Forum Starając się - ogólne Staraczki z rocznika '90 vol.2
Odpowiedz

Staraczki z rocznika '90 vol.2

Oceń ten wątek:
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2012 576

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wida witaj w naszym gronie. Wieez po samym wykresie nie mozna nic stwierdzic. Dobrze zrobic monitoring i sprawdzic czy cos Ci rosnie i peka. Mialas moze monitoring w tym cyklu?

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz wątek ostatnio coś podupada hehe Może kwestia weekendu :) Dziewczyny opowiadajcie nowe wieści od Was :) Ja dzisiaj robiłam proga rano i po pracy skoczę po wynik :)

  • Martek&M Autorytet
    Postów: 768 618

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Odebrałam wyniki badań . Polepszyły mi się i to całkiem ok tylko TSH skoczyło co mnie martwi... i estradiol jest ciutkę niski ale to 3dc a faza folikularna ma przecież 14dni wiec potem rośnie wiec chyba całkiem ok...

    FSH - 6,74 mlU/ml (norma 3,50 - 12,50mlU/ml)
    LH - 11,21 mlU/ml (norma 2,40 - 12,60 mlU/ml)
    Estradiol - 50,30 pg/ml (12,40 - 233,00 pg/ml)
    Prolaktyna - 11,93 ng/mL (norma 4,79 - 23,30 ng/mL)
    Testosteron - 0,59 ng/mL (norma 0,06 - 0,82 ng/mL)
    TSH - 1,500 uIU/mL (norma 0,220 - 3,050 uIU/mL)

    Ft4 - 1,40 ng/dL (norma 0,93 - 1,70 ng/dL)
    Ft3 - 3,29 pg/mL (norma 2,00 - 4,40 pg/mL)

    A było:
    FSH - 7,55 mlU/ml (norma 3,03 - 8,08 mlU/ml)
    LH - 20,42 mlU/ml (norma 2,39 - 6,60 mlU/ml)
    Estradiol - 64.66 pg/mL (norma 12.40-233.00)
    Prolaktyna - 11.34 ng/mL (norma 4.79-23.30)
    Testosteron - 0.47 ng/mL (norma 0.06-0.82)
    SHBG - 38.43 nmol/L (norma 26.10-110.00)
    TSH - 1,086 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94 )

    Co myślicie?

    NaszeBarankoweSzczęście❤️
    ❤️❤️❤️Mikołaj 17.01.2020 ❤️❤️❤️
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie podpowiem bo nie znam sie az tak ale chyba jest w porządku, ja dzisiaj 7dpo i progesteron 23,14 :)

    Marcowa2017.23 lubi tę wiadomość

  • Martek&M Autorytet
    Postów: 768 618

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękny progesteron ABI :)

    NaszeBarankoweSzczęście❤️
    ❤️❤️❤️Mikołaj 17.01.2020 ❤️❤️❤️
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzajacy owulacje, to najwazniejsze :)

  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi super, ze progesteron wysoko! Myslisz o testowaniu? :)

    U mnie @ na razie brak. I dobrze, bo w czwartek wizyta i mam nadzieje, ze nie bede musiala odwolywac...dostalam dzisiaj wyniki TSH, spadlo mi za bardzo, wiec biore teraz o polowe mniejsza dawke i za 4 tygodnie powtorka z pobrania krwi :)

    7 cykl staran
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wKratke, jesli doczekam to w niedziele raczej. Jeśli @ mnie nie uprxedzi :)
    To do ilu spadlo Ci tsh? My to sie mamy, jak nie za duzo to za malo i non stop cos :)

  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    0.08 - to juz chyba za malo...ostatnio 4 tygodnie temu mialam 0.5, ale teraz to juz troche przesadzilam :P mam brac od dzis 12.5 mg :)

    Mam w ogole problem z zebem, osemka. Nie mam miejsca na nia, zaczela mi rosnac i az caly policzek od srodka mam poraniony :( chyba bedzie ekstrakcja...

    7 cykl staran
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi czekamy z Toba do niedzieli :)

    Wkratke ósemka u góry czy na dole? Niestety te ósemki takie są że trzeba się ich pozbyc.

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dwie dolne ósemki zatrzymane i wrrrr źle to wspominam bardzo... Teraz powinnam usunąć górne ale mam uraz i póki nie bola to nic z nimi nie robię.
    Marcowa co u Ciebie? Nie dlugo 3 trymestr:)

  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 23:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Abi mam podobnie, bo dwóch dolnych osemek się pozbylam a z górnymi zwlekam, mój dentysta cały czas mnie o to upomina a ja się zwyczajnie boję, przy jednej osemce prawie zemdlalam na fotelu :p

    A ja już jestem w 3 trymestrze, wczoraj rozpoczęłam :) za tydzień mam wizytę u lekarza i kolejna już chyba w nowym roku i już ruszę z szykowaniem ciuszków :)

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • ABI90 Autorytet
    Postów: 4469 1431

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 07:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa to widzisz ja mysclalam ze jeszcze chwilka, sugerujac sie suwaczkiem. Jejkuuuu kochana iekny czas przed Toba :) tyle ladnych malych ubranek :)

  • wKratke Autorytet
    Postów: 530 120

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo, Dziewczyny nie straszcie mnie :D bylam u dentysty i pani powiedziala, ze oczywiscie do usuniecia, ale musi to zrobic specjalista. Jesli sie wyrobie to uda sie to jutro zalatwic, ale mam jeszcze tego ginekologa i nie wiem ile to potrwa...zobaczymy!

    Marcowa tak szybko to leci :D pewnie masz taaaaki piekny brzuszek <3

    7 cykl staran
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkratke mogę jeszcze Ci powiedzieć i uspokoić, że mnie nic kompletnie nie bolało ani w trakcie wyrywania ani później. Wszystko bez problemu się zagoilo. A prawie zemdlalam przez to że dentysta długo się męczył i cały czas czułam jak ciągnie nieprzyjemnie. Ale później luz ;)

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • eemmiilliiaa Autorytet
    Postów: 335 361

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem nowa na forum. Czytam Wasze posty z zaciekawieniem i ciągle dowiaduje się dzięki Wam nowych rzeczy - stąd pomyślałam sobie, że zapytam Was o radę.
    Przez prawie 4 lata przyjmowałam leki a później antykoncepcje z powodu podwyższonego testosteronu (niewłaściwy stosunek do SHBG). W tym roku postanowiliśmy, że od listopada z mężem rozpoczniemy starania o dzidziusia. W lipcu odstawiłam wszystkie leki a moja Pani doktor kazała zbadać pod koniec sierpnia TSH, ATPO, testosteron, SHBG i witaminę D. We wrześniu byłam na wizycie - TSH w połowie normy (podobno i tak za wysoki jak na osobę chcącą zajść w ciążę), niedobór witaminy D. Stosunek testosteronu i SHBG niezadowalający. Zrobiono mi USG - nie było śladu po owulacji, mimo, że teoretycznie to ten czas (szczególnie po odstawieniu antykoncepcji). Mimo to Pani Doktor stwierdziła, że czasem tak się zdarza i zleciła, żeby między 3-5 dniem cyklu powtórzyć TSH i prolaktynę (cykle po odstawieniu anty miałam regularnie z zegarkiem w ręku 28dniowe). TSH spadło o 1 a prolaktyna wyszła idealna - wyniki zadowoliły Panią doktor i koniec końców nie przepisała mi Euthyroxu. Kazała łykać witaminę D i dwa razy dziennie brać Inofolic. Powiedziała, że możemy rozpocząć starania. Pierwszy dzień cyklu 8.11.
    Od 13ego prowadziłam wszystkie obserwacje oprócz temperatury. (dopiero zakupiłam termometr:)). Wszystko szło jak z płatka - robiłam testy owulacyjne, gdy mój organizm zaczął wysyłać mi sygnały, że może coś się dziać - negatywne - powtarzałam je przez kilka dni. Cztery dni przed ewentualnym rozpoczęciem nowego cyklu pojawił się na papierze toaletowym gęsty jasnoróżowy śluz (bardzo mało). Codziennie pojawia się z czego dziś był dalej tylko na papierze, ale był już ciemniejszy (dziś teoretycznie powinien być pierwszy dzień nowego cyklu). Robiłam wczoraj rano test - wyszedł negatywny, więc jak się domyślam normalna @ to tylko kwestia czasu :)
    Chciałam się skonsultować dziś z moją Panią Doktor, ale jest na urlopie i wraca dopiero po nowym roku. Wiem, że dopiero rozpoczynamy swoją wędrówkę, ale zastanawia mnie trochę te, że na USG nie było śladu owulacji a dwa miesiące później testy też jej nie wykrywały mimo, że inne objawy na nią wskazywały. Czy z własnego doświadczenia uważacie, że warto by było to jeszcze jakoś inaczej sprawdzić czy na razie odpuścić i zacząć działać jeśli przez kilka miesięcy sytuacja się będzie powtarzać? Na forum czytałam o FSH, LH, progesteronie - uważacie, że warto to zbadać już teraz biorąc pod uwagę historię z testosteronem i SHBG? Dziękuję za podpowiedzi :)

    q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Rubii Autorytet
    Postów: 2012 576

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emila witaj ale sie rozpisalas :-) co do owulacji to poradze Ci zeby udac sie na monitoring, czyli kilka wizyt w okolicy owulacji zeby sprawdzic czy pecherzyk rosnie i czy peka :-) jesli urosnie to zawsze mozna użyć zastrzyku na pekniecie i wtedy napewno cos peknie :-) to dobry sposób na sprawdzenie owu bo testy czesto oszukują :-) a skoro dzis nie masz jeszcze @ to mkze zrob bete? Moze cos tam sie kryje dobrego?

    atdchdgeqzuerwi7.png

    Długo wyczekiwany cud <3
  • eemmiilliiaa Autorytet
    Postów: 335 361

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wykrakałam - @ właśnie mnie nawiedziła. Wyjątkowo zamiast rano to wieczorem..

    Dziękuję Rubii :)))) Miło mi - czytałam Was jeszcze zanim podjęliśmy z mężem decyzję. A że jestem z rocznika 92, to wiadomo:))) A tak w ogóle to słynę z gadulstwa :P

    O monitoringu też myślałam. Zastanawiam się czy warto robić jakieś badania dodatkowo. Nie chce wychodzić na "panikarę" czy coś.. :P Chodzi mi tylko o kompleksowe sprawdzenie siebie na początku drogi a nie np po rocznych bezowocnych próbach, żeby zaoszczędzić ewentualnych rozczarowań :) Chyba za dużo szperam po necie wieczorami i mam już mętlik powoli..

    q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Marcowa2017.23 Autorytet
    Postów: 981 207

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Emilia :)
    Szkoda że już @ zdążyła przyjść. Ja bym poleciła tak jak Rubi, w pierwszej kolejności monitoring i zobaczysz na czym stoisz.

    3i49f71x2dxie3wa.png
  • Martek&M Autorytet
    Postów: 768 618

    Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym tak zrobiła. Lubię wiedzieć na czym stoję a monitoring taka wiedzę mi dostarcza :) czy jest przed czy po owulacji, ile ma pęcherzyk inkardynowany owulacja może przyjść, czy pęcherzyk dobrze rośnie, czy endometrium jest dojrzałe :) bez monitoringu ani rusz.

    Ja idę w ten piątek na Monitoring vol. 1. Zobaczymy czy wszystko tan dobrze rośnie

    NaszeBarankoweSzczęście❤️
    ❤️❤️❤️Mikołaj 17.01.2020 ❤️❤️❤️
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego