X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne start 6.10 jeden cel --->zielona kropa na koncu :)
Odpowiedz

start 6.10 jeden cel --->zielona kropa na koncu :)

Oceń ten wątek:
  • ilonek Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojjj nadrobilam.was z czytaniem z całego dnia :-D....działo sie działo...ja dzis robiłam sobie jeszcze badania tarczycy tsh ft3 ft4 no i wszystko w normie wiec to mam.z.głowy :-)
    Dopiero conz.pracy przyszłam pije herbatke i jeszcze.doczytuje was.:-)

Plumb80 lubi tę wiadomość

63b363a823.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    malinka na niektórzy lekarze to niesamowici pożeraczy kasy i nic więcej. Nie daj się robić w balona, jesteś kobietą, masz prawo wiedzieć wszystko co dotyczy Twojego ciała i organizmu. Nie daj się odprawić z kwitkiem! :) Trzymam kciuki żeby jednak ten cykl był owocny :)
    dzięki mam pytanko wlasnie a te badania co sa odpowiedzialne za cykl kurde nie pamiętam naz to można od razu zrobić czy w danym dniu cyklu? bo chciałam się umowic do lekarza nawet jak okres dostane żeby mnie skierowal bo badac to on mnie badal wiec tam na dole wszystko okej nawet z usg dopochwowo wyszlo ok

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_mi wrote:
    już przestudiowałam twój wykres dokładnie ze szczegółami :) Przepraszam jeszcze raz i zdrówka życzę :*
    nie ma za co kochana przepraszac : ) wiem owu zle wykazal ale jak pisalam do nich odpisali mi ze owu sie pomylil z mojej winy bo zmienilam czas i ignorowana ale troche wysoka ta tempka . pewnie przez te tabletki : P

mała_mi lubi tę wiadomość

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po dentyscie:) zatruł mi ta 8 na dole i póki co jest ok:) odpukać!!

mungo, Plumb80, iza30 lubią tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka19 wrote:
    dzięki mam pytanko wlasnie a te badania co sa odpowiedzialne za cykl kurde nie pamiętam naz to można od razu zrobić czy w danym dniu cyklu? bo chciałam się umowic do lekarza nawet jak okres dostane żeby mnie skierowal bo badac to on mnie badal wiec tam na dole wszystko okej nawet z usg dopochwowo wyszlo ok

Z tego co wiem to chyba w danym dniu sie jakos robi konkretne badania. Aniaa szybko odpisz kolezance!! Bo z tego co wiem to Ania wlasnie robila te badania

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

• karmelek Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HMM.. Miałam coś napisać, ale chyba ugryzę się w język i nie będę komentować...

ja rozumiem że każda z nas bardzo chciałaby być w ciąży i urodzić zdrowego dzidziusia, że objawy trochę sobie wkręcamy, ale do wszystkiego są pewne granice!

Mnie dziś cały dzień boli głowa i nie zamierzam się denerwować..

Mój mąż też na siłowni :) wróci na kolacyjkę, zaraz mykam kłaść synka spać :)

mungo, Plumb80 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaa wrote:
    Ewelina23- mam nadzieje, ze wszystko sie wchlonie i w nastepnym cyklu startujesz pelna para :)
    tez czekam niecierpliwie na wizyte ale to jeszcze troche musze poczekac . Ja juz sobie powiedzialam ze przyjdzie na mnie odpowiedznia pora ze sie zazieleni u mnie nic na sile. Gin mi pow ze jesli sie mysli i chce bardzo to wtedy sie blokujemy i jest problem z zajsciem w ciaze . Wiec kompletny luz

Plumb80, iza30 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaa wrote:
    Z tego co wiem to chyba w danym dniu sie jakos robi konkretne badania. Aniaa szybko odpisz kolezance!! Bo z tego co wiem to Ania wlasnie robila te badania
    no bardzo bym prosila o konkrety ja sobie zapisze jakby co bo naprawdę mam problem z lekarzami a chce wiedziec żeby lekarz zas idiotki ze mnie nie robil

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej poproś o monitorowanie cyklu. Idź do ginekologa kiedy dostaniesz okresu i powiedz jak sytuacja wygląda, ile się staracie weź ze sobą liste leków jaką zażywasz (o ile coś bierzesz) najlepiej też informalcje o chorobach. Ginekolog na pewno dokładnie CIę zbada, zapewne pobierze wymaz na cytologie, dostaniesz skierowanie na badania: morfologia, mocz. Może też na badania stwierdzające czy nie masz problemów z tarczycą. Wtedy będziesz wiedziała kiedy wypada Ci mniej więcej owulacja, później na badaniu dowiesz się czy owulacja miała miejsce (bo może się okazać, że cykle są bezowulacyjne wtedy będziesz brała leki wspomagające owulacje). Jeśli owulacja nastąpi może lekarz przepisać Ci duphaston na ewentualne podtrzymanie ciąży. Jeśli to nic nie da może będziesz musiała nakłonić partnera na badanie nasienia.

• Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka znalazlam taka wypowiedz pani doktor moze to Ci choc troszke pomoze.

Badanie hormonów płciowych to badanie krwi sprawdzające stężenie poszczególnych hormonów. Diagnostyka niepłodności wymaga takiego badania, gdyż oznaczanie poziomu hormonów płciowych pozwala na określenie, czy to nie zaburzenia hormonalne wywołują problemy z zajściem w ciążę. Badanie hormonalne jest także wykonywane u kobiet z zaburzeniami miesiączkowania i w okresie premenopauzalnym.

Jakie hormony się bada?
    Badania hormonalne najczęściej dotyczą hormonów, takich jak:

folitropina (folikulostymulina, FSH) - to jedna z gonadotropin, pobudza dojrzewanie pęcherzyków;
    lutropina (hormon luteinizujący, LH) - to jedna z gonadotropin, pobudza pęknięcie pęcherzyka w jajniku;
    estradiol - to hormon płciowy regulujący cykl owulacyjny;
    progesteron (luteina) - to żeński hormon płciowy, odpowiedzialny za implantację zarodka w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży;
    prolaktyna - to hormon produkowany przez przysadkę, kontroluje laktację, zbyt wysoki poziom może doprowadzić do zaburzeń miesiączkowania i braku owulacji;
    dehydroepiandrostendion - to jeden z androgenów, czyli męskich hormonów płciowych;
    testosteron - to jeden z androgenów;
    T3 (trójjodotyronina) - pochodna T4, hormon tarczycy, jego nadmiar prowadzi do zaburzeń hormonalnych i komplikacji w ciąży;
    T4 (tyroksyna) - to jeden z hormonów tarczycy, którego nadmiar obniża działanie estrogenów i prowadzi do problemów w ciąży, a niedobór utrudnia zajście w ciążę.
    Kiedy wykonuje się badania hormonalne?
    Badanie poziomu hormonów pozwala na wykrycie zaburzeń, takich jak:

niewydolność przysadki;
    obniżona rezerwa jajnikowa;
    zespół policystycznych jajników;
    zespół hipoandrogenowy.
    W przypadku podejrzenia któregokolwiek z powyższych zaburzeń, stosuje się badania hormonalne.

Diagnostyka niepłodności korzysta szczególnie z oznaczania poziomu gonadotropiny FSH i LH. To badanie hormonalne musi być przeprowadzone między 3., a 5. dniem cyklu menstruacyjnego. Pierwszym dniem cyklu jest pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego. Badanie to przeprowadzane jest także u kobiet przed menopauzą i cierpiących na zaburzenia miesiączkowania. Za jego pomocą określa się rezerwę jajnikową.

Estradiol można zbadać równocześnie z gonadotropinami. Jego wynik może pomóc w diagnostyce niewydolności jajników oraz niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej. U kobiet, które monitorują owulację przy wspomaganiu zajścia w ciążę, badanie stężenia estradiolu wykonuje się też między 12. a 14. dniem cyklu.

Progesteron pozwala określić, czy doszło u kobiety do owulacji. Z badania można korzystać w leczeniu niepłodności naturalnymi metodami, zwiększającymi szanse na poczęcie. Prawidłowa owulacja i znajomość dni płodnych kobiety mogą znacznie pomóc w zajściu w ciążę. Najlepszym momentem na zbadanie jego poziomu jest 21. dzień cyklu.

Badanie poziomu prolaktyny we krwi jest wykonywane u kobiet, u których stwierdzono gruczolaka przysadki. Badanie wykonywane jest także, jeśli kobieta ma problemy z zajściem w ciążę lub zaburzeniami cyklu miesiączkowego. Oznaczanie poziomu prolaktyny jest wykonywane w 2. połowie cyklu owulacyjnego, najczęściej około 21. dnia cyklu. Prolaktynę można także zbadać za pomocą metoklopramidu, wykonując test pobudzenia wydzielania prolaktyny.

Badanie hormonów zwanych androgenami (testosteron i dehydroepiandrostendion) wykonuje się przy podejrzeniu zespołu hiperandrogenizacji. Zaburzenie to powoduje u kobiet zanik kobiecych cech płciowych, zaburzenia miesiączkowania i trudności z zajściem w ciążę.

iza30 lubi tę wiadomość

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Najlepiej poproś o monitorowanie cyklu. Idź do ginekologa kiedy dostaniesz okresu i powiedz jak sytuacja wygląda, ile się staracie weź ze sobą liste leków jaką zażywasz (o ile coś bierzesz) najlepiej też informalcje o chorobach. Ginekolog na pewno dokładnie CIę zbada, zapewne pobierze wymaz na cytologie, dostaniesz skierowanie na badania: morfologia, mocz. Może też na badania stwierdzające czy nie masz problemów z tarczycą. Wtedy będziesz wiedziała kiedy wypada Ci mniej więcej owulacja, później na badaniu dowiesz się czy owulacja miała miejsce (bo może się okazać, że cykle są bezowulacyjne wtedy będziesz brała leki wspomagające owulacje). Jeśli owulacja nastąpi może lekarz przepisać Ci duphaston na ewentualne podtrzymanie ciąży. Jeśli to nic nie da może będziesz musiała nakłonić partnera na badanie nasienia.
    lekow nie biore a morfologie mam dobra bo bylam w spzitalu i mi robili podstawowe badania i mój lekarz pracuje w szpitalu ale co to za lekarz stwierdził u mnie zespol bolowy miednicy malej nic nie powiedział konkretnie zrobili mi usg ide do niego pytam nawet czasu nie miał pogadać i powiedzieć co i jak tylko ze z usg wszystko okej nie ma zmian patologicznych ani nic od poloznej musiałam się dowiedzieć wszystkiego mąż przyjechal i powiedziała ze wszystko okej i tylko na obserwacje zostaje to się wypisałam na własne zadanie bo skoro stwierdził ten zespol bolowy miednicy to dlaczego na obserwacje mnie chciał zostawić bez sensu

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaa wrote:
    Malinka znalazlam taka wypowiedz pani doktor moze to Ci choc troszke pomoze.

Badanie hormonów płciowych to badanie krwi sprawdzające stężenie poszczególnych hormonów. Diagnostyka niepłodności wymaga takiego badania, gdyż oznaczanie poziomu hormonów płciowych pozwala na określenie, czy to nie zaburzenia hormonalne wywołują problemy z zajściem w ciążę. Badanie hormonalne jest także wykonywane u kobiet z zaburzeniami miesiączkowania i w okresie premenopauzalnym.

Jakie hormony się bada?
    Badania hormonalne najczęściej dotyczą hormonów, takich jak:

folitropina (folikulostymulina, FSH) - to jedna z gonadotropin, pobudza dojrzewanie pęcherzyków;
    lutropina (hormon luteinizujący, LH) - to jedna z gonadotropin, pobudza pęknięcie pęcherzyka w jajniku;
    estradiol - to hormon płciowy regulujący cykl owulacyjny;
    progesteron (luteina) - to żeński hormon płciowy, odpowiedzialny za implantację zarodka w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży;
    prolaktyna - to hormon produkowany przez przysadkę, kontroluje laktację, zbyt wysoki poziom może doprowadzić do zaburzeń miesiączkowania i braku owulacji;
    dehydroepiandrostendion - to jeden z androgenów, czyli męskich hormonów płciowych;
    testosteron - to jeden z androgenów;
    T3 (trójjodotyronina) - pochodna T4, hormon tarczycy, jego nadmiar prowadzi do zaburzeń hormonalnych i komplikacji w ciąży;
    T4 (tyroksyna) - to jeden z hormonów tarczycy, którego nadmiar obniża działanie estrogenów i prowadzi do problemów w ciąży, a niedobór utrudnia zajście w ciążę.
    Kiedy wykonuje się badania hormonalne?
    Badanie poziomu hormonów pozwala na wykrycie zaburzeń, takich jak:

niewydolność przysadki;
    obniżona rezerwa jajnikowa;
    zespół policystycznych jajników;
    zespół hipoandrogenowy.
    W przypadku podejrzenia któregokolwiek z powyższych zaburzeń, stosuje się badania hormonalne.

Diagnostyka niepłodności korzysta szczególnie z oznaczania poziomu gonadotropiny FSH i LH. To badanie hormonalne musi być przeprowadzone między 3., a 5. dniem cyklu menstruacyjnego. Pierwszym dniem cyklu jest pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego. Badanie to przeprowadzane jest także u kobiet przed menopauzą i cierpiących na zaburzenia miesiączkowania. Za jego pomocą określa się rezerwę jajnikową.

Estradiol można zbadać równocześnie z gonadotropinami. Jego wynik może pomóc w diagnostyce niewydolności jajników oraz niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej. U kobiet, które monitorują owulację przy wspomaganiu zajścia w ciążę, badanie stężenia estradiolu wykonuje się też między 12. a 14. dniem cyklu.

Progesteron pozwala określić, czy doszło u kobiety do owulacji. Z badania można korzystać w leczeniu niepłodności naturalnymi metodami, zwiększającymi szanse na poczęcie. Prawidłowa owulacja i znajomość dni płodnych kobiety mogą znacznie pomóc w zajściu w ciążę. Najlepszym momentem na zbadanie jego poziomu jest 21. dzień cyklu.

Badanie poziomu prolaktyny we krwi jest wykonywane u kobiet, u których stwierdzono gruczolaka przysadki. Badanie wykonywane jest także, jeśli kobieta ma problemy z zajściem w ciążę lub zaburzeniami cyklu miesiączkowego. Oznaczanie poziomu prolaktyny jest wykonywane w 2. połowie cyklu owulacyjnego, najczęściej około 21. dnia cyklu. Prolaktynę można także zbadać za pomocą metoklopramidu, wykonując test pobudzenia wydzielania prolaktyny.

Badanie hormonów zwanych androgenami (testosteron i dehydroepiandrostendion) wykonuje się przy podejrzeniu zespołu hiperandrogenizacji. Zaburzenie to powoduje u kobiet zanik kobiecych cech płciowych, zaburzenia miesiączkowania i trudności z zajściem w ciążę.
    podaj mi link do strony ja sobie to wydrukuje i na spokojnie później przeczytam bo trochę tego jest

• Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka19 wrote:
    podaj mi link do strony ja sobie to wydrukuje i na spokojnie później przeczytam bo trochę tego jest

http://parenting.pl/portal/badanie-hormonow-plciowych

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

• ilonek Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka87 wrote:
    Ja jestem po dentyscie:) zatruł mi ta 8 na dole i póki co jest ok:) odpukać!!

Nooo Margus a ja tak myślałam co z Twoim zabkiem....Ale dobrze ze juz nie boli...:-)

A jak sie czujesz?

63b363a823.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie najwyższy czas zmienić lekarza. Ja chodziłam w pierwszej ciąży do ginekolog która nie potrafiła nic wyjaśnic, naburmuszona cały czas, zadawała tylko pytania, kompletnie nic nie wiedziałam. Skończyło się to tak, że w 10tc poroniłam. Zmieniłam lekarza natychmiastowo w drugiej ciąży. Mam robione wszystkie badania w terminie, ginekolog przesympatyczna, nie odpowiada zdawkowo na zadawane pytania tylko rozwija je i tłumaczy jak "krowie na granicy" najprostszym językiem żeby przeciętny laik jak ja zrozumiał :) Jeśli zdecydujesz się na monitorowanie to u konkretnego lekarza! I wtedy na pewno będziesz miała porobione wszystkie potrzebne badania i wszystko wytłumaczone. Nie ma co chodzić po internecie i czytać, bo w internecie "boli Cię głowa = rak", niestety internet jedynie straszy.. A wiadomo każda z nas jest inna. :)

• myszkaazi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To naśmigałyście przez te 1,5 godziny, aż w szoku jestem ;) Nerwowo się tu robi ;)

f2w39n73pzr0nefs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaa wrote:
    http://parenting.pl/portal/badanie-hormonow-plciowych
    aa czytałam wlasnie po niekad to bo tez ostatnio znalazlam

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    W takim razie najwyższy czas zmienić lekarza. Ja chodziłam w pierwszej ciąży do ginekolog która nie potrafiła nic wyjaśnic, naburmuszona cały czas, zadawała tylko pytania, kompletnie nic nie wiedziałam. Skończyło się to tak, że w 10tc poroniłam. Zmieniłam lekarza natychmiastowo w drugiej ciąży. Mam robione wszystkie badania w terminie, ginekolog przesympatyczna, nie odpowiada zdawkowo na zadawane pytania tylko rozwija je i tłumaczy jak "krowie na granicy" najprostszym językiem żeby przeciętny laik jak ja zrozumiał :) Jeśli zdecydujesz się na monitorowanie to u konkretnego lekarza! I wtedy na pewno będziesz miała porobione wszystkie potrzebne badania i wszystko wytłumaczone. Nie ma co chodzić po internecie i czytać, bo w internecie "boli Cię głowa = rak", niestety internet jedynie straszy.. A wiadomo każda z nas jest inna. :)
    a wiesz co mi lekarz powiedział jak mu powiedziałam ze staram się o dziecko z mezem rok czy ja rozumie co to znaczy starac się no kuzwa az nie wiedziałam co mam powiedzieć olał to i mnie ... i na tym się skonczylo

• myszkaazi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Z jednej strony Internet ma wiele korzyści, ale z drugiej - zbyt wiele informacji niestety szkodzi, bo można się naczytać i oszaleć ;)

f2w39n73pzr0nefs.png
  • myszkaazi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ochotę na kąpiel - jestem w ciąży? :)

f2w39n73pzr0nefs.png
‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ