Forum Starając się - ogólne Staraczki '90 :)
Odpowiedz

Staraczki '90 :)

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1357 901

    Wysłany: 13 lutego 2018, 11:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Toczuszek :)
    Ja miałam hsg na nfz ale slyszalam ze najlepsza jak cos jest laparoskopia od razu widac czy są jakies zrosty miesniaki ensometrioza itd...
    MalaMI a badalas insulinoopornosc? Ona bardzo blokuje owulacje no i oczywiscie prolaktyna. No nienajlepsze wyniki nasienia :/ slyszalam ze Protefil jest dobry na nasienie i fertilman plus.
    Toczuszek tez mam naturalne owulacje a nawet progesteron 20 (powinien byc pow. 10 wiec jest dobrze), a mimo to badania wskazują na pco (lh/fsh=1,8 ). Teraz zrobilam sobie badania w kierunku insulinoopornosci i wiecie co? Wyłapałam dziada! Do tego mam jeszcze hiperinsulinemie a jestem szczupla, mam tylko tluszcz na brzuchu i cwicze na okrągło! ehhh te wadliwe geny :/
    I tak sobie mysle ze na insulina moze mi powoduje małą wartosciową owulacje wiec jak ją zbiję to i endometrium bedzie lepsze :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 11:27

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • Toczuszek Przyjaciółka
    Postów: 82 77

    Wysłany: 13 lutego 2018, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny umowilam się jeszcze w tym cyklu do kliniki niepłodności :) od razu mam lepszy nastroj- grunt to mieć plan działania.

    Banelova lubi tę wiadomość

    3 lata starań, 29 lat
    04.2018- ciąża obumarła 9 tc- prawdopodobnie czynniki genetyczne
    Ja: niedoczynność tarczycy nieimmunologiczna, wszystkie badania ok
    On: badania nasienia ok
    kilka cykli z Lamettą- bez efektu
    09.2019- 1 IVF- 16 komórek, 0 zarodków- szukamy odpowiedzi dlaczego?????
  • Banelova Znajoma
    Postów: 25 17

    Wysłany: 15 lutego 2018, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toczuszek wrote:
    Dziewczyny umowilam się jeszcze w tym cyklu do kliniki niepłodności :) od razu mam lepszy nastroj- grunt to mieć plan działania.
    Od kiedy staracie się już o dziecko? My 2 lata i już 5 cykli w klinice się leczymy :(

    P.S. Witajcie staraczki '90 :)

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1890 608

    Wysłany: 15 lutego 2018, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Witaj Toczuszek :)
    Ja miałam hsg na nfz ale slyszalam ze najlepsza jak cos jest laparoskopia od razu widac czy są jakies zrosty miesniaki ensometrioza itd...
    MalaMI a badalas insulinoopornosc? Ona bardzo blokuje owulacje no i oczywiscie prolaktyna. No nienajlepsze wyniki nasienia :/ slyszalam ze Protefil jest dobry na nasienie i fertilman plus.
    Toczuszek tez mam naturalne owulacje a nawet progesteron 20 (powinien byc pow. 10 wiec jest dobrze), a mimo to badania wskazują na pco (lh/fsh=1,8 ). Teraz zrobilam sobie badania w kierunku insulinoopornosci i wiecie co? Wyłapałam dziada! Do tego mam jeszcze hiperinsulinemie a jestem szczupla, mam tylko tluszcz na brzuchu i cwicze na okrągło! ehhh te wadliwe geny :/
    I tak sobie mysle ze na insulina moze mi powoduje małą wartosciową owulacje wiec jak ją zbiję to i endometrium bedzie lepsze :)


    Badałam mam niewiele przekroczone, dostałam tylko inofolic, ja myślę że dlatego jest podwyższone bo jeden jajnik wskazuje na PCO, stosunek LH/FSH to 1,33, a owulacje mysle ze mi blokuje wysoka tarczyca 4,6!! właśnie z nią walczę :) prolaktyna nie pamietam jaka była ale chyba w normie ;)

    Ważne że wyłapałaś i bedziesz teraz zwalczać ;)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1357 901

    Wysłany: 22 lutego 2018, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Banelova wrote:
    Od kiedy staracie się już o dziecko? My 2 lata i już 5 cykli w klinice się leczymy :(

    P.S. Witajcie staraczki '90 :)
    My dokładnie staramy się 1,5 roku (tak juz z mierzeniem temp i obserwacja) a wczesniej przez 2 lata sie nie zabezpieczalismy ale omijalismy dni plodne... a pomyslec ze moj maz zawsze mi mowil ze wczesniej by chcial dziecko tylko ja taka wierna, do slubu czekalam...

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • KasiaD Koleżanka
    Postów: 53 32

    Wysłany: 1 kwietnia 2018, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie staraczki z rocznika 90' i dołączam do Was! :) Wszystkim Wam życzę Wesołych Świąt i razem z Wami oczekuję II tłustych, albo nawet i nie tłustych kresek :)

    Kasia
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1357 901

    Wysłany: 11 kwietnia 2018, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia KasiaD :) Ile się starasz?

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • Avina Autorytet
    Postów: 425 549

    Wysłany: 11 kwietnia 2018, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Można dołączyć? :) Półtora roku temu zaobserwowalam u siebie bardzo bolesne a przy tym dość skape miesiaczki. Do tego ból krzyża, bolesne wyproznianie w czasie miesiaczki. W grudniu 2016 roku zaczęliśmy sie starac o dziecko. W lipcu poszłam do gin, ponieważ pomimo regularnych starań w ciążę nie zaszlam. Skierował mnie na podstawowe badania, mąż badal nasienie. Wszystko było ok. We wrześniu miałam robione HSG, macica prawidłowa, jajowody drozne. W październiku lekarz stwierdził, ze na jajniku mam torbiel, prawdopodobnie endometrialna. Pomimo tego w styczniu przepisal mi clo. Nadal nie udalo sie zajsć w ciążę. W lutym poszłam na wizytę do innego lekarza i był zdziwiony, ze poprzedni gin przepisal mi clo. W kolejnym cyklu brałam luteine po owulacji aż do zrobienia testu ciazowego, który okazał się być negatywny. Kilka dni po odstawieniu luteiny dostałam silnego bólu brzucha i trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia wyrostka. W trakcie laparoskopii okazało się, ze to nie wyrostek tylko zaawansowana endometrioza Nic nie usuwali, tylko pobrali wycinek do badania histopatologicznego. Jesli mieli cos zrobic zle, to lepiej, ze nic nie ruszali. W szpitalu przepisali mi tabletki vissane i biorę je od 11 dni. Na 25 kwietnia jestem umowiona na wizytę do gina, która jest specjalistką od laparoskopii. Czy któraś z Was ma endometriozę?

    Starania od grudnia 2016 roku
    Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
    Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
    Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
    Listopad 2019 - nieudana procedura in vitro - żaden zarodek nie dotrwal do 5 doby
    Sierpień 2020 - druga procedura. Protokół ultra dlugi z hw
    Pobrano 6 komórek
    5 było dojrzałych
    5 się zaplodnilo
    5 dotrwalo do 3 doby

    29.08.20 transfer zarodka 8a
    1 ❄ 8a

    Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero
‹‹ 9 10 11 12 13
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego