Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
Olciuska wrote:Powiedzial mi Lekarz tak ze jesli kobieta ma PCOS to ma zadkie miesiaczki.. I problem z 3ema hormonami miedzy innymi testosteron, ale nie tylko on o tym swiadczy wiecz to wykluczyl. Jak zrobil mi usg to powiedzial ze sa liczne pecherzyki ale raczej by sie nie martiwl poniewaz ktorys z nich moze normalnie dojrzec i byc owulka a ze to byl 9 dzien syklu powiedzial ze to za wczesnie zeby jeden z nich byl znacznie wiekszy.. Teraz mam zrobin progesteron w 3 fazie cyklu i jesli nie zaciaze to do niego z wynikiem i zrobimy monitoring jesli nie chce tracic czasu... a jesli progesteronu bedzie za malo to dostane tabletki + monitoring i
, troche szczescia i fasolka
PCOS mozna stwierdzic badaniami hormonow (!!!) i oczywscie usg ! ale jesli hormony ktore o tym swiadcza beda ok... a pecherzyki sa to lepiej czesciej robic usg i wtedy mozna stymulowac owulke jesli jest zadsza.. Tak mi wytlumaczyl.
no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Ja nigdy nie miałam regularnych cykli, nieraz 2-3 miesiące czekałam na okres. Wiadomo, jak byłam młodsza zbytnio się tym nie przejmowałam. Dopiero po ślubie zrobiłam ostrą diagnostykę w tym kierunku. Pęcherzyków mam całą masę, ale żaden się nie wybija i nie dojrzewa sam - bez stymulacji u mnie na ciążę raczej nie ma co liczyć, bo w monitoringach bez wspomagaczy przeważnie nie miałam owulacji.
Ale z to moja przyjaciółka też ma stwierdzone PCOS, a zaszła w ciążę w 2 cyklu bez gumekWięc reguły nie ma.
Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Prawie 20 miesięcy starań ...
październik 2015 - 6tc (*)
Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie -
nick nieaktualny
-
LILITH.P wrote:moje AMH to 5,88 czy jakoś tak:) no i jest niby ok - robiłam w tym roku
edit:
myślałam,że AMH do 10 jest ok, jeśli chodzi o badania wykonane w tym roku
Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.
U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).
W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.
Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.
TAK MÓWIĄ INTERNETYPotrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie -
19Biedroneczka91 wrote:A w jaki sposob jest to widoczne na USG? Bo ja od zawsze mam dlugie cykle, ale przez ostatnie 4 miesiace mialam tyle razy USG ze w razie gdyby cos bylo nie tak to by mi powiedzial chyba lekarz nie?
W każdym razie widać takie sznureczki pęcherzyków.
PCO
wysoka prolaktyna
nick nieaktualny
-
Olciuska wrote:KOCHANA dzis na 100% udostepnie wyniki jeszcze spojrzysz swoim inteligentnym okiem
A tobie lekarz tez powiedzial ze testosteron nie ma nic do zajscia w ciaze?? Na necie takie glupoty w tych artyk.. ze chyba nie bede ich czytala juz!
PCO
wysoka prolaktyna
agape wrote:Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.
U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).
W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.
Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.
TAK MÓWIĄ INTERNETY
takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok
na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacjaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 12:59
-
nick nieaktualny
-
a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,
znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*
czarnulka24 wrote:a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?
czarnulka24, Olciuska lubią tę wiadomość
PCO
wysoka prolaktyna
LILITH.P wrote:takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3
teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok
na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacjalepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.
PCO
wysoka prolaktyna
agape wrote:Aha no to widzisz, nie widziałam
lepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.
zdecydowanie
lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy
a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1? -
19Biedroneczka91 wrote:Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?
znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*
no zależy wszystko od kobiety niektóre już mają od początku dominujący pęcherzyk a u niektórych dopiero z czasem zaczyna dominować jeden i szybciej rosnąć ..27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 13:15
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
LILITH.P wrote:zdecydowanie
lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy
a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1?Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
nick nieaktualnyczarnulka24 wrote:dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @
Ja mam czasem, ale moze to byc bol wywolany owulka lub praca jajnikow. Raczej bym sie tym nir martiwla chyba ze jest dosc dokuczliwy i pojawiaja sie bole podczas stosunowk.. to wtedy szybiuuutko lekarz.A dziewczeta nie zapominamy o cytologi!
-
19Biedroneczka91 wrote:Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?
19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość
PCO
wysoka prolaktyna
czarnulka24 wrote:dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @
czarnulka24 lubi tę wiadomość
PCO
wysoka prolaktyna
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie