start 6.10 jeden cel --->zielona kropa na koncu :)
-
WIADOMOŚĆ
-
iza30 wrote:Sorki ze dopiero teraz odpisuje ale wrocilma od lekarza i musialam sie polozyc, lekarz skierowal mnie znowu na przeswietlenie powiedzial ze nie ciekawie wyglada ta noga, i ze po rengenie zobaczymy co wyjdzie ale ze napewno czeka mnie fizjoterapia na ta noge dal jakies silne talbletki przeciw bolowe i kazal lezec w lozku
Kochana szybkiego powrotu do zdrowia ja też miałam stłuczenie stawu skokowego i wiem co to jest za ból dasz radę ! -
mungo wrote:aha, to widać coś mi się przewidziało, bo kojarzyłam, że pisałaś, ze masz całą nogę siną.
to teraz tak- może być to pęknięcie kaletki maziowej- przy tym jest okropny ból, opuchlizna, ale na początku taka jakby kulka wyskakuje, a dopiero potem się rozlewa w krwiaka- może być gips, ale niekoniecznie, bo z reguły wszystko samo się wchłania, tylko będziesz musiała nogę odciążać. bo uderzyłaś tą kostką??
albo po prostu zwykłe skręcenie- 2tygodnie i po bólu- nawet gips ni jest konieczny, tylko jak chcesz walczyć o odszkodowanie, to lepiej byłoby go mieć.
dziwne, ze od razu Ci rtg nie zrobili- bo powinni byli zrobić to od razu w szpitalu jak tylko przyjechałaś- bo jeśli to skręcenie stawu skokowego, to gips założony po tygoDniu nic Ci nie da
-
co do leków:
tylex to kodeina z paracetamolem- typowa przeciwbólówka- tylko duże dawki codeiny stosowane przez dłuższy czas prowadzą do uzależnienia; nie możesz przy tym prowadzić auta i pić alkoholu (prawie pewne toksyczne uszkodzenie wątroby)
vimovo- naproxen i esomeprazol- naproxen działa przeciwzapalnie, a esomeprazol jest jako osłona śluzówki żołądka, bo to PPI- średnio moim zdaniem dobrze dobrany lek, bo takie połączenie kieruje się raczej do pacjentów w starszym wieku np z RZSem albo chorobą zwyrodnieniową; tym bardziej, że nie powinien być stosowany, jeśli staracie się o dzidziusia, bo może to utrudniać -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kochana patrząc na to zdjęcie- to Tobie Kaletka maziowa poszła. okłady z altacetu, albo z octu, faktycznie trzymaj nogę wyżej- to zmniejszy opuchliznę, możesz sobie jeszcze żelek schłodzony przykładać, a jak nie masz to jakąś mrożonkę w ściereczkę zawiń i rób okłady.
a co chodzi o leki przeciwbólowe, to lepiej żebyś jeśli musisz jakiś diclofenac albo kwas acetylosalicylowy łyknęła zamiast tamtych. -
nick nieaktualny
-
mungo wrote:Kochana patrząc na to zdjęcie- to Tobie Kaletka maziowa poszła. okłady z altacetu, albo z octu, faktycznie trzymaj nogę wyżej- to zmniejszy opuchliznę, możesz sobie jeszcze żelek schłodzony przykładać, a jak nie masz to jakąś mrożonkę w ściereczkę zawiń i rób okłady.
a co chodzi o leki przeciwbólowe, to lepiej żebyś jeśli musisz jakiś diclofenac albo kwas acetylosalicylowy łyknęła zamiast tamtych. -
iza30 wrote:Nie biore narazie tych lekow robie oklady z mrozonek mam noge wyzej najgorsze to ze nie moge na niej stanac a z lekow to biore paracetamol
Ciąża - trymestr 1 - Kategoria B
Badania na zwierzętach nie wskazują na istnienie ryzyka dla płodu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną u ludzi, lub badania na zwierzętach wykazały działanie niepożądane na płód, ale badania w grupie kobiet ciężarnych nie potwierdziły istnienia ryzyka dla płodu.
grupa B jest w staraniach dopuszczalna -
mungo wrote:tylko, że paracetamol nie działa przeciwzapalnie, jedynie przeciwbólowo- a ból jest objawem stanu zapalnego- więc w pierwszej kolejności musisz sie go pozbyć, także (i tu widzę że i Ilonek się przyłącza)-DICLOFENAC
Ciąża - trymestr 1 - Kategoria B
Badania na zwierzętach nie wskazują na istnienie ryzyka dla płodu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną u ludzi, lub badania na zwierzętach wykazały działanie niepożądane na płód, ale badania w grupie kobiet ciężarnych nie potwierdziły istnienia ryzyka dla płodu.
grupa B jest w staraniach dopuszczalna