X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
Odpowiedz

Starania o maluszka w 2020 roku ❤️

Oceń ten wątek:
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 10 października 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Hej hej :D
    Miałam dać znać co po wizycie wyszło opisałam to już w pamiętniku i pozwolę sobie to wkleić :P

Już po wizycie u pani ginekolog.
    Problem:
    1) nieregularne cykle
    2) brak owulacji
    3)brak ciąży
    Wywiad bardzo szczegółowy, pani doktor bardzo spokojna i uważnie słuchała, kilka pytań uzupełniających i już nasunął się plan działania...
    Po wywiadzie przyszedł czas na badania ... USG bardzo ładne, żadnych torbieli, zrostów nadżerek itp, endometrium rośnie do 2 tygodni będzie okres...
    Plan działania a w sumie to 3.... Musimy z mężem podjąć decyzję....
    1) regulacja mojego cyklu (bez ciąży): CZAS: minimum 5 miesięcy do może nawet kilku lat lub wcale PLAN: 4 miesiące anty, 1 przerwa i jak @ przyjdzie w terminie to kolejny cykl bez anty, jak nie przyjdzie w terminie to na nowo, 4 miesiące anty i miesiąc odstawki i tak aż do pełnego wyregulowania OCENA PLANU: 6/10
    2) Walka o bobo: czas minimum 5 miesięcy PLAN: 4 miesiące anty żeby organizm odpoczął od owulacji w 5 cyklu stymulacja owulacji, w międzyczasie mąż robi badania i pada decyzja czy naturalnie czy idziemy na głęboką wodę i robimy inseminację (zależy od wyniku męża) daje nam 3 cykle starań. Jeżeli bezskutecznie to robimy drożność jajowodów, środowisko pochwy i zapomniałam co jeszcze... OCENA PLANU: 9/10
    3) olewamy leczenie stymulację i czekamy na cud. CZAS: nieokreślony OCENA: 0/10
    Mąż dał mi wybór między 1 i 2 woli żebym to ja zdecydowała czy chce najpierw ustabilizować organizm czy nie czekamy i działamy. Ja mam dylemat wolała bym naturalnie bez stymulacji czyli wariant 1 ALE może to potrwać nawet kilka lat znowu w wariancie 2 nie przekonuje mnie ta szybkość i intensywność działania ale za to bardzo przybliża mnie to do celu.
    Czuję że mąż też ma dylemat dlatego dał mi wolną rękę w podjęciu decyzji.

No i decyzja była szybka że jednak wybieramy 2 wariant :) nie będę znowu szukać wymówek i pretekstów żeby odłożyć starania :)

Pozdrawiam 😊

Kochana jeśli chodzi o podjęta decyzje, myśle ze super. A co u Ciebie oznaczają nieregularne cykle? Tzn ile czasami wynosi cykl? Pytam, bo moja bliska koleżanka potrafiła mieć cykle nawet 40-60 dniowe, chodząc na monitoringi jakoś 14 dni po miesiączce większość lekarzy twierdziła, ze ma cykle bezowulacyjne, dopoero jeden się uparł i kazał przyjsc później i później i się okazało, ze owszem ona ma owulacje ale dopiero w jakimś 29dc. I tak zaszła w ciąże naturalnie. Ja jeśli mogłabym cofnąć czas, bo byłam stymulowana 6 miesięcy na ovulke, to na początku bym zrobiła sobie drożność lub po 1-2 stymulacjach, dlatego ze to strata czasu. Po drożności jest jasność i od razu jest wskoczenie na inny level., bo jeśli zrośnięte to ani stymulacja ani inseminacja nie pomoże. A jeśli drożne, to wiadomo, ze jest sens się stymulować, jajowodu czasami miga być zwyczajnie nie zrośnięte a tylko zapchane jakoms sluzem itp.
    Wiec ja bym:
    1. Zbadała faceta
    2. Zrobiła drożność
    3 przystapilabym do stymulacji ( ewentualnie bym wyciszyła i wyregulowana organizm 1-2 mies antykoncepcja przed stymulacja)

W międzyczasie jednak bym nalegała na monitoringi na naturalnym cyklu, by mieć pewność ze oby na pewno naturalna owulacja nie występuje mimo nieregularnych cykli.( chyba ze złe rozumiem, ze nieregularne =długie)
    Ja miałam nieregularne cykle tzn 28-35 dni, lekarz od razu zalecił mi stymulacje, bez wdrażania anty, by zobaczyć czy odpowiadam na stymulacje. Odpowiadałam. Po stymulacji brałam zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka i luteinę. Po odstawieniu luteiny @ przychodziła jak w zegarku po dwóch dniach.

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
    04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 10 października 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajanira wrote:
    Dziewczyny, za wcześnie się cieszyłam i Wam chwaliłam. Dziś juz po sprawie. To sie chyba ciążą biochemiczna nazywa. Beta jeszcze jest, ale juz niższa niż na początku, a okres mocniejszy niż zwykle.
    😢 bardzo mi przykro😓 człowiek już jest w siódmym niebie, a za chwile taka przykra wiadomość 🤯 czy to starania o 1 maluszka?

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • MALINAK Koleżanka

Wysłany: 10 października 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie sie staramy z parterem o dzidzie. I może zaczne od tego ze przez 3 lata brałam tab anty i odstawiłam 7 miesiący temu. Miesiączką bylam regularnie co 31/32 dni. I stwierdziliśmy ze zaczniemy sie starać w sierpniu. No i oczywiście po @ zaczęliśmy działać. No i przychodził termin miesiączki a tu nagle brak ciazy brak okres. Wiec nie wiedziałam o co chodzi. Poszłam do lekarza. Okazało się na usg ze mam cos między jajnkiem prawym a macicą. P. Doktora podejrzewały ciaze pozamaciczna ale cale szczęście nie to. Szczerze powiem ze p doktor za bardzo nie podeszłam do tematu o staraniu pewnie dlatego ze jej powiedziałam ze to pierwsza próba byla. Nawet nie zleciła mi żadnych badan oprócz cytologii oczywiście wszyła ok. Okres przyszedł tego samego dnia wieczorem chyba juz z tego stresu. Tez zauważyłam ze @ miałam 2 dni krwawienia. A reszta to takie brązowe plamienie. Zaczęłam obserwować śluz ale nie zauważyłam zeby byl płodny tak jak piszą tylko raczej taki wodnisty. Eh i sie troche stresuje. I oczywiście e tym cyklu staramy się dalej i zobaczymy. Okres powinnam dostac za tydzień w niedzielę no chyba ze znowu się przesunie. Nie mam żadnych objawów czuje się dobrze. Ale tez mysle ze wybiorę się do lekarza po @ i niech zobaczy czy to coś tam jeszcze jest czy nie. I nie wiem jak co juz myśleć o tym wszystkim. Nawet nie sądziłam ze to nie jest takie łatwe. Zazdroszczę dziewczyną które odrazu zachodzą w ciaze 😒😒😒

• Breath_less Autorytet

Wysłany: 10 października 2020, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MALINAK wrote:
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie sie staramy z parterem o dzidzie. I może zaczne od tego ze przez 3 lata brałam tab anty i odstawiłam 7 miesiący temu. Miesiączką bylam regularnie co 31/32 dni. I stwierdziliśmy ze zaczniemy sie starać w sierpniu. No i oczywiście po @ zaczęliśmy działać. No i przychodził termin miesiączki a tu nagle brak ciazy brak okres. Wiec nie wiedziałam o co chodzi. Poszłam do lekarza. Okazało się na usg ze mam cos między jajnkiem prawym a macicą. P. Doktora podejrzewały ciaze pozamaciczna ale cale szczęście nie to. Szczerze powiem ze p doktor za bardzo nie podeszłam do tematu o staraniu pewnie dlatego ze jej powiedziałam ze to pierwsza próba byla. Nawet nie zleciła mi żadnych badan oprócz cytologii oczywiście wszyła ok. Okres przyszedł tego samego dnia wieczorem chyba juz z tego stresu. Tez zauważyłam ze @ miałam 2 dni krwawienia. A reszta to takie brązowe plamienie. Zaczęłam obserwować śluz ale nie zauważyłam zeby byl płodny tak jak piszą tylko raczej taki wodnisty. Eh i sie troche stresuje. I oczywiście e tym cyklu staramy się dalej i zobaczymy. Okres powinnam dostac za tydzień w niedzielę no chyba ze znowu się przesunie. Nie mam żadnych objawów czuje się dobrze. Ale tez mysle ze wybiorę się do lekarza po @ i niech zobaczy czy to coś tam jeszcze jest czy nie. I nie wiem jak co juz myśleć o tym wszystkim. Nawet nie sądziłam ze to nie jest takie łatwe. Zazdroszczę dziewczyną które odrazu zachodzą w ciaze 😒😒😒

Dokładnie, idz po miesiączce na dokładne usg, czasami tak jest ze po miesiączce się wszystko oczyszcza, ale nie wiem co to mogło być. A ile spóźniała się @?
    Może warto pójść na monitoringi w następnym cyklu. I zeobic podstawowe hormony. Czasami tak jest ze po latach brania anty, organizm potrafi szaleć jeszcze prZez pare dobrych miesięcy.

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Dajanira Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, pierwsze. Starania od roku, a ja mam już 35, wiec stres jest...
    Breath_less wrote:
    😢 bardzo mi przykro😓 człowiek już jest w siódmym niebie, a za chwile taka przykra wiadomość 🤯 czy to starania o 1 maluszka?

Breath_less lubi tę wiadomość

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 11 października 2020, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Supromix rozumiem zatem skąd plan z antykoncepcyja. Trzymam mocno kciuki żeby udało się szybko ❤️

Gela ja ostatnio też o tym myślałam 🤷🏼‍♀️ jak zadałaś to pytanie to jakbyś mi w myślach czytała

Sylwia ja odpuściłam na te kilka dni. Dziś mój wszedł na wage ostatni raz i 2 kg stoją mu od ponad tygodnia. Zbijał na każde sposoby i nic nie zeszło. Chciał jechać w wadze wyżej ale regulamin polskiego związku bokserskiego zabrania zmiany wagi przed mp i nie jedzie. Przykro, bo nie tak miało być po 2 latach przerwy ale w listopadzie są jeszcze seniorskie zawody więc teraz waga będzie robiona z głową.
    Za to dziś wpadł seks na pocieszenie, o południowej porze. Szybki ale świetny 🤭🥳
    Zapomniałam dziś zmierzyć temperaturę i nie wiem jak tam wygląda sprawa 🤷🏼‍♀️

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 11 października 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less mój poprzedni lekarz też twierdził, że badania hormonów mam robić w 6/7dc. Dopiero trafiając tutaj dowiedziałam się kiedy tak naprawdę powinno się robić je. I tak jak Sylwia pisała 2/3dc.
    Teraz mam ogarniętego lekarza na szczęście 😅

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 11 października 2020, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Breath_less mój poprzedni lekarz też twierdził, że badania hormonów mam robić w 6/7dc. Dopiero trafiając tutaj dowiedziałam się kiedy tak naprawdę powinno się robić je. I tak jak Sylwia pisała 2/3dc.
    Teraz mam ogarniętego lekarza na szczęście 😅

A to grzyb 🙄⛔️
    Aliciaaa ale co teraz jak nie zbił wagi nie może przystąpić do zawodów?
    Mam nadzieje, ze w tym czasie wygrał te inne najważniejsze zawody🥳😈🍀
    A czy przeciwciała kardiolipinowe i antykoagulant robiłaś na NFZ czy prywatnie ?

aliciaaa lubi tę wiadomość

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 12 października 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Supromix - trzymam kciuki - najważniejsze, że macie plan!
    Dajanira - strasznie współczuję.

A ja dziś wieczorem mam wizytę, na której chcę zacząć diagnostykę.
    Ja z kolej już nie mam czasu na czekanie:(

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 12 października 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    A to grzyb 🙄⛔️
    A czy przeciwciała kardiolipinowe i antykoagulant robiłaś na NFZ czy prywatnie ?

Niestety nie może :( kurcze też przez zamieszanie z korona wirusem potwierdzili niecałe 3 tyg temu, że w ogóle są te mistrzostwa i że jadą. Waga nie chciała schodzić długo i wyszło jak wyszło. Niepotrzebnie stracił tyle sil. Ale co nas nie zabije to wzmocni!
    Ja też mam cicha nadzieję na taką wygraną 🤭 chociaż ovu twierdzi, że owualcje już miałam ale temperatury nie wyglądają na to 🥴
    Mi udało się wszystkie badania zrobić na NFZ 😁

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 12 października 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    A to grzyb 🙄⛔️

Niestety nie może :( kurcze też przez zamieszanie z korona wirusem potwierdzili niecałe 3 tyg temu, że w ogóle są te mistrzostwa i że jadą. Waga nie chciała schodzić długo i wyszło jak wyszło. Niepotrzebnie stracił tyle sil. Ale co nas nie zabije to wzmocni!
    Ja też mam cicha nadzieję na taką wygraną 🤭 chociaż ovu twierdzi, że owualcje już miałam ale temperatury nie wyglądają na to 🥴
    Mi udało się wszystkie badania zrobić na NFZ 😁

Hekate42 wrote:
    Supromix - trzymam kciuki - najważniejsze, że macie plan!
    Dajanira - strasznie współczuję.

A ja dziś wieczorem mam wizytę, na której chcę zacząć diagnostykę.
    Ja z kolej już nie mam czasu na czekanie:(

Trzymam kciuki za udaną wizytę! Mam nadzieję, że pójdzie po twojej myśli ❤️🍀

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Maxim Debiutantka

Wysłany: 12 października 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    W sobotę robiłam test, mam dwie kreski...
    Cieszę się, ale chyba jeszcze bardziej boje czy będzie ok i co mnie czeka. Umowie się za jakieś dwa tygodnie do lekarza i zobaczymy trzymajcie kciuki!

Lenka88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zbałam kolejny raz proga w 21 dc i mam
    35,1 nmol to jest 21 dc.

W piątek 18dc miałam 9,8 nmol. To chyba nie jest problem w progu, co?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 17:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2020, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxim wrote:
    Hej!
    Cieszę się, ale chyba jeszcze bardziej boje czy będzie ok i co mnie czeka. Umowie się za jakieś dwa tygodnie do lekarza i zobaczymy trzymajcie kciuki!
    To cudna wiadomość! Gratulacje ❤️
    Wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 17:35

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 12 października 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane.
    Odebralam cytologie. I wynik taki :
    zapaleniem?
    Nie stwierdzono neoplazji śródnabłonkowej ani nowotworu złośliwego. Inne zmiany nienotworowe: odczynowe zmiany komórkowe związane z zapaleniem (łącznie z typowymi zmianami reparacyjnymi)

Lekarz twierdzi że wszystko ok. Ale dlaczego sa zmiany ? Nie mowil nic. Chyba czas zmienić ginekologa.

• Lenka88 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxim wrote:
    Hej!

Gratulacje!!! Trzymalm mocno kciuki :) strach przed zmianami zapewne jest czyms naturalnym, ale dasz rade :)

• Breath_less Autorytet

Wysłany: 12 października 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxim wrote:
    Hej!
    Cidownie❣️ Trzymam kciuki ✊💪✊✊✊🍀

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Maxim Debiutantka

Wysłany: 13 października 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Chyba inofem mi pomógł (albo sama natura). Jeśli pierwsza wizyta przebiegnie prawidłowo to nic tylko czekać na USG prenatalne, jeśli będzie ok to odetchnę...

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 13 października 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😃
    Co u was?
    Ktoś teraz testuje, czeka na owualcje?🍀

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 13 października 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Hej dziewczyny 😃
    Co u was?
    Ktoś teraz testuje, czeka na owualcje?🍀
    Ja czekam na owulke, ale pokazuje jeszcze z 10 dni🤷🏼‍♀️ Badań nie zrobiłam, wiec czekan na następny cykl.
    Ciagle pada i pada, jak sobie radzicie z taka jesienna aurą?
    Aliciaaa ja czekam na ovulke a Ty chyba na testowanko w tym czasie 😃

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
‹‹ 812 813 814 815 816 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ