stara dobra plotka:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Robotka widzisz - może nie jest ze mną tak źle z tym żelazem - przy nadmiarze kiepsko z pamięcią
Wkładki mam specjalne na bóle kręgosłupa.
Asioczek co wiesz o żelazie? Taki szantaż na dzień dobry? OjWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2014, 16:32
-
o żelazie miałam na wykładzie, szukam w notatkach, ale znaleźć nie mogę bynajmniej zapamiętałam, że nadmiar szkodzi, więc lepiej sprawdzić czy rzeczywiście go potrzebujemy. no nic szukam dalej może trafię na ten właściwy wykład
-
Żelazo jest funkcjonalnym składnikiem enzymów i innych białek uczestniczących w kluczowych dla życia procesach: transport tlenu, synteza DNA, uzyskiwanie energii w komórce, specjalizacja i podziały komórkowe. Niemal 90% żelaza pokarmowego wydalamy z organizmu w ogóle go nie przyswajając. łatwo zatem o niedobory.w dobie mody na odżywki zawierające witaminy i minerały nietrudno o nadmiar Fe, który jest równie niebezpieczny jak jego niedobory.Dlaczego jest toksyczne: w organizmie obecne jest jednak także "wolne" aktywne żelazo, które może też katalizować reakcje Fentona, w której powstaje niebezpieczny rodnik hydroksylowy.Wytworzone z udziałem żelaza wolne rodniki tlenowe mogą uszkadzać składniki komórek, w tym także DNA. jest to przyczyną rozwoju chorób, jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Parkinsona i procesu starzenia. jest taka choroba hemochromatoza- zbyt dużo wchłania się żelazo i wtedy jest uszkodzenie narządów itp.
-
nic nie mów hehe pisałam bo nie mogłam zrobić kopiuj wklej...
a jeśli stosujesz spray na katar to nie dłużej niż tydzień. najlepiej 2-3 dni a jeszcze najlepiej to naturalne sposoby ;)bądź przeczekać -
dynamiczna wrote:jak tak czytam o tych waszych ćwiczeniach to aż mi wstyd bo ja nie ćwiczę a rowerek stoi i tylko kurz z niego czasem ścieram , ale może się zmotywuję
To tak jak u mnie az wstyd ale zaczynam sie wkoncu brac za siebie postanowilam troche zaczac birgac no i pije ocet jblkowy podobno dobrze walczy z kilogramami a tych mi ni brakuje a po eutyroxsie chyba jeszcze przybylo ehh
A tak wogole to sie pieknie witam i czy moge zostas pytamasioczek86 lubi tę wiadomość