Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Torunianki :)
Odpowiedz

Torunianki :)

Oceń ten wątek:
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczynki!
    Widzę, że ostatnio temat męski popularny. Na ten temat nie wiele mogę powiedzieć, bo u nas to jeszcze przed nami.
    Ale byłam dziś na USG w celu potwierdzenia PCOS u mnie. No i znowu załamka. Jestem gorzej głupia niż byłam. Pytam się lekarki czy obraz jajników wskazuje na PCOS? - "Nie, raczej nie". A za chwilę reklamowała mi infolic i w wyniku napisała, że są liczne pęcherzyki na jajnikach... To już nic nie kumam. Poza tym wydaje mi się, że mam cienkie endometrium - 3,8mm w 14dc (późna owulacja). Ona oczywiście stwierdziła, że wcale nie jest takie cienkie... Nic nie kumam.
    A... no i jeszcze powiedziała, że nie widzi żadnego dominującego pęcherzyka i owulacji w tym cyklu nie będzie... No i przez to zgłupiałam. Się okaże jaka z niej ginekolog, ciekawe czy mi tempka skoczy...

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Kaśka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Tova mi ginek powiedział że sam obraz usg to za mało żeby stwierdzić PCOS każdy lekarz to inna diagnoza :-)
    ja piłam inofolik w szczęśliwym cyklu ale nie wiem czym pomógł czy przypadek ale spróbować możesz podobno daje dobre wyniki jak się pije regularnie :-)
    to teraz zobaczymy co z tą tempką u Ciebie lepiej serduszkuj bo niby z tych bezowulacyjnych często są zielone kropki :-)
    trzymam kciuki <3

Rudziutka7 lubi tę wiadomość

konie82.gif
    f2w3rjjg1da4lr23.png
  • Pazyfae Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova obraz ginekologiczny nie powie Ci wszystkiego.koniecznie hormony i insuline musisz zbadac.ja jutro do gina na usg,ciekawe co mi powie

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To USG to można powiedzieć początek diagnostyki. Wiem, że obraz jajników to za mało. Na własna rękę z ciekawości robiłam jeszcze LH i FSH. Stosunek wyszedł mi 0,84 czyli teoretycznie nie PCOS, ale znam dziewczyny co mają dobry stosunek LH/FSH i mają PCOS. Dodatkowo nadmierne owłosienie... No cóż trochę tych włosków mam, ale ginka stwierdziła, że taka moja uroda i to wcale nie musi oznaczać PCOS. Zwłaszcze, że nie ma tego dużo (pojedyncze włoski tu i tam).
    Tak więc wszystkie objawy u mnie zbadane do tej pory są niejednoznaczne. Jutro wyczekiwana wizyta u dr. Kocha. Pewnie da jakieś skierowania na hormony. A... No i pragnę dodać, że odkąd jestem na OF (3 m-ce) w każdym z moich cykli był skok tempki czyli teoretycznie owulacyjny. Problem u mnie polega na długich, nieregularnych cyklach (29-40dni). No i ostatnio jeszcze plamię przed i po @. Ciekawi mnie też czy to endometrium nie jest za cienkie... Co myślicie?

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Kaśka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę że trochę cienkie może spróbuj czerwone winko i migdały tak laski chyba naturalnie poprawiają grubość a jak nie to pogadaj z Kochem może zaproponuje jakąś suplementację od owulacji czy w ogóle, kiepska z tego tematu jestem bo ja mam wszystko ok i mało się interesowałam ale uszy do góry w końcu dociekną i wyleczą <3

konie82.gif
    f2w3rjjg1da4lr23.png
  • Rudziutka7 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova! Kumpela miala pcos i byla wlasnie umowiona do Kocha no i,poszla do niego, kazal wyluzowac i zrobic badania po @... no i nie zdazyla ich zrobic! Tego Ci zycze!
    Na endo pij winko, wytrawne najlepiej i orzechy jedz!

83c27385cd.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczynki!
    Jutro opowiem co tam Koch wymyśli u mnie. Wszystkie badanka już spakowałam, no i wykresy z OF. Mam nadzieję, że on chociaż potraktuje mnie poważnie i nie każe przyjść za pół roku jak się dłużej postaramy i nic z tego nie wyjdzie.

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Pazyfae Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u lekarza.jeden jajnik nic a w drugim pecherzyk 16 mm.kolejna wizyta w pon. Endometrium grube,chociaz to dobre

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Rudziutka7 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae to super! Bardzo dobre wieści! Trzymam kciuki za pozytywny rozwój wydarzeń.
    Tova, czekamy na wieści.

83c27385cd.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae no to działaj. Może być pięknie i tego Ci życzę.
    A ja po wizycie.
    Dziś zrobiłam w końcu krok na przód, bo przez 3 ostatnie miesiące kręciłam się w kółko z trzema innymi lekarzami.
    Pan Doktor cudowny. Jak tylko wszedł do korytarza to powiało optymizmem. Ale do rzeczy.
    1. Moje jajniki ze zdjęcia USG sprzed 2 dni są jak najbardziej w porządku. Nie ma cech PCOS. Nie wiem po co ta baba na USG mnie straszyła.
    2. Jutro powtórka badań FSH i LH m.in. by obliczyć stosunek i wykluczyć PCOS. Lekarz stwierdził, że stosunek LH/FSH oblicza się nie 2-3dc tylko w fazie owulacyjnej. Dziewczyna z OF, która mają PCOS mówi, że to nie prawda. Trochę mnie tym zbiła z tropu... Jak to jest?
    3. Mam za cienkie endometrium (3,8mm na 14dc), ale to na razie zostawił.
    4. Jutro też będę miała robione badania na insulinę, bo jestem obciążona genetycznie.
    5. USG. Właśnie... Gdyby nie ta super miła pielęgniarka pewnie miałabym zrobione już dziś, bo lekarz tak kombinował, ale ta zaczęła marudzić, że nie ma miejsc, korytarz pacjentek itp. no i się skończyło na tym, że mam przyjść na USG 9-11 dnia następnego cyklu (franca).
    Do tego dostałam luteinę na skrócenie cyklu. No i tu znowu niepewność zasiała we mnie owa koleżanka z OF. Stwierdziła, że luteiny nie powinno się brać przed owulacją. Podparła się nawet artykułem na ten temat w necie. A na ulotce leku pisze, że luteina "umożliwia owulację". Same sprzeczności...
    W każdym razie coś się u mnie zaczyna dziać i jestem pełna optymizmu. Teraz na pewno się uda.

Rudziutka7, rah lubią tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A... I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz.
    W naszym mieście na Uniwersytecie za kilka dni odbędzie się spotkanie z lekarzami z klinik leczenia niepłodności z całego kraju podobno. Będą wykłady na temat niepłodności, będzie można zadawać pytania. No i co więcej... Każda z chętnych kobiet będzie szczegółowo przebadana pod tym kątem. Nie wiem dokładnie jakie to badania, na pewno USG. Strasznie mnie to ucieszyło i się zapisałam. Mam nadzieję, że do mnie oddzwonią bo to naprawdę super sprawa. Tylko kurczę nigdzie w necie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Może to jakaś tajemnica.
    Wiecie coś na ten temat?

Rudziutka7 lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae wrote:
    Sayuri a od kiedy sie staracie?Magda lena do jakiego lekarza idzie Twoj mezus? Moj byl u dr Sochy w Bydgoszczy (przypomne-mala ruchliwosc plemnikow) i lekarz mu powiedzial ze z racji ze u nas jest kumulacja bo ja mam problemy z owulacja prawdopodobnie (okaze sie po monitoringu) to mnie trzeba leczyc.mowil mu cos o jakims leku ktory sie bierze 3-6 mcy ale nie wiem co to.

Teoretycznie staramy się od ślubu (rok i 5 miesięcy dzisiaj nam mija:) ) ale miałam zarówno polipa, jak i mięśniaka, wykrycie i wyleczenie zajęło mi pół roku, także mogę stwierdzić, że od września 2014 staramy się tak zdrowo.
    Niestety mam skłonności do Hashi (a-tpo prawie 200 przy normie lab <34) oraz zaburzony stosunek FSH do LH (2:1) , choć poza tym innych objawów PCOS brak (mam regularne cykle i potwierdzone owu). Chodzę do dr Marchwińskiej. Umówiłam sie już do endo (TSH 3,57) na 25 marca 2015 i jestem ciekawa, co mi powie... mam 32 lata i pomału spieszy nam się :)

• Pazyfae Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova-super ze w koncu dobrze trafilas!:)oby pan dr przyniosl Ci szczescie:) co do badan lh i fsh to ja od Łojko dostalam skierowanie na 2-3 dc wlasnie.a napisz cos wiecej o tym uniwersytetem bo nic nie moge znalezc na ten temat :(

3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Pazyfae Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sayuri-troche wysokie masz to tsh.u jakiego endo sie leczysz?

3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae no właśnie nic więcej nie wiem, bo pielęgniarka sama dobrze nie wiedziała o czym mówi. Jeśli leczysz się u Łojko w szpitalu to zadzwoń do rejestracji, może coś Ci powie więcej. Ja dziś na tej wizycie byłam strasznie zdenerwowana i mogłam coś przekręcić albo zapomnieć. W każdym razie na coś się zapisałam :-)

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Rudziutka7 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova! Koch wie co robi! Przebada Cie od kazdej strony! Endo masz male faktycznie, ale na to sa leki. Jesli chodzi o lutke, to kumpela biorac ja w rzekomo bezowulacyjnym zaszla w ciaze

83c27385cd.png
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae wrote:
    Sayuri-troche wysokie masz to tsh.u jakiego endo sie leczysz?
    Pierwszy raz TSH robiłam zaledwie dwa tygodnie temu, w życiu bym nie przypuszczała, ze może być coś nie tak. Udało mi się załatwić wizytę prywatną u Wojnowskiego w Citomedzie na 25 marca. Pewnie zleci dodatkowe badania, nie da od razu leków.. Poza TSH i aTPO nie robiłam innych hormonów.
    Wiem, że troszkę za wysokie, moja gin to przyznała.

• sayuri Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae wrote:
    Tova-super ze w koncu dobrze trafilas!:)oby pan dr przyniosl Ci szczescie:) co do badan lh i fsh to ja od Łojko dostalam skierowanie na 2-3 dc wlasnie.a napisz cos wiecej o tym uniwersytetem bo nic nie moge znalezc na ten temat :(
    Ja tez miałam zrobić te hormony w 1-3 dc i zrobiłam w drugim. Zmartwiłam się dość wysokim wynikiem FSH (ponad 9) bo to oznacza obniżoną rezerwę jajnikową, choć moja gin nic nie powiedziała na ten temat, patrzyła tylko na stosunek do LH.

• Tova33 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudziutka7 wrote:
    Tova! Koch wie co robi! Przebada Cie od kazdej strony! Endo masz male faktycznie, ale na to sa leki. Jesli chodzi o lutke, to kumpela biorac ja w rzekomo bezowulacyjnym zaszla w ciaze
    Ech sama nie wiem co robić, każdy mówi inaczej. Postanowiłam zaufać lekarzowi. Tylu pacjentkom pomógł, że chyba wie co robi. Niech się dzieje co chce ;-)
    Sayuri wydaje mi się, że FSH 9 to jeszcze nie taka tragedia choć może raczej gromadki dzieci możesz nie mieć. Głowa do góry ;-)
    To nie zmienia faktu, że nadal nie wiem kiedy liczy się ten stosunek. Ale na co mi to wiedzieć? Przecież od tego mam lekarza ;-) Ciągle jeszcze jestem pod wrażeniem wczorajszej wizyty...

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam marzy się gromadka dzieci, dom duży, miejsca dużo :)
    Najważniejsze, aby to choć jedno było i do tego zdrowe.
    Bratowa właśnie dała mi namiar do innej endo, Iwaniszewskiej. Któraś z was słyszała o niej?

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ