Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 40+
Odpowiedz

Starania 40+

Oceń ten wątek:
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    No właśnie nie. Jod można przy hashi a nawet trzeba. O tym m/in. jest książka :) ja od lat biorę. Endo nie mają pojęcia o jodzie :( w ogóle mam jak najgorsze zdanie o endo. Jakby to była wiedza tajemna jakaś.

Wizytę mam o 9. Nie spię nocami i obudziłam się ze stresem, ze dałam d.. z tarczycą. Dawno nie badałam i niestety dopiero w piątek będę mogła.
    Mdłości mniejsze. Wczoraj tylko na noc miałam.
    Freja, kochana, pomożesz mi z wynikami?
    Wczoraj miałam robione - TSH 3,55 (norma 0,35-4,94) i t4 0,94 (norma 0,70-1,48). Czy ciąża jest zagrożona, mam się martwić?
    Ginekolog dodała komentarz do badania (mam w luxmedzie i oni komentują każdy wynik) ze wynik w normie. Ostatnie TSH miałam 2,55, t4 miałam również 0,94.
    Wiem ze zapytasz czy mam inne wyniki ale nie mam. Mam tylko te 2 i już panikuje czemu to TSH tak urosło.
    Endo napisała do mnie, że mam brać euthyrox 50 (brałam 25 na zmianę z 32,5) i przyjść na planową wizytę 17 marca.

17u96iyefisxlskp.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Ja akurat b.ufam mojemu endo jest b.dobrym lekarzem i ma nowa wiedze nie tylko na temat endo.On pierwszy mi mowil o witaminach metylowanych o wizycie u gentyka itd. Jest pierwszym ktory mna sie porzadnie zajal i na kazdej wizycie robi USG. Ja b.zle sie czuje po jodzie :( nawet nad naszum morzem tragicznie sie czuje a tak lubie :(

No ale kazdy przypadek jest inny sa tez choroby wspolistniejace dlatego ja akurat niektore leki wole skonsultowac z lekarzem.
    A jod trzeba brac w ciazy obowiazkowo zwlaszcza w 1 trymestrze.

Freja a czemu boisz sie odnosnie tarczycy nie robilas wogole jeszcze badan?
    Ty juz wchodzisz w 10 tc to moga juz byc mniejsze objawy.
    Trzymam kciuki za jutro <3
    Ja tez mam od niedzieli lzejsze mdlosci..mam je ale sa inne..

Jod trzeba brać z koofaktorami, może dlatego źle się czujesz. I przy hashi zaczynać niżej niż przeciętny człowiek. Mi dłuuuuugo zajęło dojście do 12 mg, a niektórzy zaczynają od 6 i jest git ;)

Boję się, bo ja sama się leczę i to ogromna odpowiedzialność. Badałam i miałam za nisko ft3 i ft4 w stosunku do swoich zwykłych wyników (ale w normach lab). Podniosłam dawkę obu, ale bardzo źle się czułam, jak zawsze po dodaniu t4, więc wróciłam do starej dawki t4 i tylko t3 podniosłam. I nie wiem jak wygląda sytuacja, a że nie mogę zasnąć jest szansa, że są za nisko...

W ogóle jakoś przestaję się czuć ciążowo. Dobrze, ze już jutro się dowiem... mam przedziwne sny, też się jutro okaże ;)

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 wrote:
    Freja, kochana, pomożesz mi z wynikami?
    Wczoraj miałam robione - TSH 3,55 (norma 0,35-4,94) i t4 0,94 (norma 0,70-1,48). Czy ciąża jest zagrożona, mam się martwić?
    Ginekolog dodała komentarz do badania (mam w luxmedzie i oni komentują każdy wynik) ze wynik w normie. Ostatnie TSH miałam 2,55, t4 miałam również 0,94.
    Wiem ze zapytasz czy mam inne wyniki ale nie mam. Mam tylko te 2 i już panikuje czemu to TSH tak urosło.
    Endo napisała do mnie, że mam brać euthyrox 50 (brałam 25 na zmianę z 32,5) i przyjść na planową wizytę 17 marca.

No i dobrze. Posłuchałabym. Ogólnie jest teoria, że jak się jest na lekach to od razu po zajściu w ciążę należy je zwiększyć 30-50%. No ale to teoria, bo mi np. zawsze najpierw wywala ft3 i ft4 do góry, a dopiero po jakimś czasie spada.

Misia78 lubi tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,bo ja już zgłupiałam! To można ten kod czy nie ?ja biorę tylko 1 kapsułkę dziennie jod+selen+ probiotyki+Wit.B12 taki znalazłam zestaw

• dagmara Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja, mi dziś przeszły wszystkie ciążowe objawy, ale nie panikuję. Jutro wszystko się okaże. Trzymam kciuki za Ciebie, a drugą ręka za siebie!

Akinom 59, Freja000 lubią tę wiadomość

2017 - synek ♥
    10.2019 - [*] 10tc.
    03.2020 - [*] 10tc. zespół Edwardsa
    10.2020 - [*] 8tc. zespół Edwardsa

MTHFR C667T hetero
    MTHFR A1298C hetero
    PAI-1 4G hetero
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie, nie pisałam Wam, bo mnie to strasznie stresowało i nie chciałam się nakręcać.
    Kropek jest, ma 72 mm i serduszko też jest:) Niestety poziom obsługi w Luxmedzie sięgnął dziś dna. Nie zbadała tętna, bo nie ma ciążowego USG, robi na jakimś zwykłym od jamy brzusznej! Skaleczyła mnie wziernikiem i od tej wizyty krwawię, jak powiedziałam ze mam RZS i nie wiem co dalej z lekami, to powiedziała, cytuję - a to nie moja sprawa, proszę iść do reumatologa! To chyba jasne że pójdę, ale jej opinia byłaby pomocna.
    Jeszcze przed USG zaczęła wyliczać termin porodu, wpisywać dane w kartę, ja jej powiedziałam, że właściwie to ja przyszłam na USG, potwierdzić ze wszytko jest dobrze, to mi powiedziała, ze przecież ona mi nie powie czy jest dobrze! Od tego jest prenatalne w moim wieku! Na to ja -ale chciałam sprawdzić czy jest zarodek i bije serduszko, to powiedziała, no dobrze, zrobię to usg, ale może nic nie zobaczę, bo jest takie marne.
    Oczywiście na ekranie pokazał się wielki czarny pęcherzyk, zarodek też, nawet kształtny już z zalążkami rączek, więc co to w ogóle był za tekst!
    Wyszłam właściwie rozbawiona, sam fakt że biło to serce mnie tak nastroił. Ale jak opowiadałam mężowi, i teraz Wam, to skóra cierpnie.
    Przy mojej poronionej ciąży miałam mały zarodek i serduszko biło 91 na minutę, dlatego tak dociekałam o to tętno, bo bardzo się bałam tego samego. Nie wiem jakie to tętno jest teraz i niby jestem szczęśliwa z tego co widziałam, ale czuje niepokój.
    Umówiłam się prywatnie na wizytę i już kończę z Luxmedem.
    Freja i Dagmara, teraz trzymam kciuki za Was! Inessa i Baby, Wy macie na razie spokój, kiedy macie kontrolę?
    Robiłyście już badania 1 trymestru?
    Dziewczyny planujące - trzymam kciuki za szybkie zaciążenie:)

17u96iyefisxlskp.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, ale koszmarna wizyta :/ współczuję.

Dagmara, ściskam. MI już niedobrze z nerwów, nie czuję się już tak ciążowo... chyba nie zasnę.

Akinom, te dawki są maleńkie, nie zaszkodzą. Właśnie selen jeszcze jest koofaktorem. Do tego wit C, magnez, b2 i b3. Aczkolwiek poziom selenu trzeba sprawdzać, bo w nadmiarze może być rakotwórczy. MI np. bardzo wybija, więc ja nie biorę...

dqprp07wzt9w07bj.png
  • dagmara Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, gratuluję serduszka i współczuję lekarki. Ja też nie mam szczęścia do lekarzy, ale może do porodu znajdę kogoś rozgarnietego.
    Freja, ja byłam w stresie do poniedziałku, wizyty nie było. I już nie mam siły się stresować. Co będzie to będzie. Byle było dobrze 😉

2017 - synek ♥
    10.2019 - [*] 10tc.

MTHFR C667T hetero
    MTHFR A1298C hetero
    PAI-1 4G hetero
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 wrote:
    Byłam dziś na wizycie, nie pisałam Wam, bo mnie to strasznie stresowało i nie chciałam się nakręcać.
    Kropek jest, ma 72 mm i serduszko też jest:) Niestety poziom obsługi w Luxmedzie sięgnął dziś dna. Nie zbadała tętna, bo nie ma ciążowego USG, robi na jakimś zwykłym od jamy brzusznej! Skaleczyła mnie wziernikiem i od tej wizyty krwawię, jak powiedziałam ze mam RZS i nie wiem co dalej z lekami, to powiedziała, cytuję - a to nie moja sprawa, proszę iść do reumatologa! To chyba jasne że pójdę, ale jej opinia byłaby pomocna.
    Jeszcze przed USG zaczęła wyliczać termin porodu, wpisywać dane w kartę, ja jej powiedziałam, że właściwie to ja przyszłam na USG, potwierdzić ze wszytko jest dobrze, to mi powiedziała, ze przecież ona mi nie powie czy jest dobrze! Od tego jest prenatalne w moim wieku! Na to ja -ale chciałam sprawdzić czy jest zarodek i bije serduszko, to powiedziała, no dobrze, zrobię to usg, ale może nic nie zobaczę, bo jest takie marne.
    Oczywiście na ekranie pokazał się wielki czarny pęcherzyk, zarodek też, nawet kształtny już z zalążkami rączek, więc co to w ogóle był za tekst!
    Wyszłam właściwie rozbawiona, sam fakt że biło to serce mnie tak nastroił. Ale jak opowiadałam mężowi, i teraz Wam, to skóra cierpnie.
    Przy mojej poronionej ciąży miałam mały zarodek i serduszko biło 91 na minutę, dlatego tak dociekałam o to tętno, bo bardzo się bałam tego samego. Nie wiem jakie to tętno jest teraz i niby jestem szczęśliwa z tego co widziałam, ale czuje niepokój.
    Umówiłam się prywatnie na wizytę i już kończę z Luxmedem.
    Freja i Dagmara, teraz trzymam kciuki za Was! Inessa i Baby, Wy macie na razie spokój, kiedy macie kontrolę?
    Robiłyście już badania 1 trymestru?
    Dziewczyny planujące - trzymam kciuki za szybkie zaciążenie:)
    Misia skarbie cieszę sie ze wszystko dobrze, mam nadzieje ze to krwawienie szybko ustąpi, ale masz rację jak to sie csyta to włos sie jeży😘

• baby Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 ☺ dobre wieści. Krwawienie po badaniu to norma. Szczególnie w ciąży

Freja i Dagmara kciuki na jutro

Ja kolejną planowaną wizytę mam 3 kwietnia. Ale czy wcześniej na coś nie pójdę to nie gwarantuję 😉

Też dziś nie mam za wiele objawów. Rano jeden szybki paw 😜 i potem już lepiej. Zapachy strasznie drażnią. I apetytu zupełnie nie mam. Ale np piersi już chcą nie bolą. Chyba że się przyzwyczaiłam..

dagmara lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wklejam z październikówek:

Jestem po usg. It's alive!!! W szoku jestem, bo szłam jak na ścięcie.
    Nie dość, że żyje to jeszcze jest coraz większe, bo w 7 tc był 1 dzień większy niż OM a teraz już 3 dni...
    Jestem umówiona na prenatalne na 3.04. Po drodze mnóstwo badań krwi i Sanco.
    A propos pappa mój lekarz od razu powiedział, że w moim wieku nie ma żadnego sensu go robić, bo wyjdzie źle. Zapytał czy chcę skierowanie na amnio. Powiedziałam, że decyzję podejmę po usg i wynikach Sanco. Mam się zapisać na Sanco na koniec marca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2020, 10:22

baby, Akinom 59, inessa lubią tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Także wygląda na to, ze po prostu objawy zelżały. Piersi czuję, bolą jak się myję ;)
    Ale mdłości właściwie tylko przed samym snem. Przestało mnie wzdymać i uciskać na szyjkę i ból w krzyżu ustąpił. Mam więcej energii i chęci do życia.

baby, Akinom 59 lubią tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • dagmara Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja tak się ciesze!!! Super wieści!!! :)
    Ja ciągle w strachu.

Freja000 lubi tę wiadomość

2017 - synek ♥
    10.2019 - [*] 10tc.

MTHFR C667T hetero
    MTHFR A1298C hetero
    PAI-1 4G hetero
  • baby Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja jeszcze raz gratuluję!

Dagmara czekamy ☺👊 będzie ok

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    wklejam z październikówek:

Jestem po usg. It's alive!!! W szoku jestem, bo szłam jak na ścięcie.
    Nie dość, że żyje to jeszcze jest coraz większe, bo w 7 tc był 1 dzień większy niż OM a teraz już 3 dni...
    Jestem umówiona na prenatalne na 3.04. Po drodze mnóstwo badań krwi i Sanco.
    A propos pappa mój lekarz od razu powiedział, że w moim wieku nie ma żadnego sensu go robić, bo wyjdzie źle. Zapytał czy chcę skierowanie na amnio. Powiedziałam, że decyzję podejmę po usg i wynikach Sanco. Mam się zapisać na Sanco na koniec marca.
    A widzisz mówiłam💗😘😘

• Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagmara, a o której masz?

dqprp07wzt9w07bj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Freja Gratulacje :)
    Dagmara pamietam <3

Ja mam decydujaca wizyte w piatek woz albo przewoz...

Wladnie ogloszono,ze od poniedziaalki szkoly.przedszkola uczelnie zamkniete
    Dobrego dnia <3

• dagmara Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja o 13.00.
    Dziewczyny dziękuję za kciuki. Dziś to mnie już mdli z nerwów.

2017 - synek ♥
    10.2019 - [*] 10tc.

MTHFR C667T hetero
    MTHFR A1298C hetero
    PAI-1 4G hetero
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa, ty też Warszawa?

dqprp07wzt9w07bj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagmara ✊✊✊jesteśmy z tobą❤😘😘

dagmara lubi tę wiadomość

‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ