X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciuska wrote:
    Powiedzial mi Lekarz tak ze jesli kobieta ma PCOS to ma zadkie miesiaczki.. I problem z 3ema hormonami miedzy innymi testosteron, ale nie tylko on o tym swiadczy wiecz to wykluczyl. Jak zrobil mi usg to powiedzial ze sa liczne pecherzyki ale raczej by sie nie martiwl poniewaz ktorys z nich moze normalnie dojrzec i byc owulka a ze to byl 9 dzien syklu powiedzial ze to za wczesnie zeby jeden z nich byl znacznie wiekszy.. Teraz mam zrobin progesteron w 3 fazie cyklu i jesli nie zaciaze to do niego z wynikiem i zrobimy monitoring jesli nie chce tracic czasu... a jesli progesteronu bedzie za malo to dostane tabletki + monitoring i <3 , troche szczescia i fasolka ;) PCOS mozna stwierdzic badaniami hormonow (!!!) i oczywscie usg ! ale jesli hormony ktore o tym swiadcza beda ok... a pecherzyki sa to lepiej czesciej robic usg i wtedy mozna stymulowac owulke jesli jest zadsza.. Tak mi wytlumaczyl.

no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie miałam regularnych cykli, nieraz 2-3 miesiące czekałam na okres. Wiadomo, jak byłam młodsza zbytnio się tym nie przejmowałam. Dopiero po ślubie zrobiłam ostrą diagnostykę w tym kierunku. Pęcherzyków mam całą masę, ale żaden się nie wybija i nie dojrzewa sam - bez stymulacji u mnie na ciążę raczej nie ma co liczyć, bo w monitoringach bez wspomagaczy przeważnie nie miałam owulacji.

Ale z to moja przyjaciółka też ma stwierdzone PCOS, a zaszła w ciążę w 2 cyklu bez gumek :) Więc reguły nie ma.

Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
    PCO
    wysoka prolaktyna
    Prawie 20 miesięcy starań ...
    październik 2015 - 6tc (*) :(
    Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOCHANA dzis na 100% udostepnie wyniki jeszcze spojrzysz swoim inteligentnym okiem :) A tobie lekarz tez powiedzial ze testosteron nie ma nic do zajscia w ciaze?? Na necie takie glupoty w tych artyk.. ze chyba nie bede ich czytala juz! :)

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    moje AMH to 5,88 czy jakoś tak:) no i jest niby ok - robiłam w tym roku

edit:

myślałam,że AMH do 10 jest ok, jeśli chodzi o badania wykonane w tym roku

Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.

U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).

W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.

Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.

TAK MÓWIĄ INTERNETY ;)

PCO
    wysoka prolaktyna
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    A w jaki sposob jest to widoczne na USG? Bo ja od zawsze mam dlugie cykle, ale przez ostatnie 4 miesiace mialam tyle razy USG ze w razie gdyby cos bylo nie tak to by mi powiedzial chyba lekarz nie?
    mam w domu gdzieś zdjęcie z USG, jak znajdę to Ci wrzucę :) W każdym razie widać takie sznureczki pęcherzyków.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyglada to tak przy PCOS ale hormony musza to potwierdzic!

https://www.google.co.uk/search?q=pecherzyki+przy+pcos&espv=2&biw=1280&bih=923&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiC4KzmmpHPAhVhb5oKHXi0CzsQ_AUIBigB#imgrc=bNpuyN8zR2WbRM%3A

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciuska wrote:
    KOCHANA dzis na 100% udostepnie wyniki jeszcze spojrzysz swoim inteligentnym okiem :) A tobie lekarz tez powiedzial ze testosteron nie ma nic do zajscia w ciaze?? Na necie takie glupoty w tych artyk.. ze chyba nie bede ich czytala juz! :)
    Nie wspominał nic na ten temat, mówił tylko,że przy takim obrazie jajników policystycznych podwyższony testosteron jest typowy. Wiadomo wpływa to właśnie na te pęcherzyki na jajnikach i wygląd co do tych niechcianych kudełków ;)

PCO
    wysoka prolaktyna
  • LILITH.P Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agape wrote:
    Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.

U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).

W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.

Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.

TAK MÓWIĄ INTERNETY ;)

takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3 :) teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok :D

na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 12:59

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpiszcie w google zdj usg jajnikow z PCOS mniej wiecej zobaczycie ;) lub podeslalam link wczensiej ;)

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,
    Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?:) znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?
    Nie. PCOS nie wywołuje komplikacji w ciąży, a tylko może utrudnić zajście w nią.

czarnulka24, Olciuska lubią tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3 :) teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok :D

na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacja :)
    Aha no to widzisz, nie widziałam :D lepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agape wrote:
    Aha no to widzisz, nie widziałam :D lepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.

zdecydowanie :)

lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy :)

a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1?

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?:) znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*

no zależy wszystko od kobiety niektóre już mają od początku dominujący pęcherzyk a u niektórych dopiero z czasem zaczyna dominować jeden i szybciej rosnąć ..

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 13:15

07.06.2019 synek

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    zdecydowanie :)

lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy :)

a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1?
    FSH 2,99, a LH 3,71

PCO
    wysoka prolaktyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @

Ja mam czasem, ale moze to byc bol wywolany owulka lub praca jajnikow. Raczej bym sie tym nir martiwla chyba ze jest dosc dokuczliwy i pojawiaja sie bole podczas stosunowk.. to wtedy szybiuuutko lekarz. ;) A dziewczeta nie zapominamy o cytologi! :)

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Pewnie, że mogło nie być. Spokojnie zrób monitoring np 2dni przed spodziewaną owulacją i wtedy będzie najpewniej :)

19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Mnie przy stymulacji bolą jajniki w okolicach dni owulacji

czarnulka24 lubi tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
‹‹ 3164 3165 3166 3167 3168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ