Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Czesc dziewczyny. Napisze wam szczerze ze dzis dopiero przeczytalam wszystkie strony z tego forum. Musze sie przyznac ze niektóre z was sa mega wytrwale i cierpliwe! Tylko pozazdrościć. Ja staram sie od trzech cykli i juz myslalam ze jestem jakas chora czy cos. Zdaje sie ze zajscie w ciaze to nie taka prosta sprawa jakby sie niektorym wydawalo. Zycze wam by juz się po prostu, najzwyczajniej udalo, a sobie chyba takiej cierpliwosci jaka macie wy! Ja jestem po @ i zaczynam z moim Adamem nowe starania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 12:17
K.A. -
joasia1982 wrote:
Dostalam dzis w nocy zdjecie i info od kolegi, ze mu sie syn urodzil. Ostatnio dwie kolezanki w pracy urodzily. Ciesze sie i im gratuluje, ale chwile potem przychodzi rozgoryczenie, ze wszyscy w kolo zacjodza w ciaze i rodza a ja nie
Kochana, ale jak się wam w końcu uda, to radość będzie tak ogromna, że nie potrafię tego oposać. A później za każdym razem gdy pojawią się jakieś trudności (w stylu zarwane noce, kolki itp) będziesz miała taki dystans do tego i się będziesz z tego cieszyć (tak można się cieszyć gdy dziecko płacze i jednocześnie cierpieć z bezradności ), gdy większość kobiet (które nie mają problemów z zajściem w ciążę) przeklina każdy taki dzień. Także nie ma co się załamywać W końcu i tobie się uda! Potraktuj to jako szansę na zrobienie rzeczy, które z małym dzieckiem trudno zrobić -
cześćdziewczyny, dawno tu nie zaglądałam. JOasia, aja też długo się strałam i miałam doły i deprechy i obsesję na punkcie śluzu, ale się udało.
Leonard ma już 3,5 miesiąca i chciał Was wszystkie pozdrowić cieplutko
CCierpliwa, to prawda co mówisz o kasach, a osobna bajka to też każda kinderwunschklinik - w zależności pod jaki paragraf podepną leczenie/leki/kurację tyle płacisz-każda ma własny cennik
Kicia, skąd jesteś? kciukasy zaciśnięte za Ciebie też
Trzymajcie się dziewczyny - wytrwałości i rychłej ciąży życzę Wam wszystkimKinga. lubi tę wiadomość
-
Kinga. wrote:Kochana, ale jak się wam w końcu uda, to radość będzie tak ogromna, że nie potrafię tego oposać. A później za każdym razem gdy pojawią się jakieś trudności (w stylu zarwane noce, kolki itp) będziesz miała taki dystans do tego i się będziesz z tego cieszyć (tak można się cieszyć gdy dziecko płacze i jednocześnie cierpieć z bezradności ), gdy większość kobiet (które nie mają problemów z zajściem w ciążę) przeklina każdy taki dzień. Także nie ma co się załamywać W końcu i tobie się uda! Potraktuj to jako szansę na zrobienie rzeczy, które z małym dzieckiem trudno zrobić
Dobrze mówi! Polać jej
Joasia każda z nas już chyba przechodziła wszystkie etapy emocjonalne przy staraniach o dziecko
Kicia spokojnie, uda się na pewno trochę samozaparcia, czasu i szczęścia a już niedługo będziemy wszystkie cieszyć się brzuszkiem
Cccierpliwa bardzo mi przykro z powodu pieska
Makotka witaj i pozdrów synka od ciotek wirtualnych wracasz do starań, czy jeszcze nie chcesz?KiciaAdama lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Każdej z nas się uda! Zobaczycie
Tylko my musimy poprostu powalczyć i wydać trochę kasy na początku, to taki wstęp do macierzyństwa, potem to kasy też dużo trzeba i walki każdego dnia, jak się bejbi rodzi to dopiero jest karuzela! Ale warta każdych pieniędzy i wylanych lez
Leżę kurcze z czymś w rodzaju grypy od 3 lat nie byłam chora i teraz kiedy mam za swą dni imprezkę zrobić na 18 osób to rozkłada mnie... padne poprostu!Szczęśliwa mama Szymonka 2008 r.
AMH 1,62
Endometrioza 3 stopień
8.12 2016 - 1 IUI • 2.02 2 IUI •
Maj 2020 Angelius ,startujemy z procedurą ivf -
nick nieaktualnyDziewczyny nie chce się wykłócać z powodu tych 50 %,ale tu macie link z mojej kliniki,tam pisze jak byk 50 % i jest link do tabelki z kasami,ktore pokrywają więcej niż te ustawowe 50%.Chodzi o pierwsze 3 próby.
http://www.kinderwunschzentrum.org/fuer-aerzte/kostenuebersicht/
Może warto byłoby się zainteresować tym tematem,żeby nie przepłacać.
Cierpliwa przykro mi z powodu pieska,to zawsze strasznie boli jak nas przyjaciel opuszcza....
Joasia a jak w DAKu okres karencji wygląda?Bo nam nasza doktor też proponowała przeniesienie i jak jej powiedziałam o 3 miesiącach karencji to była zaskoczona i mówiła,że się z tym nie spotkała i że od pierwszego dnia finansują również IVF itd...Nie zdecydowaliśmy się na zmianę,ale dobrze by było wiedzieć.
Makota pozdrowienia dla synusia
-
Brave popatrz na ta tabelke w linku ponizej tam masz wymienione jaka kk ile placi i w przypadku mojej jest napisane 50% do 300€ pierwsze 3 ptoby i taka tez odpowiedź z kk dostalam jak oddałam papiery do kk...
Akurat w tym przypadku jestem zorientowana i nie ma zadnej ustawy kyora nakazywalaby kk zapłacić 50%...
Vo do okresu karencji to rowniez zalezy od kk i kazda co chwile.wptowadza zmiany...
Moja dobra kolezanka po 3 prawie pelnoplatnych icsi przed dwoma laty przeniosla sie do tk bo placili 100% ale okres karencji mieli 3 miesieczny a teraz okresu karencji nie ma ale doplacaja tylko 250€ do 3 podejsc...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
http://www.muenster-kinderwunschzentrum.de/weitere-informationen/kosten
Tu masz link do mojej kwz bo widzialam ze u ciebie tabela z kk jest mocno okrojona
Nacisnij na gesetzliche Krankenkassen mir Zusatzleistungen......
Tam ci pomaze ktora ile doplaca...
W jakiej kk jestescie?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A co do DAK to placa 100% i nie ma okresu karencji ale placi sie w niej nieco wiekszy procent niz w innych... Joasia wszystko wypytala pani w DAK
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 17:51
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyBrave w DAK nie ma okresu karencji, specjalnie pytalam o to i jak tylko od 1.1 bedziemy ubezpieczeni mozemy skladac wniosek. Moja KiWu tez poleca te kase. Oni finansuja 100% przy 3 pierwszych probach niewazne co to jest czy inseminacja czy ivf. Liczy sie tez czy w poprzedniej kasie mialas juz robione künstliche befruchtung, jesli byly np 3 inseminacje to te trzy pierwsze proby zostaly juz wykorzystane.
Ja mam taki plan, zeby teraz zrobic jakas ta laparoskopie, potem 3 miesiace stymulacji hormonalnej, ale w miedzyczasie w styczniu juz zlozyc behandlungsplan na ivf, on jest wazny rok i jesli sie nie przyda to dobrze, ale jesli mialby sie przydac to w kazdej chwili mozemy zaczac.
To fakt placi sie troche drozej, ale to wychodza jakies niewielkie kwoty miesiecznie, rzedu kilkunastu euro. To mozna przeliczyc, sa spacjalne kalkulatory z krankenkassy. My bylismy do tej pory w TK i placilismy 15,6%, a w DAK bedziemy placic 16,1%. W porownaniu do kosztow jakie moze bedziemy mieli to naprawde niewiele. Po 18 miesiacach mozna znowu zmienic kase, co zamierzamy zrobic.
Kinia dzieki za mile slowa. Wiesz, ze czasem tak wlasnie mysle, ze te starania ucza nas cierpliwosci, ktora kiedys nam sie przyda
-
nick nieaktualnyAha tez slyszalam, ze te 50% to jest gesetzlich i ze musza to doplacic. Ale moze jestem zle poinformowana. W DAK to wyglada tak, ze 50% rozliczaja z kasa, a 50% trzeba wylozyc i dostaje sie zwrot. Albo mozna podpisac z apteka umowe i wtedy oni za leki bezposrednio rozliczaja sie z krankenkasse.
Jeszcze chce Wam dziewczyny powiedziec, ze ja zlozylam do mojej kasy wypowiedzenie osobiscie na koniec pazdziernika, chyba w ostatnim tygodniu pazdziernika i w listopadzie dostalam od mojej starej krankenkassy potwierdzenie o wypowiedzeniu. Pod koniec pazdziernika zlozylam tez wniosek do mojej nowej kasy i od 1.1 bedziemy tam ubezpieczeni. Wszystko poszlo bardzo sprawnie.
Aha wazne jest tez, zeby oboje partnerow bylo ubezpieczone w DAK bo inaczek placa tylko 50%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 18:10
-
nick nieaktualnyCo chwila mi sie cos przypomina, sorry ze tak na raty pisze:
sa takie leistungi jak np mrozenie zarodkow, ktore kasa w ogole nie pokrywa, rowniez DAK za to nie placi i trzeba samemu 100% pokryc. Nie wiem dokladnie co to sa za Leistungi, pewnie Viola by nam mogla wiecej na ten temat napisac i one faktycznie sa zalezne od KiWu i ich cennika.
Ja juz troche kasy wydalam na jedna klinike, dlatego teraz jestem ostrozna i pytam dwa razy
A jeszcze mam do Was pytanie z innej beczki: mialam dostac wczoraj @, ale dostalam dopiero dzis plamienie i pewnie jutro mi sie rozkreci prawdziwa @ i nie wiem, ktory dzien liczyc za 1dc-dzis czy jutro. Musze isc do kliniki miedzy 3-5 dc i akurat teraz mi sie przesunelo:/ moze namieszal tu bromergon albo cysta albo ogolnie sie przesunelo, bo faktycznie testy ovu wyszly dopiero troche pozniej niz zwykle. Jak byscie to policzyly?
Zaczynam tez brac wiesiolek w tym cyklu, zobaczymy czy mi cos pomoze...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 18:26
-
To się naczytalam... Ale odpisze później bo co chwilę dzwoni mi dziś telefon wrrrr a ja chora do tego rozłożył mnie wczoraj w nocy ledwo funkcjonuje głupie przeziębienie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 18:57
Tt
Córka 2003 Córka 2007 Syn 05.02.2018 -
Gesetzlich jakby bylo obowiazkowe to nie mogliby mi podpisac pehandlungsplanu na 50% do.kwoty 300€ na dwa podejacia bo wszytkie kk musialyby pokrywac 50% i minimum tyle musialoby byc wpisane... a pytalam specjalnie kuzyna mojej kuzynki bo on w kk pracuje i kazda kk ustala swoje za co placi... tak samo jest z kk jesli chodzi o ilosc krankengymnastik itp...
Nawet za stomatologa nie placa wszystkie tak samo... moja ciocia ma problem z kregoslupem i tez co 18 miesiecy zmienia jak sie pojawia w innej lepsze procenty na masaze itp...
A co do 1dc to jesli miedzy plamieniem a krwawieniem nie ma przerwy a plamienie bylo konkretne nie np widoczne tylko na papierze przy wizycie w wc to to plamienie liczy sie jako 1dc jesli byla przerwa lub plamienie bylo tylko lekkim brudzeniem to dopiero krwawienie jest 1dc
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Brave wrote:Joasia a jak w DAKu okres karencji wygląda?Bo nam nasza doktor też proponowała przeniesienie i jak jej powiedziałam o 3 miesiącach karencji to była zaskoczona i mówiła,że się z tym nie spotkała i że od pierwszego dnia finansują również IVF itd...Nie zdecydowaliśmy się na zmianę,ale dobrze by było wiedzieć.
Makota pozdrowienia dla synusia
-
Pozdrawiam rozwiąż maluszka
Co do kk nie zapominajmy że co Land to obyczaj i inne zasady te same kk maja u mnie dla twej info w BKk Berlin jest 50ja jesteśmy oboje to 75 ale potem 25 nam zwracają wiedz wychodzi ze płacą za pierwsze 3 x 100 plus 100 za leki są tylko jakieś 2 wyłączone
Np za dentysta mam praktycznie też wszystko na 0 łącznie z narkoza do 10 roku życia
Wczoraj byłam w kk i Pani wytłumaczyła mi to jasno że każda kasa płaci za co sobie chce i zależy od landu tak samo ustalają różne zasady a najwięcej zależy od interpretacji lekarza bo jeśli wpisze ci ze to jest konieczne i nie ma innego wyjścia to kasa chorych płaci bez gadania ale ze lekarze chcą zarobić bo z kasą z kk musi być rozliczony a ta która dostanie ekstra od pacjenta może sobie ją inaczej rozliczyć w picie i dlatego lekarze czasami każą sobie płacić za pewne usługi bo niby kasa nie pokrywa a tak naprawdę robi się z tego prywatna wizyta jak w pl gdzie za wiele usług nie powinniśmy płacić wystarczyło by zmienić np lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 21:34
Tt
Córka 2003 Córka 2007 Syn 05.02.2018