Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Francji
Odpowiedz

Staraczki z Francji

Oceń ten wątek:
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2022, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em-Mi nie za bardzo się orientuje ile się czeka. Jestem z 95 i w naszym PMA podczas 3 inseminacji (30.11) lekarka mówiła, że jeśli się nie uda tym razem to zaczynamy przygotowania do in vitro, ale najwcześniejsze spotkanie z nią w tym zakresie jest dopiero w lutym. No i teraz ręki nie dam sobie uciąć ale zrozumiałam, że po tym spotkaniu od razu w kolejnym cyklu zaczęłabym stymulacje. Może lepiej niech się wypowiedzą dziewczyny, które przeszły przez procedurę, bo wydaje mi się, że to byłoby zbyt proste 🤷🧐

Susanne nieśmiało dalej trzymam kciuki ✊✊✊

Evli przy dwójce to szybciutko zrzucisz kg po ciąży 😂 a tak poważnie to tym się nie przejmuj 😘 Tyjesz 9miesiecy więc normalne, że nie zrzucisz ot tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2022, 22:05

Em-Mi lubi tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 01:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.
    Ale tu się podziało w ostatnim czasie! I wątek rozkwitł 🙂
    Witaj Em-Mi, trzymam kciuki za Wasze starania, też znam przypadek pary która po dwóch inseminacjach szykowała się do in-vitro ale że był to okres pandemii w którym akurat w ich regionie przerwali procedury to podeszli do trzeciej inseminacji i się udało więc nie trać nadziei.

ams przykro mi bardzo z Twojego powodu ale trzymam kciuki za dalsze owocne starania! Bądź dobrej myśli.

EllaDe Ty również! Nie poddawaj się, nawet jeśli to się trochę przeciągnie a Wam zależy to może jednak warto poczekać nawet do września. Ale liczę że jednak teraz się uda 😊

Evli ale niespodzianka! Nie wiedziałam czy się staracie, czy o tym nie myślicie ale doczytałam w pamiętniku. Ogromne gratulacje i wielkie kciuki za to żebyś miała bezproblemową i cudowną ciążę ze szczęśliwym zakończeniem ale przede wszystkim jak najmniej niepokojów i stresu 🙂

Ja zamilkłam bo jestem trochę w rozjazdach, byłam z mężem na wyjeździe w Bretanii przez dwa tygodnie przed Wielkanocą (miał być tydzień a się przedłużyło), wróciliśmy do Paryża na kilka dni i on znów tam pojechał a ja poleciałam do Polski pozalatwiac trochę spraw i wesprzeć rodziców bo oboje mają problemy zdrowotne, byłam na chrzcinach i zaliczyłam urodziny chrzesniaczki pierwszy raz od 7 lat. A panna ma już 16 lat i chłopaka... Normalnie poczułam się staro haha 😂
    Wracam już w niedzielę, mąż we wtorek więc ruszymy pewnie znów ze staraniami, no i tym razem już muszę się odezwać do kliniki bo jednak przestałam się łudzić że samo wyjdzie. Wstyd mi że tak to odwlekalam ale zawsze coś lub ktoś a teraz trzeba wreszcie skupić się na sobie ☺

Em-Mi lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
    ~kwiecień-czerwiec 2021 konsultacja w klinice 🇫🇷 -> badania + kwalifikacja do IUI lub IVF
    ~brak decyzji, wiele przeciwności
    ~grudzień 2022 wracamy do kliniki
    ~2023: styczeń - stymulacja do IUI - nie odbyła się :(
    2x IUI: luty❌ marzec ❌
    IVF stymulacja z gonalem
    06.06 punkcja - 5 oocytów, 3 zarodki
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
    - obniżona ruchliwość plemników -> trochę udało się poprawić
  • Evli Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej co tu taka cisza?

Piszcie u Was dziewczyny 🤔

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 28 maja 2022, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

W środę mieliśmy transfer mrozaczka. Sikanca będę robić w przyszłym tygodniu. Mam racepte na betę ale dopiero na 2 tygodnie po transferze 🙄 jestem pewna, że sikacz za tydzień już coś pokaże ;)

Pozatym sa u mnie rodzice i zajmują się wnukiem, domem i ogrodem 🤣 a ja i tak na nic nie mam czasu 😂😂😂

Evli, Mia88 lubią tę wiadomość

niepłodność idiopatyczna
    2017 - 3x IUI :(
    2019 - IVF
    - 28.01 transfer - [*] 8 tydzień
    - 25.06 crio - mamy serduszko! - > mamy synka!
    2022 - nieudany transfer mrozaczka
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive wrote:
    Em-Mi nie za bardzo się orientuje ile się czeka. Jestem z 95 i w naszym PMA podczas 3 inseminacji (30.11) lekarka mówiła, że jeśli się nie uda tym razem to zaczynamy przygotowania do in vitro, ale najwcześniejsze spotkanie z nią w tym zakresie jest dopiero w lutym.

Może rzeczywiście oczekiwanie jest i Was krótsze? Albo jest prościej, jeśli w tym samym centrum wykonujesz inseminacje i FIV...? W każdym razie czas biegnie szybko i już odliczam dni do 7/07. Mam nadzieję, że po tek wizycie od razu będę mogła myśleć o stymulacji...

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
    - punkcja & udany świeży transfer: 09/2022 🤰, poronienie zatrzymane 11/2022
    - transfer mrożony: 03/2023 🤰, 17/11/2023: 👶
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia88 wrote:
    Hej Dziewczyny.
    Ale tu się podziało w ostatnim czasie! I wątek rozkwitł 🙂
    Witaj Em-Mi, trzymam kciuki za Wasze starania, też znam przypadek pary która po dwóch inseminacjach szykowała się do in-vitro ale że był to okres pandemii w którym akurat w ich regionie przerwali procedury to podeszli do trzeciej inseminacji i się udało więc nie trać nadziei

Cześć, dzięki 😊. Jakoś nie czuję tego trzeciego razu, dlaczego miałoby się udać teraz skoro wcześniej nic z tego... Ale z drugiej strony nie mam nic do stracenia. I zawsze pozostaje fiv. Mamy sporo szczęścia generalnie, mając refundację na te wszystkie procedury...

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 28 maja 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em-Mi - w naszym przypadku inseminację mieliśmy w gabinecie gina, który mnie wtedy prowadził. Potem on nas skierował do kliniki ivf - wtedy z nią luźno współpracował. U nas wszystko zajmowało dużo czasu, bo tu badania, potem inne, potem klinika na urlopie, etc. I mają tu zwyczaj, że nie stymulują dwóch cykli z rzędu 🙄 przez to też tracimy czas 🙄 ale co klinika to inne obyczaje 🤷‍♀️

Em-Mi lubi tę wiadomość

niepłodność idiopatyczna
    2019 - IVF
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2022, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EllaDe wrote:
    Em-Mi - w naszym przypadku inseminację mieliśmy w gabinecie gina, który mnie wtedy prowadził. Potem on nas skierował do kliniki ivf - wtedy z nią luźno współpracował. U nas wszystko zajmowało dużo czasu, bo tu badania, potem inne, potem klinika na urlopie, etc. I mają tu zwyczaj, że nie stymulują dwóch cykli z rzędu 🙄 przez to też tracimy czas 🙄 ale co klinika to inne obyczaje 🤷‍♀️

Cześć! U nas z IUI było tak samo, z tym że nie było.innej możliwości, bo moja klinika nie wykonuje inseminacji 38-latkom... 😕 Badania w sumie zajęły nam 2 miesiace, ale wykazały u mnie polipa, więc musiałam go jeszcze usunąć... W rezultacie mieliśmy mieć konsultację w sprawie stim we wrześniu, ale będzie w lipcu. O ile zrozumiałam po nieudanym transferze czeka się 6 miesięcy na następny 😓.

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 28 maja 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sądzę, żeby czekało się 6 miesięcy po nieudanym transferze. Raczej jeden cykl przerwy i do dzieła :)

Em-Mi lubi tę wiadomość

niepłodność idiopatyczna
    2019 - IVF
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EllaDe wrote:
    Nie sądzę, żeby czekało się 6 miesięcy po nieudanym transferze. Raczej jeden cykl przerwy i do dzieła :)

Z punktu widzenia medycznego tak. Ale u nas chodzi o kolejki...

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde Em-Mi jeśli faktycznie takie są u Was kolejki to może dałoby radę jakoś przenieść się w inne miejsce? Albo może coś przyspieszyć z racji wieku. Mimo wszystko bądź dobrej myśli, może nie będziesz musiała w ogóle na to czekać.

EllaDe no to wszystkie trzymamy tu mocno kciuki i czekamy na dobre wieści 😊

Evli jak się czujesz, jak samopoczucie?

I reszta dziewczyn co u Was?

Ja jestem po dość wyraźnej owulacji jakiej dawno nie czułam, starania były więc cierpliwie czekam na testowanie ale na nic się nie nastawiam, no i wciąż odwlekam telefon do kliniki 🙈

Em-Mi lubi tę wiadomość

~kwiecień-czerwiec 2021 konsultacja w klinice 🇫🇷 -> badania + kwalifikacja do IUI lub IVF
    IVF stymulacja z gonalem
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
  • Evli Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Mia88 już odżyłam 😃😄 najgorzej było miedzy 6 a 9tc 😬 masakra kiedy nie masz siły a dziecko Cię ciągnie do parku .. teraz czekam z niecierpliwością i stresem na prenatalne 😬 już bliżej niż dalej 🤭
    Dalej nie zadzwoniłaś do kliniki? 😳 to już chyba rok się zbierasz 🙈😅
    Kiedy teraz testujesz?

EllaDe ✊✊✊

Co u reszty dziewczyn? Odezwijcie się 😉

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli cieszę się że już lepiej się czujesz, czas szybko leci więc już za chwilkę będziesz po badaniach i mam nadzieję że to Cię uspokoi. Będzie dobrze! 🤞🤞🤞

I masz rację u mnie mija rok od ostatniej konsultacji w klinice, teraz znowu zbliżają się wakacje i mam dylemat co robić. Trochę jestem rozdarta psychicznie i nie umiem podjąć żadnej decyzji. Gdyby się udało naturalnie to byłby problem z głowy a że się nie udaje to mam jakieś obiekcje przed poważniejszą próbą. Chyba spróbuję to rozgryźć na nowo z moją psycholog bo dawno z nią nie gadałam😅
    A testowałam dzisiaj ale to dopiero gdzieś 8dpo więc oczywiście biało, poza tym użyłam testu z tego monitorka więc nie mam pojęcia jaką on ma czułość bo nie mogę znaleźć info. W instrukcji jest żeby robić w terminie spodziewanej miesiączki więc chyba będę musiała zaczekać cierpliwie do czwartku...
    W ogóle miałam chyba przedwczoraj schize że na pewno będę w ciąży bo pojawiły się objawy i klucie w jajniku, nawet wyczulony węch miałam ale od wczoraj mam takiego wk**wa że czuje ze to tylko zwykły pms 😆

W ogóle to mamy długi weekend a ja wczoraj dopiero się zorientowałam więc siedzimy w Paryżu a z chęcią bym się gdzieś wybrała.
    A Wy jak spędzacie ten czas? Pogoda ładna się zrobiła 🙂

IVF stymulacja z gonalem
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2022, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia88 wrote:
    Evli cieszę się że już lepiej się czujesz, czas szybko leci więc już za chwilkę będziesz po badaniach i mam nadzieję że to Cię uspokoi. Będzie dobrze! 🤞🤞🤞

I masz rację u mnie mija rok od ostatniej konsultacji w klinice, teraz znowu zbliżają się wakacje i mam dylemat co robić. Trochę jestem rozdarta psychicznie i nie umiem podjąć żadnej decyzji. Gdyby się udało naturalnie to byłby problem z głowy a że się nie udaje to mam jakieś obiekcje przed poważniejszą próbą. Chyba spróbuję to rozgryźć na nowo z moją psycholog bo dawno z nią nie gadałam😅
    A testowałam dzisiaj ale to dopiero gdzieś 8dpo więc oczywiście biało, poza tym użyłam testu z tego monitorka więc nie mam pojęcia jaką on ma czułość bo nie mogę znaleźć info. W instrukcji jest żeby robić w terminie spodziewanej miesiączki więc chyba będę musiała zaczekać cierpliwie do czwartku...
    W ogóle miałam chyba przedwczoraj schize że na pewno będę w ciąży bo pojawiły się objawy i klucie w jajniku, nawet wyczulony węch miałam ale od wczoraj mam takiego wk**wa że czuje ze to tylko zwykły pms 😆

W ogóle to mamy długi weekend a ja wczoraj dopiero się zorientowałam więc siedzimy w Paryżu a z chęcią bym się gdzieś wybrała.
    A Wy jak spędzacie ten czas? Pogoda ładna się zrobiła 🙂

Cześć! My w ten weekend zaproszeni jesteśmy na chrzest. Kolejny. Super...

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em-Mi wrote:
    Cześć! My w ten weekend zaproszeni jesteśmy na chrzest. Kolejny. Super...

Współczuję, to zawsze ciężkie dla każdej ze staraczek.
    Mam nadzieję że jakoś to przeżyłaś?
    Ja byłam na chrzcinach w maju w Polsce, męża siostra chrzciła malucha ale nie było tak źle, nawet trochę się nim poopiekowałam, najgorszy był moment jak się dowiedziałam że jest w ciąży, później jakoś to już sobie w głowie poukładałam ale czasami jeszcze dopada mnie ukłucie zazdrości bo oni są sporo młodsi od nas. No ale cóż możemy zrobić? Skupić się na sobie i wierzyć że i nam wreszcie się uda 😊

Em-Mi lubi tę wiadomość

IVF stymulacja z gonalem
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2022, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia88 wrote:
    Współczuję, to zawsze ciężkie dla każdej ze staraczek.
    Mam nadzieję że jakoś to przeżyłaś?
    Ja byłam na chrzcinach w maju w Polsce, męża siostra chrzciła malucha ale nie było tak źle, nawet trochę się nim poopiekowałam, najgorszy był moment jak się dowiedziałam że jest w ciąży, później jakoś to już sobie w głowie poukładałam ale czasami jeszcze dopada mnie ukłucie zazdrości bo oni są sporo młodsi od nas. No ale cóż możemy zrobić? Skupić się na sobie i wierzyć że i nam wreszcie się uda 😊

Przeżyłam :-) Ale najciekawsze jest to, że to chrzest dziecka, które jest już drugim potomkiem tej pary z procedury PMA. Wiem od mojego męża, który przyjaźni się z tatą dzieci, że para skorzystała z nasienia dawcy. Ale ich mama chyba nie wie, że jesteśmy wtajemniczeni... Bo wypytywała mnie o nasze leczenie, czy są efekty (właśnie nie udała nam się trzecia inseminacja...) i sama udawała, że ich ten problem nie dotyczy!! Byłam w szoku... Powiedziała mi tylko, że no tak, oni też trochę musieli poczekać na dzieci... No serio...:-(

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em-Mi wrote:
    Przeżyłam :-) Ale najciekawsze jest to, że to chrzest dziecka, które jest już drugim potomkiem tej pary z procedury PMA. Wiem od mojego męża, który przyjaźni się z tatą dzieci, że para skorzystała z nasienia dawcy. Ale ich mama chyba nie wie, że jesteśmy wtajemniczeni... Bo wypytywała mnie o nasze leczenie, czy są efekty (właśnie nie udała nam się trzecia inseminacja...) i sama udawała, że ich ten problem nie dotyczy!! Byłam w szoku... Powiedziała mi tylko, że no tak, oni też trochę musieli poczekać na dzieci... No serio...:-(

Cieszę się że dałaś radę i dostrzegasz plusy 🙂 im się udało to i Wam się wreszcie uda! A co do ich problemów to może nie ustalili co i komu będą mówić, a że problem raczej ze strony męża to ona nie chciała mówić o tym bez jego wiedzy. Wiesz jak mężczyźni czasem na takie rzeczy reagują, jakby to było odebranie im męskości 🙈

Przykro mi z powodu nieudanej inseminacji ale wciąż trzymam kciuki za kolejne kroki!

Ja też już w nowym cyklu więc czekam na kolejną owulacje i walczę z decyzją czy zgłaszać się teraz do PMA czy już na spokojnie po wakacjach 😅

Em-Mi lubi tę wiadomość

IVF stymulacja z gonalem
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
  • EllaDe Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u mnie niestety się nie udało :( więc czeka nas powrót do kliniki.

Mia - zgłaszaj się już teraz, żeby chociaż poczatkowe rdv za bookować, bo pewnie i tak dostaniesz terminy na po wakacjach :)

niepłodność idiopatyczna
    2019 - IVF
  • Mia88 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EllaDe tak mi przykro 😟 mam nadzieje ze się nie poddajecie i szybko dostaniecie szansę żeby rozpocząć kolejną procedurę. Macie już jakieś wstępne terminy?

I masz rację, ja też powinnam w końcu się zmobilizować i cos zaklepać zamiast liczyć że samo się zrobi lub cud nastąpi 😅
    Tylko jakoś nie umiem się w sobie zebrać, chyba znow za dużo problemów wokół i myślimy o przeprowadzce i to wszystko tak mi ciąży że nie mam na nic ochoty.

Właśnie dziewczyny, co tam u reszty? Ktoś też miał się się przeprowadzać o ile dobrze pamiętam, czy to były tylko luźne plany?

Pozdrowionka

IVF stymulacja z gonalem
    11.06 transfer ❌
    Mamy ❄❄

- drożność OK
    - adenomioza
  • Koora Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puk puk 👀

preg.png
    🇫🇷
    👩🏻 35, wszystkie wyniki w normie ✅
    🧔🏻 41, OAT

IVF ICSI, pierwsze podejscie:
    20.02 punkcja 🐣🐣🐣🐣
    25.02 transfer B5AA 💚
    9dpt - hcg 200
    11dpt - hcg 457
    19dpt - hcg 15020
    28dpt - 1 USG - mamy serduszko! 💓 zarodek 7-8mm
    20/04 - 2 USG - 3,6cm
    04/05 - b.prenatalne - dzidzia 6.1cm, wszystko dobrze 🙏🏻
    22/11/2021 - mamy córcię! 💓💓💓

17/11 - FET blastki 4.1.1 / 11 dpt beta <5 😞

20/12 - FET bl 3.1.1 cykl sztuczny + embryoglue + ananas
    8dpt 23,1 hcg --- 10dpt 34,8 hcg
    14 dpt 149,7 hcg --- 16dpt 385,9 hcg
    18dpt 1015,8 hcg --- 22dpt - 3490 hcg
    31dpt - 1 USG - jest serduszko !!!💓Kropcio ma 10,4mm 🥰
    10w1d - 2 USG - 3,2cm 🥰
    12w2d - prenatalne - wszystko w normie 🥳 bobo 6cm, prawdopodobnie dziewczynka 🎀

Została ❄️ B2
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ