STARACZKI 2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula-1407 wrote:Najgorsze jest gadanie wszystkich dookoła ,ostatnio byliśmy na weselu a wiaodmo ,że jak się człowiek najem to jest wzdęty i już słyszałam teksty " o już się staracie"
"Jesteś w ciąży?" " To kiedy dzidzia"?
Nie powiem , kulturalnie zwróciłam uwagę że takie pytania są nie na miejscu ...
O masakra, że też ludzie mają taki tupet...
U mnie akurat tylko pojawiały się naciski o dziecko wyłącznie ze strony najbliższej rodziny. Mama z babcią straszyły mnie już dosłownie wszystkim, łącznie z tym, że nie zobaczę po nich żadnych spadków jak nie będę miała już TERAZ dziecka. 😅 Ciekawe, bo jestem jedynaczką i moja mama również. Tato też swojego czasu sugerował, że to już odpowiedni czas, ale od dawna zamilkł. Chyba stwierdził w końcu, że zajmie się swoimi problemami.
Trochę przykre, gdy najbliższe osoby próbują rządzić życiem dorosłej córki.♀️30, ♂️34
Bez zabezpieczeń od 01.2025
Starania rozpoczęte 08.2025
06.2025: TSH 1,694
09.2025: Prolaktyna 48,48 ng/ml (max 26,53 ng/ml)
💊 Pueria Pre, Magnez, Aliness B50, Omega 3, D3, Niepokalanek
🌱 Wege od 2015 -
Melle🧜🏼♀️ wrote:O masakra, że też ludzie mają taki tupet...
U mnie akurat tylko pojawiały się naciski o dziecko wyłącznie ze strony najbliższej rodziny. Mama z babcią straszyły mnie już dosłownie wszystkim, łącznie z tym, że nie zobaczę po nich żadnych spadków jak nie będę miała już TERAZ dziecka. 😅 Ciekawe, bo jestem jedynaczką i moja mama również. Tato też swojego czasu sugerował, że to już odpowiedni czas, ale od dawna zamilkł. Chyba stwierdził w końcu, że zajmie się swoimi problemami.
Trochę przykre, gdy najbliższe osoby próbują rządzić życiem dorosłej córki.
U mnie rodzice i teście akurat nic nie mówią.. i dobrze bo wtedy to bym w ogóle się załamała... Ale niestety ,wszyscy dookoła dosłownie .. dziewcyzny które miałam za przyjaciółki odzywają się do mnie tylko po to żeby dowiedzieć się czy w końcu już jestem w ciąży czy nie ,nie miło.Poważne starania od 08/25
Czekamy na ⏸️🩵🩷 -
Hej,
zachodziła któraś z was może w ciążę po wkładce mirena? Bo moja historia jest taka że mieliśmy z mężem zakończyć na 1 dziecku, ale plany się zmieniły i w maju wyciągnęłam wkładkę i do teraz nic się nie udaje, niby owulacja jest bo pik udaje mi się wyłapać na testach. Podobno po wkładce płodność wraca od razu ale chciałabym może poznać czyjąś historię kto był w tym samym miejscu👩30 👨 32 👦 2 & 🐕🐈
Starania po wyjęciu Mireny od 05.2025
09.2025 💔 -
Paula-1407 wrote:U mnie rodzice i teście akurat nic nie mówią.. i dobrze bo wtedy to bym w ogóle się załamała... Ale niestety ,wszyscy dookoła dosłownie .. dziewcyzny które miałam za przyjaciółki odzywają się do mnie tylko po to żeby dowiedzieć się czy w końcu już jestem w ciąży czy nie ,nie miło.
Może wiedzą, że Ci bardzo zależy, dlatego o to pytają, a równocześnie nie zdają sobie sprawy jak bardzo Cię bolą niepowodzenia i tym samym rozmowy o tym. Nie chcę nikogo usprawiedliwiać, po prostu tak "głośno myślę".♀️30, ♂️34
🌱 Wege od 2015 -
Melle🧜🏼♀️ wrote:Tylko poziom i od razu był Bromergon przepisany przez Panią gin.
Ja mam makroprolakrynemie, ale miałam na to osobne badanie. Wiem też, że niektóre dziewczyny mają jakieś testy obciążenia.Melle🧜🏼♀️ lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 inseminacja? -
Melle🧜🏼♀️ wrote:O masakra, że też ludzie mają taki tupet...
Trochę przykre, gdy najbliższe osoby próbują rządzić życiem dorosłej córki.
Na szczęście od dłuższego czasu zamilki ☺️27 lata k
29 lat m
07.2022 - ciąża biochemiczna
12.2022 - prawidłowa ciąża
08.2023- zdrowa księżniczka
starania o rodzeństwo - od 09.2025 -
Melle🧜🏼♀️ wrote:Może wiedzą, że Ci bardzo zależy, dlatego o to pytają, a równocześnie nie zdają sobie sprawy jak bardzo Cię bolą niepowodzenia i tym samym rozmowy o tym. Nie chcę nikogo usprawiedliwiać, po prostu tak "głośno myślę".
Rozumiem ,tylko że ,gdy chce z nimi porozmawiać na inne tematy to niestety nie ma takiej opcji bo albo unikają ,albo zwyczajnie w świecie nie odbierają , odzywają się jak chcą się coś dowiedzieć o mnie ,no ale nie będę się przejmować co ma być to będziePoważne starania od 08/25
Czekamy na ⏸️🩵🩷 -
Paula-1407 wrote:Rozumiem ,tylko że ,gdy chce z nimi porozmawiać na inne tematy to niestety nie ma takiej opcji bo albo unikają ,albo zwyczajnie w świecie nie odbierają , odzywają się jak chcą się coś dowiedzieć o mnie ,no ale nie będę się przejmować co ma być to będzie
No to faktycznie dziwne... 😥♀️30, ♂️34
🌱 Wege od 2015 -
Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Staramy się od ponad roku o dzidziusia z mezem. Teraz IUI robimy we wrześniu pierwsza. Ogolnie potrzebuje trochę pogadac i podpytać o pare rzeczy. Np jak przechodzilyscie 1 inseminację i czy ktoraś brala aromek i jak sie po nim czulyscie??
Pozdrawiam 😘Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.
On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.
09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm... -
Hej wszystkim, jestem to nowa(lub stara? Byłam tu 10 lat temu podczas starań z 1 mężem, zresztą nieudanych), proszę o podpowiedź, bo wszystko jest dla mnie nowością (kiedyś nieudane inseminację i brak ciąży).Mam 35 lat. Pierwsza radość nastąpiła w kwietniu ale szybko się skończyła, 14 kwietnia puste jajo płodowe i łyżeczkowanie. Teraz 1 września znowu pozytywny test ciążowy. 4 września lekarz stwierdził, że jest pęcherzyk, obstawiałam 5 tydzien i kolejna wizyta jutro. Betę robiłam w poniedziałek, wynik 4222, dziś wynik 7492. Przyznam, że sama nie wiem już czy to ok czy nie. Ostatnio przy pustym jajo miałam wyniki powyżej 19tys. Dajcie znać co myślicie?
-
Melle🧜🏼♀️ wrote:Cześć Dziewczyny,
Od momentu ustalenia z mężem, że już nie ma dłużej na co czekać i pora zacząć starania "na poważnie" śledzę różne fora/grupy.
Postanowiłam dołączyć do Was nieśmiało. 😊
Dopiero zaczynam poznawać swój cykl dokładniej zamiast bezgranicznie ufać temu, co widzę w aplikacji do śledzenia cyklu.
Na dobry początek w 3 dniu obecnego cyklu zbadałam poziom prolaktyny (ponieważ wiem, że może być to moja Pięta Achillesowa), ferrytynę i B12 (jako, że od dziesięciu lat jestem na diecie wegetariańskiej).
Moje wyniki, to:
Prolaktyna: 48,48 ng/ml [5,18-26,54]
Ferrytyna: 56 ng/ml [15-160]
B12: 271 ng/ml [189-883]
Od tego miesiąca włączyłam suplementację.
Morfologię robię co roku, wychodzi zawsze w normach. TSH, T3, T4 badane ostatnio ok. rok temu - w normach.
W pierwszym cyklu nie udało się. W tym zamierzam z testami owulacyjnymi prześledzić kiedy owulacja mogła dokładniej nastąpić, a następnie po 7 dniach wybrać się na zbadanie poziomu progesteronu, aby sprawdzić czy owulacja przy mojej podwyższonej prolaktynie w ogóle występuje. Czy to ma sens? Dodam, że cykle mam regularne 28-32dni.
Moja historia z prolaktyną zaczęła się w 2018 roku, gdy moja gin zaleciła sprawdzenie jej. (Niestety nie pamiętam powodu.) Wyszedł poziom niemalże identyczny co obecnie. Wysłała mnie do gin-endo, gdzie dostałam na zbicie Bromergon, po którym prolaktyna ładnie spadała. Niestety po odstawieniu od razu leciała w górę. Po dwóch czy trzech kuracjach dostałam diagnozę "na usg nic strasznego nie widać, co do prolaktyny to taka pani uroda".
Od dwóch lat chodzę do nowej pani ginekolog. Kiedy wiosną tamtego wspomniałam jej o tym, że myślę o staraniach dała mi skierowanie na kilka badań - w tym prolaktynę. Wyszła oczywiście podwyższona, lecz gin stwierdziła, że skoro wcześniej Bromergon mi nie pomógł, to i teraz nie pomoże... Trzeba zacząć się starać i tyle. A prolaktyna to już widać "taka moja uroda", a "na USG policystycznych jajników nie widać".
Każdy mówi, że tak ma być, że wymyślam problemy. Widziałam posty dziewczyn, które zaszły w ciążę pomimo podwyższonej prolaktyny, ale jednak ten temat ciągnie się za mną tak długo, że nie do końca jestem w stanie uwierzyć, że mi się uda. A słowa "taka pani uroda" traktuję raczej jako zbycie mnie. "Kolejna pacjentka, proszę!"
Czy myślałaś o kompleksowemu przyjrzeniu się swojej dziecie? Wspomniałaś o diecie wegetariańskiej stąd przypomniał mi się ww artykuł, natomiast osoby mięsożerne także mogą dostarczać w inny sposób hormony, zbędne witaminy, które gdzieś się odkładają.
Ja myślę że to nie jest taka Twoja uroda. Jako 18latka też miałam prolaktyne podwyższoną, ok 30. Do tego tożsame OB. Dziś wiem od czego i wiem jak sobie pomóc.
Moja mama miała podobny problem z prolaktyna i także miała przepisany bromegron, aż nie okazało się że jest ze mną w ciąży. Jak się okazało zaszła mimo tego poziomu… ona była wtedy wege.
Skontroluj proszę tarczycę i przeciwciała, normy funkcjonalne są troszkę inne przy staraniach.Melle🧜🏼♀️ lubi tę wiadomość
#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2 – 07.25 - 2. cykl po powrocie @ po porodzie
❌ B9: niedobór 2,21 ng/ml
✅ B12 586, witD 59,3, enzymy, białka, glukoza
⚠️ ferr 37 nisko, lipidogram niski, 🔎HCY 8,51 do zbicia
08.2025 – testy ovu, długie cykle, PCO?
❌nadczynność tarczycy: TSH 0,01 -> 0,047, Ft4 2,4 -> 1,32 -> 0,82✅; OB 16 -> 14; testo 0,58 ng/ml
Przeciwciała i TRAB ok ✅
B9 2,21 -> 3,8
‼️hiperkalcemia; PTH 118 -> 89,7, wapń 11,7 -> 11,6, niskie fosforany, -> ok✅, kryształy w moczu
🔎USG tarczycy: mała objętość (8ml), obniżona echogeniczność, wzmożone unaczynienie → obraz zapalny
🛑 STOP 08.25 - pierwotne zapalenie przytarczyc
💊kora wierzby białej 2x400mg, ALC 1g, witC 1g
Wstrzymujemy się na pół roku, aby zadbać o organizm.
1.09 Oddział Endokrynologiczny
02.2026…⏳
#2026jestmój -
Kycia wrote:Hej,
zachodziła któraś z was może w ciążę po wkładce mirena? Bo moja historia jest taka że mieliśmy z mężem zakończyć na 1 dziecku, ale plany się zmieniły i w maju wyciągnęłam wkładkę i do teraz nic się nie udaje, niby owulacja jest bo pik udaje mi się wyłapać na testach. Podobno po wkładce płodność wraca od razu ale chciałabym może poznać czyjąś historię kto był w tym samym miejscu#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
❌nadczynność tarczycy: TSH 0,01 -> 0,047, Ft4 2,4 -> 1,32 -> 0,82✅; OB 16 -> 14; testo 0,58 ng/ml
Przeciwciała i TRAB ok ✅
B9 2,21 -> 3,8
‼️hiperkalcemia; PTH 118 -> 89,7, wapń 11,7 -> 11,6, niskie fosforany, -> ok✅, kryształy w moczu
🔎USG tarczycy: mała objętość (8ml), obniżona echogeniczność, wzmożone unaczynienie → obraz zapalny
02.2026…⏳
#2026jestmój -
Moira, czy może weryfikowałaś dalej co z pierwszą ciążą? Czy może to
Była torbiel która wchłonęła zarodek? Czasem tak się wydarza, czasem są inne powody. Ciężko na sucho coś stwierdzić.
Mam nadzieję że tym razem to będzie to❤️ taka wysoka beta to już poważna sprawa. Trzymajcie się i rośnijcie!!!#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Przeciwciała i TRAB ok ✅
B9 2,21 -> 3,8
02.2026…⏳
#2026jestmój -
Oczywiście nie wytrzymałam, i zrobiłam 8dpo test bo gdzież bym wytrzymała ale biel vizira. Chociaż wiem że zastrzyk zszedł, bo wczoraj wieczór też był biały już.
https://zapodaj.net/plik-OWKLnXN0Vi[/url]
-
kleopatr4 wrote:Od momentu kiedy ja wyjęłam wkładkę do rozpoczęcia starań minęło jakoś 5 mcy. Chciałam sobie dać czas na wyrównanie cyklu, ale bylo bez zmian, bo to była niehormonalna. Cykle miałam dość regularne co 6 tygodni +\-. Przez 9 miesięcy od rozpoczęcia starań nie zaobserwowałam znaków owulacji, co więcej kiedy zaczęłam robić owulaki to nigdy nie wyszedł pik. Dopiero kiedy trafiłam na forum i wyczytałam o właściwościach inozytolu zdecydowałam się kupić Fertistim (teraz już o zmienionym składzie niestety) to po 2 tygodniach miałam ovu i pozytywny test, a w kolejnym cyklu zaszłam w ciąże.
Dziękuję za Twoją odpowiedź! Ogólnie ja wyłapuję pik na testach owulacyjnych i mam objawy typowo na owulację, ale teraz we wrześniu pójdę właśnie na monitoring cyklu żeby lekarz sam ocenił jak to wyglada.kleopatr4 lubi tę wiadomość
👩30 👨 32 👦 2 & 🐕🐈
Starania po wyjęciu Mireny od 05.2025
09.2025 💔 -
CzekającNaNumer2 wrote:Oczywiście nie wytrzymałam, i zrobiłam 8dpo test bo gdzież bym wytrzymała ale biel vizira. Chociaż wiem że zastrzyk zszedł, bo wczoraj wieczór też był biały już.
https://zapodaj.net/plik-OWKLnXN0Vi[/url]
Ja też robiłam i biel vizira 😥😥,a podbrzusze boli jak na okres... A do okresu jeszcze tydzieńPoważne starania od 08/25
Czekamy na ⏸️🩵🩷 -
CzekającNaNumer2 wrote:Oczywiście nie wytrzymałam, i zrobiłam 8dpo test bo gdzież bym wytrzymała ale biel vizira
Powtorz jeszcze test 10-11dpo 🤞☘️
8dpo to bardzo wczesnie, moze jeszvze trwać implantacja, ale sama nie raz tak testowałam, bo nie mogłam sie doczekać 🫣👩❤️👨 33&34
🍀 starania od 04.2025
⏳️ październik 2025 - stymulacja (aromek + ovitrelle)
Suple 💊
prenacaps multi, DHA, inozytol, ubichinol, witamina D