Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Echo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gradiola wrote:
    Tak ze strony męża.
    To prawda, wiele za mną. 7 lat starań, wielu lekarzy, leków, badań itp. po córce dałam sobie już spokój ze staraniami, pomyślałam co ma być to będzie. I teraz nagle pierwszy raz naturalnie zobaczyłam 2 kreski. To był wstrząs. Ale to mnie ogromnie wzmocniło dziewczyny. Bo mam silną wiarę, że jeszcze może nam się udać i tego Wam również życzę. Aby każde niepowodzenie, nie osłabiało ale Was wzmacniało i przybliżało do upragnionego maleństwa ❤️

Jesteś cudowna ❤️ Masz rację, warto cały czas próbować i nie poddawać się. Bardzo mocno wierzę, ze doczekasz się swojego tęczowego maleństwa🤞🤞🍀🌈❤️

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
    - 11.2024 ✖

---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo:
    dziękuję za słowa otuchy🙂😘.
    Już nie planujemy IVF. Zdajemy się na to co los przyniesie. Jesteśmy już zmęczeni tymi wszystkimi latami starań. Teraz już nie mamy parcia, naturalnie i bez stresu. Jedynie zdrowa dieta, suplementacja, jak najwięcej ruchu i walka z codziennym stresem, a to jest niestety najtrudniejsze ..😕

Echo lubi tę wiadomość

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Jesteś cudowna ❤️ Masz rację, warto cały czas próbować i nie poddawać się. Bardzo mocno wierzę, ze doczekasz się swojego tęczowego maleństwa🤞🤞🍀🌈❤️
    ❤️❤️❤️ dziękuję i ja również trzymam kciuki mocno za Twój transfer we wrześniu 🤞🤞aby wszystko się udało. Dużo, dużo spokoju dla Ciebie i jak najwięcej pozytywnych myśli👶

Echo lubi tę wiadomość

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • alauda Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Znów Was jedynie podczytuje, bo dzisiaj mi udzielił sie kiepski humor. Bardziej wynika on z przemęczenia i rutyny. Mam tak, co jakiś czas i później wszystko wraca do normy. Do tego pewnie dochodzi PMS i mieszanka wybuchowa gotowa.
    Dziś nawet mąż sie zaoferował i zabrał Młodą do teściowej, żebym odpoczęła chociaż te 2h od układania puzzli, marudzenia itp.

Gradiola, witamy u nas, nie powinnaś tutaj trafić ale będziemy się razem cieszyć, jak kolejny raz pojawią Ci sie dwie kreski na teście☺️🤗

Bezimienna, na szczęście laska złożyła wypowiedzenie wiec już niedługo nie będziesz musiała słuchać jej durnych tekstów. 👍🏼

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Ja promuje poznańską gwarę, tej! 🤣

Btw zgadnijcie, kto ma wolny weekend, urodziny, idzie do kina jutro i jednocześnie ma zapalenie gardła. 🫠

A to już dzisiaj masz urodziny czy w weekend? Kiedy mamy śpiewać Sto lat? ☺️🎉

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gradiola, witaj u nas. Jesteśmy tu dla Ciebie, będziemy wspierać ❤
    Robiłam wczoraj zastrzyk tak mnie wieczorem nawalał lewy jajnik, potem oba a potem znowu lewy, nie mówiąc już jak przy seksie bardzo 😂 musiałam się dobrze ułożyć żeby było ok.
    Czyli co progesteron jak coś za tydzień w piątek?

Gradiola lubi tę wiadomość

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, jak słucham takich historii jak Twoja, Gradiola, to aż mi przykro, że tyle cierpienia dotyka dobrych ludzi, którzy po prostu chcą spełnić swoją biologiczną potrzebę zostania rodzicami.
    Do czego dąży ten świat? Jak świat będzie wyglądał za 10-20 lat, skoro z roku na rok jest coraz więcej niepłodnych par? Czy w pewnym momencie naturalna, donoszona ciąża będzie cudem?
    Takie mam dziś przemyślenia..
    Ja w mojej pracy często spotykam się z historiami różnych ludzi. 100 lat temu schemat był prosty: ślub, dokładnie 9 miesięcy później (jeśli nie wcześniej) dziecko. Później w odstępie roku drugie, trzecie i dziesiąte. 50 lat temu niepłodne pary też należały do rzadkości. A co się dzieje teraz?

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska wrote:
    Robiłam wczoraj zastrzyk tak mnie wieczorem nawalał lewy jajnik, potem oba a potem znowu lewy, nie mówiąc już jak przy seksie bardzo 😂 musiałam się dobrze ułożyć żeby było ok.

Myślę, że tak, w piątek 😊

Pinkflower lubi tę wiadomość

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Hej Dziewczyny,

Znów Was jedynie podczytuje, bo dzisiaj mi udzielił sie kiepski humor. Bardziej wynika on z przemęczenia i rutyny. Mam tak, co jakiś czas i później wszystko wraca do normy. Do tego pewnie dochodzi PMS i mieszanka wybuchowa gotowa.
    Dziś nawet mąż sie zaoferował i zabrał Młodą do teściowej, żebym odpoczęła chociaż te 2h od układania puzzli, marudzenia itp.

Gradiola, witamy u nas, nie powinnaś tutaj trafić ale będziemy się razem cieszyć, jak kolejny raz pojawią Ci sie dwie kreski na teście☺️🤗

Bezimienna, na szczęście laska złożyła wypowiedzenie wiec już niedługo nie będziesz musiała słuchać jej durnych tekstów. 👍🏼
    Bardzo dziękuję, również w to wierzę i także będę szczęśliwa jak pojawią się u Was upragnione 2 II.☺️
    P.S. my teraz też na ciągłym układaniu puzzli i kolorowaniu 🙂

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska wrote:
    Dziękuję bardzo ❤️
    Współczuję bólu jajników, oby jak najszybciej przeszło no i żeby przytulanie już było tylko przyjemnością 🙂👍

Pinkflower lubi tę wiadomość

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia.
    Zgadzam się z Tobą. Też często o tym myślę, co się podziało z tą naszą biologią. Dlaczego tyle par teraz cierpi bo nie mogą doczekać się upragnionej ciąży. Nigdy nie zapomnę tych smutnych, zestresowanych twarzy w klinice leczenia niepłodności, czekających na transfer jak na zbawienie, ze strachem co dalej...😔 Moja babcia zawsze mi opowiadała, dawniej ledwo wzięli ślub, tylko się dotknęli i już ciąża a teraz...szkoda mówić

Lia., Pinkflower lubią tę wiadomość

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co jest najgorsze? I to tez 1 rozdział z książki „niewidzialni rodzice”- nie wiem jak było u was - ale u mnie ciąża się straszono. „uważaj na siebie bo będziesz w ciąży” „zabezpieczaj się bo będziesz w ciąży” „seks to odpowiedzialność”
    Z taka myślą weszłam w dorosłe życie, pełna strachu, ze muszę bardzo bardzo uważać, bo będę w ciąży.
    Do dziś pamietam jak będąc z moim wtedy jeszcze chłopakiem (dziś mężem), miałam przez jakiś czas umowę w pracy na zastępstwo i tak strasznie bałam się ze będę w ciąży z tak chujowa umowa, ze poza tabletkami używaliśmy prezerwatyw…
    Dopiero starania uświadomiły mi ze ciąża to nie jest taka prosta sprawa …

Lia., Gradiola, Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Monisiaa26 Nowa

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, miała któraś z brązowe plamienia parę dni po owulacji? Staramy się właśnie o dzidziusia i nie wiem czy to tak ma być...

• Pinkflower Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    A wiecie co jest najgorsze? I to tez 1 rozdział z książki „niewidzialni rodzice”- nie wiem jak było u was - ale u mnie ciąża się straszono. „uważaj na siebie bo będziesz w ciąży” „zabezpieczaj się bo będziesz w ciąży” „seks to odpowiedzialność”
    Z taka myślą weszłam w dorosłe życie, pełna strachu, ze muszę bardzo bardzo uważać, bo będę w ciąży.
    Do dziś pamietam jak będąc z moim wtedy jeszcze chłopakiem (dziś mężem), miałam przez jakiś czas umowę w pracy na zastępstwo i tak strasznie bałam się ze będę w ciąży z tak chujowa umowa, ze poza tabletkami używaliśmy prezerwatyw…

Elza, to samo. Ile razy słyszałam od mojej mamy, że uważaj co robisz, nie masz jeszcze ślubu. Nie zrob mi tego kolejny raz bo moi bracia obaj dzieci beż ślubu. I ja tyle testów zrobiłam w swoim życiu i zawsze chciałam żeby tam tej 2 kreski nie było bo studi, bo dopiero staż, bo umowa na czas określony. Mam wrażenie, że się to na mnie zemściło mocno.

Ale wiecie czego się boję, że naprawdę mam takiego fajnego męża, dobrze nam się układa, razem się uzupełniamy, spełniamy marzenie o domie. No ale co jeśli nie dane jest nam mieć dziecka bo może genetycznie coś nie gra. Straszne.
    Moi bracia obaj mieli dzieci praktycznie praktycznie zawołanie a ze mną jest jak jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 15:13

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska wrote:
    Elza, to samo. Ile razy słyszałam od mojej mamy, że uważaj co robisz, nie masz jeszcze ślubu. Nie zrob mi tego kolejny raz bo moi bracia obaj dzieci beż ślubu. I ja tyle testów zrobiłam w swoim życiu i zawsze chciałam żeby tam tej 2 kreski nie było bo studi, bo dopiero staż, bo umowa na czas określony. Mam wrażenie, że się to na mnie zemściło mocno.

Ale wiecie czego się boję, że naprawdę mam takiego fajnego męża, dobrze nam się układa, razem się uzupełniamy, spełniamy marzenie o domie. No ale co jeśli nie dane jest nam mieć dziecka bo może genetycznie coś nie gra. Straszne.
    Moi bracia obaj mieli dzieci praktycznie praktycznie zawołanie a ze mną jest jak jest
    Kiedyś psycholog zadała mi pytanie: co się stanie jeśli nie będziemy mieć dziecka.
    Długo to trawiłam, ale w końcu odpowiedziałam, zgodnie z moja prawda, ze nic. Będę pewnie czuła jakaś pustkę i przygnębienie, ale nic się nie stanie. Nadal będę miała dobrego męża, ładny dom, fajna prace, nadal będę żyć, zwiedzać, będę córka dla swoich rodziców i siostra.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza, Suska:
    wielokrotnie miałam takie myśli, godziłam się z tym i znowu buntowałam i tak w kółko. W końcu stwierdziłam, że co mogłam to zrobiłam, zawalczylam ile mi sił i pieniędzy starczyło a w duchu wiara, że do menopauzy jest zawsze nadzieja.🙂

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Echo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Hej Dziewczyny,

Takie dni też są ok. Jesteś przemęczona, to normalne i naturalne, że potrzebujesz chwili dla siebie. Czy będziesz mogła chociaż trochę odpocząć przez weekend? Zrób coś miłego dla siebie <3

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Dokładnie! U mnie było tak samo! A do tego jeszcze wielu ludzi bardzo narzeka na dzieci i często słyszałam/wciąż słyszę jakim to one są wielkim problemem...

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    U mnie było dokładnie tak samo. Zawsze wielki strach przed ciążą, a jak doszło co do czego to okazało się że zajść to wcale nie taka łatwa sprawa i jest bardzo dużo czynników które mogą na to wpłynąć...

Echo lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Takie dni też są ok. Jesteś przemęczona, to normalne i naturalne, że potrzebujesz chwili dla siebie. Czy będziesz mogła chociaż trochę odpocząć przez weekend? Zrób coś miłego dla siebie <3

Czasami jest mi aż głupio, bo wiem, ze większość z Was stara się o pierwsze dziecko a mnie czasami macierzyństwo przerasta. Brakuje mi czasami tych czasów, kiedy myślałam głównie o sobie. A teraz tez nie oczekuje wiele od życia - po prostu chciałabym chociaż raz zjeść spokojnie, jeszcze ciepły posiłek albo umyć włosy chociaż co drugi dzień.
    Mam zły dzień ale wiem, ze to minie. Poza tym czuje, ze zbliża sie @ a miałam jakaś tam nadzieję, ze sie uda, zwłaszcza, ze to była pierwsza owulacja po zabiegu.

Jutro przychodzą znajomi cała rodzina wiec nie będzie odpoczynku. Ale i tak dobrze, ze zapowiedzieli sie po obiedzie bo już mąż był w drodze do sklepu po milion produktów. A tak to zrobie tylko pizzerinki dla dzieciakow i kupimy ciasto.

Odpocznę w poniedziałek w pracy😉 No i może nawiedzi mnie 🐒 to od razu hormony trochę sie ustabilizują😁

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ