X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne STARACZKI 2026
Odpowiedz

STARACZKI 2026

Oceń ten wątek:
  • Pyz_a Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okami wrote:
    A co twój mąż teraz suplementuje na poprawę ?

Ja jutro idę zrobić badania, gdzieś kiedyś nie na tym tylko innym forum widziałam jakie powinny być normy do ciąży poszczególnych witamin i hormonów, wiecie może gdzie to znajdę ?
    I czy jak coś wyjdzie za niskie/za wysokie to najlepiej udać się do ginekologa/endokrynolog czy próbować sama coś suplami i ziołami wyrównywać? Nie wiem jakie macie wy doświadczenia.

Suplementy nigdy nie zaszkodzą - w postach miesięczny np. Dmuchawce latawce... w 1 poście macie rozpisane ogólne suplementy, które warto brać. Ja od zeszłego miesiąca dołączyłam wiele (lepszy kwas foliowy, NAC, Inozytol, Olej z Wiesołka, Jod, L Arginine). Olej z Wiesiołka i kisiel z siemienia lnianego sprawiły, że już w pierwszym cyklu śluz płodny był znacznie lepszy :)
    Z wynikami warto iść do ginekologa i dobrego internisty - może zabrzmi to śmiesznie ale ja też każdy wynik konsultuje z Czatem GPT - dzięki temu wiem potem o co dopytać lekarza na wizycie :) Warto sprawdzać lekarzy, moja Pani ginekolog mimo, że jest super zaleciła mi sztuczną formę kwasu foliowego, której już się nie zaleca, więc ufaj ale sprawdzaj :p

Jeśli chodzi o suplementy dla Panów to warto pić Olej z Czarnuszki, mój miał też obniżona morfologie nasienia i lekarz zalecił jeszcze Tenfertil On.

Okami, Lianaa lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 30 (nied. tarczycy)👱‍♂️ 35
    Starania od 03.2024
    👱‍♀️
    05/25 🔍APTT - 24 ❌️, Homocysteina - 8,8 µmol/l🤔 Prolaktyka 13,7 ✔Wit B12 - 583✔ Kwas Foliowy 7,92✔ Wit D3 43,6✔ Żelazo 67,7✔ Ferrytyna 18,7❌️
    03/25🔍 TSH 1,5✔ AMH 3,7✔ D3 38✔
    02/25 Monitoring cyklu, poprawna owulacja bez leków✔
    01/25 HSG ✔
    10-12/24 trzy stymulowane cykle (Duphaston, Etruzil, Ovitrelle) prawidłowe
    08/24 Glukoza 89✔ FSH 9,8✔ LH 12,8 ✔Estradiol 50,5✔ Prolaktyna 17,1✔ Testosteron 32,9✔ Ferrytyna 37,4 ✔AMH 4,35✔

💊omega-3, koenzym Q10, wit. C, D, NAC, Inozytol, methylo folian, jod, olej z wiesiołka
    👱‍♂️
    03/2025 Morfologia 2%❌️ HBA✔ SwimUp (29mln/ml, ruchliwość 67%)✔ IgG IgA✔ Chromatyna (dobra integralność 72%, średnia
    13%)✔
    💊Tenfertil ON, Omega 3-6-9, B6, Probiotyk, Multiple Sport Witaminy (magnez, A, D, E , C, B1, B2, Niacyna Wit B6, B12, Biotyna...), olej z czarnuszki
  • Panna_M Znajoma

Wysłany: 8 czerwca, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyz_a wrote:
    Suplementy nigdy nie zaszkodzą - w postach miesięczny np. Dmuchawce latawce... w 1 poście macie rozpisane ogólne suplementy, które warto brać. Ja od zeszłego miesiąca dołączyłam wiele (lepszy kwas foliowy, NAC, Inozytol, Olej z Wiesołka, Jod, L Arginine). Olej z Wiesiołka i kisiel z siemienia lnianego sprawiły, że już w pierwszym cyklu śluz płodny był znacznie lepszy :)
    Z wynikami warto iść do ginekologa i dobrego internisty - może zabrzmi to śmiesznie ale ja też każdy wynik konsultuje z Czatem GPT - dzięki temu wiem potem o co dopytać lekarza na wizycie :) Warto sprawdzać lekarzy, moja Pani ginekolog mimo, że jest super zaleciła mi sztuczną formę kwasu foliowego, której już się nie zaleca, więc ufaj ale sprawdzaj :p

Jeśli chodzi o suplementy dla Panów to warto pić Olej z Czarnuszki, mój miał też obniżona morfologie nasienia i lekarz zalecił jeszcze Tenfertil On.

Wcale nie brzmi to śmiesznie :D sama tak robię, dzięki temu też wiem o co dokładniej dopytać :D

👧 30 👨31

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 2,35 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 108✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • Alaria Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okami wrote:
    A co twój mąż teraz suplementuje na poprawę ?

Ja jutro idę zrobić badania, gdzieś kiedyś nie na tym tylko innym forum widziałam jakie powinny być normy do ciąży poszczególnych witamin i hormonów, wiecie może gdzie to znajdę ?
    I czy jak coś wyjdzie za niskie/za wysokie to najlepiej udać się do ginekologa/endokrynolog czy próbować sama coś suplami i ziołami wyrównywać? Nie wiem jakie macie wy doświadczenia.

Od miesiąca mąż pije szklankę soku pomidorowego dziennie (likopen), łyzeczke oleju z czarnuszki (nie jest zbyt smaczny ale z sokiem pomarańczowym podobno da się wypić), witaminę D, i E kwas foliowy metylowany, witaminę C, cynk. No i korzystając z sezonu jak najwięcej warzyw i owoców. Nie wiemy jeszcze na ile i czy w ogóle wyniki się poprawią ale mamy nadzieję że tak.

Co do konsultacji z ginekologiem/endokrynologiem to myślę że jak najbardziej dobrze skonsultować, a co do korzystania z ziół to zawsze lepiej doczytać czy coś nie wchodzi w interakcje.

Okami lubi tę wiadomość

👩🏻98' 🧔🏻‍♂️93' 🐶15'

👩🏻 •PCOS (?)•
    AMH -7,24
    TESTOSTERON - 1,38 🔺
    ANDROSTENDION -1,87 🔺
    DHEAS - 467 🔺
    LH - 6,72
    FSH - 7,27
    LH:FSH 0.92 ✅

🧔🏻‍♂️
    05.25r
    Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
    Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
    Ruch postępowy - 15.76% 🔻
    Plemniki żywe - 33% 🔻
    Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅
    DFI - 11.06.

7cs
  • Witynja Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okami wrote:
    To będzie mój 4 cykl starań, więc jeszcze nie robiłam drożności, chce zacząć od podstawowych badań (przed staraniami gin nie powiedział nic o badaniach, tylko dał suple i powiedział żeby się starać, a ja myślałam, że przecież się za 1 razem uda 🙈) Teraz zobaczę jak hormony i krew, może tutaj coś blokuje, jak będzie wszystko okej to będziemy szukać dalej.
    Szczerze to mam nadzieję, że wyjdą jakieś niedobory u mnie i ja się podleczę i będzie ok. Mąż to tak trochę unika badań, podwoduje to u niego ogromny stres, więc na pewno mi powie, że 4 miesiące to za wcześniej na badania jego...🙈

W ogóle dzisiaj mój 27 dzień cyklu i teoretycznie powinien być pierwszym, powinnam dostać miesiączkę, wczoraj miałam brązowy -jasno różowy śluz ale tak malutko, dzisiaj na razie też dosłownie kapka, jest to dla mnie dziwne bo zazwyczaj nie mam tak, tylko od razu dostaje miesiączkę, pewnie na jakieś plamienie implantacyjne już za późno (chyba że źle policzyłam owulację, chociaż miałam potwierdzoną temperatura)...więc nie nakręcam się i spokojnie czekam.
    Myślałam tak samo że w pierwszym CS się uda bo jak to 😅 a leci 7'my, ale moja ginekolog mówiła że starania ponad rok to dopiero powód do zmartwien. Jak się nie uda do wakacji, to mamy się do niej zgłosić :)

• PA Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog mówił, że po 2 latach starań powinnam zacząć się badać i tylko zapytał czy partner się badał. Całe szczęście, że trafiłam do szpitala i tam mnie przebadali stawiając diagnozę.

👩 PCOS, hiperprolaktynemia
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle
    06/25 lametta+ estrofem
  • Anka888 Nowa

Wysłany: 8 czerwca, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie starajace się 🙂

Zaczynamy z mężem starania o pierwsze dziecko. Zobaczymy jak to pójdzie. Będzie to 1 Cs.

Mam 36 lat, jestem z okolic Krakowa.

A Wy w jakim wieku jesteście? I z jakich części kraju?

• Mom Nowa

Wysłany: 8 czerwca, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka888 wrote:

Zaczynamy z mężem starania o pierwsze dziecko. Zobaczymy jak to pójdzie. Będzie to 1 Cs.

Hi !
    Ja 27 lat :)
    Jak wyżej 1cs za mną, ale jutro chyba przyjdzie O 😬
    Oby się szybko udalo😇😇

• Lianaa Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka888 witaj ☺️ trzymamy kciuki za szybki sukces!

Ja mam 31 lat i jestem ze Śląska.

beamyx, KlaKasz lubią tę wiadomość

📝Agata
    ⏳31 lat minęło, jak jeden dzień…
    ⏰🗓️Staraczka od: Czerwiec 2025
    •Zaczynamy na luzie…🍓🍋‍🟩🍋
    •Wstępna cytologia oraz USG: OK
    •USG Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne - nie wymagają leczenia
    •Hormony tarczycy ok
    •Długie cykle 31-33
    •Czasami cykl lubi poświrować
    •Refluks, Nadciśnienie, Wahania Glikemii
    💊Pueria Uno
    💊Witamina D3
    💊Inozytol
    💊Omega3+ADEK

Czekamy…✊
  • Okami Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyz_a wrote:

Olej z wiesiołka pijesz taki tłoczony na zimno czy w tabletkach? Też chce dołączyć do suplementacji olej

Pyz_a lubi tę wiadomość

29 👱‍♀️ 29 💁‍♂️

żelazo 14,3 ⬆️
    TSH 2,461 (może być lepiej)✔️
    FT3 2,57
    FT4 0,95
    FSH 5,16 ✔️
    LH 4,02 ✔️
    Estradiol 34,00 ✔️
    Testosteron 31,34 ✔️
    Proklatyna 30,68 ng/ml | 650.42 μIU/mL❌
    Witamina B12 389,0 ⬆️
    Kwas foliowy 14,06 ✔️
    Ferrytyna 44,41 ⬆️
    Witamina D3 metabolit 25(OH) 25,30 ⬆️

Długość cyklu: 26
    Suplementacja: Pregnastart
    Od czerwca: wit D3+K2, B12, Żelazo, Selen, Magnez, wit C 1000, olej z wiesiołka, niepokalanek

On: Pregnastart on, Magnez

▶️ 03.2025r.
  • Panna_M Znajoma

Wysłany: 8 czerwca, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka888 wrote:

Witamy! <3
    Mi stuknęła 30 w tym roku i jestem z Łodzi :)

Pyz_a lubi tę wiadomość

👧 30 👨31

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 2,35 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 31,9 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 108✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • beamyx Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lianaa wrote:

Ja mam 31 lat i jestem ze Śląska.

O i jak miło, że ktoś ze Śląska.. tak rzadko się tutaj spotyka osoby z tych okolic 🥹🤩

KlaKasz lubi tę wiadomość

202111041762.png

4.11.2021 ❤️🙏🏻 Nasz wymarzony Cud ❤️
  • PA Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka888 wrote:

Witaj 🙂

Ja za chwilę 32 i jestem z okolic Poznania

Nattkaa9888 lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle
    06/25 lametta+ estrofem
  • Witynja Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beamyx wrote:
    O i jak miło, że ktoś ze Śląska.. tak rzadko się tutaj spotyka osoby z tych okolic 🥹🤩
    Tez jestem ze Śląska :)

• beamyx Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witynja wrote:
    Tez jestem ze Śląska :)

Super 🌸

202111041762.png

• Lianaa Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beamyx, Witynja - ooo 🌸 fajnie jest spotkać Ślązaczki 😁 daleko macie do Katowic czy może któraś jest Z?

📝Agata
    •Hormony tarczycy ok
    •Długie cykle 31-33
    💊Pueria Uno
    💊Witamina D3
    💊Inozytol
    💊Omega3+ADEK

Czekamy…✊
  • Witynja Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lianaa wrote:
    Beamyx, Witynja - ooo 🌸 fajnie jest spotkać Ślązaczki 😁 daleko macie do Katowic czy może któraś jest Z?
    Ja mam jakieś +/- 20km :) a Ty? 😁

Lianaa lubi tę wiadomość

• beamyx Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja trochę więcej, ale km nie mają znaczenia, jestem mobilna, dojadę wszędzie jak coś! haha 😅🤩

Lianaa lubi tę wiadomość

202111041762.png

• Reja13 Debiutantka

Wysłany: 8 czerwca, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Wczoraj odnalazłam to forum 😍 cały wątek przeczytany i czas się przywitać! Z mężem zaczęliśmy starania w lutym tego roku, cykle jak w zegarku 28-30 dni, tabletki antykoncepcyjne Sylvie 20 brałam 2x w życiu - 2014-15 rok i 3 miesiące w 2019 roku. Zastanawiam się czy nie mam do zbicia TSH - obecnie 2,72.

Testy owulacyjne - wychodzą ładnie, ale mimo tego ciąży brak, owulacja w aplikacjach - jednak nigdy nietrafiona 😅
    Planuję monitoring cyklu u mojej ginekolog czy pęcherzyk pęka i wszystko działa prawidłowo.

W tym miesiącu 2 dni w 12 i 13 dc ogrom śluzu, piersi wiecie jakie 😄 kłucie jajnika, ale mam takie chwile, że ból aż promieniujący na udo, po 5 minutach przestało. Wszystkie znaki wskazują chyba, że owulacja jest albo właśnie wcześniej albo po 15-16 dniu cyklu.

Wszystko sobie pięknie zaplanowaliśmy żeby urodzić dziecko już po wprowadzce do nowego domu, robimy wykończenie, a natura płata figle, a nasz wiek nie pomaga.

Witam Was dziewczyny i trzymam kciuki za II kreski u każdej jak najszybciej! 💝

Pyz_a, Bidones lubią tę wiadomość

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy:
    witamina D3, Q10, Omega-3, kelp, kwas foliowy

🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni

TSH - 2,72 🆘
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
  • Velaria Nowa

Wysłany: 8 czerwca, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem świeżaczkiem na grupie, to mój pierwszy post 😊 Trochę żal-post, trochę w nadzieji na 2026, chętna do pomocy Wam 🥹
    Z mężem zaczęliśmy się starać w styczniu 2025 o dzidziola, styczeń i luty naturalnie się nie udało. W marcu na Duphastonie i Cyclogeście udało się zajść w ciążę, niestety szczęście nie trwało długo, jestem aktualnie po indukcji poronienia+ dołyżeczkowaniu ze względu na brak wykształconego serduszka i zatrzymanie zarodka w 6 tygodniu 🥺
    Było mi bardzo ciężko, ale po ostatniej wizycie u lekarza (1.5 tygodnia po zabiegu) i malutkiej już becie=64 dostałam zalecenie kontroli bety aż do całkowitego spadku, oczekiwania na miesiaczke i kontynuacji starań od pierwszego cyklu. Cieszę się, że fizycznie szybko doszłam do siebie i wszystko tam w porządku. Staram się dobrze nastawiać i kontynuować starania w nadzieji, że będzie już tylko lepiej 🍀
    Jednocześnie gratuluję dziewczynom z wątku, które już oczekują, liczę, że reszta z nas wkrótce dołączy do tego grona ♥️

Pyz_a lubi tę wiadomość

AMH 0,98
    05.25 6 tc 👼

🍀🍀🍀
  • Lianaa Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witynja, Beamyx - ja mam około 14 km do Kato 🥹 a to macie i tak niedaleko w takim razie 🌸 Śląsk jakby nie było jest duży 😁 fajnie!

Valeria - hej! Strasznie mi przykro, przez to co przeszłaś 😔
    Jesteś bardzo silna. Po każdej burzy wschodzi słońce i pewnie niebawem wszystko potoczy się inaczej i donosisz szczęśliwie ciążę do upragnionego dzieciątka 🥰 W każdym razie rozgość się (jak to mawiamy, byle nie za dlugo) tutaj każda wesprze dobrym słowem 😊

Reja 13 - Witaj ☺️! Wszystko wskazuje, że u Ciebie to już tylko kwestia czasu zanim zobaczysz upragnione ⏸️🍼
    Niestety czasem trzeba się troszkę nagimnastykować 🫨 trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca, 21:00

Velaria, Reja13 lubią tę wiadomość

📝Agata
    •Hormony tarczycy ok
    •Długie cykle 31-33
    💊Pueria Uno
    💊Witamina D3
    💊Inozytol
    💊Omega3+ADEK

Czekamy…✊
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ