Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Roślinne staraczki - weganki i wegetarianki :)
Odpowiedz

Roślinne staraczki - weganki i wegetarianki :)

Oceń ten wątek:
  • Verthandi Debiutantka

Wysłany: 31 lipca 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik, jutro mam wizytę u gina i pewnie będę musiała jeszcze powtórzyć. :( Teraz mnie totalne zdołowanie i demotywacja dopadły... Niby się nie nastawiałam, ale jednak gdzieś tam tkwiła nadzieja, że może tym razem będzie dobrze.

Starania od 2015; lekka niedoczynność tarczycy, mutacja MTHFR C677T, problemy z owulacją
    2015 - ciąża obumarła
    2016 - ciąża biochemiczna
    2017 - 15.07 IUI
  • Kreatorka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verthandi, za każdym razem jest nadzieja... Trzymaj się! Za którymś razem się uda, na pewno!
    Ja też mówię sobie co miesiąc, że teraz to odpuszczam i nie przejmuję się, ale zawsze potem jest jednak zawód...

Pilik, nigdy tego nie doświadczyłam, ale wyobrażam soie, że poronienie musi być bolesne, nie tylko w sensie fizycznym, ale bardziej psychicznym... Dużo przeżyłaś, na pewno. Po takiej radości, taka sytuacja... czyli teraz masz czekać na zielone światło od gina?

Dziewczyny, na pewno się nam wkrótce uda i będziemy mieć super wege dzieciaki! Wierzę w to mocno!!

Mój mąż ostatnio rzucił jakąś wątpliwością, że trochę obawia się mojej wegańskiej diety, bo patrzy na naszych znajomych wegusów i widzi, że właściwie większość z nich jest bezdzietna... Ale to wniosek w ogóle bez sensu, bo myślę, że jest to bardziej związane z ich alternatywnością, przekonaniem o niezależności i punkowym stylem życia... Zamiast dzieci wystarcza im pewnie chmara przygarniętych psów i kotów dookoła...

Szczęście po prawie dwóch latach starań... Niech trwa! <3
    #30 lat #hashimoto #wegemama
    relgljue1y3bkinw.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kreatorka - czekam na zielone światło. Poki co tylko nowe nerwy, jakieś podejrzenie w cytologii i na piątek mam umówioną kolposkopie. Jak będą pobierać wycinek to wyniki za dwa/trzy tygodnie więc kolejny stres i bezsilność...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh Dziewczyny przykro mi ze u Was srednio :( ja tez na razie bez wiekszych sukcesow, chociaz za sukcesy paradoksalnie uznaje nieprawidlowosci które u siebie odkryłam :) juz trzeci tydzien czekam na wyniki mutacji mthfr. Czekam i czekam...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez 4 lata byłam wegetarianką. Od prawie dwóch miesięcy jem raz w tygodniu trochę mięsa. Pierś kurczaka wystarcza mi na jakiś miesiąc. Nie jestem w stanie się przełamać, aby zjeść kiełbasę czy wędlinę. Na początku płakałam jedząc mięso, teraz już się przyzwyczaiłam i nawet pogodziłam.

Jestem po dwóch stratach, ciągle jakieś problemy, stres, wygladam już jak 12-letni chłopiec. Postanowiłam wrócić do mięsa żeby za kilka lat nie pluć sobie w brodę, że to może jednak przez złą dietę się nie udało, że nie zrobiłam wszystkiego. Mąż nadal nie je mięsa. Mam nadzieję, że uda mi się zajść w ciążę, urodzić i wrócić do starych nawyków żywieniowych.

Od 3 lat na moje dziecko czeka koszulka "Jestem vege" ;)

• Verthandi Debiutantka

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za miłe słowa, jesteście kochane. Na ten moment mam podejrzenie ciąży pozamacicznej. Jutro muszę zrobić betę i wynik zadecyduje o tym, czy mam iść do szpitala. :/ Na usg coś lekarkę zaniepokoiło, ale nie chciała przesądzać. Powiedziała, że jeśli beta nagle podskoczy o 100% to nie skreślamy tej ciąży, tylko czekamy kolejne 48h, ale ona raczej nie widzi tego dobrze. Jeśli beta spadnie to wstępnie oddychamy z ulgą + kontrola po 48h czy nie wzrosła (a wtedy szpital), a jeśli nieprawidłowo przyrośnie, to szpital.

Rucola, doskonale rozumiem, dla mnie stwierdzenie jakiejkolwiek nieprawidłowości było na wagę złota. Moi rodzice zawsze mówili, że trzeba się cieszyć, jak w badaniu nic nie wyjdzie, a dla mnie tona badań wychodzących prawidłowo była załamująca, no bo jak walczyć z czymś, czego nie można nazwać? ;)

Czara, trzymam kciuki za ciążę i powrót do bezmięsności!

Starania od 2015; lekka niedoczynność tarczycy, mutacja MTHFR C677T, problemy z owulacją
    2015 - ciąża obumarła
    2016 - ciąża biochemiczna
    2017 - 15.07 IUI
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verthandi chciałabym aby Twoja beta jednak zdecydowanie podskoczyła. Nawet nie wyobrazam sobie jak jest Ci trudno :( ja mam kolejne wyniki, mutacje mthfr wyszły ujemne, zatem dalej pozostają Asa, ale podswiadomie czuje ze tu jest problem...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;)

Tu semiwegegetarianka.

Napisze Wam w skrócie o czym myśle od hm... Ostatnia @ 26 czerwca. Wszystkie badania na + więc uff. Jestem 2 ms po odłożeniu antykoncepcji. Cykle zawsze 28 dni. Dzisiaj 37 dzień bez @... Niedawno wróciłam od gin i okazuje się, że moj pecherzyk jest caly i nie uwolnił kom. jaj. Hmmm...

Jestem zdziwiona

Chciałam się tym z Wami podzielić

Co myślicie?

Pozdrawiam ;)

Nikusiia
  • pilik Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verthandi trzymam mocno kciuki żeby to nie była pozamaciczna. Trzymaj się :(( daj znać po becie jak sytuacja...
    Nikusiia a co gin na to? Jak nie pęknięty to może się wchłonąć albo w torbiel zamienić, tak czy siak owulacji nie było... może jeszcze za szybko po odstawieniu anty? Często owulacja po odstawieniu wraca nawet po pol roku

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikusiia wrote:
    Cześć Dziewczyny ;)

Tu semiwegegetarianka.

Napisze Wam w skrócie o czym myśle od hm... Ostatnia @ 26 czerwca. Wszystkie badania na + więc uff. Jestem 2 ms po odłożeniu antykoncepcji. Cykle zawsze 28 dni. Dzisiaj 37 dzień bez @... Niedawno wróciłam od gin i okazuje się, że moj pecherzyk jest caly i nie uwolnił kom. jaj. Hmmm...

Jestem zdziwiona

Chciałam się tym z Wami podzielić

Co myślicie?

Pozdrawiam ;)
    Hej. 2 miesiace po odstawieniu to bardzo wczesnie, tak naprawde jeszcze nie wiesz jak Twój organizm działa bez tabletek. Ja po odstawieniu mialam 4 cykle 34 dni, 3 kolejne okolo 40 dni i potem znow 34. Okazało się ze mam pcos, choć dzis wydaje mi sie ze to nie do konca prawidłowa diagnoza... kilka cykli musisz sie poobserwować i polecam monitoringi jesli masz mozliwosci. Na tabletkach wszystko jest jak w zegarku ale nie masz owulacji, dopiero teraz organizm m8ze sie wykazać

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ponownie :)

Milo mi ,że ktoś zareagował :)

Więc tak jedna gin. powiedziała, że mam zrobić szybko bthcg (idę jutro) jeśli będzie negatywny wynik to 16ego do kontroli i przepisie coś na wywołanie okresu. Udało mi się i dziś już byłam na kolejnej wizycie u innej gin. ponieważ miałam wolny dzień i mogłam go wykorzystać a pozatym milion myśli... Dzisiaj dowiedziałam się w sumie tego samego ,że jest pecherzyk który nie uwolnił komórki i że nie miałam do tej pory owulacji CHYBA ,ŻE były dwie komórki i jedna została zapłodniona a ta , która jest widoczna niebawem zniknie. Ta Pani dzisiaj przepisał mi dopochwowa luteine na wywołanie lub na podtrzymanie ciąży. Apropo długości cyklu to ja już 2 albo 3 razy odstawialam tabletki anty i nigdy nie miałam cyklu 38dniowego...

:)

Wyniki badań +
    Endokrynolog +
    Morfologia +

Nikusiia
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy możecie zobaczyć moje OVU mój wykres? Na ile w ogóle można wierzyć takiemu wykresowi i tej aplikacji?

Miłego popołudnia :)

Nikusiia
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verthandi - jak sytuacja? Jak się czujesz?
    Nikusiia - nie widzimy Twojego wykresu. Co do wiarygodności - po kilku cyklach na pewno jakaś jest, teraz program ma jeszcze wg mnie za mało danych o Tobie i jeszcze nie jest "nauczony" Twoich cykli... a jakie endometrium aktualnie? Bo jak podejrzenie ciąży to to też baaardzo ważne. Jutrzejsza beta prawdę Ci powie ;).. powodzenia!

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endometrium 10 mm jednorodne
    Jajnik prawy 10 ml z przetrwalym pecherzykiem
    Jajnik lewy 7,2 ml (boli mnie od rana)
    Echostruktura jajników prawidłowa
    Zatoka Douglasa wolna od płynu

Nikusiia
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verthandi jak tam ??? !!!!

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikusiia wrote:
    Endometrium 10 mm jednorodne
    Jajnik prawy 10 ml z przetrwalym pecherzykiem
    Jajnik lewy 7,2 ml (boli mnie od rana)
    Echostruktura jajników prawidłowa
    Zatoka Douglasa wolna od płynu
    Ciężko mi coś doradzić :( nie pomoge Ci zinterpretować wyniku, ale najlepiej bedzie jesli zrobisz bete.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Kreatorka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Czara!
    Też trzymam kciuki, żeby plany z vege dzidziusiem się udały i żeby udało Ci się wrócić do bezmięsności!

Hej Nikusiia! Daj znać jak wyniki bety! Byłoby super, gdyby Ci się udało tak szybko! :)

Verthandi, daj znać, jak dalsze wyniki, bo trzymam cały czas kciuki, żeby było dobrze!

Szczęście po prawie dwóch latach starań... Niech trwa! <3
    #30 lat #hashimoto #wegemama
    relgljue1y3bkinw.png
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zwatpilam... Nie poszłam... Sama nie wiem czemu... Nerwy...

Nikusiia
  • pilik Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikusiia idź! Jak masz jakiekolwiek podejrzenia lepiej byc pewnym. Albo w jedną albo w drugą, ale skończą się domysły. Na betę możesz jechać po południu i nie musi byc na czczo ;)

Nikusiia lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Nikusiia Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale raczej nie mam co sobie robić nadziei? Hmm nie potrafię o tym nie myśleć... Jestem w pracy i wszyscy z dziećmi lub kobiety w ciąży hihi :)

Nikusiia
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ