Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Do ginekologicznych się nie odnoszę, bo to nie moja działka, ale to co mogę powiedzieć wskaźnik HOMA ok, zatem nie masz na pewno insulinooporności :)

    ooo, dzięki :)

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Jaszmurka Autorytet
    Postów: 722 423

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KIM kciuki!

    A ja nie miałam obciążenia glukozą. Każdy powinien to zrobić czy są jakieś wskazania?

    thgfugpjfonf59xe.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka wrote:
    KIM kciuki!

    A ja nie miałam obciążenia glukozą. Każdy powinien to zrobić czy są jakieś wskazania?

    A tego to ja nie wiem, ja po prostu dostałam cały taki pakiet.

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Illą Koleżanka
    Postów: 42 1

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy badania glukozy z obciążeniem można zrobić za jednym podejściem z bad. insuliny z obciążeniem? Mam dość sporą listę badań do zrobienia...

    "... Proście, a bedzie wam dane..."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Illą wrote:
    Czy badania glukozy z obciążeniem można zrobić za jednym podejściem z bad. insuliny z obciążeniem? Mam dość sporą listę badań do zrobienia...

    Nawet jest to wskazane.

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Illą wrote:
    Czy badania glukozy z obciążeniem można zrobić za jednym podejściem z bad. insuliny z obciążeniem? Mam dość sporą listę badań do zrobienia...
    Tak można, nawet trzeba :)

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Dziewczyny wrzucam wyniki badań, może któraś miała podobne i coś podpowie :)

    ASPAT - 15 (do31)
    ALAT - 13 (do31)
    Kreatynina - 0.71 (0.5-1.0)
    Glukoza na czczo - 87.80 (74-106)
    po 1 godzinie: 75.01 (brak podanych norm)
    po 2 godzinach: 93.48 (brak podanych norm)

    DHEA-S - 147.59 ug/dl (normy dla DHEA-S: 25.90- 460.20)

    Prolaktyna: 10.70 ng/ml

    17-OH-Progesteron - 0.19 ng/ml (0.15-1.65 dla fazy foll., czyli mojej)

    Androstendion - 0.80 ng/ml (0.60-2.86)

    Testosteron - 0.11 ng/ml (0.06-0.82)

    SHBG - 7.6 nmol/L (19.8 - 155.2)

    Insulina na czczo: 4.86 (2.6-24.9)
    Po 1h: 21.71
    Po 2h: 25.94

    Liczę na komentarze :D


    A ja tutaj wyczuwam insulinooporność. Insulina na czczo powinna być niska, po 1h od podania glukozy powinna wzrosnąć a po 2h spaść prawie że do poziomu na czczo. U Ciebie jest wyrzut insuliny, ale po 2h nie spada, a wręcz wzrasta. SHBG masz niskie, a to częste przy IO.

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    A ja tutaj wyczuwam insulinooporność. Insulina na czczo powinna być niska, po 1h od podania glukozy powinna wzrosnąć a po 2h spaść prawie że do poziomu na czczo. U Ciebie jest wyrzut insuliny, ale po 2h nie spada, a wręcz wzrasta. SHBG masz niskie, a to częste przy IO.

    A może być tak, że mam IO a jestem szczupła? Przy wzroiście 170cm ważę 58kg waga mi nie skacze,
    waże tyle samo od liceum. Generalnie z tego co pamiętam, to nigdy nie miałam problemów z chudnięciem.

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    A może być tak, że mam IO a jestem szczupła? Przy wzroiście 170cm ważę 58kg waga mi nie skacze,
    waże tyle samo od liceum. Generalnie z tego co pamiętam, to nigdy nie miałam problemów z chudnięciem.

    IO dotyczy nie tylko osób otyłych czy z nadwagą.

    Nie chcę straszyć. Niech lekarz przyjrzy się wynikom :).

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    IO dotyczy nie tylko osób otyłych czy z nadwagą.

    Nie chcę straszyć. Niech lekarz przyjrzy się wynikom :).

    Nie straszysz mnie, bo widzę, że te wyniki nie są super. Lekarza mam dopiero 19.02.
    IO bardzo utrudnia zajście w ciążę? Chętnie się czegoś dowiem, nawet jeśli
    nie są to miłe wiadomości

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IO często idzie w parze z PCO. Poczytaj na ten temat. Byłaś diagnozowana pod kątem PCO? Miałaś monitoring owulacji?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 21:41

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    IO często idzie w parze z PCO. Poczytaj na ten temat. Byłaś diagnozowana pod kątem PCO? Miałaś monitoring owulacji?

    Tak, nie mam PCO ani PCOs, obraz jest czysty, stąd te badania, bo okresy nieregularne 28-36dni

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia 2018, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie mam nadzieję, że krzywa insulinowa i SHBG rozjaśni co nieco lekarzowi. Na podstawie tych badań wg mnie można wnioskować o insulinooporności, a ta z kolei jest czynnikiem etiologicznym PCO. Możesz nie mieć jakichś uchwytnych zmian w obrazie USG jajników, czy innych objawów towarzyszących PCO, ale może np. jest problem z pękaniem pęcherzyków.

  • kłot Autorytet
    Postów: 803 923

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybieram się w czwartek do nowej ginekolog która również jest endokrynologiem i zobaczymy co powie. Mam nadzieję że w końcu odkryje w czym problem z moimi kamieniami przed okresem i nieregularnymi cyklami... poprzedni ginekolog zlecił badania, między innymi progesteron i stwierdził że jest ok, ale czytałam że powinno się zbadać ten hormon w różnych fazach cyklu. Oby ta dr Była bardziej kompetentna. Trzymajcie kciuki !

    cb7w9jcgx8lte4p1.png
    29l.
    Wyniki męża- ok
    HSG- jajowody drożne
    Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
    Po ponad 2 latach starań
    16.01 BetaHCG - 195,10 <3
    20.01 Beta 896,40 <3 <3
    24.01 Beta 2646 <3 <3 <3
    Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r.
  • kłot Autorytet
    Postów: 803 923

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 00:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziło mi o krwawienia a nie kamienie

    cb7w9jcgx8lte4p1.png
    29l.
    Wyniki męża- ok
    HSG- jajowody drożne
    Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
    Po ponad 2 latach starań
    16.01 BetaHCG - 195,10 <3
    20.01 Beta 896,40 <3 <3
    24.01 Beta 2646 <3 <3 <3
    Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:14

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Magda-mbc jesli moge sie wtracic co do wynikow to moim zdaniem typowej insulinoopornosci nie masz bo jednak te wyrzuty w insulinoopornosci sa duuuuuzeee a u Ciebie to tak nie wyglada. Ale mysle ze jakies rozregulowanie w gospodarce weglowodanowej masz. Nawet to ze glukoza po 1h spada jest niepokojace. Powinna wzrosnac i spasc. Tak samo nieznacznie wyzsza wartosc insuliny, po 2h niz po 1h. Tez odwrocone.Mysle ze dieta jakas poprawiajaca rownowage i bedzie super bo ja tu duzych zaburzen nie widze. No ale tylko ze swoich doswiadczen pisze ;)

    a możesz coś więcej mi o takiej diecie jeśli masz jakieś doświadczenie?
    Ja i tak odżywiam się głównie warzywami więc nie wiem co miałabym jeść. Chyba że odstawić owoce. Ja nie jem np. nabiału, jogurtów, chleba baaaardzo mało, bo jem głównie sałatki oparte na szpinkau/jarmużu/roszponce. Jem ryż i makaron, ale to też nie jakieś olbrzymie ilości. W ogóle jestem bio świrem więc nie kupuje gotowej żywności lub takiej z dziwnym składem, ech...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 07:01

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kłot wrote:
    Ja wybieram się w czwartek do nowej ginekolog która również jest endokrynologiem i zobaczymy co powie. Mam nadzieję że w końcu odkryje w czym problem z moimi kamieniami przed okresem i nieregularnymi cyklami... poprzedni ginekolog zlecił badania, między innymi progesteron i stwierdził że jest ok, ale czytałam że powinno się zbadać ten hormon w różnych fazach cyklu. Oby ta dr Była bardziej kompetentna. Trzymajcie kciuki !

    No ja np. miałam badany 17-OH-progesteron, zwykłego nie

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    W takim razie mam nadzieję, że krzywa insulinowa i SHBG rozjaśni co nieco lekarzowi. Na podstawie tych badań wg mnie można wnioskować o insulinooporności, a ta z kolei jest czynnikiem etiologicznym PCO. Możesz nie mieć jakichś uchwytnych zmian w obrazie USG jajników, czy innych objawów towarzyszących PCO, ale może np. jest problem z pękaniem pęcherzyków.

    Ostatnio pękały, widać było na obrazie usg ciałko żółte, ajj chyba jestem dziwnym przypadkiem :P

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:14

‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego