X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rodzinka.pl - starania o 3, 4, 5... szczęście 😀
Odpowiedz

Rodzinka.pl - starania o 3, 4, 5... szczęście 😀

Oceń ten wątek:
  • Truskawkowykompot Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:
    Cześć dziewczyny!

Chcę do Was dołączyć. Mam dwoje dzieci, zawsze chciałam troje. Idealnie chciałabym odstęp między drugim a trzecim 3 lata, bo 2 lata, to trochę ciężko. Jesteśmy za granicą sami, nie mamy nikogo do pomocy, dużo pracujemy. Nie wiem co robić. Mój wiek to 36, a mąż 42 (!) gdybyśmy czekali, to mój wiek to byłoby 38 , a mąż 44(!). Czy to nie za późno?
    Hej! Mamy dzieci z tych samych miesięcy i roczników 😁 z tym, że ja nie chcę czekać z trzecim już, chcemy się starać w tym roku. No idealnie byłoby mieć 3 lata różnicy, też uważam że to najlepsza różnica, dziecko już takie kumate podrośnięte, ale czuję jak czas ucieka mi przez palce i boję się że będzie za późno. Facet to jednak dłużej może sobie czekać, a nas czeka 9 miesięcy wyciągania witamin z organizmu i potem karmienie, to nie jest obojętne dla organizmu. Widzę jak w tym roku się postarzałam, niby ciąże i kp mają odmładzać organizm ale u mnie jakoś to nie zadziałało 😁 sorki, że niezbyt pozytywnie to przedstawiam ale nie ma co się oszukiwać jak już jesteśmy po 30tce i każda z nas też ma inne AMH, ABSOLUTNIE nie chcę od razu robić z nas babć ale czas leci na niekorzyść i nie wiadomo też ile zajmą starania może się udać w pierwszym cyklu a może za 2 lata... Przemyśl to jeszcze.

Małaczarna lubi tę wiadomość

• Dzyzia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    Hej! Mamy dzieci z tych samych miesięcy i roczników 😁 z tym, że ja nie chcę czekać z trzecim już, chcemy się starać w tym roku. No idealnie byłoby mieć 3 lata różnicy, też uważam że to najlepsza różnica, dziecko już takie kumate podrośnięte, ale czuję jak czas ucieka mi przez palce i boję się że będzie za późno. Facet to jednak dłużej może sobie czekać, a nas czeka 9 miesięcy wyciągania witamin z organizmu i potem karmienie, to nie jest obojętne dla organizmu. Widzę jak w tym roku się postarzałam, niby ciąże i kp mają odmładzać organizm ale u mnie jakoś to nie zadziałało 😁 sorki, że niezbyt pozytywnie to przedstawiam ale nie ma co się oszukiwać jak już jesteśmy po 30tce i każda z nas też ma inne AMH, ABSOLUTNIE nie chcę od razu robić z nas babć ale czas leci na niekorzyść i nie wiadomo też ile zajmą starania może się udać w pierwszym cyklu a może za 2 lata... Przemyśl to jeszcze.

Właśnie dlatego my chcemy starać się teraz na przykład. Bo w zasadzie dla mnie zawodowo to nie jest najlepszy moment i pewnie będę musiała mocno kombinować, żeby w pracy sobie w razie czego wszystko poukładać, ale czuję że jak nie teraz to już wcale. I tak nie wiadomo, czy coś z tego wyjdzie ,ale mam takie poczucie że za rok nie wyszłoby na pewno.

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki
    7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
    17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
    Córeczka urodzona 10/2019

Ciąża pozamaciczna 02/2021

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png

Wysłany: 2 kwietnia, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Właśnie dlatego my chcemy starać się teraz na przykład. Bo w zasadzie dla mnie zawodowo to nie jest najlepszy moment i pewnie będę musiała mocno kombinować, żeby w pracy sobie w razie czego wszystko poukładać, ale czuję że jak nie teraz to już wcale. I tak nie wiadomo, czy coś z tego wyjdzie ,ale mam takie poczucie że za rok nie wyszłoby na pewno.
    Prawdę mówiąc to nigdy nie ma idealnego momentu na ciążę/dziecko bo zawsze jest coś, zawsze jakiś pretekst się znajdzie. A nie ma co brać za pewnik, że uda się zajść w ciążę od razu, jasne, super będzie miło się zaskoczyć jak uda się szybko, ale nie ukrywajmy, bywa z tym różnie.

Ja na razie czekam na @ bo trafił mi się tasiemcowy cykl, w dodatku jestem chora, mamy na głowie kredyt i zmianę pracy i to też nie jest idealny moment żeby starać się teraz. Ale co poradzić takie życie...

• Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:

Ale fajnie z tymi dziećmi z tych samych roczników! A Twój wiek?

Bardzo się zgadzam z tym postarzeniem - mam tak samo. Skóra do chrzanu, włosy siwe i wypadają. Narobiło mi się milion pieprzyków, a z planami na twarzy wyglądam jak salamandra 😱

Ja jeszcze kp i okresu nawet nie dostałam. A zawodowo to strasznie nie pasuje, bo by się chciało awans i podwyżkę...

Zastanawiam się dziewczyny. Może macie rację, że nie warto tyle czekać.

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️

Wysłany: 2 kwietnia, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:
    Ale fajnie z tymi dziećmi z tych samych roczników! A Twój wiek?

Bardzo się zgadzam z tym postarzeniem - mam tak samo. Skóra do chrzanu, włosy siwe i wypadają. Narobiło mi się milion pieprzyków, a z planami na twarzy wyglądam jak salamandra 😱

Ja jeszcze kp i okresu nawet nie dostałam. A zawodowo to strasznie nie pasuje, bo by się chciało awans i podwyżkę...

Zastanawiam się dziewczyny. Może macie rację, że nie warto tyle czekać.
    No też jak czytałam Twoją stopkę to patrzyłam i patrzyłam czy dobrze widzę 😁Ja 32 lata, ale mentalnie zatrzymałam się na 28 😁 no ale oznaki starzenia się już niestety widzę i to ostatni rok dał mi tak w kość. Też mam przebarwienia po ciążach, rozstępy i skóra na brzuchu sflaczała już i uwidocznily się zmarszczki na twarzy, nie wiem czy ta ostatnia ciąża i okres karmienia tak mnie dojechał czy po prostu już czas 😵 A brałam witaminy i zdrowo się odżywiam, nie palę, dużo się ruszam...

Ojej, to zmienia postać rzeczy jeśli wciąż karmisz, i nie czujesz się jeszcze gotowa na odstawienie to trzeba poczekać i na to aż wróci płodność. Ja karmiłam ponad 10 miesięcy i już mi to wystarczyło, byłam bardzo tym zmęczona.

• Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    No też jak czytałam Twoją stopkę to patrzyłam i patrzyłam czy dobrze widzę 😁Ja 32 lata, ale mentalnie zatrzymałam się na 28 😁 no ale oznaki starzenia się już niestety widzę i to ostatni rok dał mi tak w kość. Też mam przebarwienia po ciążach, rozstępy i skóra na brzuchu sflaczała już i uwidocznily się zmarszczki na twarzy, nie wiem czy ta ostatnia ciąża i okres karmienia tak mnie dojechał czy po prostu już czas 😵 A brałam witaminy i zdrowo się odżywiam, nie palę, dużo się ruszam...

Ojej, to zmienia postać rzeczy jeśli wciąż karmisz, i nie czujesz się jeszcze gotowa na odstawienie to trzeba poczekać i na to aż wróci płodność. Ja karmiłam ponad 10 miesięcy i już mi to wystarczyło, byłam bardzo tym zmęczona.

Ja niestety w tym roku 36 🫢

Ale mam też koleżanki w wieku 40-41, które starają się o drugie dziecko, to myślę, mam jeszcze czas 😀

U mnie dwóch chłopców, a u Ciebie?

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:

Ale mam też koleżanki w wieku 40-41, które starają się o drugie dziecko, to myślę, mam jeszcze czas 😀

Wcinam się - ja też 36 w tym roku :) A przy tym wyjściowe AMH miałam słabe, bo 0.84 było przed pierwszą ciążą 6 lat temu.

U mnie wizyta u ginekologa umówiona, w piątek wyjmuję spiralę i już oficjalnie fabryka otwarta. Staram się nie nastawiać, bo to że poprzednia ciąża wyszła w pierwszym cyklu w zasadzie, nie znaczy że znowu tak będzie.

Małaczarna lubi tę wiadomość

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png

Wysłany: 2 kwietnia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:

To ja mam parkę 😁 i w sumie to wg niektórych mam już wszystko, nikt się nie spodziewa i nie dopytuje kiedy trzecie i to bardzo fajnie bo jak urodziłam pierwsze i ledwo wyszłam z porodówki to rodzina już pytała kiedy drugie 😁 Was nikt nie męczy pytaniami kiedy dziewczynka? 😁 W sumie to sama też mam tyle wątpliwości czy warto jeszcze się starać czy odpuścić i wystarczy nam ta dwójka. I czy dam radę ogarnąć. Tylko ten czas leci tak szybko, a ostatnio jakby przyspieszył dwukrotnie. A jakieś pragnienie jeszcze dziecka mam. Jakbym chciała mieć teraz 25 lat i móc sobie poczekać kilka lat z decyzją 🥺

• Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    To ja mam parkę 😁 i w sumie to wg niektórych mam już wszystko, nikt się nie spodziewa i nie dopytuje kiedy trzecie i to bardzo fajnie bo jak urodziłam pierwsze i ledwo wyszłam z porodówki to rodzina już pytała kiedy drugie 😁 Was nikt nie męczy pytaniami kiedy dziewczynka? 😁 W sumie to sama też mam tyle wątpliwości czy warto jeszcze się starać czy odpuścić i wystarczy nam ta dwójka. I czy dam radę ogarnąć. Tylko ten czas leci tak szybko, a ostatnio jakby przyspieszył dwukrotnie. A jakieś pragnienie jeszcze dziecka mam. Jakbym chciała mieć teraz 25 lat i móc sobie poczekać kilka lat z decyzją 🥺

U nas nikt nie dopytuje kiedy dziewczynka, bo mówią, masz już wszystkie dzieci w domu. Nikt wśród rodziny nie ma trójki. Teść pyta kiedy sprzedam rzeczy po chłopcach, teściowa mówi, dobrze, że etap ciążowy zakończony 😀

Tylko moi rodzice milczą, bo pamiętają, że zawsze mówiłam o trójce, a znają mnie i wiedzą, że ja nie rezygnuję z planòw.

Na razie oficjalnie się nie staram, ale też nie zabezpieczam. Póki co zdaje się na los, ale jeśli nic się nie uda, to w przyszlym roku o tej porze będę się starać konkretnie 😀

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️
  • wiwiktoria Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [uzyskałam zgodę od OvuFriend na publikację]

Szanowne Panie,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety oraz udział w badaniach do mojej pracy magisterskiej pt. "Satysfakcja z życia oraz postawy kobiet leczących się z powodu niepłodności".
    Celem badania jest lepsze zrozumienie doświadczeń i postaw kobiet, które przechodzą proces leczenia niepłodności.
    Ankieta jest anonimowa, a jej wypełnienie zajmuje tylko kilka minut. Wasze odpowiedzi będą cennym wkładem w realizację mojego projektu badawczego i pomogą w zgłębieniu tematu.

Link do ankiety (proszę skopiować i wkleić w przeglądarkę) : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceNAQXcdYYrcvNerubdJAsdtL4Ldy2vmJVcGvvGzLU3gecXw/viewform?usp=dialog

Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc!

Pozdrawiam serdecznie,
    Wiktoria Dubiel

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 22 maja, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jakiś czas temu odezwałam się tutaj, ale jako, że okresu wtedy jeszcze nie miałam,ani z obserwacji nic nie wskazywało na zbliżającą się owu to nie odzywałam się,czasami podczytywalam Was🥰
    Mam też dwóch chłopców w domu, więc jest co robić 😁
    Ostatnio już na obserwacji widziałam, że jest owu, jutro miałam testować,ale dziś przyszedł okres 🙃
    Więc teraz już włączam się aktywniej w wątek (oby!)
    Dziś rano powiedziałam do męża, że dziwnie tak po ponad dwóch latach znów mieć okres (wcześniej miałam 2 razy po pierwszej ciąży), a ten na to: załatwię Ci, że zaraz znów go nie będziesz mieć 🤣

Księgowa, Truskawkowykompot lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Moniczka33 Nowa

Wysłany: 23 maja, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej niedawno trafiłam na to forum, większość wątków czytam ale się nie udzielałam. ;)
    Mam 33l, trójkę dzieciaczków (12,9,7lat). Od roku staramy się o 4malenstwo. Niestety bez skutku. Zastanawiam się co może być przyczyną bo z poprzednimi ciążami nie miałam problemów.
    Miałam jedno poronienie 3l temu, później przeszłam na 2 lata na tabletki anty, po odstawieniu zaczęliśmy się starać i tak do tej pory cykl za cyklem nic :(
    Cykle mam 31 dniowe, okres powinnam mieć za 2 dni, dziś zrobiłam test oczywiście biel ;(
    Mam nadzieję że czytając wasze historie jakoś nadzieja wróci
    Dodam że nie badałam się pod kątem niepłodności itp. Liczę na naturę

Truskawkowykompot, olaa lubią tę wiadomość

• Moniczka33 Nowa

Wysłany: 25 maja, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olaa wrote:
    Moniczka a rodziłaś naturalnie? ja też staram się naturalnie, z pierwszą ciażą nie miałam problemów - zaszłam od razu można powiedzieć, że w noc poślubną, z drugą ciążą nie było już tak łatwo, jakiś czas temu wykryłam, że mam mutację pai hetero i może to ma znaczenie

Miałam 3CC.
    Kilka tygodni temu na kontroli (cytologia+ USG)lekarz nic nie widział niepokojącego i mówił ", działać działać, macie zielone światło".. ale coś nie wychodzi. 😒 I trochę już jestem zła porównując że wcześniejsze ciążę były bez "większego" starania czy czekania 🤭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 10:14

• Moniczka33 Nowa

Wysłany: 26 maja, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olaa wrote:
    ja właśnie też po dwóch cc i tak się zastanawiam czy to też moze utrudniać zajście w kolejną ciążę, choć u Ciebie cc nie wpłynęły na zajście w poprzednie ciąże.

Nie chce chodzić po lekarzach czy sięgać po pomoce farmakologiczne liczymy na naturalny cud ;) mamy już 3 cudownych maluchów więc jak kolejna ciąża nie będzie nam dana to trudno, jestem szczęśliwa mama. Ale 4 maleństwo to już byłaby taka wisienka na torcie ;) i spełnienie marzeń

• Moniczka33 Nowa

Wysłany: 28 maja, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie w tym cyklu. Miałam nadzieje, okres się spóźniał kilka dni (4)... aż do dziś.. :(
    No nic, kolejne <3 jeszcze przed nami :D daje nam jeszcze max rok. jak się nie uda to trudno.
    olaa a staracie się tak na luzie czy z pomocą lekarza?

• Yuna** Ekspertka

Wysłany: 29 maja, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam czy znajdzie się jeszcze miejsce dla mamy dużej rodziny
    Pozdrawiam serdecznie

preg.png
    🩸22/03
    ❤️05/04
    🤰19/04
    🩺22/04
    🩺06/05 💓
    🩺27/05 CRL 28,1mm
    🧬10/06 CRL 52mm 👶🩷
    🩺24/06
    🧬12/08
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 30 maja, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    u mnie dzisiaj wypada spodziewany dzień miesiączki i mamy takiego sikańca:

https://zapodaj.net/plik-90rUkozeIy

Małaczarna, olaa, Yuna** lubią tę wiadomość

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png
  • Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 30 maja, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Dzień dobry,
    u mnie dzisiaj wypada spodziewany dzień miesiączki i mamy takiego sikańca:

https://zapodaj.net/plik-90rUkozeIy

Gratuluję!!!!!!

Też marzę o takim cudzie. Mogę wiedzieć z jakiego powodu mieliście IVF?

My mieliśmy słabe nasienie, ale podobno u mężczyzn to jest sprawa do naprawienia...

Dzyzia lubi tę wiadomość

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 30 maja, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:
    Gratuluję!!!!!!

Też marzę o takim cudzie. Mogę wiedzieć z jakiego powodu mieliście IVF?

My mieliśmy słabe nasienie, ale podobno u mężczyzn to jest sprawa do naprawienia...

My mieliśmy niepłodność idiotyczną (idopatyczną, ale ja tak ją nazywam). Miałam co prawda niskie AMH, ale owulacje występowały regularnie, więc to teoretycznie nie przeszkadzało. Mąż miał niską jakość nasienia, ale nadrabiał ilością, więc też lekarze twierdzili, że to nie powinno robić problemów. A mimo to nie było nawet biochema przy 14 miesiącach starań bez wspomagania. Zaskoczył u mnie drugi transfer, po właczeniu encortonu od dnia transferu, więc tak prywatnie podejrzewam, że miałam zbyt silną reakcję immunologiczną - organizm zwalczał ciążę na wczesnym etapie, uznając ją za intruza. A po przejściu pierwszej ciąży (tej z in vitro)"nauczył" się, że to jest stan prawidłowy i problemy zniknęły. Ale to tylko takie moje gdybania, bo w sumie nie wiemy na pewno. Po prostu coś nam się po tym in vitro odblokowało.

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 30 maja, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nowe dziewczyny:)

Dzyzia moje gratulacje!
    Ja znam multum przypadków gdy po pierwszej ciąży z ivf były kolejne naturalne :D
    Gratulacje raz jeszcze:)

Małaczarna, olaa, Yuna**, Dzyzia lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
‹‹ 178 179 180 181 182
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ