Rocznik 92- starania
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie też się zastanawiam po cholerę badaćterka wrote:Miss a po co kontrolować? Brać, nie myśleć! (sorki musiałam sarkazmem pojechać bo sil nie mam na takie traktowanie)
Oczywiście badaj sobie tarczyce (dzisiaj badałaś dobrze kojarzę?) bo w nadczynność lekowa baaardzo łatwo wlecieć. I to nie badaj tylko tsh bo to jest dla mnie troche śmieszne badanie jako samo.
Co do metformax-nie wiem, bez badan bym nie brala na pewno nic. To są mocne leki jednak
A tak poważnie staram się choć te samo tsh badać sam co miesiąc żeby jakoś pogląd mieć
narazie biorę ten metformax tak na krzywy ryj, bo nikt mi nie chce zlecić krzywych... Ale chyba po wyplacie sama się szarpne i zrobię prywatnie
-
Ooo jak fajnie że ktoś jeszcze boi się jeździć poza mnąAndii wrote:Terka właśnie miałam pisać że w ciązy to ginekolog mi nie przeszkadzał, i nawet badania byłam w stanie robić regularnie ale wiadomo jak mus to mus atutaj niby człowiek chcę bo starania nie wychodza ale można to odwlec i tak to wygląda jak wygląda.
MissKathy to pocieszające, ze nawet same pielęgniarki czują lęk przed igłą hehe
U mnie kolejna rzecz która utrudnia badania to sam dojazd, terka nie pisałam jeszcze gdzie mieszkam
więc napiszę, mieszkam na wsi w domu rodzinnym z rodzicami z córką i mężem, w totalnej dziurze ale kocham to miejsce choć dom budujemy zupełnie gdzie indziej, bliżej cywilizacji to jednak ciężko będzie mi się rozstać z tym miejscem. I tu jest pies pogrzebany, w moim przypadku prawo jazdy to konieczność i mam prawo jazdy ale boję się jeździć i jedyne miejsca w jakie jeżdżę to przedszkole, sklep, kośćiół,lekarz i ewentualnie na pocztę choć tam mam już kawałek jazdy i trochę się stresuje ale z racji prowadzenia internetowego sklepu dość często muszę wysyłać paczki. Więc jakbym miała sama jechać na takie badania to prędzej bym zawału dostała niż dotarła a mąż no cóż czasu nie ma żeby mnie wozić. Czasem strasznie czuje sie nie poradna, nawet do ginekolga prosze go czy by ze mną nie pojechał, samochodem niby jeżdżę codziennie ale jak już coś więcej potrzeba to niestety muszę męża angażować. Ale w sumie badania hormonalne przecież chyba wykonam w zwykłej przychodni? Bo tam sama jestem w stanie dotrzeć samochodem
przedtem jeździłam normalnie bo miałam mały samochód a teraz mąż kupił duży bardzo i mam jakiś lęk...
A co do badań, to najlepiej zadzwoń i zapytaj czy te labo co chcesz iść robi badania które Cię interesują
u mnie w mieście są trzy laboratoria i tylko w jednym mogłam zrobić wszystkie hormony
-
MissKathy92 wrote:No właśnie też się zastanawiam po cholerę badać
A tak poważnie staram się choć te samo tsh badać sam co miesiąc żeby jakoś pogląd mieć
narazie biorę ten metformax tak na krzywy ryj, bo nikt mi nie chce zlecić krzywych... Ale chyba po wyplacie sama się szarpne i zrobię prywatnie 
Kobieto! Zrob sobie sama krzywa cukrowa-koszt 15-20zl. To naprawdę silny lek (mam w rodzinie swojej i męża cukrzyków, znam ten lek) i mocna dawka (mok szwagier z dość mocna cukrzyca ma 750 a Ty 500 z nie wiadomo jakiego powodu) I wiele potrafi w organizmie namieszać... Nie warto naprawdę nie warto...https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
terka doskonale Cię rozumiem, też zdawałam sporo razy, chciałam rezygnować ale ja prawko musiałam mieć ze względu na miejsce zamieszkania. W codziennym życiu ułatwia mi to znacząco sprawę bo lekarz, zakupy nie potrzebuję do tego nikogo ale gdzies dalej jechac to prędzej zawału bym dostała
Gdybym mieszkała w mieście to bym pewnie w ogóle nie robiła prawo jazdy, straszny jestem cykor hehe
Starania o drugie dziecko -
Tylko że ja chcę od razu zrobić tą insulinową a to już większy kosztterka wrote:Kobieto! Zrob sobie sama krzywa cukrowa-koszt 15-20zl. To naprawdę silny lek (mam w rodzinie swojej i męża cukrzyków, znam ten lek) i mocna dawka (mok szwagier z dość mocna cukrzyca ma 750 a Ty 500 z nie wiadomo jakiego powodu) I wiele potrafi w organizmie namieszać... Nie warto naprawdę nie warto...
taki mam plan żeby iść w sobotę 16 czerwca zrobić to
-
Andii wrote:terka doskonale Cię rozumiem, też zdawałam sporo razy, chciałam rezygnować ale ja prawko musiałam mieć ze względu na miejsce zamieszkania. W codziennym życiu ułatwia mi to znacząco sprawę bo lekarz, zakupy nie potrzebuję do tego nikogo ale gdzies dalej jechac to prędzej zawału bym dostała
Gdybym mieszkała w mieście to bym pewnie w ogóle nie robiła prawo jazdy, straszny jestem cykor hehe
No ja mieszkam w mieście w dodatku w centrum
jak gdzieś chce to mam autobus (wole nie korzystać ale jak mus to mus
) albo do innej miejscowości to pociągi (te uwielbiam
) a zresztą ze mnie włóczykij jest i pieszo wiele tras przechodzę (teraz coraz mniej ale niedlugo znów do tego wrócę
)
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
MissKathy92 wrote:Ooo jak fajnie że ktoś jeszcze boi się jeździć poza mną
przedtem jeździłam normalnie bo miałam mały samochód a teraz mąż kupił duży bardzo i mam jakiś lęk...
A co do badań, to najlepiej zadzwoń i zapytaj czy te labo co chcesz iść robi badania które Cię interesują
u mnie w mieście są trzy laboratoria i tylko w jednym mogłam zrobić wszystkie hormony 
Przywykniesz do autka i będziesz jeździć a z moim strachem to wątpię żebym kiedyś ruszyła gdzieś dalej nić obecnie jeżdzę, ja mam malusie autko
MissKathy92 lubi tę wiadomość
MissKathy92 wrote:Tylko że ja chcę od razu zrobić tą insulinową a to już większy koszt
taki mam plan żeby iść w sobotę 16 czerwca zrobić to 
No rozumiem, ale juz sama cukrowa wiele mowi. Ale po wypłacie moze udałoby Ci sie obie zrobić.
Tylko musiałabyś w labie spytać jak leki bo w sumie bierzesz z czapy i nie wiem czy nie zmieni Ci to wyników jakoshttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Czytałam że przed krzywymi trzeba na minimum tydzień odstawic lekiterka wrote:No rozumiem, ale juz sama cukrowa wiele mowi. Ale po wypłacie moze udałoby Ci sie obie zrobić.
Tylko musiałabyś w labie spytać jak leki bo w sumie bierzesz z czapy i nie wiem czy nie zmieni Ci to wyników jakos
ale jeszcze w labie zapytam
przedtem po prostu się bałam robić tych krzywych, więc robiłam tylko glukoze i insulinę naczczo
ale to chyba lekarz powinien być mądrzejszy i zlecić te krzywe a nie od razu lek... Ale poprzedni mój gin chciał mi to przepisać nawet bez jakichkolwiek badań
bo niby na pco
-
terka wrote:No ja mieszkam w mieście w dodatku w centrum
jak gdzieś chce to mam autobus (wole nie korzystać ale jak mus to mus
) albo do innej miejscowości to pociągi (te uwielbiam
) a zresztą ze mnie włóczykij jest i pieszo wiele tras przechodzę (teraz coraz mniej ale niedlugo znów do tego wrócę
)
kochana to inna bajka, jakbym w mieście mieszkała to bym sobie oszczędziła tego stresu z prawkiem haha
To było dla mnie gorsze niż matura
Ale ja mam 2km do przedszkola czy sklepu a do lekarza 4km a mając córkę to prawie kkonieczność ale w sumie moja sąsiadka nie ma i daje radę ale czasem jej współćzuje choć pośladków zazdroszczę, wyrobiła od chodzenia

MissKathy92 wrote:Czytałam że przed krzywymi trzeba na minimum tydzień odstawic leki
ale jeszcze w labie zapytam
przedtem po prostu się bałam robić tych krzywych, więc robiłam tylko glukoze i insulinę naczczo
ale to chyba lekarz powinien być mądrzejszy i zlecić te krzywe a nie od razu lek... Ale poprzedni mój gin chciał mi to przepisać nawet bez jakichkolwiek badań
bo niby na pco
Tak tak, tak jak pisałam, nie myśleć brać... Powinien byc mądrzejszy ale nie jesteś 1 osoba która mo mowi "dostałam metformine bez badan" tak wiec powinni ale nie są. A na czczo wychodziły Ci dobrze badania?https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Andii wrote:kochana to inna bajka, jakbym w mieście mieszkała to bym sobie oszczędziła tego stresu z prawkiem haha
To było dla mnie gorsze niż matura
Ale ja mam 2km do przedszkola czy sklepu a do lekarza 4km a mając córkę to prawie kkonieczność ale w sumie moja sąsiadka nie ma i daje radę ale czasem jej współćzuje choć pośladków zazdroszczę, wyrobiła od chodzenia

Eee to nie takie odludzie jak masz po 2-4km gdzieś
myślałam ze gorzej masz
tyle to ja mam do swojego gina, niewiele mniej na dworzec pkp (chyba ok 1.5) a mąż ma 5km do pracy i tez czasem zamiast w busie stać w korku to woli iść i czasem jest o tej samej porze co autobus
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Glukoza 97 z normą do 100, a insulina 14.8 z normą 2.6-24.9terka wrote:Tak tak, tak jak pisałam, nie myśleć brać... Powinien byc mądrzejszy ale nie jesteś 1 osoba która mo mowi "dostałam metformine bez badan" tak wiec powinni ale nie są. A na czczo wychodziły Ci dobrze badania?
czyli jeszcze nie najgorzej chyba... Z tym że ten wskaźnik homa-ir z tych wyników wychodzi chyba 3.6
I pewnie dlatego dostałam ten lek
z tym że nie wiem czy mozna tak interpretować same wyniki naczczo czy trzeba na krzywych bazować żeby widzieć jaki jest wyrzut po obciążeniu
-
MissKathy92 wrote:Glukoza 97 z normą do 100, a insulina 14.8 z normą 2.6-24.9
czyli jeszcze nie najgorzej chyba... Z tym że ten wskaźnik homa-ir z tych wyników wychodzi chyba 3.6
I pewnie dlatego dostałam ten lek
z tym że nie wiem czy mozna tak interpretować same wyniki naczczo czy trzeba na krzywych bazować żeby widzieć jaki jest wyrzut po obciążeniu
Nie mam bladego pojęcia jak liczy sie homa... Ale wydaje mi sie ze na krzywych sie to liczy a nie na czczohttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Ja liczyłam w kallulatorze internetowymterka wrote:Nie mam bladego pojęcia jak liczy sie homa... Ale wydaje mi sie ze na krzywych sie to liczy a nie na czczo
I tam trzeba było podać tylko wartości naczczo
kurczę strasznie to skomplikowane jest, myślałam że w tej kwestii mogę zaufać dla gina ale już teraz sama nie wiem
-
terka wrote:Eee to nie takie odludzie jak masz po 2-4km gdzieś
myślałam ze gorzej masz
tyle to ja mam do swojego gina, niewiele mniej na dworzec pkp (chyba ok 1.5) a mąż ma 5km do pracy i tez czasem zamiast w busie stać w korku to woli iść i czasem jest o tej samej porze co autobus 
Tak, kiedy się jest samemu to spoko
Ale z dzieckiem gorzej, bo 4km śmigać do lekarza z chorym dzieckiem to za daleko i pozostałoby tylko prosić się żeby ktoś zawiózł. Do przedszkola owszem 2km wydaje się całkiem nie daleko ale jak jest ulewa, mróz czy śnieg to jednak kawałek jest, córka do przedszkola zaczęła chodzić jak miała 3 lata więc ciężko byłoby, tym bardziej że na wsiach ludzie nie chodzą na piechotę, tutaj nawet 200metrów ludzie wsiadają w auto a jak mi się samochód zepsuł i musiałam z córką iść na piechotę to czułam się jak odludek, na drogach nie uświadczy ludzi chodzących na piechotę
MissKathy92 wrote:Ja liczyłam w kallulatorze internetowym
I tam trzeba było podać tylko wartości naczczo
kurczę strasznie to skomplikowane jest, myślałam że w tej kwestii mogę zaufać dla gina ale już teraz sama nie wiem 
No to moze byc ze na czczo wystarczy. Sama nie wiem... Ale pojedynczy wynik to tez wariactwo... Przecież cukier mogl byc np wyższy od czegos zjedzenia nietakiego wieczorem... I pojedynczo wyjdzie zle a zrobiłabyś na 2 dzień jedząc co innego i juz inny..https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Andii wrote:Tak, kiedy się jest samemu to spoko
Ale z dzieckiem gorzej, bo 4km śmigać do lekarza z chorym dzieckiem to za daleko i pozostałoby tylko prosić się żeby ktoś zawiózł. Do przedszkola owszem 2km wydaje się całkiem nie daleko ale jak jest ulewa, mróz czy śnieg to jednak kawałek jest, córka do przedszkola zaczęła chodzić jak miała 3 lata więc ciężko byłoby, tym bardziej że na wsiach ludzie nie chodzą na piechotę, tutaj nawet 200metrów ludzie wsiadają w auto a jak mi się samochód zepsuł i musiałam z córką iść na piechotę to czułam się jak odludek, na drogach nie uświadczy ludzi chodzących na piechotę 
No tak-jak ma sie auto to juz tak jest
Co do chodzenia z chorym dzieckiem czy podczas deszczu to jasne ze sie zgodzę -byłoby to co najmniej nieodpowiedzialne głupie
Andii lubi tę wiadomość
Andrzejek
21.07.2018 3360g, 55cm 
21.01 69cm
-
Dokładnie, pojedynczy wynik no raczej nie jest miarodajnyterka wrote:No to moze byc ze na czczo wystarczy. Sama nie wiem... Ale pojedynczy wynik to tez wariactwo... Przecież cukier mogl byc np wyższy od czegos zjedzenia nietakiego wieczorem... I pojedynczo wyjdzie zle a zrobiłabyś na 2 dzień jedząc co innego i juz inny..
zobaczę jaki dziś wyjdzie a jak się ogarnę to zrobię krzywe
mi ten lek tak naprawdę nic nie pomaga, bo przed braniem czułam się dobrze, teraz też nie najgorzej, nie widzę jakiejś różnicy
-
terka wrote:No tak-jak ma sie auto to juz tak jest

Co do chodzenia z chorym dzieckiem czy podczas deszczu to jasne ze sie zgodzę -byłoby to co najmniej nieodpowiedzialne głupie
Dokładnie
MissKathy co do wyników to się niestety nie wypowiem, może będe w temacie jak zacznę je w końcu robić
Starania o drugie dziecko