Rodzinka.pl - starania o 3, 4, 5... szczęście 😀
-
WIADOMOŚĆ
-
Małaczarna wrote:Cześć dziewczyny!
Chcę do Was dołączyć. Mam dwoje dzieci, zawsze chciałam troje. Idealnie chciałabym odstęp między drugim a trzecim 3 lata, bo 2 lata, to trochę ciężko. Jesteśmy za granicą sami, nie mamy nikogo do pomocy, dużo pracujemy. Nie wiem co robić. Mój wiek to 36, a mąż 42 (!) gdybyśmy czekali, to mój wiek to byłoby 38 , a mąż 44(!). Czy to nie za późno?Małaczarna lubi tę wiadomość
-
Truskawkowykompot wrote:Hej! Mamy dzieci z tych samych miesięcy i roczników 😁 z tym, że ja nie chcę czekać z trzecim już, chcemy się starać w tym roku. No idealnie byłoby mieć 3 lata różnicy, też uważam że to najlepsza różnica, dziecko już takie kumate podrośnięte, ale czuję jak czas ucieka mi przez palce i boję się że będzie za późno. Facet to jednak dłużej może sobie czekać, a nas czeka 9 miesięcy wyciągania witamin z organizmu i potem karmienie, to nie jest obojętne dla organizmu. Widzę jak w tym roku się postarzałam, niby ciąże i kp mają odmładzać organizm ale u mnie jakoś to nie zadziałało 😁 sorki, że niezbyt pozytywnie to przedstawiam ale nie ma co się oszukiwać jak już jesteśmy po 30tce i każda z nas też ma inne AMH, ABSOLUTNIE nie chcę od razu robić z nas babć ale czas leci na niekorzyść i nie wiadomo też ile zajmą starania może się udać w pierwszym cyklu a może za 2 lata... Przemyśl to jeszcze.
Właśnie dlatego my chcemy starać się teraz na przykład. Bo w zasadzie dla mnie zawodowo to nie jest najlepszy moment i pewnie będę musiała mocno kombinować, żeby w pracy sobie w razie czego wszystko poukładać, ale czuję że jak nie teraz to już wcale. I tak nie wiadomo, czy coś z tego wyjdzie ,ale mam takie poczucie że za rok nie wyszłoby na pewno.AMH=0,83
IVF - 2 blastki
7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
Córeczka urodzona 10/2019
Ciąża pozamaciczna 02/2021
09/2021 ciąża naturals
Synek urodzony 6/2022 -
Dzyzia wrote:Właśnie dlatego my chcemy starać się teraz na przykład. Bo w zasadzie dla mnie zawodowo to nie jest najlepszy moment i pewnie będę musiała mocno kombinować, żeby w pracy sobie w razie czego wszystko poukładać, ale czuję że jak nie teraz to już wcale. I tak nie wiadomo, czy coś z tego wyjdzie ,ale mam takie poczucie że za rok nie wyszłoby na pewno.
Ja na razie czekam na @ bo trafił mi się tasiemcowy cykl, w dodatku jestem chora, mamy na głowie kredyt i zmianę pracy i to też nie jest idealny moment żeby starać się teraz. Ale co poradzić takie życie... -
Truskawkowykompot wrote:Hej! Mamy dzieci z tych samych miesięcy i roczników 😁 z tym, że ja nie chcę czekać z trzecim już, chcemy się starać w tym roku. No idealnie byłoby mieć 3 lata różnicy, też uważam że to najlepsza różnica, dziecko już takie kumate podrośnięte, ale czuję jak czas ucieka mi przez palce i boję się że będzie za późno. Facet to jednak dłużej może sobie czekać, a nas czeka 9 miesięcy wyciągania witamin z organizmu i potem karmienie, to nie jest obojętne dla organizmu. Widzę jak w tym roku się postarzałam, niby ciąże i kp mają odmładzać organizm ale u mnie jakoś to nie zadziałało 😁 sorki, że niezbyt pozytywnie to przedstawiam ale nie ma co się oszukiwać jak już jesteśmy po 30tce i każda z nas też ma inne AMH, ABSOLUTNIE nie chcę od razu robić z nas babć ale czas leci na niekorzyść i nie wiadomo też ile zajmą starania może się udać w pierwszym cyklu a może za 2 lata... Przemyśl to jeszcze.
Ale fajnie z tymi dziećmi z tych samych roczników! A Twój wiek?
Bardzo się zgadzam z tym postarzeniem - mam tak samo. Skóra do chrzanu, włosy siwe i wypadają. Narobiło mi się milion pieprzyków, a z planami na twarzy wyglądam jak salamandra 😱
Ja jeszcze kp i okresu nawet nie dostałam. A zawodowo to strasznie nie pasuje, bo by się chciało awans i podwyżkę...
Zastanawiam się dziewczyny. Może macie rację, że nie warto tyle czekać.01 2022 ❤️
03 2024 ❤️
Pora na trzecie? -
Małaczarna wrote:Ale fajnie z tymi dziećmi z tych samych roczników! A Twój wiek?
Bardzo się zgadzam z tym postarzeniem - mam tak samo. Skóra do chrzanu, włosy siwe i wypadają. Narobiło mi się milion pieprzyków, a z planami na twarzy wyglądam jak salamandra 😱
Ja jeszcze kp i okresu nawet nie dostałam. A zawodowo to strasznie nie pasuje, bo by się chciało awans i podwyżkę...
Zastanawiam się dziewczyny. Może macie rację, że nie warto tyle czekać.
Ojej, to zmienia postać rzeczy jeśli wciąż karmisz, i nie czujesz się jeszcze gotowa na odstawienie to trzeba poczekać i na to aż wróci płodność. Ja karmiłam ponad 10 miesięcy i już mi to wystarczyło, byłam bardzo tym zmęczona. -
Truskawkowykompot wrote:No też jak czytałam Twoją stopkę to patrzyłam i patrzyłam czy dobrze widzę 😁Ja 32 lata, ale mentalnie zatrzymałam się na 28 😁 no ale oznaki starzenia się już niestety widzę i to ostatni rok dał mi tak w kość. Też mam przebarwienia po ciążach, rozstępy i skóra na brzuchu sflaczała już i uwidocznily się zmarszczki na twarzy, nie wiem czy ta ostatnia ciąża i okres karmienia tak mnie dojechał czy po prostu już czas 😵 A brałam witaminy i zdrowo się odżywiam, nie palę, dużo się ruszam...
Ojej, to zmienia postać rzeczy jeśli wciąż karmisz, i nie czujesz się jeszcze gotowa na odstawienie to trzeba poczekać i na to aż wróci płodność. Ja karmiłam ponad 10 miesięcy i już mi to wystarczyło, byłam bardzo tym zmęczona.
Ja niestety w tym roku 36 🫢
Ale mam też koleżanki w wieku 40-41, które starają się o drugie dziecko, to myślę, mam jeszcze czas 😀
U mnie dwóch chłopców, a u Ciebie?
01 2022 ❤️
03 2024 ❤️
Pora na trzecie? -
Małaczarna wrote:Ja niestety w tym roku 36 🫢
Ale mam też koleżanki w wieku 40-41, które starają się o drugie dziecko, to myślę, mam jeszcze czas 😀
U mnie dwóch chłopców, a u Ciebie?
Wcinam się - ja też 36 w tym rokuA przy tym wyjściowe AMH miałam słabe, bo 0.84 było przed pierwszą ciążą 6 lat temu.
U mnie wizyta u ginekologa umówiona, w piątek wyjmuję spiralę i już oficjalnie fabryka otwarta. Staram się nie nastawiać, bo to że poprzednia ciąża wyszła w pierwszym cyklu w zasadzie, nie znaczy że znowu tak będzie.Małaczarna lubi tę wiadomość
AMH=0,83
IVF - 2 blastki
7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
Córeczka urodzona 10/2019
Ciąża pozamaciczna 02/2021
09/2021 ciąża naturals
Synek urodzony 6/2022 -
Małaczarna wrote:Ja niestety w tym roku 36 🫢
U mnie dwóch chłopców, a u Ciebie? -
Truskawkowykompot wrote:To ja mam parkę 😁 i w sumie to wg niektórych mam już wszystko, nikt się nie spodziewa i nie dopytuje kiedy trzecie i to bardzo fajnie bo jak urodziłam pierwsze i ledwo wyszłam z porodówki to rodzina już pytała kiedy drugie 😁 Was nikt nie męczy pytaniami kiedy dziewczynka? 😁 W sumie to sama też mam tyle wątpliwości czy warto jeszcze się starać czy odpuścić i wystarczy nam ta dwójka. I czy dam radę ogarnąć. Tylko ten czas leci tak szybko, a ostatnio jakby przyspieszył dwukrotnie. A jakieś pragnienie jeszcze dziecka mam. Jakbym chciała mieć teraz 25 lat i móc sobie poczekać kilka lat z decyzją 🥺
U nas nikt nie dopytuje kiedy dziewczynka, bo mówią, masz już wszystkie dzieci w domu. Nikt wśród rodziny nie ma trójki. Teść pyta kiedy sprzedam rzeczy po chłopcach, teściowa mówi, dobrze, że etap ciążowy zakończony 😀
Tylko moi rodzice milczą, bo pamiętają, że zawsze mówiłam o trójce, a znają mnie i wiedzą, że ja nie rezygnuję z planòw.
Na razie oficjalnie się nie staram, ale też nie zabezpieczam. Póki co zdaje się na los, ale jeśli nic się nie uda, to w przyszlym roku o tej porze będę się starać konkretnie 😀
01 2022 ❤️
03 2024 ❤️
Pora na trzecie? -