Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej hej
Miałam dać znać co po wizycie wyszło opisałam to już w pamiętniku i pozwolę sobie to wkleić
Już po wizycie u pani ginekolog.
Problem:
1) nieregularne cykle
2) brak owulacji
3)brak ciąży
Wywiad bardzo szczegółowy, pani doktor bardzo spokojna i uważnie słuchała, kilka pytań uzupełniających i już nasunął się plan działania...
Po wywiadzie przyszedł czas na badania ... USG bardzo ładne, żadnych torbieli, zrostów nadżerek itp, endometrium rośnie do 2 tygodni będzie okres...
Plan działania a w sumie to 3.... Musimy z mężem podjąć decyzję....
1) regulacja mojego cyklu (bez ciąży): CZAS: minimum 5 miesięcy do może nawet kilku lat lub wcale PLAN: 4 miesiące anty, 1 przerwa i jak @ przyjdzie w terminie to kolejny cykl bez anty, jak nie przyjdzie w terminie to na nowo, 4 miesiące anty i miesiąc odstawki i tak aż do pełnego wyregulowania OCENA PLANU: 6/10
2) Walka o bobo: czas minimum 5 miesięcy PLAN: 4 miesiące anty żeby organizm odpoczął od owulacji w 5 cyklu stymulacja owulacji, w międzyczasie mąż robi badania i pada decyzja czy naturalnie czy idziemy na głęboką wodę i robimy inseminację (zależy od wyniku męża) daje nam 3 cykle starań. Jeżeli bezskutecznie to robimy drożność jajowodów, środowisko pochwy i zapomniałam co jeszcze... OCENA PLANU: 9/10
3) olewamy leczenie stymulację i czekamy na cud. CZAS: nieokreślony OCENA: 0/10
Mąż dał mi wybór między 1 i 2 woli żebym to ja zdecydowała czy chce najpierw ustabilizować organizm czy nie czekamy i działamy. Ja mam dylemat wolała bym naturalnie bez stymulacji czyli wariant 1 ALE może to potrwać nawet kilka lat znowu w wariancie 2 nie przekonuje mnie ta szybkość i intensywność działania ale za to bardzo przybliża mnie to do celu.
Czuję że mąż też ma dylemat dlatego dał mi wolną rękę w podjęciu decyzji.
No i decyzja była szybka że jednak wybieramy 2 wariant nie będę znowu szukać wymówek i pretekstów żeby odłożyć starania
Pozdrawiam 😊 -
SylwiaG wrote:Hejka. Co tam u was przy piątku?
Ja dzisiaj rano już zaatakowałam starego bo na szczęście już @ się skończyła 😁
Jak tam u was początek weekendu? Jakie plany?
Aż zazdroszczę 😂
U nas lipa, mój tak wymęczony przygotowaniami i zbijaniem wagi, że sam prosił żebym dała mu spokój z seksem bo nie daje rady 🥴 ale rozumiem to całym sercem, sama przechodziłam okres zbijania wagi, prsygotwan do walki i głowa nawet nie myśli o seksie. Więc to jeszcze nie mój czas jednak
Mi ovu wyznaczyło owualcje ale trochę mam wątpliwości co do tego😂 chociaż objawy się zgadzały.
A ja właśnie w pracy jestem, po pracy z młodym i jakieś zakupy. No i spędzamy czas z moim K bo w poniedziałek już wyjeżdża.
A jakie plany u ciebie? -
Hej Supromix!
Widzę, że masz już jakieś plany i konkretne w sumie.
Ja tylko zastanawiam się nad tymi anty. Masz jakieś wyniki z krwi podwyższone bądź jakieś wskazania poza tym brakiem owualcji i nieregualnym cyklem? Pytam bo mój obecny lekarz miał inny plan. Tak też mi proponowali antyki na nieregualne cykle, ale lekarze odradzali mi bo mówili, że po nich mogę mieć jeszcze większą trudność zajść bo mogą wcale nie wyregulować.
Obecny lekarz przy staraniach nawet nie brał pod uwagę antyków. Powiedział, że wrazie nawrotu nieregularnych cykli będziemy je regulować tabletkami, ale nie antykoncepcyjnymi. Możliwe, że czegoś nie doczytałam i masz wskazania 😁
Co do stymulacji to pierw bym wykonała badanie drożności jajowodów skoro nigdy w ciąży nie byłaś. Różnie to bywa z w naszych organizmach, a tracić kasę szkoda. I tak drożność musisz mieć do inseminacji bo to też by była kasa w bloto gdyby coś nie tak było (oczywiście nie zakładam tak).
Olać leczenia nie ma co, trzeba działać!
To była wizyta w jakieś klinice niepłodności? Czy u zwykłej ginekolog?
Trzymam mocno kciuki! ✊🏻🍀 -
Hej Kobitki, u mnie szaro i buro weekend się zaczął. No i 4 dc @ 😫
W końcu dostałam wczoraj skierowanie od gin na badania. Będę je robić w 7dc:
-tsh
- ft 4
-fsh
- prolaktyna
- estradiol
Co powinnam jeszcze zrobić? Myślałam o testosteronie, lh?
Czy jest sens robić progesteron w 7dc?
Chce zrobić jeszcze ten zespół antyfosfolidowy, ale to już dla własnego spokoju.
🤷🏼♀️—————————————
📌Starania od 2017🍼
📌2018- 4 IUI ❌
📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
2020- 30 tc 👼💔🥺
08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀
PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS
-
aliciaaa wrote:Aż zazdroszczę 😂
U nas lipa, mój tak wymęczony przygotowaniami i zbijaniem wagi, że sam prosił żebym dała mu spokój z seksem bo nie daje rady 🥴 ale rozumiem to całym sercem, sama przechodziłam okres zbijania wagi, prsygotwan do walki i głowa nawet nie myśli o seksie. Więc to jeszcze nie mój czas jednak
Mi ovu wyznaczyło owualcje ale trochę mam wątpliwości co do tego😂 chociaż objawy się zgadzały.
A ja właśnie w pracy jestem, po pracy z młodym i jakieś zakupy. No i spędzamy czas z moim K bo w poniedziałek już wyjeżdża.
A jakie plany u ciebie?
Jade dzisiaj na urodziny szwagra. Miałam jechać ze Starym ale nie dostał urlopu.
Ale nie masz jeszcze skoku temperatury. Może jeszcze przed owu? Czyli w tym miesiącu odpuszczacie?
Breath_less estriadol i prolaktynę robi się zazwyczaj między 3 a 5 dc. Takie dostałaś zalecenia od lekarza żeby zrobić w 7dc? -
SylwiaG wrote:Jade dzisiaj na urodziny szwagra. Miałam jechać ze Starym ale nie dostał urlopu.
Ale nie masz jeszcze skoku temperatury. Może jeszcze przed owu? Czyli w tym miesiącu odpuszczacie?
Breath_less estriadol i prolaktynę robi się zazwyczaj między 3 a 5 dc. Takie dostałaś zalecenia od lekarza żeby zrobić w 7dc?—————————————
📌Starania od 2017🍼
📌2018- 4 IUI ❌
📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
2020- 30 tc 👼💔🥺
PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS
-
QUOTE=aliciaaa]Hej Supromix!
Widzę, że masz już jakieś plany i konkretne w sumie.
Ja tylko zastanawiam się nad tymi anty. Masz jakieś wyniki z krwi podwyższone bądź jakieś wskazania poza tym brakiem owualcji i nieregualnym cyklem? Pytam bo mój obecny lekarz miał inny plan. Tak też mi proponowali antyki na nieregualne cykle, ale lekarze odradzali mi bo mówili, że po nich mogę mieć jeszcze większą trudność zajść bo mogą wcale nie wyregulować.
Obecny lekarz przy staraniach nawet nie brał pod uwagę antyków. Powiedział, że wrazie nawrotu nieregularnych cykli będziemy je regulować tabletkami, ale nie antykoncepcyjnymi. Możliwe, że czegoś nie doczytałam i masz wskazania 😁
Co do stymulacji to pierw bym wykonała badanie drożności jajowodów skoro nigdy w ciąży nie byłaś. Różnie to bywa z w naszych organizmach, a tracić kasę szkoda. I tak drożność musisz mieć do inseminacji bo to też by była kasa w bloto gdyby coś nie tak było (oczywiście nie zakładam tak).
Olać leczenia nie ma co, trzeba działać!
To była wizyta w jakieś klinice niepłodności? Czy u zwykłej ginekolog?
Trzymam mocno kciuki! ✊🏻🍀[/QUOTE]
Inne wskazania tego nie jestem pewna chodzi o "wyciszenie organizmu" przed stymulacją gin chce zrobić bombę... A czemu regulacja antykami bo niestety regulowanie cykli w moim przypadku nie ma sensu bo luteina i duphaston nie zdawał rezultatu...
A ginekologa znalazłam na NFZ babeczka ma świetne podejście do całej sytuacji
Maxim wrote:Spuromix zdecydowanie plan nr 2 to świetny wybór! Ocena sukcesu też jest bardzo motywująca, fajnie że Twój lekarz tak konkretnie podszedł do sprawy.
Jak długo się staracie? -
Spuromix a próbowałaś już cos brać tzn tak jak ja w tym cyklu inofem (podobno wspomaga płodność) czy jakieś inne specyfiki? Mi po inofemie @ spóźnia się już 5 dni, może ciachne test albo cykl mi się przedłużył.
Warto by było partnera przednie przebadać bo 6 lat bez antykoncepcji to faktycznie sporo. -
Hej dziewczyny! Czy któraś z was przyjmuje progesteron besins ? Od jakiegoś czasu przyjmuje go 18 dnia po@. Jedyne co zauwazylam, to faktycznie od jakieś 5 MSC mam regularne cykle (24dni). Wcześniej wachały się od 16 do 40.
Zdiagnozowano u mnie PCOS ale na każdej wizycie słyszę, że była owulacja... A pomimo starań i tak nie wychodzi... -
Cześć Dziewczyny,
w 9 dc miałam robione badania Sono-HSG i lewy jajowód okazał się drożny (pianka od razu pięknie przepłynęła), natomiast przy prawym coś było nie tak. Pianka nie chciała przepłynąć i ból był taki, że zrobiło mi się słabo i myślałam, że zwymiotuję, mimo że mam dość wysoki próg bólu, a przed badaniem profilaktycznie wzięłam Paracetamol. W dodatku pani doktor miała problem przy zakładaniu cewnika i po badaniu powiedziała, że możliwe, że oprócz tego jajowodu niedrożna była też szyjka macicy (chyba chodziło właśnie o szyjkę, ale nie pamiętam, bo byłam zbyt skołowana po badaniu...) i że po współżyciu nasienie przez nią nie przepływało dalej, tylko wypływało na zewnątrz. W każdym razie wg pani doktor pianka wszystko to, co było zatkane raczej "przepchała" i jeszcze w tym cyklu możemy się starać.
Mam do Was jednak pytanie, czy któraś była w podobnej sytuacji, że nie tylko jajowód był niedrożny, ale też szyjka? I czy po badaniu Sono-HSG udało się Wam zajść w ciążę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Was wszystkie -
nick nieaktualnySpuromix wrote:A co do tej drożności to podejrzewam że jak będzie miało dojść do inseminacji to najpierw zrobi drożność choć bardziej liczy na to że starania będą naturalne i ja w sumie też na to liczę.
Bardzo trzymam za was kciuki 🙂
Ja badałam proga w 18dc w piątek i idę jeszcze go zbadać w poniedziałek w 21dc.
Progesteron wyszedł mi 9,8 i sama nie wiem co o tym myśleć.
Dziś dodatkowo robiłam badanie ANA (wynik w 5 dni roboczych). -
Hej dziewczyny, mam pytanie do bardziej doświadczonych.. czy wiecie coś może o tym,że jajowody maga zrobić się niedrozne po poronieniu? Czytałam,że zabiegi moga mieć na to wpływ,ale nie wiem jak to wygląda w praktyce😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2020, 21:48
Starania od 10.2019
Nl🇳🇱
14.02 ⏸😍
15.03❤
16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
Starania od nowa 13.06
04.02.21⏸ maly cud❤
18.10.21 przyjście na świat Laury👶
10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶
Laura
Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕
Lilianna
"Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"
-
Gela093 wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie do bardziej doświadczonych.. czy wiecie coś może o tym,że jajowody maga zrobić się niedrozne po poronieniu? Czytałam,że zabiegi maga mieć na to wpływ,ale nie wiem jak to wygląda w praktyce😔
Mogą być. Czasami w takich sytuacjach robi się histeroskopie. Histero bada tez cała macice i jajowody odnośnie jakiś polipów po lyzeczkowaniu itp. Ja po martwym urodzeniu płodu, nalegałam na drożność, z uwagi na to, ze nigdy drożności nie miałam wykonanej mimo inseminacji i in vitro. O dziwo po badaniu każą starać się naturalnie i lekarze z kliniki niepłodności i ginekolog.
Mi nikt histero nie zalecił, wiec myśle ze Się z tym nikt nie spieszy. Gela myśle, ze dopiero po długim czasie starań mogłabym to zrobić, a tetaz żaden lekarz nie będzie ku temu przychylny
—————————————
📌Starania od 2017🍼
📌2018- 4 IUI ❌
📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
2020- 30 tc 👼💔🥺
-
Breath_less wrote:Mogą być. Czasami w takich sytuacjach robi się histeroskopie. Histero bada tez cała macice i jajowody odnośnie jakiś polipów po lyzeczkowaniu itp. Ja po martwym urodzeniu płodu, nalegałam na drożność, z uwagi na to, ze nigdy drożności nie miałam wykonanej mimo inseminacji i in vitro. O dziwo po badaniu każą starać się naturalnie i lekarze z kliniki niepłodności i ginekolog.
Mi nikt histero nie zalecił, wiec myśle ze Się z tym nikt nie spieszy. Gela myśle, ze dopiero po długim czasie starań mogłabym to zrobić, a tetaz żaden lekarz nie będzie ku temu przychylny
Też tak myślałam😔 jestem po poronieniu 5 miesięcy I cały czas boli mnie w podbrzuszu,więc myślałam żeby wyprosic HSG, niestety w Holandii nie jest tak łatwo, w Polsce chociaż można zrobić to prywatnie.Starania od 10.2019
Nl🇳🇱
14.02 ⏸😍
15.03❤
16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
Starania od nowa 13.06
04.02.21⏸ maly cud❤
18.10.21 przyjście na świat Laury👶
10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶
Laura
Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕
Lilianna
"Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"