Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 40+
Odpowiedz

Starania 40+

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    I jeszcze zapytam o jedno:)Czy zdarzyło sie Wam usłyszeć, że ciąza w tym wieku to egoizm?Że fanaberia, itp, a nie myślicie o dziecku, które będzie mieć str(sz)ych rodziców. Jakie jest Wasz pogląd w tej kwestii...i jak sobie radzicie z takimi opiniami, jeśli się zdarzają?
    Ja mam gdzieś to co inni powiedzą czy pomyslá,bo to jest moje życie i nikt nie ma prawa mówić mi jak mam żyć czy wypada czy nie,a lekarz ma obowiązek mnie leczyć a nie osądzać czy krytykować

Hekate42 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Emi78 wrote:
    Magda8306

Ja cały czas myślę o tym czy jak się uda to dożyję pełnoletności dziecka.
    ....
    czyli pomimo takich obaw się starasz, nie wstrzymują Cię?Czy zakładasz, że dziecko sobie poradzi samo, gdyby nie daj...
    Za dużo myślisz!

Wiedźma lubi tę wiadomość

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    Ja mam gdzieś to co inni powiedzą czy pomyslá,bo to jest moje życie i nikt nie ma prawa mówić mi jak mam żyć czy wypada czy nie,a lekarz ma obowiązek mnie leczyć a nie osądzać czy krytykować
    Właśnie!👏

Emi78, Akinom 59, Wiedźma lubią tę wiadomość

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • Magda8306 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    Za dużo myślisz!
    :) Tak ,wszyscy mi to mówią...chciałabym szczyptę Twojego optymizmu!!! Źle sformułowałam pytanie,:)bardziej chodziło mi oto, skąd czerpiecie siły i przekonanie, że sobie poradzicie, jak sie malenstwo pojawi , ale też za te powiedzmy 15 lat:). Ja mam chwile, że jestem pewna, że dam sobie radę jesli sie małe pojawi, w końcu mam na stanie niespełna 4 latke:), a chwilamito taki mętlik, co to będzie...:)

• Emi78 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Emi78 wrote:
    Magda8306

Ja cały czas myślę o tym czy jak się uda to dożyję pełnoletności dziecka.
    ....
    czyli pomimo takich obaw się starasz, nie wstrzymują Cię?Czy zakładasz, że dziecko sobie poradzi samo, gdyby nie daj...

Co ma być to będzie :) Ludzie umierają mając i 20 lat.
    Przecież mam rodzinę, siostrę, szwagierkę...
    cytując moją babcię, przyjdzie nowy dzień i nowa rada :)
    Oczywiście że myślę o tym ale nie można dać się zwariować, wszak mamy pracować do 65 roku życia na emeryturę ;)

Akinom 59, Wiedźma lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    :) Tak ,wszyscy mi to mówią...chciałabym szczyptę Twojego optymizmu!!! Źle sformułowałam pytanie,:)bardziej chodziło mi oto, skąd czerpiecie siły i przekonanie, że sobie poradzicie, jak sie malenstwo pojawi , ale też za te powiedzmy 15 lat:). Ja mam chwile, że jestem pewna, że dam sobie radę jesli sie małe pojawi, w końcu mam na stanie niespełna 4 latke:), a chwilamito taki mętlik, co to będzie...:)
    Gdy byłam dużo młodszą to tak myślałam,zawsze do przody wszystko analizowałam
    I powiedz mi po cholerę?! Co ci to da? Czy coś tym zmienisz? Nie da się z góry wszystkiego zaplanować!
    Życie i tak wszystko zweryfikuje

AnRaSaAr lubi tę wiadomość

• Magda8306 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    I powiedz mi po cholerę?! Co ci to da? Czy coś tym zmienisz? Nie da się z góry wszystkiego zaplanować!

Mogłabyś być moim terapeutą;)skąd Ty masz taką mądrość życiową?

Emi78 lubi tę wiadomość

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    Właśnie tak Moniczko 😘
    Ja się boję tylko jednego- porodu dziecka chorego☹️
    Nie udźwignęłabym tego raczej😢

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Mogłabyś być moim terapeutą;)skąd Ty masz taką mądrość życiową?
    Zawsze taka byłam,mając 15 lat już wiedziałam że chcę dzieci,chociaż zawsze się bałam czy będę je mieć,
    Teraz mając 45 lat,6 dzieci ,kilka poronien i ciąż biochemicznych,nieudanego 17 sto letniego związku,
    11 lat z nowym partnerem 🤗 życie zawsze mnie doświadczało! A ja i tak sie nie dałam złamać
    Staram się brać garściami co mi daje los
    Pamiętaj że wiele od nas zależy! Grunt to być pozytywnie nastawionym😘

Hekate42, Lady_Dior, Emi78 lubią tę wiadomość

• Magda8306 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    Zawsze taka byłam,mając 15 lat już wiedziałam że chcę dzieci,chociaż zawsze się bałam czy będę je mieć,
    Teraz mając 45 lat,6 dzieci ,kilka poronien i ciąż biochemicznych,nieudanego 17 sto letniego związku,
    11 lat z nowym partnerem 🤗 życie zawsze mnie doświadczało! A ja i tak sie nie dałam złamać
    Staram się brać garściami co mi daje los
    Pamiętaj że wiele od nas zależy! Grunt to być pozytywnie nastawionym😘
    Mnie życie doświadczyło od początku, jestem DDA, więc wzorców z domu żadnych.Stad mimo że skończyłam studia, mam dobrą pracę, męża i dziecko, zawsze szukam dziury w całym i boję się podejmować kluczowych decyzji...unikam ich w obawie przez porażka,krytyka, itp.Stad pierwsza ciąża w wieku 34 lat(jedno poronienie wcześniej).Teraz też bardzo chce i staramy się, ale nie umiem wyłączyć pesymistycznych myśli.Powiedzcie że będzie dobrze...:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2021, 14:53

• Emi78 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Mnie życie doświadczyło od początku, jestem DDA, więc wzorców z domu żadnych.Stad mimo że skończyłam studia, mam dobrą pracę, męża i dziecko, zawsze szukam dziury w całym i boję się podejmować kluczowych decyzji...unikam ich w obawie przez porażka,krytyka, itp.Stad pierwsza ciąża w wieku 34 lat(jedno poronienie wcześniej).Teraz też bardzo chce i staramy się, ale nie umiem wyłączyć pesymistycznych myśli.Powiedzcie że będzie dobrze...:)

Magda 8306
    Też jestem DDA. Chodzę na terapię od marca i tam mi układają w głowie :) pamiętaj że życie masz jedno i nie poddawaj się :)

Akinom 59 lubi tę wiadomość

• Magda8306 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi78 wrote:
    Magda 8306
    Też jestem DDA. Chodzę na terapię od marca i tam mi układają w głowie :) pamiętaj że życie masz jedno i nie poddawaj się :)
    Serio...chodziłaś już wcześniej na terapię, czy dopiero teraz...pomaga?:)Ale chyba masz lepsza psychikę niż ja;),z Twoich wypowiedzi jednak optymizm bije...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2021, 15:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Ja ci mogę powiedzieć wszystko co tylko chcesz
    Ale to ty musisz uwierzyć że tak będzie

• Wiedźma Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Właśnie tak Moniczko 😘
    Ja się boję tylko jednego- porodu dziecka chorego☹️
    Nie udźwignęłabym tego raczej😢

To na pewno nie byłoby łatwe. Ale...ja mam najstarszą córkę z autyzmem urodziłam ja mając 26 lat każdej kolejnej ciąży trochę się bałam bo specjaliści i lekarze od razu mówili 50 proc ryzyka że znów urodzi się w spektrum. A tam terapia ciężka praca często walka z wiatrakami. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana... druga córka zdrowa tzw. zdolna z iq 134 , syn zdrowy... choć bałam się trochę jak będzie. Dziś nie żałuję decyzji. To trudne. Mamy znajomych z trójką zdrową...czwarta urodziła się z mutacjami genetycznymi. Rodzina dźwignęła trudy i żyje szczęśliwi.

👸Królowa Matka - 40
    🤴 Król Tata - 47
    👧2010-córka
    👧2014-córka
    👦2017-syn
    👶2022-córka

Marzenia o dużej rodzinie - rozważania nad staraniami o 5te dziecko ;)

f2w3skjozzxcodm4.png
  • Emi78 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    Serio...chodziłaś już wcześniej na terapię, czy dopiero teraz...pomaga?:)Ale chyba masz lepsza psychikę niż ja;),z Twoich wypowiedzi jednak optymizm bije...

Magda ja wreszcie się doczekała I od marca tego roku chodzę. Mnie super to pomaga. Układa pewne rzeczy w głowie i uczy jak patrzeć na swoje potrzeby. Jestem spokojniesza i bardziej logiczna. polecam :)

• Wiedźma Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi78 wrote:
    Magda 8306

Będzie dobrze...

Emi78, Akinom 59 lubią tę wiadomość

👸Królowa Matka - 40
    🤴 Król Tata - 47
    👧2010-córka
    👧2014-córka
    👦2017-syn
    👶2022-córka

Marzenia o dużej rodzinie - rozważania nad staraniami o 5te dziecko ;)

f2w3skjozzxcodm4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak na marginesie ja też jestem DDA,i przeszłam w domu piekło łącznie z molestowaniem i gwałtem
    Gdy matce o wszystkim powiedziałam to pozbyła się mnie z domu a ludziom opowiadała że to ja ojczymowi pchałam się do łóżka 😢😢

• Magda8306 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi78 wrote:
    Magda ja wreszcie się doczekała I od marca tego roku chodzę. Mnie super to pomaga. Układa pewne rzeczy w głowie i uczy jak patrzeć na swoje potrzeby. Jestem spokojniesza i bardziej logiczna. polecam :)
    No właśnie, chciałabym nauczyć się widzieć swoje potrzeby i mieć to poukładane w głowie...może dla mnie to też czas:)na terapię, skoro mówisz że tak pomaga...a skąd Ty jesteś?Gdzie chodzisz na terapię, przepraszam za offtopic:)

• Emi78 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda8306 wrote:
    No właśnie, chciałabym nauczyć się widzieć swoje potrzeby i mieć to poukładane w głowie...może dla mnie to też czas:)na terapię, skoro mówisz że tak pomaga...a skąd Ty jesteś?Gdzie chodzisz na terapię, przepraszam za offtopic:)

Gdynia. A terapia jest przy ośrodku terapii i profilaktyki uzależnień

Mnie ta terapia stawia na nogi :)

• Emi78 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom 59 wrote:
    A tak na marginesie ja też jestem DDA,i przeszłam w domu piekło łącznie z molestowaniem i gwałtem
    Gdy matce o wszystkim powiedziałam to pozbyła się mnie z domu a ludziom opowiadała że to ja ojczymowi pchałam się do łóżka 😢😢

Straszne to :( współczuję

‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ