SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciuska wrote:
    Powiedzial mi Lekarz tak ze jesli kobieta ma PCOS to ma zadkie miesiaczki.. I problem z 3ema hormonami miedzy innymi testosteron, ale nie tylko on o tym swiadczy wiecz to wykluczyl. Jak zrobil mi usg to powiedzial ze sa liczne pecherzyki ale raczej by sie nie martiwl poniewaz ktorys z nich moze normalnie dojrzec i byc owulka a ze to byl 9 dzien syklu powiedzial ze to za wczesnie zeby jeden z nich byl znacznie wiekszy.. Teraz mam zrobin progesteron w 3 fazie cyklu i jesli nie zaciaze to do niego z wynikiem i zrobimy monitoring jesli nie chce tracic czasu... a jesli progesteronu bedzie za malo to dostane tabletki + monitoring i <3 , troche szczescia i fasolka ;) PCOS mozna stwierdzic badaniami hormonow (!!!) i oczywscie usg ! ale jesli hormony ktore o tym swiadcza beda ok... a pecherzyki sa to lepiej czesciej robic usg i wtedy mozna stymulowac owulke jesli jest zadsza.. Tak mi wytlumaczyl.

no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie miałam regularnych cykli, nieraz 2-3 miesiące czekałam na okres. Wiadomo, jak byłam młodsza zbytnio się tym nie przejmowałam. Dopiero po ślubie zrobiłam ostrą diagnostykę w tym kierunku. Pęcherzyków mam całą masę, ale żaden się nie wybija i nie dojrzewa sam - bez stymulacji u mnie na ciążę raczej nie ma co liczyć, bo w monitoringach bez wspomagaczy przeważnie nie miałam owulacji.

Ale z to moja przyjaciółka też ma stwierdzone PCOS, a zaszła w ciążę w 2 cyklu bez gumek :) Więc reguły nie ma.

Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
    PCO
    wysoka prolaktyna
    Prawie 20 miesięcy starań ...
    październik 2015 - 6tc (*) :(
    Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOCHANA dzis na 100% udostepnie wyniki jeszcze spojrzysz swoim inteligentnym okiem :) A tobie lekarz tez powiedzial ze testosteron nie ma nic do zajscia w ciaze?? Na necie takie glupoty w tych artyk.. ze chyba nie bede ich czytala juz! :)

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    moje AMH to 5,88 czy jakoś tak:) no i jest niby ok - robiłam w tym roku

edit:

myślałam,że AMH do 10 jest ok, jeśli chodzi o badania wykonane w tym roku

Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.

U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).

W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.

Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.

TAK MÓWIĄ INTERNETY ;)

PCO
    wysoka prolaktyna
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    A w jaki sposob jest to widoczne na USG? Bo ja od zawsze mam dlugie cykle, ale przez ostatnie 4 miesiace mialam tyle razy USG ze w razie gdyby cos bylo nie tak to by mi powiedzial chyba lekarz nie?
    mam w domu gdzieś zdjęcie z USG, jak znajdę to Ci wrzucę :) W każdym razie widać takie sznureczki pęcherzyków.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyglada to tak przy PCOS ale hormony musza to potwierdzic!

https://www.google.co.uk/search?q=pecherzyki+przy+pcos&espv=2&biw=1280&bih=923&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiC4KzmmpHPAhVhb5oKHXi0CzsQ_AUIBigB#imgrc=bNpuyN8zR2WbRM%3A

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciuska wrote:
    KOCHANA dzis na 100% udostepnie wyniki jeszcze spojrzysz swoim inteligentnym okiem :) A tobie lekarz tez powiedzial ze testosteron nie ma nic do zajscia w ciaze?? Na necie takie glupoty w tych artyk.. ze chyba nie bede ich czytala juz! :)
    Nie wspominał nic na ten temat, mówił tylko,że przy takim obrazie jajników policystycznych podwyższony testosteron jest typowy. Wiadomo wpływa to właśnie na te pęcherzyki na jajnikach i wygląd co do tych niechcianych kudełków ;)

PCO
    wysoka prolaktyna
  • LILITH.P Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agape wrote:
    Prawidłowy wynik oznaczenia hormonu kobiety w okresie rozrodczym powinien mieścić się w granicach 1,0–3,0 ng/ml.

U kobiet, które osiągnęły już okres menopauzy hormon będzie niewykrywalny, albo jego poziom nie będzie przekraczał wartości 1,0ng/ml (niski poziom AMH).

W przypadku kiedy wartości hormonu przekraczają 3,0ng/ml, mówi się o wysokim poziomie AMH.

Podwyższone stężenie AMH – wyniki powyżej granicy normy świadczą o patologicznym wytwarzaniu hormonu anty-Mullerowskiego przez dużą ilość pęcherzyków. Taki stan rzeczy ma miejsce w chorobie jajników zwanej zespołem policystycznych jajników (PCOS). Samo oznaczenie nie stanowi rozpoznania choroby, ale skłania lekarza do dalszej diagnostyki w tym kierunku.

TAK MÓWIĄ INTERNETY ;)

takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3 :) teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok :D

na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 12:59

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpiszcie w google zdj usg jajnikow z PCOS mniej wiecej zobaczycie ;) lub podeslalam link wczensiej ;)

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    no 9dc to za szybko żeby cokolwiek stwierdzić musiałabyś pójśc troszkę później i zobaczyć czy będzie dominujący pęcherzyk ,,
    Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?:) znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    a np jak się zajdzie w ciąże z pcos to wymaga ono specjalnego leczenia w ciąży?
    Nie. PCOS nie wywołuje komplikacji w ciąży, a tylko może utrudnić zajście w nią.

czarnulka24, Olciuska lubią tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    takie normy obowiązywały, gdy dzieliło się wynik przez 2, czyli jak ja mam 5,87 to jeszcze /2 i jest lekko poniżej 3 :) teraz są nowe czułości i mnie gin poinformował, że jest ok :D

na wynikach lab. mam normę do 10 - wiadomo, że to lab., ale sam endokrynolog widział... no i ja mam cykle 26-28 dni, bez żadnych wahań, lub potwierdzona owulacja :)
    Aha no to widzisz, nie widziałam :D lepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agape wrote:
    Aha no to widzisz, nie widziałam :D lepiej mieć nieco za wysoki niż za niski bo wtedy szanse na ciąże maleją sporo.

zdecydowanie :)

lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy :)

a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1?

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Czyli 6 dni przed owulacja moglo jeszcze nie byc dominujacego pecherzyka?:) znaczy tak lekarz mi mowil, ale on po tym co mnie spotkalo bardzo mnie oszczedza:*

no zależy wszystko od kobiety niektóre już mają od początku dominujący pęcherzyk a u niektórych dopiero z czasem zaczyna dominować jeden i szybciej rosnąć ..

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 13:15

07.06.2019 synek

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    zdecydowanie :)

lepiej mieć pcos niż niskie, bardzo niskie amh - zawsze mogą Ci podreperować jajeczko, nawet jak jest ich sporo i kiepskiej jakości,a z mega niską rezerwą jajnikową... z tego co wiem, to najważniejsze, żeby nie było poniżej 1, jak i blisko 10 - złoty środek najlepszy :)

a stosunek lh do fsh jaki masz?? powyżej 1?
    FSH 2,99, a LH 3,71

PCO
    wysoka prolaktyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    dziewczyny a powiedzcie mi czy np was też boli jajnik lub w okolicy jajnika ale tylko jednego i ból zaczyna się np w 5dc i czasem trwa 3-4 dni później nic a później np znów około 13 dc boli z 3-4 dni - a później przed @

Ja mam czasem, ale moze to byc bol wywolany owulka lub praca jajnikow. Raczej bym sie tym nir martiwla chyba ze jest dosc dokuczliwy i pojawiaja sie bole podczas stosunowk.. to wtedy szybiuuutko lekarz. ;) A dziewczeta nie zapominamy o cytologi! :)

• agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Pewnie, że mogło nie być. Spokojnie zrób monitoring np 2dni przed spodziewaną owulacją i wtedy będzie najpewniej :)

19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
  • agape Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Mnie przy stymulacji bolą jajniki w okolicach dni owulacji

czarnulka24 lubi tę wiadomość

PCO
    wysoka prolaktyna
‹‹ 3164 3165 3166 3167 3168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ