X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • Iskierka nadziei Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    Iskierka Ciebie już powinni dawno kierować na rozszerzone badania ze względu na wiek.
    Nie oszukujmy się po 30 już dużo ciężej zajść w ciążę niż jak ma się te 20 parę lat…
    Tylko jak się pytałam po każdej nie udanej próbie mojego gin to mówił żeby dać sobie czas do roku. I każdy kolejny miesiąc był nową nadzieją...

• Iskierka nadziei Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirby wrote:
    Na wątku miesięcznym na pierwszej stronie masz wszystkie badania wypisane które warto zrobić i w jakim dniu cyklu.
    Dziękuję, mam już zrobione screeny i wizytę u gin przed sobą, także działamy 😘

• KejSi Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    I też tak zrobię. Podstawowe badania robiłam z krwi wszystko w normie, przez to mój lekarz rodzinny nie dał mi skierowania na rozszerzone, bo nie widzi powodu a wie, że staramy się o dziecko. Kiedy prawie rok temu podjęliśmy decyzję nie przeszło nam przez myśl, że będzie to tak odległy czas. Ale widzę u Ciebie też długi czas i też jesteś już dużo mądrzejsza o szereg badań. Teraz i przed nami badania

Niestety przy diagnostyce w trakcie starań lekarze rodzinni na niewiele się zdają. Na większość istotnych badań po prostu nie mają możliwości wypisania skierowania, a jeszcze bardziej nie chcą. Każda z nas chyba spotkała się już z taką ścianą i finalnie płaciła za wszystko sama, a potem jeszcze sama wszystkie wyniki interpretowała😁 bo z tym też w gabinetach różnie bywa😂 nawet u ginekologów. Kiedyś byłam u takiego, który kazał mi brać Duphaston od 16 dnia cyklu. Pytam dlaczego od 16? Odpowiada, że na WYREGULOWANIE cyklu. Fajnie, tylko że gdybym brała progesteron od 16 dc to zablokowałabym sobie owulacje, które miewałam w 17-19 dc. Niestety pan doktor chyba nie wpadł na to, że nie każda kobieta ma owulację w 14dc i zdarzają się naturalnie dłuższe cykle😅

Monnie lubi tę wiadomość

👸poziomy witamin, hormony, wymazy, drożność - wszystko 🆗
    🫅seminogram, posiewy, HBA, fragmentacja DNA 🆗

starania od 2024 👩‍❤️‍👨
  • Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Tylko jak się pytałam po każdej nie udanej próbie mojego gin to mówił żeby dać sobie czas do roku. I każdy kolejny miesiąc był nową nadzieją...

To źle Ci mówił, w naszym wieku wystarczy pół roku starań które nie przynoszą efektu i już powinno się poszerzać diagnostykę.
    Najlepiej zmień ginekologa na tego, który specjalizuje się w leczeniu niepłodności.
    Zwykły ginekolog też różne dziwne rzeczy mi mowil, np. że moje AMH jest w porządku a już specjalista w dziedzinie niepłodności, że wali mi taką czerwoną lampą po oczach że szok i trzeba działać

2 lata starań o pierwszy cud 🧸

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    AMH - 0,86 (do powtórzenia)
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    Plemniki 27mln/ml (norma >16)
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejSi wrote:
    Niestety przy diagnostyce w trakcie starań lekarze rodzinni na niewiele się zdają. Na większość istotnych badań po prostu nie mają możliwości wypisania skierowania, a jeszcze bardziej nie chcą. Każda z nas chyba spotkała się już z taką ścianą i finalnie płaciła za wszystko sama, a potem jeszcze sama wszystkie wyniki interpretowała😁 bo z tym też w gabinetach różnie bywa😂 nawet u ginekologów. Kiedyś byłam u takiego, który kazał mi brać Duphaston od 16 dnia cyklu. Pytam dlaczego od 16? Odpowiada, że na WYREGULOWANIE cyklu. Fajnie, tylko że gdybym brała progesteron od 16 dc to zablokowałabym sobie owulacje, które miewałam w 17-19 dc. Niestety pan doktor chyba nie wpadł na to, że nie każda kobieta ma owulację w 14dc i zdarzają się naturalnie dłuższe cykle😅

Ja też miałam dziwne sytuacje ze zwykłymi lekarzami ginekologami. Najlepsze jak zaczęłam chodzić na monitoringi cykli. Byłam w 10 dc (pęcherzyk 21 mm).
    Miał pęknąć lada dzień, poszłam więc 16 dc żeby zobaczyć czy pęknął, okazało się,że miał 28 mm
    Ale ginekolog stwierdził, ze nie mam po co przychodzić, bo niby jest przerośnięty ale on pęknie 😂 i jak wróciłam do kliniki leczenia niepłodności to facet się za głowę złapał,czemu on mi nie kazał przyjść zobaczyć czy pęcherzyki pękają 🫣
    A ja byłam na samym początku swojej drogi i nie wiedziałam,że tak trzeba… 🙆

Diancia99 lubi tę wiadomość

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Diancia99 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Wiesz, mam koleżankę, która wpadła po jednym stosunku ze swoim chłopakiem. Jak to usłyszałam to nie mogłam wyjść z podziwu jak to możliwe! 😅 w każdym razie życzę Wam wszystkim właśnie takich zakończeń 😁
    Nie mogę, jakim cudem można mieć takiego farta 🤣 mojego męża przyjaciela żona to dwa miesiące była w ciąży i nie zczaila się nawet, w pół roku jakoś im się udało 😂

Oczekujaca lubi tę wiadomość

26l💁🏻‍♀️& 29l🙋🏻‍♂️ & 😺Melka
    05.12.2020r.🤵🏻‍♂️👰🏻‍♀️

*Alergik
    *Początki astmy?

💊Kwas foliowy, wit. D

Starania o 1 🤰🏻:
    🌸 Na luzie: 09.24r.
    🌸 Na poważnie 11.24r.
    ⏸️ 23.01.25r. 😱🥹
    🩺 08.02.25r. pierwsza wizyta po ⏸️ ⌛
  • Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Właśnie ja mam takie wrażenie, że mi życie przez palce przelatuje i ostatni rok kompletnie zmarnowałam, bo(moje ulubione)”może będę w ciąży” i dziś chuć odczuwam lekki smutek i zawód nie chce się załamywać i podtrzymywać złej energii i jeszcze udzielać jej dla mojego męża. Wierzę, że na każdą z nas jest jakaś recepta i życzę Wam z całego serca żeby te męki się skończyły jak najszybciej😉

Najgorzej…
    Na „Akademi Płodności” dziewczyny wjechały z projektem „żyćko” i uczy tego jak żyć pełnią życia przy staraniach o dziecko, żeby to nasze plany i marzenia były na 1 miejscu w życiu codziennym a nie walka z niepłodnością i z tego co czytałam opinie innych dziewczyn co weszły w ten projekt, to potrafi dobrze odblokować psychikę ☺️

Monnie, Amira lubią tę wiadomość

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Diancia99 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    Ja też miałam dziwne sytuacje ze zwykłymi lekarzami ginekologami. Najlepsze jak zaczęłam chodzić na monitoringi cykli. Byłam w 10 dc (pęcherzyk 21 mm).
    Miał pęknąć lada dzień, poszłam więc 16 dc żeby zobaczyć czy pęknął, okazało się,że miał 28 mm
    Ale ginekolog stwierdził, ze nie mam po co przychodzić, bo niby jest przerośnięty ale on pęknie 😂 i jak wróciłam do kliniki leczenia niepłodności to facet się za głowę złapał,czemu on mi nie kazał przyjść zobaczyć czy pęcherzyki pękają 🫣
    A ja byłam na samym początku swojej drogi i nie wiedziałam,że tak trzeba… 🙆
    Mi ginekolog na badania popatrzył a że jest wszystko okey a ja pytam no ale jak to przecież witaminę D mam mega niską niższa niż moja siostra, nie muszę nic brać? A ona do mnie żebym wyszła na słońce to nadrobię 🤣 jak witamina D wolno rośnie a miałam duży niedobór, zaczęłam sama brać na własną rękę bo wieki mi zajmie nadrobienie tego 😅

Panika lubi tę wiadomość

05.12.2020r.🤵🏻‍♂️👰🏻‍♀️

*Alergik
    *Początki astmy?

💊Kwas foliowy, wit. D

Starania o 1 🤰🏻:
    🌸 Na poważnie 11.24r.
    ⏸️ 23.01.25r. 😱🥹
  • Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diancia99 wrote:
    Mi ginekolog na badania popatrzył a że jest wszystko okey a ja pytam no ale jak to przecież witaminę D mam mega niską niższa niż moja siostra, nie muszę nic brać? A ona do mnie żebym wyszła na słońce to nadrobię 🤣 jak witamina D wolno rośnie a miałam duży niedobór, zaczęłam sama brać na własną rękę bo wieki mi zajmie nadrobienie tego 😅

Doskonale Cię rozumiem 😍
    Bo ja jak zbadałam swój poziom D3 i wynosił 15 w najcieplejsze dni lata, to lekarz rodzinni stwierdził, że świetny wynik. Gdy trafiłam do reumatologa z moimi stawami to nie mógł uwierzyć (uwielbiam się opalać, nie raz leżałam po 2-3h na słońcu i to ostrym) że osoba która kocha słońce w najlepszych miesiącach słonecznych ma tak niską witaminę. Kazala mi brać 4000 j. Codziennie przez 3 miesiące! I mówiła,że to i tak urośnie nie więcej niż do minimalnej granicy.Powtorzyłam badania i tak było ☺️

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Oczekujaca Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    Najgorzej…
    Na „Akademi Płodności” dziewczyny wjechały z projektem „żyćko” i uczy tego jak żyć pełnią życia przy staraniach o dziecko, żeby to nasze plany i marzenia były na 1 miejscu w życiu codziennym a nie walka z niepłodnością i z tego co czytałam opinie innych dziewczyn co weszły w ten projekt, to potrafi dobrze odblokować psychikę ☺️
    Już się trochę z tym oswoiłam i daleko mi do załamki. To nie ten czas jeszcze na załamki🫣

• Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Już się trochę z tym oswoiłam i daleko mi do załamki. To nie ten czas jeszcze na załamki🫣

I tak ma być ❤️

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Oczekujaca Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    I tak ma być ❤️
    Jedynie nieco mnie martwi to rozjeżdżanie cykli. Wiem że różnica +/- 3 dni to norma, ale miałam zazwyczaj miesiączki jak w zegarku😒 test negatywny, cycki bolą, a okresu jak nie było tak nie ma😃
    Zresztą to mój ostatni cykl kiedy robie test tak szybko, jakoś wcześniej miałam więcej cierpliwości i czekałam na termin, a teraz znów jakieś szaleństwo 🫣

• KejSi Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diancia99 wrote:

No naprawdę, bo mamy tyle tych słonecznych dni w Polsce, że szok😅 to aż boli, że lekarze nie mają podstawowej wiedzy. Mi rodzinny też powiedział, że ferrytyna 11 jest ok, bo W NORMIE. A ja nie miałam w sobie życia, no ale przecież w normie😅
    Czasem się zastanawiam skąd w laboratoriach są te dziwne normy typu insulina do 22. Przecież to jakieś kosmiczne liczby

👸poziomy witamin, hormony, wymazy, drożność - wszystko 🆗
    🫅seminogram, posiewy, HBA, fragmentacja DNA 🆗

starania od 2024 👩‍❤️‍👨
  • Diancia99 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    Doskonale Cię rozumiem 😍
    Bo ja jak zbadałam swój poziom D3 i wynosił 15 w najcieplejsze dni lata, to lekarz rodzinni stwierdził, że świetny wynik. Gdy trafiłam do reumatologa z moimi stawami to nie mógł uwierzyć (uwielbiam się opalać, nie raz leżałam po 2-3h na słońcu i to ostrym) że osoba która kocha słońce w najlepszych miesiącach słonecznych ma tak niską witaminę. Kazala mi brać 4000 j. Codziennie przez 3 miesiące! I mówiła,że to i tak urośnie nie więcej niż do minimalnej granicy.Powtorzyłam badania i tak było ☺️
    Ja mam chyba 8 jak dobrze pamiętam 😂 biorę od tam tego momentu więc ponad pół roku więc myślę że już pewnie jest więcej 😅 a zaczęłam brać bo wiem jak było z siostrą miała trochę więcej niż ja i na jej problemy z kręgosłupem to nie było dobre a tak to wolno rosło że miesiącami czekała na lepszy wynik 😅

05.12.2020r.🤵🏻‍♂️👰🏻‍♀️

*Alergik
    *Początki astmy?

💊Kwas foliowy, wit. D

Starania o 1 🤰🏻:
    🌸 Na poważnie 11.24r.
    ⏸️ 23.01.25r. 😱🥹
  • Diancia99 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejSi wrote:
    No naprawdę, bo mamy tyle tych słonecznych dni w Polsce, że szok😅 to aż boli, że lekarze nie mają podstawowej wiedzy. Mi rodzinny też powiedział, że ferrytyna 11 jest ok, bo W NORMIE. A ja nie miałam w sobie życia, no ale przecież w normie😅
    Czasem się zastanawiam skąd w laboratoriach są te dziwne normy typu insulina do 22. Przecież to jakieś kosmiczne liczby
    Właśnie to mnie śmieszy, ja w Afryce nie mieszkam przecież że słońce jest ciągle a ja wiecznie blada jak ściana 😂

05.12.2020r.🤵🏻‍♂️👰🏻‍♀️

*Alergik
    *Początki astmy?

💊Kwas foliowy, wit. D

Starania o 1 🤰🏻:
    🌸 Na poważnie 11.24r.
    ⏸️ 23.01.25r. 😱🥹
  • Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekujaca wrote:
    Jedynie nieco mnie martwi to rozjeżdżanie cykli. Wiem że różnica +/- 3 dni to norma, ale miałam zazwyczaj miesiączki jak w zegarku😒 test negatywny, cycki bolą, a okresu jak nie było tak nie ma😃
    Zresztą to mój ostatni cykl kiedy robie test tak szybko, jakoś wcześniej miałam więcej cierpliwości i czekałam na termin, a teraz znów jakieś szaleństwo 🫣

Wiesz co ja głupia, sama poleciałam jak nigdy dziś testować, bo się za bardzo napaliłam moimi objawami, czuję się jakoś inaczej w tym cyklu i też jestem 10 dpo 🫣 tobie daję rady, żeby poczekać a sama daje się ponieść chwili, no ale niestety negatywny w sumie to nie wiem na co ja liczyłam

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Oczekujaca Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panika wrote:
    Wiesz co ja głupia, sama poleciałam jak nigdy dziś testować, bo się za bardzo napaliłam moimi objawami, czuję się jakoś inaczej w tym cyklu i też jestem 10 dpo 🫣 tobie daję rady, żeby poczekać a sama daje się ponieść chwili, no ale niestety negatywny w sumie to nie wiem na co ja liczyłam
    Wiesz co, smutna refleksja jest taka, ze powinnam w lutym rodzic swoje dziecię, a jest jak jest. Sama nie wiem czy lepiej nigdy nie widzieć drugiej kreski czy widzieć i potem to przeżywać😔
    Obiecałam sobie, że jak do końca tygodnia nie dostanę zrobię betę, ale w sumie nie będzie takiej potrzeby.

• Panika Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczekująca- póki nie ma @ nadzieja się tli ❤️

Oczekujaca, Amira lubią tę wiadomość

Ona 👱‍♀️
    IO - wyleczona ✅
    MUCH ✅
    HSG ✅

On 🧔🏻
    ŻPN II/III ⁉️
    Morfologia 2%
    DFI 25%
    Ruch postępowy A+B= 17%
    Ruchomych 24 %
    Nieruchomych 75 %
    Posiew ✅
    Hormony ✅

Suplementy 01.25
    Inseminacja 📌
  • Oliw0894 Nowa

Wysłany: 9 stycznia, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim
    Przeglądam forum już od pewnego czasu, dzisiaj dopiero mam odwagę się przedstawić :) Staramy się od roku, w listopadzie wykonałam większą diagnostykę - mam pco i IO, obecnie walczę, aby pojawiła się owulacja: przyjmuje bromek i luteinę w II fazie cyklu. Liczę,że ten rok będzie szczęśliwy :)

Diancia99, Jelonekk;), Amira lubią tę wiadomość

• Monnie Znajoma

Wysłany: 9 stycznia, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem rozczarowana lekarzami, gdyby nie kontrola u endokrynologa to dalej bujałabym się z TSH >3, a tak od grudnia 2,05 mlU/l i z uwagi na podniesioną dawkę euthyroxu w weekendy, pewnie jeszcze trochę urwałam.

Dzisiaj myjąc się pod prysznicem wyczułam (wiadomo gdzie) coś co wygląda i jest tkliwe jak hemoroid 😳 wyczytałam, że powstają one pod wpływem wzrostu progesteronu w ciąży. Ja chyba nie wytrzymam do 16ego z testem.

👩🏼32 👨🏻30 🐕‍🦺 4
    Starania od XII 2023

Ona:
    AMH VIII 2023 - 3,94 🙏

Niedoczynność tarczycy TSH 2,05 2.12.2024 (z 4,65 we wrześniu 2023)

Euthyrox 50/75 mg
    HSG - marzec 2025 r.

On: VIII 2024 - CASA - wszystkie parametry w granicach normy.
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ