Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać
Odpowiedz

Starania, wykresy i inne bolączki od nowa, NOWA grupa żeby się poznać od początku i wspierać

Oceń ten wątek:
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekająca, czytając Twoj post pomyślałam sobie, że jak w tym cyklu sie nie uda (ale oczywiście luz, nadal sie nie nakręcam;) ) to pójde do gin. aby sprawdziła mnie porządnie. byłam przed staraniami, ale tylko na ogólnym badaniu, niby wszystko ok. podstawowe hormony też niedawno robiłam i są w normie. ale myslę ze będzie rozsądniej sprawdzic wszystko jak nalezy zamiast czekac rok i ewentualnie go zmarnowac. jaka pisałas, czasem drobna rzecz może sprawic, że dzidziuś sie nie pojawia. tak więc czuje sie zainspirowana do działania. dzięki;)

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mundek wrote:
    hej dziewczyny co wy na to zignorowałam jedna temeraturę która była najwyzsza od razu po okresie i ovu od razu wyznaczył mi owulacje co o tym myślicie? f06ff106a94354fa20eed14e04c6f4ee.png

przykro mi, ale na tym kompie wykres mi sie nie wyswietla...:/

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • Mundek Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi a mogłabys napisac jakie to są podstyawowe hormony tak konretnie i kiedy najlepiej zrobic takie badanie bo tez chciałabym sprawdzic...

Mundek 26 lat z endometriozą
    cykl 8
    termin @ okolo 11.01.2016
    długość cyklu ok 28dni
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi wyznaczyło ovu dpoiero po trzeciej wyższej temperaturze od podstawowej. jedna wyższa to chyba za mało. ale patrze na miniaturke więc może pisze bez sensu i związku;)

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chętnie, ale dopiero jak wróce do domu. bo nie pamietam ich nazw. miałam robione żeby sprawdzic czy tarczyca dobrze działa( to było ths czy coś.i jakies tam jeszcze;)nie wiem, czy to wystarczy, czy też w przypadku starania sprawdza sie też inne hormony, których nie miałam. jak wróce do domu, to napisze więcej. chyba, ze któraś z dziewczyn jest bardziej zorientowana? Podstawowe badania na tarczyce wystarczą?

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • kamisia88 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH i prolaktyna no i krew, tak mi się wydaje

f2w3flw19tw30ku4.png
    Kazik :*
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć IZOSTAR :)

Przyłączam się do rady jednej z dziewczyn, że z lekarzem nie ma co czekać. Oczywiście jeśli ktoś jest pod stałą kontrolą i ogólnie nie ma problemów to nie musi od razu robić całego kompletu badań ale jeśli po kilku miesiącach starań brak dwóch kreseczek na teście to nie warto czekać :(

z moim M staramy się już od kilku miesięcy i ponieważ na razie nic z tego nie wychodzi rozpoczęłam cykl badań :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mundek wrote:
    zizi a mogłabys napisac jakie to są podstyawowe hormony tak konretnie i kiedy najlepiej zrobic takie badanie bo tez chciałabym sprawdzic...

Ja jestem właśnie w trakcie badań hormonalnych:
    TSH - tarczyca (do zrobienia w sumie w każdym momencie)

3-5dc : FSH i LH
    21-22dc: progesteron, prolaktyna, prolaktyna z obciążęniem

To są hormony odpowiedzialne ogólnie za prawidłowe cykle i za zajście (i utrzymanie na początku) ciąży :) Lekarz (co prawda prywatny) od ręki dał mi skierowanie.

zizi, Mundek lubią tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Majetta. musze sprawdzic co miałam robione. tsh miałam,ale reszty nie.

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi wrote:
    Dzięki, Majetta. musze sprawdzic co miałam robione. tsh miałam,ale reszty nie.

Warto zrobić bo w sumie jeśli hormony są w normie to już duży sukces :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Mundek Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi wiem że trzeba trzy wyższe ja miałam jedną wyższą drugą taką samą a trzeciej nie spr bo byłam na panienskim i bez sensu bo o 5 dopiero sie położyłam, i uznałam ze wynik będzie niemiarodajny chociaż z perspektywy czasu mogłam zmierzyc i zaznaczyc inną godz sama nie wiem czemu tak zrobiłam ale co trudno chyba za bardzo sie nakrecam i stresuje tymi temperaturami bez sensu

Mundek 26 lat z endometriozą
    cykl 8
    termin @ okolo 11.01.2016
    długość cyklu ok 28dni
  • zizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acha, rozumiem. faktycznie pewnie nie było sensu mierzyc. ovu jest wyznaczana takze na podstawie innych objawów i ststystyki, ale czy to miarodajne, nie mam pojęcia:/

f2w33e3ki0d6ir0o.png
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamisia88 wrote:
    Ja nie mierzę, polegam na śluzie i sygnałach organizmu, no od 3 miesięcy bez skutku ale może się uda niebawem. Jeśli masz czas i chęci na badania to na pewno nie zaszkodzi, w każdym razie będziemy trzymac kciuki za Ciebie i czekać na dobre wieści :)

Dziękuję :-)

6sutdqk3wg6v2a8v.png
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zizi wrote:
    Witaj, Izostar:) Mam nadzieje, że bedzie Ci z nami dobrze. no i że szybciutko doczekasz sie zielonej kropeczki.

Dziękuję, też mam nadzieję :-) Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dzionka!

6sutdqk3wg6v2a8v.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę,że na forum był bardzo aktywny poniedziałek po weekendzie :)

Witam nowe dziewczyny i życzę Wam również by forum było szczęśliwe i zaoowocowało jak najszybszym zafasolkowaniem :)

Zizi ovu w pierwszej kolejności jest wyznaczane na podstawie temperatur i najlepiej choć jeszcze jednego czynnika potwierdzającego (np. śluz). Mi też w tym cyklu ovufriend wyznaczył najpierw owulacje w 14 dniu, ale przerywaną kreską (owulację zakłócał pozytywny test owulacyjny z 15 dc), a dopiero po kilku dniach przestawił na 16 dc.

W temacie badań, mi gin jak mu powiedziałam, że chciałabym się starać o ciążę, zrobił podstawową morfologię, tsh, glukozę, toksoplazmozę, cytomegalię, różyczkę, chlamydię i z tego co pamiętam jeszcze WR i HBS. Dodatkowo po poronieniu endo sprawdzał ft3,ft4, i poziom D3. Wiem, że przy problemach z zajściem oznacza się też prolaktynę.

Rudzialka byłaś jednak na becie czy odpuściłaś?

zizi lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Błękitna Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny... i co tam u Was ? są jakieś nowe bąbelki? 3mam za Was kciuki i czekam na fioletowej :)

178158129f.png
  • izizizi Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blekitna jak sie czujesz? Jak gardlo i wogole jak ci w tej ciazy??

7u22ikgnnaj6hr7y.png
    nasza dziewczynusia :-)
  • Błękitna Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aj schizuję czasami, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia do tych wszystkich odczuć, ukłuć, bólów, itp... ogólnie jestem bardzo szczęśliwa, do pełni szczęścia brakuje mi tylko Mundka w ciąży ale czuję że już niedługo... :) cóż mam pisać cudna jest ta świadomość że rośnie w Tobie ta kruszynka... w ogóle chciałabym abyście wszystkie już były szczęśliwe i aby aktualne cykle były szczęśliwe. Tak sobie czytam tu czasami co nieco i coraz mocniej kciuki zaciskam bo to forum jest szczęśliwe mówię Wam... :D tego się trzymajcie :)

Rybaaaa, Kjopa3, nick nieaktualny, zizi lubią tę wiadomość

178158129f.png
  • Błękitna Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a gardło samo przeszło jak je nastraszyłam w sobotę że w poniedziałek idziemy z tym do lekarza... i było już po bólu w poniedziałek :)

178158129f.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od kilku dnie boli mnie macica, bóle zaczęły się jakieś 3 dni po owulacji.. a dzisiaj ciągle czuje wielki dyskomfort jak chodzę, a jak przcisne podbrzusze to mnie strasznie boli.. mogą to być objawy ciąży? bo zaczynam się martwić.. że to coś nienormalnego..

lprkuay3dehqwb0g.png
‹‹ ‹ 61 62 63 64 65 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ