SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wczoraj o 21 jadł pizzę. Powiedziałam mu że jak będzie robic to ogębie mi troszkę zostawi, ale jak przylazł z nią do pokoju to myślałam, że pawia puszczę. Nie umiałam jej czuć...

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Gizmo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula mi cos swita ze w pierwszej ciąży często bolał mnie brzuch. Typowo malpowo. Pamiętam, ze odwlekalam do tego stopnia testowanie i wizytę u gin, bo caly czas czułam ze @ jednak nadchodzi, a w ostateczności okazalo sie ze to juz 12tydz ciąży haha

bfaregz2l4lu04d1.png289ykie.gif
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1986 wrote:
    Mój wczoraj o 21 jadł pizzę. Powiedziałam mu że jak będzie robic to ogębie mi troszkę zostawi, ale jak przylazł z nią do pokoju to myślałam, że pawia puszczę. Nie umiałam jej czuć...
    ja pamiętam że miałam ochotę na zupkę chińską, zrobiłam ją sobie, usiadłam do jedzenia i co? i nie zjadłam bo nagle zaczęła mi tak śmierdzieć ... hihi

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Nats Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Hej

Na mnie chyba te antyki nie działają. Normalnie czuje sie jak na owu. Sluz jest, spadki i skoki temp sa. Cycki bola, aż suty drą :D

Nats a kiedy Ty @ dostalas? Cos mnie ominęło? I gdzie Twój wykres?

Wczoraj mnie malpa nawiedziła, a wykres już udostępniony, ale pusty jak narazie :P
    Może Ty faktycznie jesteś dziwnym przypadkiem i masz owulke przy anty :P heh :P

Gizmo lubi tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Nats Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Od dzisiaj promocja w Rossmanie na wszystkie pudry, podkłady i korektory -49% :)

Zołza:), Caro lubią tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    Dziewczyny,
    Od dzisiaj promocja w Rossmanie na wszystkie pudry, podkłady i korektory -49% :)
    jejka szkoda że się nie łapie :) właśnie mi się tusz kończy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    ja pamiętam że miałam ochotę na zupkę chińską, zrobiłam ją sobie, usiadłam do jedzenia i co? i nie zjadłam bo nagle zaczęła mi tak śmierdzieć ... hihi

Mam Cie! :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f4ab04a8cebb.jpg

Dzień dobry Polsko <3 :D

Gizmo, Nats, Kasia1987 lubią tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza:) wrote:
    Mam Cie! :p
    <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2016, 07:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    Dziewczyny,
    Lubimy tooooo :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Ja Ciebie też :P <3

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Anula mi cos swita ze w pierwszej ciąży często bolał mnie brzuch. Typowo malpowo. Pamiętam, ze odwlekalam do tego stopnia testowanie i wizytę u gin, bo caly czas czułam ze @ jednak nadchodzi, a w ostateczności okazalo sie ze to juz 12tydz ciąży haha

Wow, to długo ta @ szła do Ciebie :D ;)
    Ja doczytywałam odnośnie kłucia w jajnikach, bo kłuły mnie praktycznie codziennie... i nagle zonk, cisza.

No i jedna lasencja napisała, że "dziewczyny, czytałam że w 4 tygodniu zarodek się zagnieżdża i niektóre kobiety, które bardziej reagują na hormony mogą odczuwać taki dyskomfort i nie należy się przejmować."

"Też miałam takie ciągnięcia i kłucia ale przeszły i od jakiegoś tygodnia mam spokój, czasami się jeszcze pojawiają ale to może raz na dwa dni. Myślę, że to normalny objaw wczesnej ciąży. "

"Jest to jak najbardziej normalny objaw ciąży, macica się rozciąga i stąd to dziwne uczucie kłucia. Nie przejmuj się, wyluzuj i dużo odpoczywaj! "

Trochę się uspokoiłam...

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Gizmo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula Ty się nie masz czym martwic. Betę masz super! Potem dojdzie jeszcze bol kości i krzyża :D jak juz baby bedzie Ci ciążyć z przodu ;)

• Caro Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1zcppqw.png

Gaduaaa, tusze też będą ;-)

Gaduaaa, Nats lubią tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Anula Ty się nie masz czym martwic. Betę masz super! Potem dojdzie jeszcze bol kości i krzyża :D jak juz baby bedzie Ci ciążyć z przodu ;)

Pierwszy raz jestem w ciąży i wszystko to przeżywam, ale teraz rozumiem dlaczego tak źle się czułam w całym czwartym tygodniu... Bo trwało zagnieżdżenie. Póki co nie jest mi słabo, nie kręci mi się w głowie etc. A dosłownie przez bity 4 tydzień codziennie wyglądałam jak trup. Dzisiaj zaczęłam 5 ty tydzień.

Info z BBF o dziecku :)
    "W rozwijającym się embrionie (tak technicznie lekarze nazywają Twoje dziecko na tym etapie ciąży) można już wyróżnić trzy typy tkanek: wewnętrzną, środkową i zewnętrzną. Z każdej warstw w przyszłości rozwiną się tkanki i organy. Z wewnętrznej części wytworzą się min. płuca, wątroba i układ pokarmowy. Ze środkowej części powstanie szkielet, kościec, mięśnie, serce i układ krążenia. Z zewnętrznej części uformuje się skóra, włosy, paznokcie i układ nerwowy.
    Zarodek przypomina teraz łezkę i wciąż jest bardzo maleńki (wielkości ziarenka maku). Na tym etapie na USG jest widoczny zaledwie pęcherz płodowy, Twoje dziecko jest jeszcze zbyt małe, żeby można było je dostrzec na USG.
    Powoli zaczyna rozwijać się serce, które będzie jednym z pierwszych wytworzonych organów Twojego dziecka.
    W tym czasie rozpoczyna się proces tworzenia łożyska, które po uformowaniu przejmie funkcje żywienia i dostarczania tlenu do zarodka. Łożysko będzie również pełnić istotną rolę w produkcji hormonów podtrzymujących zarodek przy życiu. Teraz Twoje dziecko czerpie pożywienie ze składników odżywczych zmagazynowanych w ściankach macicy. "

Zołza:), Gizmo, Elunia lubią tę wiadomość

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Gizmo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednym słowem kruszynka się wżera w Ciebie ;) podjada swoja mamuśkę :D

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Jednym słowem kruszynka się wżera w Ciebie ;) podjada swoja mamuśkę :D
    Zezwalam :D
    A o mnie jest napisane, że...

"W tym tygodniu mija termin spodziewanej miesiączki. Jest to czas w którym wiele kobiet zaczyna podejrzewać, że jest w ciąży i sięga po domowy test ciążowy. Wszystkie dostępne na rynku domowe testy ciążowe badają poziom hormonu HCG, który zaczyna wytwarzać się we krwi kobiety po zagnieżdżeniu się zapłodnionej komórki jajowej w macicy. Potrzebnych jest kilka dni, aby poziom ten został wykryty przez domowe testy ciążowe (czas ten wydłuża się bądź skraca w zależności od czułości testu). Od czasu zagnieżdżenia (tak zwanej implantacji) poziom hormonu HCG we krwi kobiety zaczyna gwałtownie rosnąć, przeciętnie podwaja on swoja ilość we krwi co 48 godzin. Aby potwierdzić wynik domowego testu ciążowego, dobrym pomysłem może być wykonanie badania krwi poziomu hormonu HCG. Być może lekarz wyślę Cię na badanie krwi, aby sprawdzić wartość i przyrost hormonu HCG i tym samym potwierdzić prawidłowy rozwój ciąży na tym etapie. W tym celu lekarz poprosi Cię o wykonanie badania krwi dwukrotnie. Ważne jest, abyś drugie badanie zrobiła dość dokładnie po 48 godzinach od pierwszego badania, tak aby był widoczny przyrost hormonu po dwóch dobach.
    W tym tygodniu możesz zacząć odczuwać pierwsze objawy ciąży: uczucie pełniejszych piersi, wrażliwe, czasami nawet bolące piersi (bardziej niż przed miesiączką). Możesz również odczuwać niechęć do zjedzenia czegoś co wcześniej Ci smakowało, potrzebę częstszego oddawania moczu lub większe niż zazwyczaj zmęczenie. W miarę wzrostu poziomu hormonu HCG możesz odczuwać poranne mdłości, które mogą nasilać się w nadchodzących tygodniach.
    Wzrasta również poziom progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za poprawny rozwój i podtrzymanie ciąży. Później funkcję tę przejmie łożysko, a poziom progesteronu nieznacznie spadnie, co też znacznie wpłynie na poprawę Twojego samopoczucia.
    Zrezygnuj z alkoholu i unikaj go przez całą ciążę. Alkohol nawet w minimalnych ilościach może szkodzić Twojemu rozwijającemu się dziecku. "

Gizmo lubi tę wiadomość

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Gizmo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem jakie dziwne zachcianki smakowe przyjdą Naszym Groszkowym Mamusiom :D

Mi przypomniała się teraz moja. Chleb ze smalcem ze skwarkami i na to dżem truskawkowy :D teraz bym tego nie ruszyła a wtedy miód malina w gębie bylo

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo wrote:
    Ciekawa jestem jakie dziwne zachcianki smakowe przyjdą Naszym Groszkowym Mamusiom :D

Mi przypomniała się teraz moja. Chleb ze smalcem ze skwarkami i na to dżem truskawkowy :D teraz bym tego nie ruszyła a wtedy miód malina w gębie bylo

Mnie w ubiegłym tyg napadło na chleb ze smalcem :D Normalnie tego nie jem, ale zjadłam 1 kromkę :D

Gizmo lubi tę wiadomość

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo a jak tam lista testujących się ma ?

Gizmo lubi tę wiadomość

‹‹ 1511 1512 1513 1514 1515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ