Staraczki z rocznika '90 vol.2
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny. Odebrałam wyniki badań . Polepszyły mi się i to całkiem ok tylko TSH skoczyło co mnie martwi... i estradiol jest ciutkę niski ale to 3dc a faza folikularna ma przecież 14dni wiec potem rośnie wiec chyba całkiem ok...
FSH - 6,74 mlU/ml (norma 3,50 - 12,50mlU/ml)
LH - 11,21 mlU/ml (norma 2,40 - 12,60 mlU/ml)
Estradiol - 50,30 pg/ml (12,40 - 233,00 pg/ml)
Prolaktyna - 11,93 ng/mL (norma 4,79 - 23,30 ng/mL)
Testosteron - 0,59 ng/mL (norma 0,06 - 0,82 ng/mL)
TSH - 1,500 uIU/mL (norma 0,220 - 3,050 uIU/mL)
Ft4 - 1,40 ng/dL (norma 0,93 - 1,70 ng/dL)
Ft3 - 3,29 pg/mL (norma 2,00 - 4,40 pg/mL)
A było:
FSH - 7,55 mlU/ml (norma 3,03 - 8,08 mlU/ml)
LH - 20,42 mlU/ml (norma 2,39 - 6,60 mlU/ml)
Estradiol - 64.66 pg/mL (norma 12.40-233.00)
Prolaktyna - 11.34 ng/mL (norma 4.79-23.30)
Testosteron - 0.47 ng/mL (norma 0.06-0.82)
SHBG - 38.43 nmol/L (norma 26.10-110.00)
TSH - 1,086 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94 )
Co myślicie?❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Piękny progesteron ABI❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
No Abi mam podobnie, bo dwóch dolnych osemek się pozbylam a z górnymi zwlekam, mój dentysta cały czas mnie o to upomina a ja się zwyczajnie boję, przy jednej osemce prawie zemdlalam na fotelu :p
A ja już jestem w 3 trymestrze, wczoraj rozpoczęłam za tydzień mam wizytę u lekarza i kolejna już chyba w nowym roku i już ruszę z szykowaniem ciuszków -
Wkratke mogę jeszcze Ci powiedzieć i uspokoić, że mnie nic kompletnie nie bolało ani w trakcie wyrywania ani później. Wszystko bez problemu się zagoilo. A prawie zemdlalam przez to że dentysta długo się męczył i cały czas czułam jak ciągnie nieprzyjemnie. Ale później luz
-
Dziewczyny, jestem nowa na forum. Czytam Wasze posty z zaciekawieniem i ciągle dowiaduje się dzięki Wam nowych rzeczy - stąd pomyślałam sobie, że zapytam Was o radę.
Przez prawie 4 lata przyjmowałam leki a później antykoncepcje z powodu podwyższonego testosteronu (niewłaściwy stosunek do SHBG). W tym roku postanowiliśmy, że od listopada z mężem rozpoczniemy starania o dzidziusia. W lipcu odstawiłam wszystkie leki a moja Pani doktor kazała zbadać pod koniec sierpnia TSH, ATPO, testosteron, SHBG i witaminę D. We wrześniu byłam na wizycie - TSH w połowie normy (podobno i tak za wysoki jak na osobę chcącą zajść w ciążę), niedobór witaminy D. Stosunek testosteronu i SHBG niezadowalający. Zrobiono mi USG - nie było śladu po owulacji, mimo, że teoretycznie to ten czas (szczególnie po odstawieniu antykoncepcji). Mimo to Pani Doktor stwierdziła, że czasem tak się zdarza i zleciła, żeby między 3-5 dniem cyklu powtórzyć TSH i prolaktynę (cykle po odstawieniu anty miałam regularnie z zegarkiem w ręku 28dniowe). TSH spadło o 1 a prolaktyna wyszła idealna - wyniki zadowoliły Panią doktor i koniec końców nie przepisała mi Euthyroxu. Kazała łykać witaminę D i dwa razy dziennie brać Inofolic. Powiedziała, że możemy rozpocząć starania. Pierwszy dzień cyklu 8.11.
Od 13ego prowadziłam wszystkie obserwacje oprócz temperatury. (dopiero zakupiłam termometr:)). Wszystko szło jak z płatka - robiłam testy owulacyjne, gdy mój organizm zaczął wysyłać mi sygnały, że może coś się dziać - negatywne - powtarzałam je przez kilka dni. Cztery dni przed ewentualnym rozpoczęciem nowego cyklu pojawił się na papierze toaletowym gęsty jasnoróżowy śluz (bardzo mało). Codziennie pojawia się z czego dziś był dalej tylko na papierze, ale był już ciemniejszy (dziś teoretycznie powinien być pierwszy dzień nowego cyklu). Robiłam wczoraj rano test - wyszedł negatywny, więc jak się domyślam normalna @ to tylko kwestia czasu
Chciałam się skonsultować dziś z moją Panią Doktor, ale jest na urlopie i wraca dopiero po nowym roku. Wiem, że dopiero rozpoczynamy swoją wędrówkę, ale zastanawia mnie trochę te, że na USG nie było śladu owulacji a dwa miesiące później testy też jej nie wykrywały mimo, że inne objawy na nią wskazywały. Czy z własnego doświadczenia uważacie, że warto by było to jeszcze jakoś inaczej sprawdzić czy na razie odpuścić i zacząć działać jeśli przez kilka miesięcy sytuacja się będzie powtarzać? Na forum czytałam o FSH, LH, progesteronie - uważacie, że warto to zbadać już teraz biorąc pod uwagę historię z testosteronem i SHBG? Dziękuję za podpowiedzi -
Emila witaj ale sie rozpisalas co do owulacji to poradze Ci zeby udac sie na monitoring, czyli kilka wizyt w okolicy owulacji zeby sprawdzic czy pecherzyk rosnie i czy peka jesli urosnie to zawsze mozna użyć zastrzyku na pekniecie i wtedy napewno cos peknie to dobry sposób na sprawdzenie owu bo testy czesto oszukują a skoro dzis nie masz jeszcze @ to mkze zrob bete? Moze cos tam sie kryje dobrego?
-
Wykrakałam - @ właśnie mnie nawiedziła. Wyjątkowo zamiast rano to wieczorem..
Dziękuję Rubii ))) Miło mi - czytałam Was jeszcze zanim podjęliśmy z mężem decyzję. A że jestem z rocznika 92, to wiadomo:))) A tak w ogóle to słynę z gadulstwa
O monitoringu też myślałam. Zastanawiam się czy warto robić jakieś badania dodatkowo. Nie chce wychodzić na "panikarę" czy coś.. Chodzi mi tylko o kompleksowe sprawdzenie siebie na początku drogi a nie np po rocznych bezowocnych próbach, żeby zaoszczędzić ewentualnych rozczarowań Chyba za dużo szperam po necie wieczorami i mam już mętlik powoli.. -
Tez bym tak zrobiła. Lubię wiedzieć na czym stoję a monitoring taka wiedzę mi dostarcza czy jest przed czy po owulacji, ile ma pęcherzyk inkardynowany owulacja może przyjść, czy pęcherzyk dobrze rośnie, czy endometrium jest dojrzałe bez monitoringu ani rusz.
Ja idę w ten piątek na Monitoring vol. 1. Zobaczymy czy wszystko tan dobrze rośnie❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024