X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne STARACZKI 2026
Odpowiedz

STARACZKI 2026

Oceń ten wątek:
  • Paula-1407 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Ja od soboty nie biore juz luteiny, na razie okresu nie ma i objawow, ze mialby sie zblizac tez brak. Juz 41dc, nigdy tak nie mialam i zastanawiam sie czemu tak mi sie rozjechał cykl
    Hej jak u ciebie dostałaś już małpkę? Po odstawieniu?

Poważne starania od 08/25
    Czekamy na ⏸️🩵🩷
  • Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na 16:45 monitoring mam. 11 dc

Paula-1407, novelle lubią tę wiadomość

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
    Starania o 2 dziecko od 08.2025
    Stymulacja: Lametta + Ovitrelle/Pregnyl
    CS1 – owulacja potwierdzona, brak ciąży
    CS2 – ⏸️10 dpo i 11 dni po zastrzyku. Od 7-8 dpo testy blade lub negatywne.
    Beta hcg - 10.75 (zastrzyk?)

Wysłany: 1 października, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzekającNaNumer2 wrote:
    Ja dziś na 16:45 monitoring mam. 11 dc
    Trzymam kciuki ,daj znać po 🫂

Czekamy na ⏸️🩵🩷
  • Monia97 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Trochę mnie nie było. Urlop, wizyty u lekarzy itp.

W skrócie staramy się o bobasa już 1,5 roku, borykam się z nieregularnymi miesiączkami, odwiedziłam wiele ginekologów (wyniki bardzo dobre), brak PCOS.

Miesiąc temu na badaniach nasienia był mój partner i morfologia wyniosła 0%, więc bardzo się zmartwiliśmy. Pojechaliśmy wiec na konsultację do androloga do klinki Bocian i niespodzianka, bo mimo morfologi 0% jego ruchliwość oraz ilość plemników jest wspaniała. Lekarz wytłumaczył, że rzadko, który mężczyzna ma morfologię większą, a przepisy WHO w tej sprawie są bardzo rygorystyczne. Mimo tego skonsultowaliśmy to z innym lekarzem i powiedział to samo, dodał wprost, że problem nie jest w partnerze. Mimo tego mój przyszły małżonek dostał po prostu witaminki dla mężczyzn, które nie zaszkodzą, a mogą ulepszyć drobne braki w organizmie.

Przy konsultacji w klinice skorzystałam również ja, ponieważ lekarz sprawdził moje wyniki, do których podsumowując nie miał zarzutów oraz wykonał mi usg jajników. Badanie wszyło okej, akurat byłam kilka dni po okresie i usłyszałam, że rośnie mi ładny pęcherzyk i mamy, że tak powiem działać.

Niestety i tym razem nic się nie udało, bo okres przyszedł(skończył się 2/3 dni temu) i aktualnie czekam na kolejne dni płodne.

Dodam, że od 2 miesięcy mam miesiączkę jak w zegarku, czyli trwa 28/29 dni dni, ale to przez to, że biorę od 16 dc duphaston. Obawiam się jednak, że mogę go brać źle i hamuje mi to owulację, dlatego w tym miesiącu postaram się go nie brać i zobaczę, co z tego wyjdzie.

Podsumowując, czy ginekolog, czy klinika leczenia niepłodności jak nie widzą wyraźnych sygnałów to temat dalej olewają. Mamy się starać przez kolejne 3/4 miesiące (akurat do nowego roku) i jeżeli do tego czasu nie zajdę w ciążę to omówimy dalsze badania i plan działania.

Lekarz kazał mi też się nie nakręcać się i nie myśleć tylko o zajściu w ciążę, ale to bardzo ciężkie. Kolejne koleżanki ogłaszają radosne nowiny, a ja jak w ciąży nie byłam to dalej nie jestem, a czas i lata mijają.

Chciałam się tym z wami podzielić, ponieważ o moich problemach wie tylko mój partner.

novelle lubi tę wiadomość

• Atomówka Ekspertka

Wysłany: 1 października, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Hej dziewczyny,

W skrócie staramy się o bobasa już 1,5 roku, borykam się z nieregularnymi miesiączkami, odwiedziłam wiele ginekologów (wyniki bardzo dobre), brak PCOS.

Miesiąc temu na badaniach nasienia był mój partner i morfologia wyniosła 0%, więc bardzo się zmartwiliśmy. Pojechaliśmy wiec na konsultację do androloga do klinki Bocian i niespodzianka, bo mimo morfologi 0% jego ruchliwość oraz ilość plemników jest wspaniała. Lekarz wytłumaczył, że rzadko, który mężczyzna ma morfologię większą, a przepisy WHO w tej sprawie są bardzo rygorystyczne. Mimo tego skonsultowaliśmy to z innym lekarzem i powiedział to samo, dodał wprost, że problem nie jest w partnerze. Mimo tego mój przyszły małżonek dostał po prostu witaminki dla mężczyzn, które nie zaszkodzą, a mogą ulepszyć drobne braki w organizmie.

Przy konsultacji w klinice skorzystałam również ja, ponieważ lekarz sprawdził moje wyniki, do których podsumowując nie miał zarzutów oraz wykonał mi usg jajników. Badanie wszyło okej, akurat byłam kilka dni po okresie i usłyszałam, że rośnie mi ładny pęcherzyk i mamy, że tak powiem działać.

Niestety i tym razem nic się nie udało, bo okres przyszedł(skończył się 2/3 dni temu) i aktualnie czekam na kolejne dni płodne.

Dodam, że od 2 miesięcy mam miesiączkę jak w zegarku, czyli trwa 28/29 dni dni, ale to przez to, że biorę od 16 dc duphaston. Obawiam się jednak, że mogę go brać źle i hamuje mi to owulację, dlatego w tym miesiącu postaram się go nie brać i zobaczę, co z tego wyjdzie.

Podsumowując, czy ginekolog, czy klinika leczenia niepłodności jak nie widzą wyraźnych sygnałów to temat dalej olewają. Mamy się starać przez kolejne 3/4 miesiące (akurat do nowego roku) i jeżeli do tego czasu nie zajdę w ciążę to omówimy dalsze badania i plan działania.

Lekarz kazał mi też się nie nakręcać się i nie myśleć tylko o zajściu w ciążę, ale to bardzo ciężkie. Kolejne koleżanki ogłaszają radosne nowiny, a ja jak w ciąży nie byłam to dalej nie jestem, a czas i lata mijają.

Chciałam się tym z wami podzielić, ponieważ o moich problemach wie tylko mój partner.

Dobrze, że tak wyszło ☺️ przynajmniej przez tą morfologię masz spokojną głowę że wszystko jest u Was ok ♥️

Jakie witaminki bierze teraz Twój partner? Mojemu też jakieś tam kupiłam miesiąc temu ale przypadkowe bo do dostawy darmowej brakowało ,🤭

27 lata k
    29 lat m

07.2022 - ciąża biochemiczna
    12.2022 - prawidłowa ciąża
    08.2023- zdrowa księżniczka <3

starania o rodzeństwo - od 09.2025
  • toxi Koleżanka

Wysłany: 1 października, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Hej dziewczyny,

Bierzesz duphaston po potwierdzeniu że była już owulacja czy w ciemno w 16 dc? Nie wolno go brać w ciemno bo stopuje owulacje i będą nici. A okres przychodzi w miarę regularnie po odstawieniu go.

Wyłapujesz pik owulacji lub chodzisz na monitoringi?

Mój ginekolog kazał.mi brać od 20-25 dc ale to po potwierdzeniu że owulacja była.

• Alaria Koleżanka

Wysłany: 1 października, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Hej dziewczyny,

U nas też mimo obniżonych parametrów nasienia ginekolodzy twierdzili że przy takich parametrach ich pacjentki normlanie zachodzą w ciążę 🤷🏼‍♀️
    Mąż i tak zaczął się suplementowac, zrzucił kilka kg i po 5 miesiącach parametru bardzo ładnie się poprawiły (np ilość plemników w całej próbce z 19ml skoczyła do 47mln), wciąż nie ma ciąży ale poczułam dzisiaj nowa chęć do działania 🤭
    Moze napisz nam tak z grubsza jakie badania miałaś robione to może damy radę coś zasugerować, bo podejrzewam że tak jak ja masz wrażenie że kręcisz się w kółko i nie wiesz w czym jest problem

👩🏼98' 🧔🏻‍♂️93' 🐶15'🐶25'

👩🏼 •PCOS• hiperandrogenizm• hipoglikemia reaktywna•
    AMH -7,24
    LH:FSH 0.92 ✅
    Progesteron 8dpo - 13.04 mg/mL ✅
    HSG ✅

🧔🏻‍♂️
    05.25r
    Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
    Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
    Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅

HSG - ✅

Powtórne badania nasienia - 30.09
    Fragmentacja DNA plemnika - 06.10
    Wizyta w klinice - 10.2025r.

11cs 🤞
  • Monia97 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój partner dostał zalecenia do suplementowania witaminy d3 2000 oraz AndroVit Plus, który zawiera wiele witamin, jak: selen, chrom, witaminy z grupy B itp.

Jeśli chodzi o badania, jakie miałam robione to: FSH, LH, Estradiol, AMH, Progesteron, Testosteron, Androstedion, Prolaktyna, TSH, FT3 i FT4, DHEA-S, SHBG, glukoza na czczo, insulina na czczo, krzywa cukrowa, kortyzol, Anty-TPO, anty-TG, morfologia krwi. Trochę tego było, więc mogłam coś pominąć ;/

Aktualnie też się suplementuje i biorę m.in. kwasy omega 3, witaminę d3, ferra aid (żelazo + kwas foliowy), chrom, jod, selen, olej z wiesiołka, koenzym q10, cynk z witaminą C, magnez, a wieczorem popijam ziółka ojca sroki, bo bardzo lubię ich ziołowy smak (nie wiem, czy działają, czy nie, ale są dobre).

Atomówka , novelle lubią tę wiadomość

• Nutka15 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Hej dziewczyny,

To tak jak u mnie. Mam wszystkie badania ok, mąż nie robił jeszcze badania nasienia, ale mimo to się suplementuje, zmienił nawyki typu że nie trzyma już laptopa na kolanach itd, a dalej nic. U nas to 7cs. Coś czuję, że jak zaczniemy jeździć po klinikach to będzie taka sama gadka jak u Was... Tym bardziej, że mamy już dziecko z 1cs... Ja już jestem zniechęcona tym wszystkim... Ja już nawet nie myślę, że mogę zajść bez wspomagaczy w tą ciążę. Jest mi po prostu przykro, czemu akurat mnie to spotkało. Do końca roku próbujemy naturalnie bez wsparcia medycznego, a po nowym roku chyba się udamy do jakiejś kliniki... Nigdy nie myślałam, że niepłodność wtórna nas dotknie... Byliśmy pewni, że max 3 miesiące i będzie ciąża...

• PA Autorytet

Wysłany: 1 października, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Mój partner dostał zalecenia do suplementowania witaminy d3 2000 oraz AndroVit Plus, który zawiera wiele witamin, jak: selen, chrom, witaminy z grupy B itp.

Jeśli chodzi o badania, jakie miałam robione to: FSH, LH, Estradiol, AMH, Progesteron, Testosteron, Androstedion, Prolaktyna, TSH, FT3 i FT4, DHEA-S, SHBG, glukoza na czczo, insulina na czczo, krzywa cukrowa, kortyzol, Anty-TPO, anty-TG, morfologia krwi. Trochę tego było, więc mogłam coś pominąć ;/

Aktualnie też się suplementuje i biorę m.in. kwasy omega 3, witaminę d3, ferra aid (żelazo + kwas foliowy), chrom, jod, selen, olej z wiesiołka, koenzym q10, cynk z witaminą C, magnez, a wieczorem popijam ziółka ojca sroki, bo bardzo lubię ich ziołowy smak (nie wiem, czy działają, czy nie, ale są dobre).
    Miałaś badaną drożność jajowodów? Może tu tkwi problem 🤔
    Ja pierwsze co w klinice to miałam zrobione posiewy na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz MUCHa, a kolejnym krokiem była drożność

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • Alaria Koleżanka

Wysłany: 1 października, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza drożnością dobrze by było zrobić ten monitoring, bo faktycznie przy nieregularnych cyklach jest duża szansa że sobie blokujesz owulację.
    Progesteron miałaś badany 7-8dpo? Dobrze by było na USG potwierdzić ta owulację, bo są jeszcze LUF'y i torbiele które mogą wytwarzać progesteron ale nie wiem do jakiego poziomu.

👩🏼98' 🧔🏻‍♂️93' 🐶15'🐶25'

👩🏼 •PCOS• hiperandrogenizm• hipoglikemia reaktywna•
    AMH -7,24
    LH:FSH 0.92 ✅
    Progesteron 8dpo - 13.04 mg/mL ✅
    HSG ✅

🧔🏻‍♂️
    05.25r
    Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
    Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
    Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅

HSG - ✅

Powtórne badania nasienia - 30.09
    Fragmentacja DNA plemnika - 06.10
    Wizyta w klinice - 10.2025r.

11cs 🤞
  • stokroteczka25 Ekspertka

Wysłany: 1 października, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula-1407 wrote:
    Hej jak u ciebie dostałaś już małpkę? Po odstawieniu?

Jeszcze nie i nawet nie czuje ze miałaby przyjść. Dzis juz 5 dzien po odstawieniu luteiny

👩‍❤️‍👨 33&34
    🍀 starania od 04.2025

⏳️ październik 2025 - stymulacja (aromek + ovitrelle)

Suple 💊
    prenacaps multi, DHA, inozytol, ubichinol, witamina D

Wysłany: 1 października, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Jeszcze nie i nawet nie czuje ze miałaby przyjść. Dzis juz 5 dzien po odstawieniu luteiny
    O kurcze ,może poczekaj do 7 dni a w jakiej dawce ją brałaś? Też podjęzykowo?

Czekamy na ⏸️🩵🩷
  • novelle Znajoma

Wysłany: 1 października, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witynja wrote:
    O to macie podobnie jak ja - dziś 10dpo 😅
    Myślę czy nie testować ale poczekam chyba do soboty 😬
    A ja taka mądra byłam, a znalazłam dziś przy sprzątaniu łazienki test i zrobiłam - oczywiście vizir, ale to 8/9 dpo, więc nie wiem czego oczekiwałam.
    Następny, jeśli w ogóle - zrobie w sobotę rano.
    Dziwią mnie niczym nie spowodowane wzdęcia i klucia jakby w lewym jajniku od 3 dni, no ale może to okresowo, czas pokaże

> 34 lata
    > AMH. 2,09
    > niedoczynność TSH 1,98 (było 4,8) Letrox 75 i 100
    > Hashimoto ATPO 82, ATG 64, zbite z 2500 (!)
    > WIT D 52,6
    > Ferrytyna 44,6
    > Wit B12 591
    Badania 3 dz.cyklu:
    > FSH 6,06
    > LH 3,36
    > Estradiol 38,40
    > Prolaktyna 18,66
    > DHEA-S 497
    > Testosteron 41,59

Suple:
    inozytol, Omega 3, NAC, Niepokalanek, Laktoferyna/Żelazo, Methylo Folian, Ashwagandha, Thyroid Energy
  • novelle Znajoma

Wysłany: 1 października, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PA wrote:
    Miałaś badaną drożność jajowodów? Może tu tkwi problem 🤔
    Ja pierwsze co w klinice to miałam zrobione posiewy na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz MUCHa, a kolejnym krokiem była drożność
    Dziewczyny, a powiedzcie mi jak konkretnie wyglada to badanie? Fizycznie ze tak powiem? Każdy ginekolog robi?

> 34 lata
    > AMH. 2,09
    > niedoczynność TSH 1,98 (było 4,8) Letrox 75 i 100
    > Hashimoto ATPO 82, ATG 64, zbite z 2500 (!)
    > WIT D 52,6
    > Ferrytyna 44,6
    > Wit B12 591
    Badania 3 dz.cyklu:
    > FSH 6,06
    > LH 3,36
    > Estradiol 38,40
    > Prolaktyna 18,66
    > DHEA-S 497
    > Testosteron 41,59

Suple:
    inozytol, Omega 3, NAC, Niepokalanek, Laktoferyna/Żelazo, Methylo Folian, Ashwagandha, Thyroid Energy
  • Agusiek Nowa

Wysłany: 1 października, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ☺️ dwa tygodnie temu zrobiłam pierwszy w życiu pozytywny test ♥️♥️ od tego czasu zrobiłam siedem kolejnych 😅, a w poniedziałek wizyta u ginekologa. Bardzo się denerwuję czy wszystko jest w porządku. Staramy się z mężem od roku. Od sierpnia z duphatsonem i letrozole.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 18:48

• Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 1 października, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po monitoringu. Znów z prawego jajnika, w poprzednia ciążę zaszłam z lewego. 11 dc pęcherzyk 18mm a endometrium 6.8.
    W piątek ovitrelle. Starania jutro i w sobotę.
    Nie było miejsca na za tydzień na monitoring czy była owulacja. Zapisała mnie na 15 myślę czy jest sens jak już 16-17 mam betę robić. Dostałam progesteron jakiś inny progesterone besinis. Kolejne pytanie. Powiedziałam lekarce że stosunek był w pon a był w ndz, pomyliło mi się. Kazała starać się jutro i w sobotę czyli dzień przed i dzień po zastrzyku. Czy to że było w ndz a nie w pon coś zmienia? Pisać SMS do niej?

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
    Starania o 2 dziecko od 08.2025
    Stymulacja: Lametta + Ovitrelle/Pregnyl
    CS1 – owulacja potwierdzona, brak ciąży
    CS2 – ⏸️10 dpo i 11 dni po zastrzyku. Od 7-8 dpo testy blade lub negatywne.
    Beta hcg - 10.75 (zastrzyk?)
  • PA Autorytet

Wysłany: 1 października, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    novelle wrote:
    Dziewczyny, a powiedzcie mi jak konkretnie wyglada to badanie? Fizycznie ze tak powiem? Każdy ginekolog robi?
    Nie wiem czy każdy ginekolog, ale raczej nie. Są też różne metody. Ja miałam pianką. Na fotelu ginekologicznym mialam wprowadzoną piankę i na usg lekarka sprawdzała jak się rozchodzi.

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • Pani Bocianowa Koleżanka

Wysłany: 1 października, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    novelle wrote:
    A ja taka mądra byłam, a znalazłam dziś przy sprzątaniu łazienki test i zrobiłam - oczywiście vizir, ale to 8/9 dpo, więc nie wiem czego oczekiwałam.
    Następny, jeśli w ogóle - zrobie w sobotę rano.
    Dziwią mnie niczym nie spowodowane wzdęcia i klucia jakby w lewym jajniku od 3 dni, no ale może to okresowo, czas pokaże

Też zrobiłam dziś :p biel aż oślepiła. Ale chyba nic z tego w tym cyklu nie będzie, jakoś mi to podpowiada intuicja 😕 oby u Ciebie było inaczej :)

• stokroteczka25 Ekspertka

Wysłany: 1 października, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula-1407 wrote:
    O kurcze ,może poczekaj do 7 dni a w jakiej dawce ją brałaś? Też podjęzykowo?

Tak, bralam podjezykowo. 2x dziennie, dawka 50mg, wiec nie za duża. Mam nadzieje ze jutro/pojutrze zacznę nowy cykl.

👩‍❤️‍👨 33&34
    🍀 starania od 04.2025

⏳️ październik 2025 - stymulacja (aromek + ovitrelle)

Suple 💊
    prenacaps multi, DHA, inozytol, ubichinol, witamina D
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ