X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Erastel Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gacka my wyniki nasienia mieliśmy tego samego dnia:) pokrętna ta Twoja @. Ja to się cieszę, że u mnie ma przyjść przed świętami, chociaż będe mieć spokój,A w Nowym roku zaczynamy od początku:)

Czy któraś z Was też tak ma, że zawsze w połowie cyklu boli głowa? Zglupiec można:(

30lat. Letrox 75, Jodid 100, kwas foliowy, Magnez, Witamina D3.
    Wyniki 2020r.
    TSH 1,62,FSH 8,5 LH 8,1
    Prolaktyna 398,
    Estradiol 858,
    Progesteron 0,62

Wyniki męża - dobre :)

IUI 6.08.2020r.

Erastel
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Ja tak kiedyś miałam jak wzięłam przed pobraniem krwi euthyrox od tego czasu jak idę badać tsh nie biorę rano leku są dwie szkoły jedni twierdzą, ze można inni, ze nie.Potem już były zbliżone wyniki A ty coś bierzesz na tsh?

Przed badaniem tsh, czy innych parametrow tarczycowych, zawsze na czczo i bez tabletki. ZAWSZE.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KIM127 wrote:
    No to dzisiejszy wynik TSH 0,215 a z przed miesiąca 2,37

Nie masz przypadkiem hashimoto? Przy tej chorobie tsh potrafi latac pomiedzy niedczynnoscia a nadczynnoscia. Oczywiscie nie wspominam o tym, że samego tsh nigdy nie bada sie samego, tylko zawsze z ft3 i ft4, bo one są stabilne, a tsh nie. Przy takich wynikach koniecznie wizyta u endokrynologa i badania całego pakietu tarczycowego czyli tsh, ft3, ft4, atpo, atg i usg tarczycy. Tylko wtedy bedziesz wiedziala czy masz zdrowa tarczyce.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erastel wrote:
    Gacka my wyniki nasienia mieliśmy tego samego dnia:) pokrętna ta Twoja @. Ja to się cieszę, że u mnie ma przyjść przed świętami, chociaż będe mieć spokój,A w Nowym roku zaczynamy od początku:)

Czy któraś z Was też tak ma, że zawsze w połowie cyklu boli głowa? Zglupiec można:(
    Jakoś tak się dziwnie zaczela, ale juz trwa w pełni.
    Co do bólu głowy mnie często boli, ale czy to kwestia polowy cyklu nie wiem. Ból mam roznie albo migrenowy albo cisbieniowy ostatnio częściej cisnieniowy.

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Marudaruda Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ciąg dalszy bólowego prawego jajnika i śluzu rozciągliwego...

Jestem już po pogrzebie. Bardzo źle się czuję. Idę coś porobić...

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • KIM127 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Nie masz przypadkiem hashimoto? Przy tej chorobie tsh potrafi latac pomiedzy niedczynnoscia a nadczynnoscia. Oczywiscie nie wspominam o tym, że samego tsh nigdy nie bada sie samego, tylko zawsze z ft3 i ft4, bo one są stabilne, a tsh nie. Przy takich wynikach koniecznie wizyta u endokrynologa i badania całego pakietu tarczycowego czyli tsh, ft3, ft4, atpo, atg i usg tarczycy. Tylko wtedy bedziesz wiedziala czy masz zdrowa tarczyce.

A wiec badania zawsze bez leku!!
    I tak mam zdiagnozowane hashimoto grr
    Wszystkie pozostałe wyniki idealne tylko TSH 0,215 i anty TG 1500!!
    Endo mówi ze to wynik zbyt pomyślny a tg potwierdza tylko Hashimoto!

34l, starania od 2017, Hashimoto
    02.2018 -HyCoSy - OK
    31.08.2018 - 1 IUI :(
    27.09.2018 - 2 IUI :(
    11.2018 - start w Novum
    12.2018 -histeroskopia Ok
    30.03.2019 - ICSI - 9dpt - 65,2 l; 11dpt - 220
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki. Byłam dziś u gina i zleciła mi hcg i progesteron. @ do tej pory nie ma. Hcg ujemne progesteron 0,98... Od jutra zaczynam brać luteinę 3 razy dziennie przez pięć dni na wywołanie @. Jestem załamana :( a jakby tego było mało to jeszcze czeka mnie wizyta u endokrynologa. Wczoraj zrobiłam badania ft3, ft4, TSH, testosteron i wyszło że mam za wysoki testosteron..

• Marudaruda Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Cześć dziewczynki. Byłam dziś u gina i zleciła mi hcg i progesteron. @ do tej pory nie ma. Hcg ujemne progesteron 0,98... Od jutra zaczynam brać luteinę 3 razy dziennie przez pięć dni na wywołanie @. Jestem załamana :( a jakby tego było mało to jeszcze czeka mnie wizyta u endokrynologa. Wczoraj zrobiłam badania ft3, ft4, TSH, testosteron i wyszło że mam za wysoki testosteron..

Witam w gronie PCO-sek :)

"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...

PCOS, ↑ testosteron.
  • Gemus Nowa

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4cs.... smutno mi ;( myślałam ze to wszystko takie proste ... jeszcze w koło znajome, szwagierka w ciąży :( nawet cieszyć się nie umiem ich szczęściem :((

Gemuse
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marudaruda wrote:
    Witam w gronie PCO-sek :)
    Czy to PCOS to nie wiem. Moja gin powiedziała tylko że muszę pójść z tymi wynikami do endo. No i oczywiście po wywołanej @ mam zrobić LH, FSH i estradiol. Zastanawiam się tylko od czego to. Wcześniej tyle lat wszystko było dobrze, później zaczęłam brać tabletki anty. Po odstawieniu było dobrze o teraz nagle wszystko się namieszało...

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger - a czy mówili, co może być przyczyną niskiego progesteronu ? Bo to chyba bardzo mała ilość. Do wyleczenia tabletkami ?

Słuchajcie mam pytanie, nie wiem czy nie głupie.
    Robie testy owu. I tak w 12 dc bardzo bardzo słaba kreska, a od 13 do 15 kreska dobrze widoczna, ale bledsza od kontrolnej. Wiem, że to negatywy. Ale... nie o tym. Wiem, że prze testami 1,5-2 h nie pić. Ok nie robię tego. ALE w pracy jak kończę o 18 chce mi się siku :p więc idę przed wyjściem, ale "zostawiam trochę " hehe i wracam do domu 18 30 i robię wtedy siku i test. Czy 20-30 min wcześniej oddanie moczu już go jakby rozrzedza czy nie ma to żadnego znaczenia, skoro nie przyjmuje płynów :D ?
    Ale zadałam pytanie cooo ... :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina nie mówiła nic, bo robiłam te badania już po wizycie. Dała mi skierowanie i powiedziała żebym zrobiła ten progesteron żeby zobaczyć czy owulacja była. Obstawiała bym że powodem jest brak owulacji w tym cyklu. Do gina idę dopiero jak będę po @. I prawdopodobnie dostanę duphaston na 3 miesiace.

• gacka89 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger, rozumiem, że proga robiłaś teoretycznie 7dpo? Jeśli tak, to na pewno oznacza to, że owu nie było miałam identycznie, co zresztą potwierdziła temperatura.
    Co ciekawsze badanie robiłam w cyklu w, którym brałam duphaston.

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja miałam ostatnio 7 dni po proga 15, byłam potem u gina i co ? i owu nie było, powiedział że nie można brać progesteronu jako wyznacznik owulacji. No i ja jestem tego przykładem ... :/

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron robiłam 2 tygodnie od terminu @. szczerze mówiąc nie śledziłam w tym cyklu owu. Więc nie wiem ile dni po owu byłam..

• mi88 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się dowiedziałam, o co chodzi z tym progiem mimo braku owulacji - czasem nie pęknięty pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte, wtedy progesteron jest wysoki.
    Nie wiem, czy to jedyna opcja i jak było u Paulinyyy, ale warto wiedzieć :)

Paulinaaa, też miałam takie rozkminy z moczem i sama nie wiem :D Mówi się o nie piciu przez 2h, ale co z sikaniem??
    Zrób test i siknij najpierw w pracy, a potem w domu ;)
    No i wiadomo, nawet negatywny test owu (z dość wyraźną kreską) może oznaczać owu. Szczególnie, jak jest kiepski.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Progesteron robiłam 2 tygodnie od terminu @. szczerze mówiąc nie śledziłam w tym cyklu owu. Więc nie wiem ile dni po owu byłam..
    To bez sensu, mogło wtedy być jeszcze przed owulacją. Zobacz, jak on się skokowo zmienia:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e96de1860aa1.jpg
    Jeśli nie wiesz, kiedy jest owulacja, a cykle trwają Ci ok. 4tyg, to badaj na tydzień przed okresem. Ale najlepiej spróbuj rozpoznać owulację - testy owu, śluz, temperatura albo usg w odpowiednim momencie :) Jak często <3 ?

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger wrote:
    Czy to PCOS to nie wiem. Moja gin powiedziała tylko że muszę pójść z tymi wynikami do endo.
    Jak masz możliwość, to ginekolog-endokrynolog. Zwykły endokrynolog nie zawsze ogarnie starania o dziecko :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Ginger Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Jak masz możliwość, to ginekolog-endokrynolog. Zwykły endokrynolog nie zawsze ogarnie starania o dziecko :)
    Chyba źle to napisałam. Progesteron robiłam dwa tygodnie po tym jak powinnam dostać @. Czyli był to 46dc. Co do obserwacji to wiem. Mierzyłam temp wcześniej, ale w tym cyklu odpuściłam mierzenie temp i testy owu. <3 są średnio co 2-3 dni. Wiadomo, nie zawsze ale staramy się żeby tak było :)

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    A ja się dowiedziałam, o co chodzi z tym progiem mimo braku owulacji - czasem nie pęknięty pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte, wtedy progesteron jest wysoki.
    Nie wiem, czy to jedyna opcja i jak było u Paulinyyy, ale warto wiedzieć :)

Paulinaaa, też miałam takie rozkminy z moczem i sama nie wiem :D Mówi się o nie piciu przez 2h, ale co z sikaniem??
    Zrób test i siknij najpierw w pracy, a potem w domu ;)
    No i wiadomo, nawet negatywny test owu (z dość wyraźną kreską) może oznaczać owu. Szczególnie, jak jest kiepski.
    Hmm a u mnie było ciałko żółte po owulacji potwierdzona u gin wiec pecherzyk pękł

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ