Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Czikosz wrote:Co to jest za choroba?
Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy i jedną z najczęstszych przyczyn wola, czyli powiększenia gruczołu tarczowego.
Niestety, przyczyny tej choroby są nieznane.
Należy ona do obszernej grupy schorzeń nazywanych autoimmunologicznymi. W tej grupie chorób organizm zwraca się przeciw sobie.
Układ immunologiczny normalnie nastawiony na zwalczanie bakterii, wirusów, ulega tutaj rozregulowaniu i zaczyna "atakować" własne komórki. W zależności od tego, jakie tkanki i narządy ulegają temu niezrozumiałemu aktowi autoagresji, mamy do czynienia z różnymi zespołami objawów.
Ważne !
Podawanie hormonów tarczycy może być uzasadnione już wtedy, gdy pojawią się pierwsze objawy niedoczynności. Poziom hormonów tarczycy we krwi może być jeszcze w normie a w tkankach jest ich już zbyt mało (tkankowa niedoczynność tarczycy).
Czikosz lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Czikosz wrote:Dzięki za odpowiedź.
Ja mam coś bardziej błahego, a mianowicie kaszel, którego się nie mogę pozbyć. Jest suchy, czasami tylko zwilgotniały.
Znacie coś na suchy kaszel, co byłoby bezpieczne dla kobiety w ciąży?ja mam takie miłe panie aptekarki że o co bym nie zapytała to zawsze wygrzebią, poszperają i poczytają żeby mi pomóc
Czikosz lubi tę wiadomość
Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tusiaaa wrote:Szuflada ale szybciutko zafasolkowałaś
Super !
to był mój drugi cykl z OF, wczesniej były jeszcze ze trzy cykle "na wariata" a nieostrożni byliśmy jeszcze kilka miesięcy wstecz
dlatego dla mnie zasada "bez spiny na luzie" się nie sprawdza (możliwe ze tylko dla mnie) bo ja zafasolkowałam własnie wtedy, kiedy postanowiłam się do tego przyłożyć, spiąć poślady, brac witaminki, robić testy owu itdSylwia91, rozowyflaming lubią tę wiadomość
Pierwszy cykl starań o drugiego maluszka! -
Czikosz wrote:Dzięki za odpowiedź.
Ja mam coś bardziej błahego, a mianowicie kaszel, którego się nie mogę pozbyć. Jest suchy, czasami tylko zwilgotniały.
Znacie coś na suchy kaszel, co byłoby bezpieczne dla kobiety w ciąży?Czikosz lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kasia1987 wrote:Hej dziewczyny!
Mam pytanie odnosnie luteiny - pamietam ze niektore braly- lepiej doustnie czy dopochwowo? Jakies objawy po jej zazywaniu mialyscie? Ide dzis wykupic recepte. Pytalam gin czy czekac na nowy cykl czy od dzis brac to powiedziala ze od dzis.
Ja biorę doustną. Na początku smak mnie odrzucał, ale szybko się przyzwyczaiłam. Nie odczuwam żadnych efektów ubocznych.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny