X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • Bergamotka94 Ekspertka

Wysłany: 20 maja, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Pregny Start to poleciła mi ją ginekolozka. Dietetyczka poleciła mi Prenacaps Multi 1 i je biorę bo mają czysty i bardzo dobry skład. Ostatnio inny gin polecił mi Miovelia Pro, ale wiem że każdy lekarz forsuje swoje suplementy.

Co do endometrium, to za każdym razem na USG miałam wskazywane w opisie grubość Endo która zmienia się w trakcie cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 14:48

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
    Kwasy Omega 3 BioCardine
    Prenacaps Multi 1, Wit. D, Magnez, Koenzym Q10

Cel: 🎯 obniżenie insuliny i homocysteiny ⬇️ i podniesienie progesteronu i kwasu foliowego ⬆️
    4cs 📌🍀

💫team #rodzew2026 🪄
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 20 maja, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Powiedzcie mi, czy to trzymanie laptopa na kolanach jest strasznie złe? Nie mogę doprosić mojego męża żeby przestał i chyba kupię mu stoliczek na lapka 😏
    Mojemu narzeczonemu androlog stanowczo zakazał trzymania laptopa na kolanach. Twierdził, że przegrzewanie jąder strasznie wpływa na jakość nasienia i właśnie to przegrzewanie najprawdopodobniej jest główną przyczyną tak słabej jakości nasienia u mojego narzeczonego 😞
    Na początku czerwca idzie powtórzyć badania. Boję się co wyjdzie..

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Witamina D 135 ng/ml (>100 - stężenie potencjalnie toksyczne)🔺
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🚑2009r. - skręt jądra -> amputacja lewego jądra ✂️
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml 🔺(Euthyrox 25), reszta hormonów ok ❇️
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Mojemu narzeczonemu androlog stanowczo zakazał trzymania laptopa na kolanach. Twierdził, że przegrzewanie jąder strasznie wpływa na jakość nasienia i właśnie to przegrzewanie najprawdopodobniej jest główną przyczyną tak słabej jakości nasienia u mojego narzeczonego 😞
    Na początku czerwca idzie powtórzyć badania. Boję się co wyjdzie..
    Hmmm to świetnie. Powiedz mi, bo z tego co pamiętam jesteś z Krakowa do jakiego androloga chodzicie?
    Jeszcze gdzie robiliście badanie nasienia? Dzwoniłam do jednej kliniki i pani mi powiedziała, że terminy są za dwa tygodnie. To normalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 15:49

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 20 maja, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Tutaj w tabelce niby jest, że folian aktywny. A ciekawe co jeszcze jest w składnikach dokładnie. Czy jest ten drugi kwas syntetyczny czy tylko ten aktywny. I co jodu to tam też jakaś ma być forma aktywna, nie pamiętam teraz jak się nazywała. W tym z Aliness jest ok.

Może za szybko zrobiony test? :(
    Kurcze to nie wiem 😶

Jest 13dpo jakby miało coś wyjść to by wyszło :)

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
  • Agaa049 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Hmmm to świetnie. Powiedz mi, bo z tego co pamiętam jesteś z Krakowa do jakiego androloga chodzicie?
    Jeszcze gdzie robiliście badanie nasienia? Dzwoniłam do jednej kliniki i pani mi powiedziała, że terminy są za dwa tygodnie. To normalne?

Mój mąż też czekał dwa tygodnie jak dzwonił. Ale pamiętam jak ja byłam w klinice to para w rejestracji zapisała się na badanie z dnia na dzień.

Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    Problemy immunologiczne
    Ponowne starania 01.2025 r.
    06.2025 r. Histeroskopia
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Mój mąż też czekał dwa tygodnie jak dzwonił. Ale pamiętam jak ja byłam w klinice to para w rejestracji zapisała się na badanie z dnia na dzień.
    Aaaa bo mnie to lekko zaskoczyło i już nawet mój mąż się pytał co oni tak długo tam robią 😄
    Obiecałam, że jak wszystko wyjdzie okej to się od niego odpier***e, a jak nie to będziemy się wtedy martwić. Cisnę strasznie, bo muszę wiedzieć teraz już natychmiast 🫣
    Powiedzcie mi jeszcze czy można od razu zrobić posiew z jednej próbki czy trzeba osobno?
    Kolejne pytanie robić seminogram zwykły czy wspomagany komputerowy?

• Agaa049 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Aaaa bo mnie to lekko zaskoczyło i już nawet mój mąż się pytał co oni tak długo tam robią 😄
    Obiecałam, że jak wszystko wyjdzie okej to się od niego odpier***e, a jak nie to będziemy się wtedy martwić. Cisnę strasznie, bo muszę wiedzieć teraz już natychmiast 🫣
    Powiedzcie mi jeszcze czy można od razu zrobić posiew z jednej próbki czy trzeba osobno?

Jeśli nie chcesz męża męczyć to róbcie wszystko za 1 razem 😀 posiew można zrobić z jednej. I u nas seminogram zwykły.

Problemy immunologiczne
    06.2025 r. Histeroskopia
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Jeśli nie chcesz męża męczyć to róbcie wszystko za 1 razem 😀 posiew można zrobić z jednej. I u nas seminogram zwykły.
    Sama bym na jego miejscu chciała wszystko zrobić za jednym zamachem, właśnie się waham czy trzeba posiew i trochę na wyrost chce to robić. Czyli jak jest taki zwykły seminogram to wszystko tam jest ujęte?

• Agaa049 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Sama bym na jego miejscu chciała wszystko zrobić za jednym zamachem, właśnie się waham czy trzeba posiew i trochę na wyrost chce to robić. Czyli jak jest taki zwykły seminogram to wszystko tam jest ujęte?

Tak, w zwykłym jest wszystko. Nie wiem w sumie jak w komputerowym. Ale zróbcie posiew też. Nie szkodzi sprawdzić. Mój mąż najpierw robił seminogram tylko, a później musiał iść jeszcze raz bo androlog zlecił posiew i fragmentację i inne badania. Także myślę, że posiew, seminogram i fragmentacje zróbcie teraz.

Problemy immunologiczne
    06.2025 r. Histeroskopia
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Tak, w zwykłym jest wszystko. Nie wiem w sumie jak w komputerowym. Ale zróbcie posiew też. Nie szkodzi sprawdzić. Mój mąż najpierw robił seminogram tylko, a później musiał iść jeszcze raz bo androlog zlecił posiew i fragmentację i inne badania. Także myślę, że posiew, seminogram i fragmentacje zróbcie teraz.
    Idę jutro do gina to się go zapytam dokładnie co mam mu przedstawić🫣
    Powiedz mi, a na te Twoje uczucia ciągłej infekcji coś Ci powiedział lekarz? Bo ja robiłam swego czasu nawet wymazy, z których nic nie wyszło, a ciągle to samo i nie wiem czy to faktycznie czy już na tle nerwowym mam takie objawy 😒

• Agaa049 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Idę jutro do gina to się go zapytam dokładnie co mam mu przedstawić🫣
    Powiedz mi, a na te Twoje uczucia ciągłej infekcji coś Ci powiedział lekarz? Bo ja robiłam swego czasu nawet wymazy, z których nic nie wyszło, a ciągle to samo i nie wiem czy to faktycznie czy już na tle nerwowym mam takie objawy 😒

Mi w sumie lekarz nic nie mówił. Za tydzień idę też do gina na wymazy to zobaczę czy coś tam siedzi. Ale cały czas mam taki dziwny śluz… nic mnie nie swędzi, piecze, tylko taki dziwny śluz.

Problemy immunologiczne
    06.2025 r. Histeroskopia
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Mi w sumie lekarz nic nie mówił. Za tydzień idę też do gina na wymazy to zobaczę czy coś tam siedzi. Ale cały czas mam taki dziwny śluz… nic mnie nie swędzi, piecze, tylko taki dziwny śluz.
    Ehh a ja z kolei mam tak, że mnie swędzi i piecze, więc pewnie znowu trzeba będzie zrobić wymazy, a pewnie nic z nich nie wyjdzie jak zwykle. Strasznie się stresuję tym wszystkim, naprawdę oszaleć można.

• Agaa049 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Ehh a ja z kolei mam tak, że mnie swędzi i piecze, więc pewnie znowu trzeba będzie zrobić wymazy, a pewnie nic z nich nie wyjdzie jak zwykle. Strasznie się stresuję tym wszystkim, naprawdę oszaleć można.

To może zrób jutro wymazy dla pewności jeśli idziesz do lekarza i masz objawy :(

Problemy immunologiczne
    06.2025 r. Histeroskopia
  • Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 20 maja, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    To może zrób jutro wymazy dla pewności jeśli idziesz do lekarza i masz objawy :(
    Ostatnio też byłam przekonana, że wyjdzie a wymaz czysty. Nie wiem jak to sie dzieje 😫

• Tindaya Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Wydaje mi się że wcześniej była inna wersja ale odkąd ja kupowałam jest aktywny folian :) skład podobny do prenatal uno które polecala mi ginekolog, tylko dha/ omega trzeba dokupić osobno. No i jest jod a w prenatal nie ma.

Edit cynku nie ma w prenatal, jod jest 💩 w prenacare na odwrót.

Dziewczyny u mnie test biały ⚪

Ahh przykro mi Ola 😕
    Ale widzę że już myślisz co dalej 💪
    Kiedy macie tą wizytę w klinice?

Co do IVF to za tydzień mamy pierwszą wizytę/konsultację. Śmieję się że pokażemy lekarzowi nasze 'portfolio' haha śmiech przez łzy 😂

A po tym HSG posypał mi się cykl, nie jestem pewna w ogóle czy ta owulacja była, @ się spóźnia kilka dni i boję się czy się jakaś torbiel nie zrobiła. Czuję się cały czas jak na owulację, dużo energii 😅

snieżka, Ola8999 lubią tę wiadomość

💃37 lat
    2,5 roku starań
    Hiperprolaktynemia - pod kontrolą lekarza
    2024:
    Polip endometrium ✂️
    Zapalenie endometrium
    16.01.2025 biopsja kontrolna endo
    10.02.2025 wyniki OK 🌟
    29.04.2025 drożność OK
    🔜 28.05 => pierwsza konsultacja IVF
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 20 maja, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:

Chodzimy do Dr Tomasza Bazańskiego i póki co jesteśmy zadowoleni z niego. Badanie nasienia rozbiliśmy w TFT Macierzyństwo i nie czekaliśmy długo, praktycznue do zaraz były terminy

👩🏻 29 👦🏻 33
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Iskierka nadziei Ekspertka

Wysłany: 20 maja, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tindaya wrote:
    Ahh przykro mi Ola 😕

Co do IVF to za tydzień mamy pierwszą wizytę/konsultację. Śmieję się że pokażemy lekarzowi nasze 'portfolio' haha śmiech przez łzy 😂

A po tym HSG posypał mi się cykl, nie jestem pewna w ogóle czy ta owulacja była, @ się spóźnia kilka dni i boję się czy się jakaś torbiel nie zrobiła. Czuję się cały czas jak na owulację, dużo energii 😅
    Hej ja jestem przed pierwszą wizytą w Klinice I boję się że automatycznie powiedzą " W Pani Sytuacji to tylko in vitro". Ja nie mam nic przeciwko ale wiem że psychicznie nie jestem gotowa😔 Boję się po prostu, że jak coś będzie szło nie tak, to że złamie mnie to psychicznie😔 a w chwili obecnej czuje, że dostanę okres i jest ok. Mam nastawienie ze zaraz znowu będziemy się starać. Jakiś czas temu byłam już na skraju... ale podniosłam się i walczę! Mam w sobie ogrom nadzieji, Choć bardzo się boję co będzie dalej.

• snieżka Autorytet

Wysłany: 20 maja, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:

Może być wspomagany, ale ważne żeby była też analiza manualna a nie sama komputerowa.

👩🏻 29 👦🏻 33
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔆żywotność - 78%
  • Bergamotka94 Ekspertka

Wysłany: 20 maja, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Hej ja jestem przed pierwszą wizytą w Klinice I boję się że automatycznie powiedzą " W Pani Sytuacji to tylko in vitro". Ja nie mam nic przeciwko ale wiem że psychicznie nie jestem gotowa😔 Boję się po prostu, że jak coś będzie szło nie tak, to że złamie mnie to psychicznie😔 a w chwili obecnej czuje, że dostanę okres i jest ok. Mam nastawienie ze zaraz znowu będziemy się starać. Jakiś czas temu byłam już na skraju... ale podniosłam się i walczę! Mam w sobie ogrom nadzieji, Choć bardzo się boję co będzie dalej.

Iskierka, masz piękny nick i to bardzo dojrzałe co napisałaś ❤️ będę trzymać kciuki żeby się udało naturalnie ❤️
    My staramy się dopiero od 4 miesięcy a ostatnio tak mnie nastraszył lekarz że w tym miesiącu zwątpiłam, do tego jeszcze jestem praktycznie cały miesiąc przeziębiona.
    Odbiera mi to wszystko siły bardzo. Nie jestem chyba psychicznie gotowa jeszcze na stymulację i leki… przeraża mnie ta perspektywa.

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
    Kwasy Omega 3 BioCardine
    Prenacaps Multi 1, Wit. D, Magnez, Koenzym Q10

Cel: 🎯 obniżenie insuliny i homocysteiny ⬇️ i podniesienie progesteronu i kwasu foliowego ⬆️
    4cs 📌🍀

💫team #rodzew2026 🪄
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 20 maja, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tindaya wrote:
    Ahh przykro mi Ola 😕

Hej, ja się czuję fatalnie, oklaplam z sił.
    Wizytę w klinice w której są wstrzymane środki mam 29.05 ale chyba ją odwołam jeśli dalej nie będzie wznowione, zwłaszcza że tam takie cyrki, odwołują transfery itd. A w drugiej klinice 13.06. Także tak czy siak ten sam cykl. Rozważam jeszcze drugie iui tu gdzie byłam teraz (tu są kwalifikacje wstrzymane od kwietnia) ale chyba nie chce drugi raz przez te przygotowania przechodzić.
    Moja lekarka jest już za ivf.
    Dawaj znać jak tam wizyta 🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 21:46

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
‹‹ 133 134 135 136 137
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ