TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
APS- ogólnie wysokie TSH może się wiązać z problemami z zajściem w ciążę i być przyczyną poronień, dlatego tak ważne jest unormowanie go na odpowiednim poziomie, żeby były sprzyjające warunki.
Co do dawki, to ja na własną rękę, nigdy nic nie zmieniałam. Porozmawiaj z lekarzem, ale przypuszczam, że skoro dalej jest za wysokie to powinien zwiększyć Ci dawkę.
-
nick nieaktualnyBuko wrote:To tylko się ciesz, że się teraz dowiedziałaś o problemach z tarczycą, niż miałabyś się dowiedzieć już w ciąży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 21:09
Buko, Moko lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny czy przy takich wynikach TSH 1,700 ulU/ml FT4 14,35 pmol/l i FT3 4,65 pmol/l uda utrzymać mi sie ciąże i czy wogóle zajdę. Ostatnio poroniłam ale tsh miałam zadziwiająco wysokie 3,160 potem spadło zmieniłam tryb życia. Gdyby mi ktoś wyjaśnił o co chodzi z tymi procentami ft3 i ft4 mój endo nic mi o tym nie mówił zreszta zmieniam go. Z góry dziękuję za pomocOlkat2007
-
A mieszczą się w normach podanych przez laboratorium? Generalnie wartości powinny być zbliżone co u Ciebie jest ok, ale im wyższe tym lepsze. Ja mam po 50%, cała reszta badań w normie, tsh trochę zawyżone jak na starania (2,64), ale endo przepisała mi tylko jod, bez wdrażania póki co żadnych leków przez 6tygodni a potem zobaczymy. Robiłaś przeciwciała i usg tarczycy?Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Maciejowa tak są w normie podawanych przez laboratorium. Nie robiłam przeciwciał, bo mój endo mi ich nie zlecił dlatego go zmieniam. Wpadłam na to forum przypadkowo i więcej sie dowiedziałam niż od mojego endo Pierwsze dziecko urodziłam bez problemu natomiast druga ciąże poroniłam . Teraz staramy sie drugi raz i sie obawiam ale badania widzę, ze narazie są ok nie mam żadnych tabletek. Jak zadzwoniłam z pretensjami do mojego endo to oczywiście umył ręce i sie wszystkiego wyparł. Nadmieniam, że mam guzka na tarczycy ale jest łagodny przy pierwszej ciąży też już miałam guzka i nic sie nie działo ostatnio miałam robioną biopsje i jest łagodny. Wiec sie obawiam o następna ciąże ale jestem pełna nadzieiOlkat2007
-
Maciejowa nadmieniam, że jak doszło do poronienia zadziwiająco miałam TSH 3,17 , ft3 i ft4 były w normie potem zmieniłam dietę piłam błonnik witalny plus korzeń mniszka oraz zaczęłam ćwiczyć 4 razy w tyg. Z chodakowska i tsh wróciło do 1,70 gdy zachodziłam w pierwsza ciąże tsh miałam 1,64 a ft3 i ft4 na podobnym poziomie co teraz. Wiec jestem pełna nadziei ale sie tez obawiamOlkat2007
-
Tsh może gwałtownie wzrosnąć na początku ciąży i często trzeba wdrożyć tabletki lub zwiększyć dawkę. Mi endo powiedział, że skoro ft mam ok, przeciwciała też i na usg niczego nie widać to póki co nie mam się czym stresować. U Ciebie też wszystko wygląda ok nie masz problemów z zajściem w ciążę a takie samoistne poronienia na początku ciąży się zdarzają.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
-
Cieszę się, że mogłam pomóc i mam nadzieję, że Cię trochę uspokoiłam ja to wszystko już od jakiegoś czasu w teorii wiem i co z tego skoro tych dwóch kresek nie mogę zobaczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:23
Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
-
Maciejowa nie wiem na ile mi pomogło ale poczytaj o błonniku witalnym i korzeniu mniszka oczyszczają organizm ja też ćwiczyłam chodakowska 4 razy w tygodniu czułam sie wyśmienicie teraz narazie nie ćwiczę, bo czekam na okres jak sie nie pojawi i sprawdzę i będę w ciąży to na czas ciąży odpuszczam chodakowska ale jak nie będę w ciąży to wracam do ćwiczeń nadal czuje taka energię, ze głowa boli kompletnie odstawiłam kawę pijam tylko zbożowąOlkat2007
-
Cześć dziewczyny, ja mam inne pytanie.
A więc może zacznę od początku.
Zaczynałam z tarczyca 3,75 jadłam tabletki o dozą 50 i kiedy tarczyca spadła mi do 1,25 lekarka przepisała mi tabletki z dozą 75?! Czy jest to normalne? Bo nie ufam tej kobiecie za bardzo, a nie mam w pobliżu innej, a nie chciałabym żeby mi tarczyce zrabala. Bo jak dla mnie bardziej logiczne byłoby zestawienie dawki 50 na podtrzymanie tego?? helppp meeee -
Cześć dziewczyny. Powiedzcie mi. Leczę się na tarczyce od 1.5 roku około. Ostatnie badanie tsh wyszło 4.280. Nie miałam robionych reszty bo miałam na początku i endo stwierdziła że są ok. I badam samo tsh co jakiś czas. Powiedziała ze jakbym zaszła w ciążę to mam jak najszybciej przyjść po większą dawkę bo biorę 37.5 euthyroxu. Myślicie że powinnam zbić tsh żeby zajść w ciążę ?🇮🇪
IO, niedoczynność tarczycy, arytmia,
28cs - 05.2018 👱♂️🥰
1 cs - 09.2019👱♀️🥰
6cs ⏸️ zdrowy bobas 🥰
Cukrzyca ciążowa na insulinie, clexane, aspiryna.. ciąża wysokiego ryzyka.
Wizyty: 24.10 ginekolog Polska, 25.10 prenatalne II trym, 4.11 scan 20/22 tc, 20.11 (echo), 19.12, 16.01, 13.02 i wywołanie 😳
[/url] -
PaulaG wrote:Cześć dziewczyny. Powiedzcie mi. Leczę się na tarczyce od 1.5 roku około. Ostatnie badanie tsh wyszło 4.280. Nie miałam robionych reszty bo miałam na początku i endo stwierdziła że są ok. I badam samo tsh co jakiś czas. Powiedziała ze jakbym zaszła w ciążę to mam jak najszybciej przyjść po większą dawkę bo biorę 37.5 euthyroxu. Myślicie że powinnam zbić tsh żeby zajść w ciążę ?
PaulaG lubi tę wiadomość
-
alinsien wrote:Cześć dziewczyny, ja mam inne pytanie.
A więc może zacznę od początku.
Zaczynałam z tarczyca 3,75 jadłam tabletki o dozą 50 i kiedy tarczyca spadła mi do 1,25 lekarka przepisała mi tabletki z dozą 75?! Czy jest to normalne? Bo nie ufam tej kobiecie za bardzo, a nie mam w pobliżu innej, a nie chciałabym żeby mi tarczyce zrabala. Bo jak dla mnie bardziej logiczne byłoby zestawienie dawki 50 na podtrzymanie tego?? helppp meeee
-
nick nieaktualny
-
Halo halo potrzebuje rade...nie znam sie bo niedawno dowiedzialam sie o moim wysokim tsh...pare dni temu zaczelam brac tabletki belissa intense na wlosy skore i paznokcie. Dzis dopiero zajrzalam w sklad a ta jest jod zawartosc w jednej tab 2,25mg 22,5% czy to duzo powie mi ktos? Lepiej odstawic te tabletki? Bardziej zalezy mi zeby zafasolkowac niz na wlosach czy paznokciach