gdzieś :P myślałam ze gorzej masz ;) tyle to ja mam do swojego gina, niewiele mniej na dworzec pkp (chyba ok 1.5) a mąż ma 5km do pracy i tez czasem zamiast w busie stać w korku to woli iść i czasem jest o tej samej porze co autobus :D

Tak, kiedy się jest samemu to spoko :) Ale z dzieckiem gorzej, bo 4km śmigać do lekarza z chorym dzieckiem to za daleko i pozostałoby tylko prosić się żeby ktoś zawiózł. Do przedszkola owszem 2km wydaje się całkiem nie daleko ale jak jest ulewa, mróz czy śnieg to jednak kawałek jest, córka do przedszkola zaczęła chodzić jak miała 3 lata więc ciężko byłoby, tym bardziej że na wsiach ludzie nie chodzą na piechotę, tutaj nawet 200metrów ludzie wsiadają w auto a jak mi się samochód zepsuł i musiałam z córką iść na piechotę to czułam się jak odludek, na drogach nie uświadczy ludzi chodzących na piechotę :)

• terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Ja liczyłam w kallulatorze internetowym :) I tam trzeba było podać tylko wartości naczczo :/ kurczę strasznie to skomplikowane jest, myślałam że w tej kwestii mogę zaufać dla gina ale już teraz sama nie wiem :/

No to moze byc ze na czczo wystarczy. Sama nie wiem... Ale pojedynczy wynik to tez wariactwo... Przecież cukier mogl byc np wyższy od czegos zjedzenia nietakiego wieczorem... I pojedynczo wyjdzie zle a zrobiłabyś na 2 dzień jedząc co innego i juz inny..

• terka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andii wrote:
    Tak, kiedy się jest samemu to spoko :) Ale z dzieckiem gorzej, bo 4km śmigać do lekarza z chorym dzieckiem to za daleko i pozostałoby tylko prosić się żeby ktoś zawiózł. Do przedszkola owszem 2km wydaje się całkiem nie daleko ale jak jest ulewa, mróz czy śnieg to jednak kawałek jest, córka do przedszkola zaczęła chodzić jak miała 3 lata więc ciężko byłoby, tym bardziej że na wsiach ludzie nie chodzą na piechotę, tutaj nawet 200metrów ludzie wsiadają w auto a jak mi się samochód zepsuł i musiałam z córką iść na piechotę to czułam się jak odludek, na drogach nie uświadczy ludzi chodzących na piechotę :)

No tak-jak ma sie auto to juz tak jest ;)
    Co do chodzenia z chorym dzieckiem czy podczas deszczu to jasne ze sie zgodzę -byłoby to co najmniej nieodpowiedzialne głupie ;)

Andii lubi tę wiadomość

• MissKathy92 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No to moze byc ze na czczo wystarczy. Sama nie wiem... Ale pojedynczy wynik to tez wariactwo... Przecież cukier mogl byc np wyższy od czegos zjedzenia nietakiego wieczorem... I pojedynczo wyjdzie zle a zrobiłabyś na 2 dzień jedząc co innego i juz inny..
    Dokładnie, pojedynczy wynik no raczej nie jest miarodajny :/ zobaczę jaki dziś wyjdzie a jak się ogarnę to zrobię krzywe :) mi ten lek tak naprawdę nic nie pomaga, bo przed braniem czułam się dobrze, teraz też nie najgorzej, nie widzę jakiejś różnicy :/

Listopad 2021 ❤️

klz96iyeimbp5oxr.png
  • Andii Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    No tak-jak ma sie auto to juz tak jest ;)
    Co do chodzenia z chorym dzieckiem czy podczas deszczu to jasne ze sie zgodzę -byłoby to co najmniej nieodpowiedzialne głupie ;)

Dokładnie :)

MissKathy co do wyników to się niestety nie wypowiem, może będe w temacie jak zacznę je w końcu robić :)

‹‹ 1166 1167 1168 1169 1170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ