Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
Bella_Bella wrote:Mnie pocieszylas :* bo ja miałam wynik 51 i od początku tego cyklu biorę Bromergon 1/2 tabletki na noc . A Ty jaką dawkę miałaś?2010 - misiu 💙🐻
Starania od I 2016
08.2016 - zaśniad całkowity
05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
07.2024 Invicta Wrocław
22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
❄ 3.1.1 😇
❄3.2.2 ⏳
❄4.1.2 😞
❄4.2.2
👩🏻 '89
TSH- 1,4
Kariotyp ✅
Zespół antyfosfolipidowy ✅
👨🏻 '83
Nasienie ✅
Kariotyp ✅
30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 27.11 😇 💔😞
28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) ⏳ -
tutaj wklejka :Quote:Niskie fT3
Jeśli w badaniach laboratoryjnych oznaczane stężenia fT3 będą obniżone oznacza to, że możemy mieć do czynienia z niedoczynnością tarczycy. Powstaje wówczas, gdy proces chorobowy dotyczy przysadki mózgowej – wtórna, bądź podwzgórza-trzeciorzędowa.
Pierwotna niedoczynność tarczycy:
stężenie TSH powyżej górnej granicy normy;
stężenie FT3 poniżej dolnej granicy normy.
Wtórna lub trzeciorzędowa niedoczynność tarczycy:
stężenie TSH utrzymuje się w normie bądź jest obniżone;
stężenie fT3 poniżej dolnej granicy normy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 11:27
FabianCyprian
Tymuś
-
nick nieaktualnyGaduaaa wrote:tu możecie sprawdzić wasze stężenia procenotowe FTeków
pamiętajcie że dobre FT 50% to minimum do zajścia w ciąże
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
mi wyszło FT4 50,00%
FT3 58,90%
Polecasz kogoś z krakowa?
Albo może ktoś inny też kogoś dobrego zna, bo ja nie jestem zadowolona z mojej -
Justyna123456789 wrote:chyba nie umiem do końca się poruszac po tym forum - dobrze odpisuje?
niestety prolaktyna do 29,93 a mam aż 47,28.
Czyli za wysokie tsh i prolaktyna też. Nie badałam jeszcze nic innego i nie biorę żadnych leków na tarczycę bo ja dopiero zaczynam kurację i nie znam nawet diagnozy choć już można przypuszczac ze to tarczyca? i co dalej? podleczenie tarczycy jest uciążliwe? leki na tarczyce poprawią ez prolaktyne? Długo trwa kuracja? zmartwiłam się... chcę bardzo mieć dziecko...
Justyna leczenie tarczycy zazwyczaj trwa do końca życia. Co jakiś czas trzeba kontrolować poziomy hormonów i odwiedzać lekarza.
Zarówno TSH jak i prolaktyna do zbicia. Skoro idziesz do lekarza, to na pewno zapisze Ci odpowiednie lekarstwa i będziesz powolutku wracać do poziomuPrzy okazji zbijania TSH powinnaś zaobserwować znaczną i szybką poprawę samopoczucia. Ewentualnie obraz poprawy może Ci zaburzyć bromergon na prolaktynę (chyba że zdecydujesz się na droższy lek), ale to też na chwilę. Nie doczytałam czy robiłaś pozostałe badania, jeżeli nie to pewnie czekają Cię dodatkowe badania, aby uzyskać pełny obraz choroby, czy np. jest to hashimoto.
Niczym się nie martw. Lekarz powinien Ci wszystko wyjaśnićJustyna123456789 lubi tę wiadomość
-
Kim87 wrote:Kochana mnie w ogóle testy owu nie wychodziły w cyklu w którym zaszlam a temp skakała. Spokojnie nie musisz mieć ksiazkowego wykresu aby zajść w ciążę
Czekaj do okresu i tyle
Ale jak widać na moim wykresie temperatura w ogóle nie skaczeZałożę się, że skoczy dopiero dzień po luteinie. A dla sprawdzenia wezmę luteinę trochę później, aby dać szansę naturze.
Kim87 lubi tę wiadomość
-
AniaŁ123 wrote:Ewentualnie obraz poprawy może Ci zaburzyć bromergon na prolaktynę (chyba że zdecydujesz się na droższy lek), ale to też na chwilę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 11:46
2010 - misiu 💙🐻
Starania od I 2016
08.2016 - zaśniad całkowity
05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
07.2024 Invicta Wrocław
22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
❄ 3.1.1 😇
❄3.2.2 ⏳
❄4.1.2 😞
❄4.2.2
👩🏻 '89
TSH- 1,4
Kariotyp ✅
Zespół antyfosfolipidowy ✅
👨🏻 '83
Nasienie ✅
Kariotyp ✅
30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 27.11 😇 💔😞
28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) ⏳ -
Kingulla wrote:Ja mam inne normy. Jak robiłam badania to wyszło mi tak:
TSH 1,84 mlU/ml (0,27-4,2)
FT4 1,31 ng/dl (0,8-1,7)
FT3 2,89 pg/ml (2,6 - 5,1)
Co sądzicie?
FT3 stanowczo za niskie. FT4 wygląda na ok.
Ja też tak miałam, dlatego zaczęłam brać Novothyral. On oprócz ft4 dostarcza też do organizmu ft3Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 11:50
-
Parsleyek wrote:Hej dziewczyny
Ale Wy od rana rozgadane, ciężko nadrobić
kurcze tak piszecie o tych różnych badaniach, że poważnie muszę z moim ginem porozmawiać.
Gaduaaa czy możesz mi powiedzieć coś o moich wynikach? Widzę że ogarniaszWidziałam tabelkę i wychodzi że nie jest zbyt dobrze..
FT3 - 2,82 norma 2 - 5
FT4 - 17,03 norma 12 - 22
TSH 2,450 norma 0,270 - 4,200
To już nasz ósmy cykl będzie i już sama nie wiem gdzie uderzać
To samo co u Kingulli, zbyt niskie FT3, a FT4 ok, TSH też za wysokie -
Justyś91 wrote:Jak tam dziewczyny kochane?
Ja się relaksuję przy herbatce wiśniowo-truskawkowej
Wrzucam na luz
Od dziś mierzę temperaturę
Justyś bardzo mi przykroDobrze że wrzucasz na luz, to jest najlepsze rozwiązanie :*
-
misia1989 wrote:mi wyszło FT4 50,00%
FT3 58,90%
Polecasz kogoś z krakowa?
Albo może ktoś inny też kogoś dobrego zna, bo ja nie jestem zadowolona z mojej
Ja polecam dr Bobrowskiego, przyjmuje przy ul. Mazowieckiej 25 -
szuflada wrote:Dziewczyny no dobra, a co powiecie o nadczynności tarczycy?
Kochana podobno jest trochę lepiej niż przy niedoczynności, nawet w ciąży lepiej mieć lekką nadczynność niż niedoczynność. Tak słyszałamAle może ktoś mnie poprawi
-
Gaduaaa wrote:Tak jak Aniał pisze.. tylko Novothyral ma w sobie składnik uzupełniający FT 3
Tylko wielu lekarzy boi się tego leku. Zwłaszcza przy ciąży. Ja idę w zaparte i go biorę, chociaż ostatnio na próbę zamieniam część dawki Nowothyralu na Euthyrox. -
nick nieaktualny
-
AniaŁ123 wrote:To samo co u Kingulli, zbyt niskie FT3, a FT4 ok, TSH też za wysokie
Dzięki za odpowiedź, zaczyna mnie to wszystko mega stresować. Nigdy nie przypuszczałam, że będę miała problemy z zajściem, zawsze mi się wydawało że wszystko z moim zdrowiem ok...
Są to moje wyniki ze stycznia, myślicie że jak poproszę gina o skierowanie to mi je wypisze? Czy powinnam się udać do rodzinnej? a pewnie najlepiej do endokrynologa..
Tylko powoli brak sił na to wszystko29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
"Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"