STARACZKI 2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Okami wrote:A co twój mąż teraz suplementuje na poprawę ?
Ja jutro idę zrobić badania, gdzieś kiedyś nie na tym tylko innym forum widziałam jakie powinny być normy do ciąży poszczególnych witamin i hormonów, wiecie może gdzie to znajdę ?
I czy jak coś wyjdzie za niskie/za wysokie to najlepiej udać się do ginekologa/endokrynolog czy próbować sama coś suplami i ziołami wyrównywać? Nie wiem jakie macie wy doświadczenia.
Suplementy nigdy nie zaszkodzą - w postach miesięczny np. Dmuchawce latawce... w 1 poście macie rozpisane ogólne suplementy, które warto brać. Ja od zeszłego miesiąca dołączyłam wiele (lepszy kwas foliowy, NAC, Inozytol, Olej z Wiesołka, Jod, L Arginine). Olej z Wiesiołka i kisiel z siemienia lnianego sprawiły, że już w pierwszym cyklu śluz płodny był znacznie lepszy
Z wynikami warto iść do ginekologa i dobrego internisty - może zabrzmi to śmiesznie ale ja też każdy wynik konsultuje z Czatem GPT - dzięki temu wiem potem o co dopytać lekarza na wizycieWarto sprawdzać lekarzy, moja Pani ginekolog mimo, że jest super zaleciła mi sztuczną formę kwasu foliowego, której już się nie zaleca, więc ufaj ale sprawdzaj :p
Jeśli chodzi o suplementy dla Panów to warto pić Olej z Czarnuszki, mój miał też obniżona morfologie nasienia i lekarz zalecił jeszcze Tenfertil On.Okami, Lianaa lubią tę wiadomość
👱♀️ 30 (nied. tarczycy)👱♂️ 35
Starania od 03.2024
👱♀️
05/25 🔍APTT - 24 ❌️, Homocysteina - 8,8 µmol/l🤔 Prolaktyka 13,7 ✔Wit B12 - 583✔ Kwas Foliowy 7,92✔ Wit D3 43,6✔ Żelazo 67,7✔ Ferrytyna 18,7❌️
03/25🔍 TSH 1,5✔ AMH 3,7✔ D3 38✔
02/25 Monitoring cyklu, poprawna owulacja bez leków✔
01/25 HSG ✔
10-12/24 trzy stymulowane cykle (Duphaston, Etruzil, Ovitrelle) prawidłowe
08/24 Glukoza 89✔ FSH 9,8✔ LH 12,8 ✔Estradiol 50,5✔ Prolaktyna 17,1✔ Testosteron 32,9✔ Ferrytyna 37,4 ✔AMH 4,35✔
💊omega-3, koenzym Q10, wit. C, D, NAC, Inozytol, methylo folian, jod, olej z wiesiołka
👱♂️
03/2025 Morfologia 2%❌️ HBA✔ SwimUp (29mln/ml, ruchliwość 67%)✔ IgG IgA✔ Chromatyna (dobra integralność 72%, średnia
13%)✔
💊Tenfertil ON, Omega 3-6-9, B6, Probiotyk, Multiple Sport Witaminy (magnez, A, D, E , C, B1, B2, Niacyna Wit B6, B12, Biotyna...), olej z czarnuszki -
Pyz_a wrote:Suplementy nigdy nie zaszkodzą - w postach miesięczny np. Dmuchawce latawce... w 1 poście macie rozpisane ogólne suplementy, które warto brać. Ja od zeszłego miesiąca dołączyłam wiele (lepszy kwas foliowy, NAC, Inozytol, Olej z Wiesołka, Jod, L Arginine). Olej z Wiesiołka i kisiel z siemienia lnianego sprawiły, że już w pierwszym cyklu śluz płodny był znacznie lepszy
Z wynikami warto iść do ginekologa i dobrego internisty - może zabrzmi to śmiesznie ale ja też każdy wynik konsultuje z Czatem GPT - dzięki temu wiem potem o co dopytać lekarza na wizycieWarto sprawdzać lekarzy, moja Pani ginekolog mimo, że jest super zaleciła mi sztuczną formę kwasu foliowego, której już się nie zaleca, więc ufaj ale sprawdzaj :p
Jeśli chodzi o suplementy dla Panów to warto pić Olej z Czarnuszki, mój miał też obniżona morfologie nasienia i lekarz zalecił jeszcze Tenfertil On.
Wcale nie brzmi to śmieszniesama tak robię, dzięki temu też wiem o co dokładniej dopytać
👧 30 👨31
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 2,35 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 108✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Okami wrote:A co twój mąż teraz suplementuje na poprawę ?
Ja jutro idę zrobić badania, gdzieś kiedyś nie na tym tylko innym forum widziałam jakie powinny być normy do ciąży poszczególnych witamin i hormonów, wiecie może gdzie to znajdę ?
I czy jak coś wyjdzie za niskie/za wysokie to najlepiej udać się do ginekologa/endokrynolog czy próbować sama coś suplami i ziołami wyrównywać? Nie wiem jakie macie wy doświadczenia.
Od miesiąca mąż pije szklankę soku pomidorowego dziennie (likopen), łyzeczke oleju z czarnuszki (nie jest zbyt smaczny ale z sokiem pomarańczowym podobno da się wypić), witaminę D, i E kwas foliowy metylowany, witaminę C, cynk. No i korzystając z sezonu jak najwięcej warzyw i owoców. Nie wiemy jeszcze na ile i czy w ogóle wyniki się poprawią ale mamy nadzieję że tak.
Co do konsultacji z ginekologiem/endokrynologiem to myślę że jak najbardziej dobrze skonsultować, a co do korzystania z ziół to zawsze lepiej doczytać czy coś nie wchodzi w interakcje.
Okami lubi tę wiadomość
👩🏻98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'
👩🏻 •PCOS (?)•
AMH -7,24
TESTOSTERON - 1,38 🔺
ANDROSTENDION -1,87 🔺
DHEAS - 467 🔺
LH - 6,72
FSH - 7,27
LH:FSH 0.92 ✅
🧔🏻♂️
05.25r
Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
Ruch postępowy - 15.76% 🔻
Plemniki żywe - 33% 🔻
Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅
DFI - 11.06.
7cs -
Okami wrote:To będzie mój 4 cykl starań, więc jeszcze nie robiłam drożności, chce zacząć od podstawowych badań (przed staraniami gin nie powiedział nic o badaniach, tylko dał suple i powiedział żeby się starać, a ja myślałam, że przecież się za 1 razem uda 🙈) Teraz zobaczę jak hormony i krew, może tutaj coś blokuje, jak będzie wszystko okej to będziemy szukać dalej.
Szczerze to mam nadzieję, że wyjdą jakieś niedobory u mnie i ja się podleczę i będzie ok. Mąż to tak trochę unika badań, podwoduje to u niego ogromny stres, więc na pewno mi powie, że 4 miesiące to za wcześniej na badania jego...🙈
W ogóle dzisiaj mój 27 dzień cyklu i teoretycznie powinien być pierwszym, powinnam dostać miesiączkę, wczoraj miałam brązowy -jasno różowy śluz ale tak malutko, dzisiaj na razie też dosłownie kapka, jest to dla mnie dziwne bo zazwyczaj nie mam tak, tylko od razu dostaje miesiączkę, pewnie na jakieś plamienie implantacyjne już za późno (chyba że źle policzyłam owulację, chociaż miałam potwierdzoną temperatura)...więc nie nakręcam się i spokojnie czekam. -
Mój ginekolog mówił, że po 2 latach starań powinnam zacząć się badać i tylko zapytał czy partner się badał. Całe szczęście, że trafiłam do szpitala i tam mnie przebadali stawiając diagnozę.👩 PCOS, hiperprolaktynemia
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle
06/25 lametta+ estrofem -
Anka888 wrote:Witam wszystkie starajace się 🙂
Zaczynamy z mężem starania o pierwsze dziecko. Zobaczymy jak to pójdzie. Będzie to 1 Cs.
Mam 36 lat, jestem z okolic Krakowa.
A Wy w jakim wieku jesteście? I z jakich części kraju?
Hi !
Ja 27 lat
Jak wyżej 1cs za mną, ale jutro chyba przyjdzie O 😬
Oby się szybko udalo😇😇 -
Anka888 witaj ☺️ trzymamy kciuki za szybki sukces!
Ja mam 31 lat i jestem ze Śląska.beamyx, KlaKasz lubią tę wiadomość
📝Agata
⏳31 lat minęło, jak jeden dzień…
⏰🗓️Staraczka od: Czerwiec 2025
•Zaczynamy na luzie…🍓🍋🟩🍋
•Wstępna cytologia oraz USG: OK
•USG Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne - nie wymagają leczenia
•Hormony tarczycy ok
•Długie cykle 31-33
•Czasami cykl lubi poświrować
•Refluks, Nadciśnienie, Wahania Glikemii
💊Pueria Uno
💊Witamina D3
💊Inozytol
💊Omega3+ADEK
Czekamy…✊ -
Pyz_a wrote:Suplementy nigdy nie zaszkodzą - w postach miesięczny np. Dmuchawce latawce... w 1 poście macie rozpisane ogólne suplementy, które warto brać. Ja od zeszłego miesiąca dołączyłam wiele (lepszy kwas foliowy, NAC, Inozytol, Olej z Wiesołka, Jod, L Arginine). Olej z Wiesiołka i kisiel z siemienia lnianego sprawiły, że już w pierwszym cyklu śluz płodny był znacznie lepszy
Jeśli chodzi o suplementy dla Panów to warto pić Olej z Czarnuszki, mój miał też obniżona morfologie nasienia i lekarz zalecił jeszcze Tenfertil On.
Olej z wiesiołka pijesz taki tłoczony na zimno czy w tabletkach? Też chce dołączyć do suplementacji olejPyz_a lubi tę wiadomość
29 👱♀️ 29 💁♂️
żelazo 14,3 ⬆️
TSH 2,461 (może być lepiej)✔️
FT3 2,57
FT4 0,95
FSH 5,16 ✔️
LH 4,02 ✔️
Estradiol 34,00 ✔️
Testosteron 31,34 ✔️
Proklatyna 30,68 ng/ml | 650.42 μIU/mL❌
Witamina B12 389,0 ⬆️
Kwas foliowy 14,06 ✔️
Ferrytyna 44,41 ⬆️
Witamina D3 metabolit 25(OH) 25,30 ⬆️
Długość cyklu: 26
Suplementacja: Pregnastart
Od czerwca: wit D3+K2, B12, Żelazo, Selen, Magnez, wit C 1000, olej z wiesiołka, niepokalanek
On: Pregnastart on, Magnez
▶️ 03.2025r. -
Zaczynamy z mężem starania o pierwsze dziecko. Zobaczymy jak to pójdzie. Będzie to 1 Cs.
Witamy!
Mi stuknęła 30 w tym roku i jestem z Łodzi
Pyz_a lubi tę wiadomość
👧 30 👨31
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 2,35 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 108✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Witaj 🙂
Ja za chwilę 32 i jestem z okolic PoznaniaNattkaa9888 lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle
06/25 lametta+ estrofem -
Beamyx, Witynja - ooo 🌸 fajnie jest spotkać Ślązaczki 😁 daleko macie do Katowic czy może któraś jest Z?
KlaKasz lubi tę wiadomość
📝Agata
•Zaczynamy na luzie…🍓🍋🟩🍋
•Hormony tarczycy ok
•Długie cykle 31-33
💊Pueria Uno
💊Witamina D3
💊Inozytol
💊Omega3+ADEK
Czekamy…✊ -
Hej! Wczoraj odnalazłam to forum 😍 cały wątek przeczytany i czas się przywitać! Z mężem zaczęliśmy starania w lutym tego roku, cykle jak w zegarku 28-30 dni, tabletki antykoncepcyjne Sylvie 20 brałam 2x w życiu - 2014-15 rok i 3 miesiące w 2019 roku. Zastanawiam się czy nie mam do zbicia TSH - obecnie 2,72.
Testy owulacyjne - wychodzą ładnie, ale mimo tego ciąży brak, owulacja w aplikacjach - jednak nigdy nietrafiona 😅
Planuję monitoring cyklu u mojej ginekolog czy pęcherzyk pęka i wszystko działa prawidłowo.
W tym miesiącu 2 dni w 12 i 13 dc ogrom śluzu, piersi wiecie jakie 😄 kłucie jajnika, ale mam takie chwile, że ból aż promieniujący na udo, po 5 minutach przestało. Wszystkie znaki wskazują chyba, że owulacja jest albo właśnie wcześniej albo po 15-16 dniu cyklu.
Wszystko sobie pięknie zaplanowaliśmy żeby urodzić dziecko już po wprowadzce do nowego domu, robimy wykończenie, a natura płata figle, a nasz wiek nie pomaga.
Witam Was dziewczyny i trzymam kciuki za II kreski u każdej jak najszybciej! 💝
Pyz_a, Bidones lubią tę wiadomość
35 😍 38 😎
Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓
💊 Suplementy:
witamina D3, Q10, Omega-3, kelp, kwas foliowy
🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni
TSH - 2,72 🆘
Ferrytyna - 58
Żelazo - 118
D3 - 28,3
AMH - 0,65
FSH - 5,86 -
Hej dziewczyny, jestem świeżaczkiem na grupie, to mój pierwszy post 😊 Trochę żal-post, trochę w nadzieji na 2026, chętna do pomocy Wam 🥹
Z mężem zaczęliśmy się starać w styczniu 2025 o dzidziola, styczeń i luty naturalnie się nie udało. W marcu na Duphastonie i Cyclogeście udało się zajść w ciążę, niestety szczęście nie trwało długo, jestem aktualnie po indukcji poronienia+ dołyżeczkowaniu ze względu na brak wykształconego serduszka i zatrzymanie zarodka w 6 tygodniu 🥺
Było mi bardzo ciężko, ale po ostatniej wizycie u lekarza (1.5 tygodnia po zabiegu) i malutkiej już becie=64 dostałam zalecenie kontroli bety aż do całkowitego spadku, oczekiwania na miesiaczke i kontynuacji starań od pierwszego cyklu. Cieszę się, że fizycznie szybko doszłam do siebie i wszystko tam w porządku. Staram się dobrze nastawiać i kontynuować starania w nadzieji, że będzie już tylko lepiej 🍀
Jednocześnie gratuluję dziewczynom z wątku, które już oczekują, liczę, że reszta z nas wkrótce dołączy do tego grona ♥️Pyz_a lubi tę wiadomość
AMH 0,98
05.25 6 tc 👼
🍀🍀🍀 -
Witynja, Beamyx - ja mam około 14 km do Kato 🥹 a to macie i tak niedaleko w takim razie 🌸 Śląsk jakby nie było jest duży 😁 fajnie!
Valeria - hej! Strasznie mi przykro, przez to co przeszłaś 😔
Jesteś bardzo silna. Po każdej burzy wschodzi słońce i pewnie niebawem wszystko potoczy się inaczej i donosisz szczęśliwie ciążę do upragnionego dzieciątka 🥰 W każdym razie rozgość się (jak to mawiamy, byle nie za dlugo) tutaj każda wesprze dobrym słowem 😊
Reja 13 - Witaj ☺️! Wszystko wskazuje, że u Ciebie to już tylko kwestia czasu zanim zobaczysz upragnione ⏸️🍼
Niestety czasem trzeba się troszkę nagimnastykować 🫨 trzymam kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca, 21:00
Velaria, Reja13 lubią tę wiadomość
📝Agata
•Zaczynamy na luzie…🍓🍋🟩🍋
•Hormony tarczycy ok
•Długie cykle 31-33
💊Pueria Uno