X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania po hsiteroskopie 2019
Odpowiedz

Starania po hsiteroskopie 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    bylam dzisiaj u gina na wizycie chcialam wydebic histeroskopie ..
    nie dostalam :( powiedziala ze nie widzi wskazan , wszystko w macicy wyglada pieknie tak jak powinno byc :( ale endo 17mm w 14dc przed owu :O :O to troche sporo co nie...

Kurde duże te endo , a oczyscilas się wogole ?
    Co za lekarze...
    :-(

• Pani Ciasio Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    bylam dzisiaj u gina na wizycie chcialam wydebic histeroskopie ..
    nie dostalam :( powiedziala ze nie widzi wskazan , wszystko w macicy wyglada pieknie tak jak powinno byc :( ale endo 17mm w 14dc przed owu :O :O to troche sporo co nie...

Babydust a może inny lekarz? O to właśnie chodzi w histero, żeby zobaczyć to, czego przeważnie nie widać na USG- Twoja pani doktor powinna odświeżyć swoją wiedzę :/ Czy to była wizyta na NFZ?

Leki: Luteina, Glucophage, Acard, foliany, Euthyrox, Bromergon

MTHFR 1298C hetero

4 lata starań o córkę, 3 ciąże biochemiczne po drodze

1.10.2020r. Jesteś, córeczko!
    Cudzie trwaj! <3

09.2021: wracamy po rodzeństwo <3

Czekamy na Ciebie ;*
  • babydust1 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Babydust a może inny lekarz? O to właśnie chodzi w histero, żeby zobaczyć to, czego przeważnie nie widać na USG- Twoja pani doktor powinna odświeżyć swoją wiedzę :/ Czy to była wizyta na NFZ?
    luxmed... do mojego gina nieplodnosciowego zapisalam sie na sam poczatek nastepnego cyklu zeby wlasnie zobaczyc jak duzo mam anatralnych pecherzykow i czy endo j est ok
    po poprzednim biochemie mialam endo 27mm w momencie rozpoczecia krwawienia 3 dni pozniej 3 mm wiec raczej sie zluszczam
    doczytalam ze takie endometrium jest gdy jest przewaga estrogenow w organizmie a mi moj gin wlansie mowil ze ten moj estrogen jest nieco podwyzszony co prowadzi do niedomogi cialka zoltego :( :( stad duze dawki progesteronnnu biore juz 2 dni po owu

• Pani Ciasio Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    luxmed... do mojego gina nieplodnosciowego zapisalam sie na sam poczatek nastepnego cyklu zeby wlasnie zobaczyc jak duzo mam anatralnych pecherzykow i czy endo j est ok
    po poprzednim biochemie mialam endo 27mm w momencie rozpoczecia krwawienia 3 dni pozniej 3 mm wiec raczej sie zluszczam
    doczytalam ze takie endometrium jest gdy jest przewaga estrogenow w organizmie a mi moj gin wlansie mowil ze ten moj estrogen jest nieco podwyzszony co prowadzi do niedomogi cialka zoltego :( :( stad duze dawki progesteronnnu biore juz 2 dni po owu

Również słyszałam, że to sprawka estrogenów. A ile trwa Twoja faza lutealna?

MTHFR 1298C hetero

Cudzie trwaj! <3

Czekamy na Ciebie ;*
  • Angela Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    No właśnie. Tak jak już pisałam wcześniej u mnie na USG nikt nie widział polipa.

27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Lena986 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:

Bylabys w stanie wydac 500 zl żeby zrobic bez skierowania? To wlasnie nadmiar estrogenow powoduje wzrost polipow ( wiedza czysto internetowa wiec moge sie myslic) ale u Ciebie to endo pokazuje ze ewidentnie cos jest nie tak

• babydust1 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Również słyszałam, że to sprawka estrogenów. A ile trwa Twoja faza lutealna?
    14 dni

• babydust1 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena986 wrote:
    Bylabys w stanie wydac 500 zl żeby zrobic bez skierowania? To wlasnie nadmiar estrogenow powoduje wzrost polipow ( wiedza czysto internetowa wiec moge sie myslic) ale u Ciebie to endo pokazuje ze ewidentnie cos jest nie tak
    500 moglabym wydac ale znalazlam najtansze w trojmiescie za 1200+370znieczulenie i to juz troche duzo :(
    no tez to samo czytalam

dziewczyny ktore teraz bedziecie mialy histero jakbyscie moglby podpytac czy pogrubione endo moze wskazywac polipy ?

no i jesli te polipy sa jak koraliki ktoras z was pisala ze takie miala to jak to sie leczy ? lyzeczkowaniem calej macicy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 20:38

• listek🍃 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    500 moglabym wydac ale znalazlam najtansze w trojmiescie za 1200+370znieczulenie i to juz troche duzo :(
    no tez to samo czytalam

dziewczyny ktore teraz bedziecie mialy histero jakbyscie moglby podpytac czy pogrubione endo moze wskazywac polipy ?

postaram się jutro podpytać lekarza bo chodzę teraz na monitoring ale nic nie obiecuje ! 😘 bo nie wiem jaka będzie reakcja bo jeszcze go noe wyczułam bo dopiero byłam u niego dwa razy

💙🧸&🧸💙
  • Lena986 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babydust1 wrote:
    no tez to samo czytalam

Moja kuzynka z powodu grubego endo idzie na hsiteroskopie właśnie, ze podobno polipy sie w nim ukrywają, popytajcie doświadczalnych lekarzy. Tylko ona ma oprocz bardzo grubego endo dodatkowo bole brzucha przed @ i skurcze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 20:40

• babydust1 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie, mnie nic nie boli :( @ od zawsze mialam bezblesne... troche boli dopiero po CB ale delikatnie
    sprawdzilam ze 5 lat temu jak staralam sie o corke to tez juz mialam dosyc szerokie endometrium , na 3 dni przed owu 13mm
    wtedy ciaza kompletnie bezproblemowa za 1 cyklem staran sie udalo .. a teraz 4 nieudane ciaze juz :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 21:09

• Lena986 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej no nie wiem, nie wiem... Czesto nawet lekarze nie wiedzą co i jak bo nie mieli tyle takich przypadków, w podręcznikach nie wyczytaja. Moze nam sie tak wydaje bo na forum zrzesza sie masa kobiet z danym problem a sa porozrzucane na cala polske a nawet inne kraje i ich lekarz nigdy sie z takim przypadkiem nie spotkal więc nie wie ze taka przypadłość moze byc? Ciekawe czy czytaja sobie fora

• Pani Ciasio Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, znalazłam artykuł na temat polipów- potwierdza to, co już wiemy, ale też dodaje coś nowego. Dla tych, które dobrze operują angielskim polecam przeczytanie całości u źródła (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc --> w wyszukiwarkę wpisujemy "Endometrial Polyps and Subfertility"). Dla niezbyt biegłych w angielskim (lub leniuszków :D ) wklejam tłumaczenie (wybaczcie, jest to po prostu Tłumacz Google, nie mam czasu na redagowanie, a sens jest zachowany):

"[...] Sposób, w jaki polipy przyczyniają się do niepłodności i utraty ciąży, jest niepewny, a mechanizm jest słabo poznany. Może to być związane z mechanicznym zakłóceniem transportu nasienia, implantacją zarodka lub wewnątrzmacicznym zapaleniem lub zwiększonym wytwarzaniem czynników hamujących, takich jak glikodelina.

W retrospektywnym badaniu z udziałem 230 kobiet z niską płodnością poddanych histeroskopii i polipektomii, Yanaihara i in. stwierdził, że położenie polipa endometrium może wpływać na spontaniczny odsetek ciąż i wynik płodności. Wskaźnik ciąż w ciągu 6 miesięcy po zabiegu wyniósł 57,4% w przypadku polipów zlokalizowanych na połączeniu macicy, 40,3% w przypadku wielu polipów, 28,5% w przypadku polipów tylnej ściany, 18,8% w przypadku polipów ściany bocznej i 14,8% w przypadku polipów przedniej ściany macicy [9]. Wyniki te sugerują, że masa polipów może zakłócać procesy reprodukcyjne, takie jak transport nasienia, implantacja zarodka lub wczesny rozwój ciąży. I odwrotnie, w innym retrospektywnym badaniu 83 kobiet z niską płodnością z historią zaburzeń miesiączkowania, polipektomia histeroskopowa, wydawało się poprawiać płodność i wskaźnik ciąż niezależnie od wielkości i liczby polipów. W szczególności nie było różnicy w częstości ciąży lub poronienia między kobietami, które miały polipektomię dla małej (≤1 cm) a tymi, które miały operację większego lub wielokrotnego polipa [10]. Brak związku między wielkością polipów a wynikami płodności jest sprzeczny z efektem mechanicznym, ponieważ większy efekt byłby oczekiwany w przypadku obecności większych polipów.

Wykazano, że glikodelina, glikoproteina, hamuje wiązanie plemnik- oocyt i aktywność komórek NK. W owulacyjnym ludzkim endometrium stężenie glikodeliny jest bardzo niskie między 6 dniami przed i 5 dniami po owulacji (okres okołoowowulacyjny). Niskie poziomy glikodeliny mogą ułatwiać zapłodnienie, a następnie poziomy zwiększają się istotnie 6 dni po owulacji w celu zahamowania aktywności komórek NK i uczynienia endometrium wrażliwym na implantację. Przypuszcza się, że zapłodnienie i podatność na śluzówkę macicy mogą być zmienione przez zwiększoną produkcję glikodeliny w jamie macicy pacjentów z mięśniakami gładkimi i polipami w tym czasie (około-owulacyjne), gdy poziom glikodeliny w macicy powinien być nieobecny lub niski [11].

Sugeruje się również, że obecność polipów może zmienić ekspresję genu HOXA10 i HOXA11, markery receptywności endometrium, a tym samym upośledzać receptywność endometrium w macicy z polipami.

MTHFR 1298C hetero

Cudzie trwaj! <3

Czekamy na Ciebie ;*
  • Lena986 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za udostępnienie <3

Pani Ciasio lubi tę wiadomość

• Pani Ciasio Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak znajdę coś nowego, ciekawego, to wrzucę :)

MTHFR 1298C hetero

Cudzie trwaj! <3

Czekamy na Ciebie ;*
  • Lena986 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uaktualniajac "życie po zabiegu" po pierwszej @ nadal zdarzają mi sie plamienia np po wspolzyciu czy wizycie u ginekologa, więc jeszcze sie to porządnie nie wygoilo

• Pani Ciasio Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, właśnie przeczytałam za zagranicznym portalu, że pełna regeneracja po histeroskopii trwa 4-6 tygodni, czasem dłużej.

Moim zdaniem to oczywiście zależy od organizmu, od tego, co dokładnie było robione i w którym miejscu- u niektórych będzie szybciej, u innych dłużej. Ale pomyślałam, że Ci napiszę, żebyś się nie martwiła że coś jest nie tak :)

MTHFR 1298C hetero

Cudzie trwaj! <3

Czekamy na Ciebie ;*
  • luksierre0131 Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2019, 03:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ile w koncu wstrzemiezliwosci po histero ? 😔 w szpitalu powiedzieli mi ze do pierwszego krwawienia,gin ze 2 tygodnie a na necie to juz wgl jest napisane ze kilka tyg 😱

24 cs...
    PCO.
    16.07.19 - laparoskopia z histeroskopią. -jajowody drożne,wszystko OK.
  • Lena986 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luksierre0131 wrote:
    Dziewczyny to ile w koncu wstrzemiezliwosci po histero ? 😔 w szpitalu powiedzieli mi ze do pierwszego krwawienia,gin ze 2 tygodnie a na necie to juz wgl jest napisane ze kilka tyg 😱

Do pierwszego krwawienia, w sumie troche ponad 2 tygodnie wiec gin powiedzial Ci podobna wersje, na necie tez tak czytałam, nie widzialam nigdzie zeby ktos pisal ze kilka tygodni, zazwyczaj dziewczyny pisaly ze po pierwszej @. Przeczytaj caly watek, sa takie ktore dzialaly od razu, nikt za ciebie nie zadecyduje, moze sluchaj lekarzy :)

• Angela Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luksierre0131 wrote:
    Ja histeroskopie miałam w środę a w sobotę już był seks

luksierre0131 lubi tę wiadomość

27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ