STARACZKI 2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Amelia96 wrote:Już z etapu gorzkiego rozczarowania przeszłam na gotowa do działania🤭 teraz tylko czekam aż skończy się miesiączka i zabieram się do roboty 🔥
a Wy dziewczyny kiedy macie termin miesiączki??
Ja zapisałam sie do nowego ginekologa, liczę ze wymysli jakis plan działania. Wzielam sie za diete.
Ja powinnam miec okres okolo 20 wrzesnia. W tym miesiacy cykl bezowulacyjny wiec troche odpuściliśmy starania.
Trzymam kciuki, aby szybko Wam sie udalo ☘️🤞Paula-1407, Amelia96 lubią tę wiadomość
👩 33
starania od 04.2025
PCOS, bardzo niski estradiol -
Ja też zmieniłam panią ginekolog jedna widząc zwykły pęcherzyk na monitoringu owulacji z wzgórkiem jajonośnym powiedziała że to torbiel, natomiast druga że idealny pęcherzyk przed owulacją poszłam dwa dni później okazało się że pęcherzyk pękł i owulka była
-
Ja mam dzisiaj owulację. Tak mi się wydaje. Rano przed wyjazdem na szybko zrobiłam test i od razu 2 bordowe kreski. Wieczorem zaczęło mnie boleć podbrzusze, jak zawsze przy owulacji. Mimo, że nam się mega nie chciało po ciężkim dniu, podziałaliśmy. Zobaczymy, co z tego wyniknie... Ale już nie mamy sił na te starania 🙈 i psychiczniej i fizycznej 🙈 niech to będzie ten szczęśliwy cykl🤞
-
Cześć Dziewczyny,
Od momentu ustalenia z mężem, że już nie ma dłużej na co czekać i pora zacząć starania "na poważnie" śledzę różne fora/grupy.
Postanowiłam dołączyć do Was nieśmiało. 😊
Dopiero zaczynam poznawać swój cykl dokładniej zamiast bezgranicznie ufać temu, co widzę w aplikacji do śledzenia cyklu.
Na dobry początek w 3 dniu obecnego cyklu zbadałam poziom prolaktyny (ponieważ wiem, że może być to moja Pięta Achillesowa), ferrytynę i B12 (jako, że od dziesięciu lat jestem na diecie wegetariańskiej).
Moje wyniki, to:
Prolaktyna: 48,48 ng/ml [5,18-26,54]
Ferrytyna: 56 ng/ml [15-160]
B12: 271 ng/ml [189-883]
Od tego miesiąca włączyłam suplementację.
Morfologię robię co roku, wychodzi zawsze w normach. TSH, T3, T4 badane ostatnio ok. rok temu - w normach.
W pierwszym cyklu nie udało się. W tym zamierzam z testami owulacyjnymi prześledzić kiedy owulacja mogła dokładniej nastąpić, a następnie po 7 dniach wybrać się na zbadanie poziomu progesteronu, aby sprawdzić czy owulacja przy mojej podwyższonej prolaktynie w ogóle występuje. Czy to ma sens? Dodam, że cykle mam regularne 28-32dni.
Moja historia z prolaktyną zaczęła się w 2018 roku, gdy moja gin zaleciła sprawdzenie jej. (Niestety nie pamiętam powodu.) Wyszedł poziom niemalże identyczny co obecnie. Wysłała mnie do gin-endo, gdzie dostałam na zbicie Bromergon, po którym prolaktyna ładnie spadała. Niestety po odstawieniu od razu leciała w górę. Po dwóch czy trzech kuracjach dostałam diagnozę "na usg nic strasznego nie widać, co do prolaktyny to taka pani uroda".
Od dwóch lat chodzę do nowej pani ginekolog. Kiedy wiosną tamtego wspomniałam jej o tym, że myślę o staraniach dała mi skierowanie na kilka badań - w tym prolaktynę. Wyszła oczywiście podwyższona, lecz gin stwierdziła, że skoro wcześniej Bromergon mi nie pomógł, to i teraz nie pomoże... Trzeba zacząć się starać i tyle. A prolaktyna to już widać "taka moja uroda", a "na USG policystycznych jajników nie widać".
Każdy mówi, że tak ma być, że wymyślam problemy. Widziałam posty dziewczyn, które zaszły w ciążę pomimo podwyższonej prolaktyny, ale jednak ten temat ciągnie się za mną tak długo, że nie do końca jestem w stanie uwierzyć, że mi się uda. A słowa "taka pani uroda" traktuję raczej jako zbycie mnie. "Kolejna pacjentka, proszę!"♀️30, ♂️34
Bez zabezpieczeń od 01.2025
Starania rozpoczęte 08.2025
09.2025: Prolaktyna 48,48 ng/ml przy max górnej granicy 26,53 ng/ml
💊 Pueria Pre, Magnez, Aliness B50, Omega 3, D3, Niepokalanek
🌱 Wege od 2015 -
Melle, no dobra, a jak stoisz z progesteronem o estriadolem między 3 a 5 dc?
Melle🧜🏼♀️ lubi tę wiadomość
Ona:31
AMH: 1.4;
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Hormony, ANA, ASA, APS -✅
❗️IBS, nietolerancje pokarmowe
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst
09/25: Wit i fer -kontrola, krzywa c/i, AOA, ASMA
10/25: seminogram - kontrola, KIR
❔Końcówka roku - drożność❔
Do ogarnięcia:
⬇️ antyTPO > 1000 ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI -
Jupiter wrote:Melle, no dobra, a jak stoisz z progesteronem o estriadolem między 3 a 5 dc?
Tak jak pisałam, dopiero startuję z badaniami. Jestem jeszcze zielona w tych tematach co kiedy badać i na co. 😊 Mam też w planach wybrać się do ginekologa w przyszłym miesiącu i uprosić o jakieś skierowania, bo nie powiem, ale miło by było skorzystać z refundacji. (O ile w ogóle takie badania są refundowane.) Co polecacie na sam początek? Na pewno chciałabym powtórzyć panel tarczycowy, bo ostatnio wykonywałam go ok rok temu. Przydałby się świeższy wynik. 😊♀️30, ♂️34
Bez zabezpieczeń od 01.2025
Starania rozpoczęte 08.2025
09.2025: Prolaktyna 48,48 ng/ml przy max górnej granicy 26,53 ng/ml
💊 Pueria Pre, Magnez, Aliness B50, Omega 3, D3, Niepokalanek
🌱 Wege od 2015 -
Melle🧜🏼♀️ wrote:Tak jak pisałam, dopiero startuję z badaniami. Jestem jeszcze zielona w tych tematach co kiedy badać i na co. 😊 Mam też w planach wybrać się do ginekologa w przyszłym miesiącu i uprosić o jakieś skierowania, bo nie powiem, ale miło by było skorzystać z refundacji. (O ile w ogóle takie badania są refundowane.) Co polecacie na sam początek? Na pewno chciałabym powtórzyć panel tarczycowy, bo ostatnio wykonywałam go ok rok temu. Przydałby się świeższy wynik. 😊
tak się właśnie zastanawiałam bo prolaktyne w pierwszych dniach cyklu warto sobie zbadać z estriadolem, progesteronem, LH, fsh żeby widzieć jak te wartości początkowe się kształtują i skonfrontować to z wynikami prolaktyny i estriadolu 7 dpo. To już daje jakiś tam ogląd na cykl
Ona:31
AMH: 1.4;
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Hormony, ANA, ASA, APS -✅
❗️IBS, nietolerancje pokarmowe
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst