Starając się o pierwsze dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Spokojnie, nie da się wszystkiego zrobić na raz. Ja jestem 3 miesiąc diagnozowana a lista badań się nie kończy. Jedne badania wykluczają coś i prowokują kolejne. Trzeba stopniowo i racjonalnie.
Podstawa to oczywiście TSH, Prolaktyna, Progesteron, sprawdzenie naturalnej owulacji, endometrium etc.
Jak nie wychodzi o może drożność, a może jakieś problemy z jakością jajeczka, a może problem ze śluzem etc.
Może się to ciągnąć i ciągnąć. Ważne moim zdaniem, żeby mieć świadomość, że nie każdy zachodzi w ciążę od razu. Żeby nie wpaść we własne sidła, że chcę już i natychmiast, bo to tylko nas blokuje.* hormony w normie
* naturalna owulacja
* badanie drożności - wrzesień 2017
* słabe wyniki nasienia -
Prolaktyne mialam w lutym robiona - podwyzszona tak samo tsh, prolaktyne zbilam, tsh reguluje -teraz byl pierwszy miesiac obnizania, badanie endometrium mialam, pecherzyk tez mialam badany gin powiedziala ze jest bardzo ladny i na tym sie skonczyly badania, doszla do wniosku ze nic wiecej nie trzeba.
-
No przede wszystkim warto było sprawdzić, czy pęcherzyk pękł, jak już widziała, że jest ładny.
Bo to niestety też może być problem. Na każdym etapie tej skomplikowanej procedury powstawania maleństwa coś może być nie tak i to jest najgorsze.
Ale jak był pęcherzyk to już dobrze, wygląda na to, że owulacje masz
Trzymam kciuki za dalsze badania, żeby szybko wykryto kłopot i się z nim raz dwa uporasz, albo najlepiej jak zajdziesz w ciąże zanim dojdzie do kolejnych badań* hormony w normie
* naturalna owulacja
Hej dziewczyny mialam dać znac po monitoringu, na lewym i prawym jajniku jest po jednym pęcherzyku 19mm w czwartek wieczorem mam zgłosić sie na oddział na podgląd i dopiero wtedy zadecyduje kiedy podać pregnyl wiec czekam dalej a i moja tarczyca w końcu jest przyzwoita takie wachania jak u mnie mogą być bo najważniejsze ze samoczynnie obniża sie. Widac nacięcie jajników dało efekt bo na prawym jajniku mimo stymulacji byly pęcherzyki po15-16mm
-
Welonki - super wieści! Miałaś już podawany pregnyl? Przy jakiej wielkości jajeczek podają? U mnie zawsze jedno jest jak Was czytam to się zastanawiam czy to jest ok... gin powiedziała że ładny (20mm dzień lub dwa przed owu) więc tego się trzymam :p
-
I Twój lekarz ma racje 20mm to ładny pęcherzyk:) na to ile u mnie ich jest to nie patrz bo ja jestem na stymulacji to zawsze jest ich 2-3 na naturalnym cyklu mialam zawsze 1ktory nie przekraczał 12mm. To juz moj czwarty cykl z pregnylem zazwyczaj miały po20-23mm przy podaniu . Dzisiaj 10dc kolejny podgląd w 12dc i myślę, ze tez tego dnia dostanę zastrzyk . W ostatnim cyklu pierwszy raz po pregnylu pęcherzyk mi nie pękł mam nadzieje, że sytuacja nie powtórzy sie i będzie piękna owu z lewego jajnika
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 20:30
-
Welonka brzmi dobrze! Ja miałam kilkanaście godzin przed pęknięciem 20 mm i to był ładny podobno, więc trzymam kciuki, niech Twój jeszcze podrośnie i pięknie pęka
* hormony w normie
* naturalna owulacja
A to pewnie dlatego. Mam zaufanie do gin i jak mówi że ok i warto spróbować to będziemy próbować... za dwa tygodnie testowanie i zobaczymy. Postanowiłam tego nie przekładać. Po pierwsze może się przecież nie udać, a po drugie pogadałam z gin, opowiedziałam jak moja praca wygląda i powiedziała że jak nie będę miała plamien czy jakiś bardzo mocnych dolegliwości to ona poleca chodzenie do pracy, szczególnie wlasnie po poronieniach bo siedzenie w domu, myśle ir i stresowanie może szkodzić bardziej niż praca! Więc tego się trzymam ... będzie co ma być. Stresik jest, ale taki pozytywny raczej.
-
Pilik u mnie też zawsze jeden pęcherzyk, więc spokojnie
Staraj się Kochana, wspieram Cię. Masz odpowiedzialną pracę (bo rozumiem ze to bylo dylematem), ale Twoje życie, upragniona ciąża nie powinna być determinowana przez czynniki zewnętrzne, jeżeli już czujesz, że czas.
Oby się udało* hormony w normie
* naturalna owulacja
Oda - tak samo pomyslałam. Nie ma ludzi niezastąpionych, nawet jakby teraz się udało to na l4 bym poszła nie wcześniej jak za miesiąc albo i dwa, nowe dziewczyny zdążą się wdrożyć, kadry na tyle że sobie beze mnie poradzą... trudno, nie mogę swojego życia ciagle przekładać na pózniej.
Nie wiecie co tam u Sońki? Nic się nie odzywa:( -
Ja juz nie ogarniam. Musze kupic inny termometr.
Dwa dni temu spadek temperatury, wczoraj podskoczyla, a dzisiaj znowu spadła.Spinka_86 lubi tę wiadomość
Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
Gacka podziwiam ze w ogole ogarniasz to mierzenie.
Dla mnie byloby to za duzo stresu szczegolnie ze mam problem z regularnym wstawianiem.
U mnie owulacja tuż tuż ale ostatni test chyba minimalnie ale negatywny?
https://zapodaj.net/163ce85d6969c.jpg.html
Cieszę się, bo dziś zaczynam monitoring i już nie musze testów. Mam też dziś mieć badania by ocenic jakość pęcherzyka czy coś takiego. Oby było wszystko Ok.
Pilik - dobre podejście, Teoje życie, ale też Twojego ukochanego i przyszłego maleństwa jest ważnijesze* hormony w normie
* naturalna owulacja
Gacka moim zdaniem Ty jestes jeszcze przed owu a temperatura zaczyna spadać przed owu tak bym obstawiała,ten wcześniejszy spadek i skok temperatury to taki nie duży.
Pilik patrz na siebie w pracy a nie na kogoś ,sama niedawno zastanawiałam sie czy nie wstrzymać starań bo obecnie w ciąży jest 4dziewczyny stwierdziłam ze nie bede odkładać bo ta naprawde nie wiadomo kiedy nam sie uda a w pracy jest jeszcze sporo młodych dziewczyn i kazda moze zajść w ciążę .
Czy ktos sie orientuję czy pregnyl został wstrzymany w sprzedaży czy wycofany ?nigdy nie mialam problemu z dostaniem a teraz w żadnej aptece nie dostałam nie ma możliwości zamówienia bo braki w hurtowniach . -
welonka wrote:Gacka moim zdaniem Ty jestes jeszcze przed owu a temperatura zaczyna spadać przed owu tak bym obstawiała,ten wcześniejszy spadek i skok temperatury to taki nie duży.
Pilik patrz na siebie w pracy a nie na kogoś ,sama niedawno zastanawiałam sie czy nie wstrzymać starań bo obecnie w ciąży jest 4dziewczyny stwierdziłam ze nie bede odkładać bo ta naprawde nie wiadomo kiedy nam sie uda a w pracy jest jeszcze sporo młodych dziewczyn i kazda moze zajść w ciążę .
Czy ktos sie orientuję czy pregnyl został wstrzymany w sprzedaży czy wycofany ?nigdy nie mialam problemu z dostaniem a teraz w żadnej aptece nie dostałam nie ma możliwości zamówienia bo braki w hurtowniach .Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
Dzięki dziewczyny za pokrzepienie u nas teraz długie oczekiwanie. Jestem taka słaba o tak mnie boli w podbrzuszu że nie próbujemy dzisiaj. Jak ma się udać to wczorajsze i przedwczorajsze próby wystarczą. A jak nie to na spokojnie, nie chcę na siłę bez ochoty i nastroju. To nie na moje nerwy ...
Mnie dzisiaj tak ciągnie w podbrzuszu że szkoda gadać...
Wymęczona jestem. W pracy zaczyna się układać, ale tak jak welonka pisze - u mnie też same młode dziewczyny! Nie będę czekać aż kolejna zajdzie i przekładać swojego szczęścia na pózniej... -
Tak jak myślałam, głupia @ oczywiście przyszła dziewczyny, nie przekladajcie szczęścia na później, ja żałuję, że nie starałam się 5 lat temu, nie musiałabym się teraz tak ciśnieniować"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*)