Staraczki z Francji
-
WIADOMOŚĆ
-
Ams ale masz fajne przywileje
Olcia podejrzewam że bez wizyty w sécurité się nie obejdzie. Może Twój pracodawca nie wysłał attestation (co się czesto zdarza) i dlatego jeszcze nie masz pieniążków... albo po prostu dlatego że były wakacje i mieli za mało rąk do pracy...
Ja przy zwykłym feuille de soin czekam na zwrot zawsze miesiącWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 22:12
olcia77 lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Właśnie jak to jest z tym macierzyńskim we Francji?
A i mam jeszcze jedno pytanie, chodziłaś na coś takiego jak szkoła rodzenia, albo są jakieś takie zajęcia we Fr jak przygotować się do macierzyństwa, jak w Polsce ? Typu karmienie piersią, kąpanie itp...
Ja się boje trochę że ja w sumie to nic nie wiem, jak trzeba zająć się takim małym człowieczkiem
Wiem że na pewno dużo rzeczy uczy się na żywo i wychodzą w praniu ale tak szczerze powiem że ja cały czas myślałam o ciąży a nie o tym co będzie po porodzie...
Odpoczywaj kochana i czekamy na wieści we wtorek
Przepraszam Evli, zapomnialam Ci odpisac
Co do macierzynskiego to trwa tutaj 6 tygodni przed porodem (mozna skrocic chyba do 4 czy nawet 2, ale trzeba pracowac) i 10 tygodni po porodzie i to wszystko...
Duzo kobiet potem bierze zalegly urlop itp itd no, ale ja jako nauczyciel nie mam urlopu... mam wakacje narzucone z gory i tyle.
Dlatego tez, po macierzynskim pojde n tzw congé parental na 6 miesiacy, ktory jest niestety bezplatny (moze cos CAF mi da...), bo nie wyobrazam sobie zostawic 2 czy 3 miesiecznego dziecka komus obcemu...
Co do szkoly rodzenia to zaczynam za tydzien 7 spotkan z polozna - opowiem Wam jak to wyglada, bo poki co to nie mam pojecia haha, ale beda to spotkania z "préparation à la naissance" takze bedzie mowic o karmieniu piersia, o porodzie, itp.
Pozniej ta sama pani odwiedzi nas kilka razy w domu, jak juz Dzidzia bedzie z nami
olcia77 lubi tę wiadomość
Od 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte -
No to rzeczywiście mało tego macierzyńskiego Patrząc rownież na to że żeby dostać miejsce w żłobku publicznym to graniczy z cudem, a inne sposoby opieki nad dzieckiem są bardzo drogie..
Fajnie że są spotkania z położną, czekam na opowieściams, olcia77 lubią tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Hej dziewczynki.
Co do tego macierzyńskiego to bardzo mało i ja bede musiała wrocic bonz tego co wiem to nie przysługuje mi te 6 miesięcy bezpłatnego bo mam nie przepracowane 2 lata. Ale wroce tylko na pol etatu i bedzie ze mna mama ktora mi pomoze.
A tak pozatym co tam u Was slychac??
Evli kiedy idzies robic progesteron?
Ams jeszcze troszke i dzidzia bedzie z Toba jak ten czas zleciałWiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 20:52
niedoczynnosc tarczycy
4.04.2018- [*] moj aniolek 5 tydz.
28.03.2019- Kordian❤️
10.05.2021- Dawid❤️ -
Ojjj ucielo posta.. pisze jeszcze raz
Jeszcze nic straconego evli, mnie na pare dni przed miesiaczka bolaly piersi i wtedy podejrzewalam ciaze a moja pierwsza beta wyszla negatywna. Jestem dobrej mysli Evli
U mnie mdlosci wrocily meczy mnie do rana.. oj lobuziak jeden nie daje zapomniec mamie o sobie
Milego dnia dziewczynkiniedoczynnosc tarczycy
4.04.2018- [*] moj aniolek 5 tydz.
28.03.2019- Kordian❤️
10.05.2021- Dawid❤️ -
Dziewczyny! Dziele sie moim szczesciem i wysylam wirusiki i pozytywna energie :
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8acc218c1b0d.jpg
Nasza mala Lobuziara wazy juz 1,7kg
Powiedzieli mi, ze nastepne spotkanie bede z Nia miec juz na zywo...
Ahh jestem mega szczesliwa! Sciskam !Evli, EllaDe lubią tę wiadomość
Od 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte -
Witajcie.
Ja już wróciłam do "normalności". U Nas wszystko wporzadku :)tak u nas:) jestem w ciąży .Po usg w PL wynika ze dzisiaj jest 7tc i 5 dni.
Olcia: Bardzo ci wspołczuję tych mdłości pamiętam jak koleżanka była w ciązy też ja bardzo męczyły mdłości i pamietam że piła wode ciepła z plasterkiem imbiru i u niej pomagało także może akurat sprobujesz ..
Ams: piękna córcia:)) cieszę się że wszystko dobrze i rośnie:) jak wyprawka? łóżeczko wózek? wybrane??? gdzie kupowałaś? PL? czy FR? Jakie firmy wózków brałaś pod uwage??
Evil: Jak po badaniach ?? Evil to że nie ma żadnych objawów to nie znaczy że nic się nie dzieje!!! Pamiętam jak u nas podczas staran tez juz nie miałam ochoty na serduszkowanie .... tylko czekałam na te dwie kreski żeby była ta owulacja... straszne to było ...
Ella: Super że macie juz ustalony plan działania!!! do stycznia czas minie bardzo szybko!! trzymam kciuki żeby się skończyło tak jak u mnie:)Evli, EllaDe, ams, olcia77 lubią tę wiadomość
-
Evli daj koniecznie znac !!!
Basia, super !! Spij ile sie da i odpoczywaj
Jak Ty odpoczywasz dzidzia rosnie
Wiekszosc wyprawki kupilam w Polsce.
Na wozek zdecydowalam sie polskiej firly Riko (model nano ecco )
pozdrawiamOd 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte -
W sumie to bez większych nowości.. Jak dostanę @ to mam brać po 2 tabletki clo i przyjść 10dc na usg, chyba że nie dostanę
Przeraża mnie trochę ta podwójna dawka no ale.. najwyżej będą bliźniakiams lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:W sumie to bez większych nowości.. Jak dostanę @ to mam brać po 2 tabletki clo i przyjść 10dc na usg, chyba że nie dostanę
Przeraża mnie trochę ta podwójna dawka no ale.. najwyżej będą bliźniaki
A na kiedy masz termin @? Bo musze wiedziec na kiedy szykowac szampana, jak nie dostaniesz :*Od 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte