Są jakieś staraczki z rocznika '89? :)
-
WIADOMOŚĆ
-
u mnie wszyscy znowu że za wcześnie...jesteśmy jeszcze młodzi...bla bla...a my chcieliśmy ślubu i koniec! więc nie poddawaj się konwenansom bo to Ty masz być szczęśliwa i decydować o swoim życiu..
pleasure lubi tę wiadomość
Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
Witam dopisuję się do staraczek - lipcówka 89'
W skrócie 8 miesięcy po ślubie, PCO i niedoczynność tarczycy.
Jestem w trakcie pierwszego cyklu z CLO, tzn. 30dc ,testy negatywne, a @ brak...
Obyśmy wszystkie w tym roku szczęśliwie nosiły fasolkiJanuszkowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
pleasure wrote:A ja w przeciwieństwie do Was ślubu i wesela nie chce. Na szczęście mój eM jest tego samego zdania. Może kiedyś nam się "odwidzi".
Ja zawsze chciałam mieć wesele i biała suknie (mimo, że brałam tylko ślub cywilny to spełniłam swoje marzenie i suknia była jak najbardziej ślubna ) Co do wieku to miałam 20 lat (ślub w kwietniu a 21 skończyłam w lipcu). Komentarze były różne łącznie z tym, że kuzynka starsza ode mnie mi powiedziała, że ona nie ma jeszcze ochoty się bawić w dom w przeciwieństwie do mnie.
Samo wesele nie było jakieś wielkie, 70 osób, ale swoje kosztowało. Babcia ma łamała ręce, że można było te pieniądze na mieszkanie wydać i na pewno miała trochę racji ale ja powiem szczerze i z ręką na sercu, że nie żałują ani jednej złotówki wydanej na to wydarzenie. Oczywiście większość wyłożyli nasi rodzice, którzy zresztą powiedzieli to samo. Było naprawdę ekstra -
natt wrote:Przeraża mnie to ile młodych dziewczyn boryka się z PCOS...
Mnie ogólnie przeraża liczba MŁODYCH kobiet borykających się z problemami z płodnością. Zawsze się mówi o kobietach po 30-35 roku życia a o 25 latkach z problemami z zajściem w ciąże się milczy... -
pleasure a dlaczego dwa cykle były nieudane? bez owulacji? mi lekarz dał clo bez monitoringu... potem doczytałam,że z pco nie można dawać clo bez monitoringu... już umówiłam się na do innego doktorka na środę i z nim zacznę drugi cykl... tylko muszę dostać w końcu @...
Rak i niepłodność to znak naszych czasów... -
Januszkowa wrote:Dzien naszego slubu byl dla mnie magiczny, nigdy czegos takiego nie przezylam. Licze jeszcze tylko na taka sama magie zwiazana z narodzinami dziecka;) Niczego wiecej nie chce.
Michelle, Januszkowa lubią tę wiadomość
Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
Ja swój ślub mam we wrześniu. Na 20 osób, ale zagranicą.
Zawsze mi się marzyło mi się duże wesele w remizie z orkiestrą i całą tą oprawą. A teraz biorę ślub w Toskanii, z sami w sumie znajomymi i najbliższą rodziną. Jak to się mogą plany odwrócić, no
Mam nadzieję, że również to będzie najpiękniejszy dzień mojego życia
Ja już jestem po HSG. W moim przypadku bolałoo jak cholera, coś mam krzywy jajowód
Ale dużo o tym czytałam i w sumie każda ma inaczej.
Ja drugi cykl z clo teraz zaczynam. Mam nadzieję, że to będzie to
natt lubi tę wiadomość
-
Witaj Tinusia. Faktycznie trochę to dziwne, że masz CLO bez monitoringu... Może już gdzieś to pisałam ale powtórzę jeszcze raz: ja jak pierwszy raz poszłam do gina z moim problemem to to od czego zaczął to właśnie monitoring. Powiedział, że podczas monitoringu "wyjdzie" co mi jest. No i faktycznie wyszło że nie mam owulacji, a no i podsumował to tak cytuję jego słowa : nie można leczyć czegoś co nie jest zdiagnozowane, a żeby wdrożyć jakiekolwiek leczenie najpierw należy postawić diagnozę. Ale wiesz każdy lekarz jest inny chociaż wydaje mi się że CLO to poważny lek i tym bardziej powinnaś mieć monitoring jak go stosujesz, bo skąd wiesz że przyjmujesz odpowiednie dawki, na monitoringu wszystko by ładnie było widać.
-
Rubi wrote:Marronek, a masz może przepis na jakąś pyszną zupę tajską ale bez mleczka kokosowego bo ja go nie lubię..
Niestety tajskie tylko z kokosowym znam. Ale... mój mąż nienawidzi kokosa, a zupę wpierdala aż mu się uszy trzęsą
Aniiusia - jak chcesz mam duuuużo sprawdzonych przepisów. Plus... sporo składników nie idzie dostać w markecie, ale...można je zastąpić naszymi produktami
Januszkowa - to ja na odwrót. Nienawidzę sprzątać, ale uwielbiam gotować/piec
Tinusia -> witaj w naszym gronie
pleasure wrote:Marronek ja też poproszę o jakiś dobry przepis na zupę tajską. Ja lubię mleczko kokosowe
Jak nie masy doświadczenia z zupami orientalnymi to... polecam "gotowce". W tesco np. masz na dziale z kuchnią orientalną takie saszetki (około 5-6 zł) z masą na zupę. Jest to o tyle fajne, że np. trawę cytrynową trudno u nas kupić. Do tego kurczak, pieczarki, pomidorki i jakiś makaron (ryżowy, lub mie). No i mleczko kokosowe Wszystkie składniki (poza warzywami) są na tym dziale z kuchnią orientalną
A jak wolisz sama wszystko od podstaw zrobić, to... mów Podam dokładny przepis z zamiennikami
No mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam Żeście się znowu mi rozpisały
A co do wesela... Nasze było w sumie skromne - około 60 osób. No i było praktycznie pół na pół starszych i młodzieży Zabawa do rana, dużo alkoholu i jeszcze więcej pysznego jedzenia. A goście do samego rana z klasa się zachowywali Znaczy pijani byli, ale... tak na wesoło, nikt nie wymiotował, nikt się z nikim nie bił, nikt pod/na stole nie spał
Ogólnie wszyscy wesela nam gratulowali, a przede wszystkim orkiestry, bo genialnie zabawiała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2014, 17:04
Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
No to proszę
Z tego przepisu wychodzą 4 średnie porcje
Ok 800 ml bulionu (może być woda z kostką knora)
400 ml mleczka kokosowego (duża puszka)
1 cebula dymka
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili (lub proszku)
3-centymetrowy kawałek imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej (można zastąpić utartą skórką limonki)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki sosu rybnego (w tesco np. jest)
sok z połowy limonki
1 łyżeczka brązowego cukru (ostatecznie może być biały)
500 g piersi z kurczaka (orginalnie jest 300 ja wole więcej mięska)
makaron do dań azjatyckich (mei, ryżowy itp.)
W rondelku rozgrzewasz oliwę/olej dajesz drobno posiekany imbir (lub starty), przeciśnięty przez prasę czosnek i chili (im więcej go dasz tym ostrzejsza zupa). Smażysz ooło 2-3 minutki. Dodajesz kminek, kolędrę i kurkumę i smażysz kolejną minutkę (tak na oko, wiadomo ze ze stoperem nie będziesz siat ).
Następnie dodajesz mleczko kokosowe, bulion, sos rybny, sok z limonki, cukier, trawę cytrynową i pokrojonego w paski kurczaka.
Doprowadzasz do wrzenia i potem gotujesz aż kurczak będzie miękki (około 10-15 minut).
Można też dodać pokrojone w paski pieczarki i pomidory w kostkę pokrojone (zupa będzie bardziej pomarańczowa).
Na talerzu rozkładasz makaron, zalewasz zupką i przystrajasz cebulą dymką (pokrojona zielona część) i gotowe Możesz też posypać prażonym sezamem
Z tym chili to trzeba uważać. Orginalnie zupa powinna być ostra, ale... nie każdemu to pasujeWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2014, 17:14
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Ja też skorzystam z przepisu:) Mąż jutro wraca, to mu ugotuje... Co prawda nie przepada za zupami, ale uwielbia ostre rzeczy, ja zresztą też
W ogóle to grałam z dzieciaczkami mojego brata w piłkę i chyba kostkę zwichnęłam... Boli jak cholera no i spuchnięta też max:( chyba bez doktora się nie obędzie... Chyba weekend leżący się zapowiada...a taka ładna pogoda za oknem, w dodatku mąż wraca a ja będe zdychać z bolącą nogą... ale Ania jak zwykle musi coś nawywijać -
A korzystaj Aniu ile chcesz
Zupka jest delikatna z przebijającą się ostrością A mleko kokosowe można kupić lub... zrobić samemu w domu a potem z "resztek" zrobić np. mąkę kokosowąHashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
A tak w ogóle muszę się wam pochwalić
Dzisiaj mi przywieźli meble Wreszcie mam łóżko (po 8 miesiącach mieszkania razem ). I wielką szafę i biurko i stół i szafeczki/półki do salonu
Jeszcze po niedzieli mi przywiozą rogówkę i remont będzie praktycznie zakończony - zostanie tylko pomalować balkonRubi, natt lubią tę wiadomość
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka