X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać
Odpowiedz

Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać

Oceń ten wątek:
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfiona, nie ma najmniejszego znaczenia temperatura wieczorna, bo w nocy produkują się hormony, dlatego zanim się zmierzy nie wstaje się z łóżka żeby jej nie zaburzyć.

Kas50, wtedy sama nie wiem, czułam się jakby pękła. piątek była torbiel 5,5, w środę już nie było. W sobotę dostałam gorączki, dreszczy, zminych potów, tylko ból nie był taki jak opisywano, spojojnie do zniesienia. Mogła się częściowo wchłonać, reszta pękła. Ale teraz z doświadczenia wiem, że nie ma co panikować, będzie dobrze :)

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam mnóstwo wątków w necie i znów zaczynam się stresowac. Od gina nie dostalam dziś zadnych leków, nospa nie pomogła. ..jeszcze mam bezsennosc...

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas50 też kiedyś miałam torbiel i mój gin czekał do pierwszego @. I mówił że trzeba obserwować czy nie rośnie na kontrolę chodzić ale leków przed pierwszą @ reż nie dał. Tak że się nie martw :)

atdc15nmjt4tk663.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz goráczkę ? Moja koleżanka, niska chudziutka, "wychodowała" torbiel wielkości pomarańczy...

atdc15nmjt4tk663.png
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Czytam mnóstwo wątków w necie i znów zaczynam się stresowac. Od gina nie dostalam dziś zadnych leków, nospa nie pomogła. ..jeszcze mam bezsennosc...

Nie bój się, nie stresuj, nie czytaj forów, ja ze stresu jeść nie mogłam, a okazało się to nie warte takich nerwów... :) Bądź dzielna, wszystko się wyjaśni :)

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem nowa , staramy się czwarty cykl. Ale dopiero w tym zaczełam się monitorowac i robić testy. Mam pytanie czy Wam zawsze testy wykazywały owulacje?

Pozdrawiam :)

• elfiona Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 bedzie dobrze i nie czytaj tych bzdur internetowych stres napewno nie wplynie dobrze

w57v9n73tsztg0x5.png
  • Pianka Debiutantka

Wysłany: 2 września 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfiona oczywiscie, że ma znaczenie... Zależy tez czy pracujesz na nocna zmianę czy nie.
    Możesz sobie spojrzeć na mój wykres - przez pierwsze pół miesiąca nieświadoma mierzyłam temperaturę przed wstaniem czyli o 9 rano i moje temp były bardzo wysokie i dziwiłam sie czemu mi nie wyznacza owulki... Potem koleżanki mnie uświadomiły i nawet podesłały jakiś link do strony gdzie czarno na białym jest jasno napisane, że najpóźniej mierzyć o 7:30. Nawet jak spojrzałam na wykresy to przeważnie temp mierzą dziewczyny o 7, wiec tez tak mierze (ustawiony mam budzik i termometr koło łóżka na stoliku - zmierzę i idę spać dalej) Więc w ogóle cały ten miesiąc jest w dupę... Od połowy zaczęłam mierzyć o 6:30-7:00 i pare dni temu mi wyznaczyło owu...

Od 07.15r <3 <3 ? cykl starań

92b9710fb7ae6a07f4357f20dfd380c4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:37

• luna91 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaa - ze mnie też robi sobie jaja. Ja mam śluz raczej wyrazisty ten płodny, testy pozytywy w piątek i sobotę, w niedzielę już cień cienia. A temperatura... szkoda gadać. Fakt nie spada na łeb na szyję, ale jest zbliżona do tej przed owu. Po raz pierwszy w życiu zauważyłam też różnicę w szyjce.

kas50 - może za wczesna ciąża, żeby można ją było zobaczyć na usg... z lekarzami to bywa różnie, oni są bardziej czarnowidzący niż my tu wszystkie razem wzięte (przynajmniej ja na takich trafiałam).

Dziewczyny, ja żyję nadzieją, ze mi jeszcze tą owu wyznaczy, sama patrząc na wykres nie mam za dużo pojęcia, aczkolwiek znając podstawy to mam złe przeczucia. Heheh Bratek - ja też siedzę na tych wykresach i sobie zaznaczam długie cykle, późna owulacja i ciążowe i po prostu doszukuje się różnic i podobieństw z moim :D

Pianka - jeszcze wszystko może się zdarzyć, daj znać od razu jak odbierzesz wynik co i jak.

Schmetterling - @ = nowy cykl. Kto wie czy nie owocny? :D

tylko ja- ja swojemu podaję kwas foliowy, tak mi gin zalecił, pytała czy jakieś witaminki mu podawać, ale powiedział, że póki co wystarczy nam kwas.

Marietta - ja nie miałam torbieli, ale jak mi się udało zajść to na początku mnie bolało podbrzusze i właśnie do pachwin promieniowało, tak jakby ciągnęło.

elfiona - ja zanim zaczęłam mierzyć temp to trochę poczytałam iz tego co wiem to kompletnie nie ma sensu mierzyć tem wieczorem a z samego rana zaraz po dosłownie otwarciu oczu.

carolqu - witaj w naszym gronie :)

Dziewczyny wybaczcie, że tak się rozpisała, ale ciekawostki piszecie i zawsze miło z Wami popisać. Ja dziś pięknie spędziłam wieczór :) A teraz pora spać - jutra pracaaaaa :(

3 maleństwo w drodze... ☺️

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • Pianka Debiutantka

Wysłany: 3 września 2015, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Schmetterling ja chodzę na 10 ale dzień w dzień mam budzik na 7 (nawet z łóżka nie wstaje, termometr mam w zasięgu ręki) wszystko robię z zamkniętymi oczami haha i idę spać dalej :D

LUNA91 dam znać! Jasny mnie trafi jutro, że jeszcze tyle muszę czekać...

Od 07.15r <3 <3 ? cykl starań

92b9710fb7ae6a07f4357f20dfd380c4.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfiona, w zależności od źródła, znajdziesz różne wytyczne odnośnie godziny pomiaru. Często powtarza się, by była to max.10:00/10:30.
    Mierzyłam zarówno o 7:00, jak też 9:00 i nie widzę, by od tego zależała wiarygodność wykresu - ale to akurat mój przypadek.
    Wieczorna tempka nie ma sensu - chyba, że pracujesz na nocki i sypiasz w dnie. Przed pomiarem musi być min.3h snu (odstępstwem jest jedynie np.szybkie siusiu po drodze ;) ).
    Wystarczy, że zrobisz prosty eksperyment - zmierz tempkę zaraz po przebudzeniu. A potem wstań i coś tam porób przez 5-10 minut - akie tam zwykłe krzątanie. Zobaczysz, że tempka pójdzie Ci pewnie szybko w górę. Bo to normalne - ruszasz się, więc produkujesz ciepełko ;)

Odnośnie badania szyjki - podziwiam te, które potrafią to dobrze robić. Dla mnie to trudna sprawa, ale czasem sprawdzam. Z tym, że ograniczam się do pojedynczych sprawdzeń w cyklu - w takie bardzo charakterystyczne dni. I zdecydowanie nie potrafię badać dwoma palcami - nie wiem, jak mi się tam dziecko przepcha :P
    Tu jest trochę przydantych info - zwłaszcza rysunkowych ;) https://ovufriend.pl/forum/temperatury-wykresy-plodnosc/polozenie-szyjki-macicy,4664,2.html

Fajne i proste zestawienie o szyjce i śluzie w poszczególnych fazach cyklu:
    http://www.promama.pl/public/knowledge_base/szyjka_macicy.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 00:24

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morisek28 wrote:
    cześć dziewczyny

Marietta jak tam zatoki?

Kochana ja mam zawsze torbiele i beta zawsze negatywna, w tak wczesnej ciąży gin by nic nie zobaczył. i tak jak pisze Marietta, torbiele w ciąży to norma!

trzyma kciuki i nie trać wiary!
    ja tez tak uwazam powtoz bete i moze przejdz sie do innego gina, a poki co sie nie denerwuj

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobitki.
    Witam nowe koleżanki, mam nadzieję, że się u nas zadomowicie, nigdzie nie jest tak fajnie jak u nas :)
    Trzymam kciukasy za testujące, oczekujące wyników i w ogóle za wszystkie :)
    Ja dziś w nastroju nie najlepszym.. :/ Zadzwoniła pani z przychodni, że są moje wyniki cytologii i mam się po nie zgłosić i od razu do lekarza po receptę... Albo jakieś nowe g**no się wyhodowało, albo to nadal niedoleczona infekcja po porodzie. Ehh. Przez ostatnie 9 mcy pół apteki w siebie wpakowałam, to co mi szkodzi wpakować też drugą połowę.. I jak tu się starać o dzidzię?

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to znalazlam na ovufr. o pomiarach temp. :

mierz temperaturę codziennie po przynajmniej 3 godzinach nieprzerwanego snu;
    dokonuj pomiaru zanim wykonasz jakąkolwiek czynność (weźmiesz łyk wody, pójdziesz do toalety lub odbierzesz telefon). Trzymaj termometr przy łóżku, abyś nie musiała go rano szukać;
    mierz temperaturę o tej samej porze lub z maksymalnie półgodzinnym odchyleniem. Notuj czas dokonania pomiaru;
    jeśli używasz elektronicznego termometru, poczekaj aż usłyszysz sygnał (zazwyczaj około 1 minuty). Jeśli zaś używasz termometru szklanego / „rtęciowego” poczekaj około 5 minut. Pamiętaj o wstrząśnięciu go wieczór wcześniej, aby nie wykonywać gwałtownych ruchów rano przed pomiarem;
    pomiaru dokonuj w ustach (oralnie) bądź w pochwie (waginalnie). Zdecyduj się na jedno z tych miejsc, ponieważ poziom temperatur różni się w tych dwóch obszarach;
    nie zmieniaj termometru w czasie trwania cyklu – może to zakłócić pomiar (Jakie czynniki mogą zakłócić wiarygodność pomiaru temperatury?);
    postaraj się zanotować temperaturę jak najszybciej po jej zmierzeniu (jeśli nie masz pod ręką komputera, dobrym pomysłem jest posiadanie przy łóżku notesu i czegoś do pisania).

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czynnikami, które mogą negatywnie wpłynąć na pomiar temperatury są:

Gorączka,
    Przeziębienie,
    Stan zapalny / infekcja,
    Niektóre lekarstwa,
    Spożywanie alkoholu wieczór wcześniej,
    Palenie papierosów,
    Stres,
    Zaburzenia snu,
    Przemęczenie (fizyczne i psychiczne),
    Zmiana czasu budzenia się,
    Zmiana strefy czasowej,
    Długa podróż,
    Zmiana klimatu,
    Znaczna zmiana temperatury w pokoju,
    Karmienie piersią
    Zmiana termometru w trakcie trwania cyklu.

Nawet jeśli wystąpił któryś z powyższych czynników, nie przerywaj pomiaru, odnotuj go opisując zaistniałe zdarzenie (możesz to zrobić w zakładce „Notatki” przy danym dniu na wykresie). Jedna lub kilka nieprawidłowych temperatur niekoniecznie musi wpłynąć na nieprawidłową interpretacje Twojego cyklu. Jednakże w takiej sytuacji miej na uwadze możliwość wystąpienia pomyłki.

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ja juz nie mierze tempki bo znowu pracuje na dwie zmiany :-(

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:57

• ruda69742 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja staram sie rzucic te cholerne fajki, na razie ograniczam ;-(

cykl staran- 10
    w4sqskjodb3llxis.png
‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ