TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
kas50 wrote:Nanataszo Twoje tsh i niskie ft4 mowi o zbyt małej ilości hormonów tarczycy. Mialas usg tarczycy?
Lekarz kazał powtórzyć badanie i jak wynik bedzie taki sam to wdrażamy euthyrox. W październiku i w grudniu tsh bylo ok. W grudniu 1,6.
Magda87, wiem, ze nie dla staraczek. Dlatego przed iui miałam zbijane tsh.
starania od 2007
mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
"..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
ivf czerwiec 2016 [*] [*] -
Dziewczyny, czy to jest jest realne, żeby zaburzenia tarczycy (nawet niewielkie) były jedynym powodem braku ciąży?
Bo u mnie cały czas nie wiadomo o co chodzi, jestem bezsilna w tym momencie...
Kiedy zbadałam z własnej inicjatywy tarczycę, to profesor spoglądając na wynik TSH 2,6 nie uznał za alarmujące i twierdzi, że jest OK. Na pytanie czy to mógłby ewentualnie być powód braku ciąży - stwierdził, że raczej nie... Choć, podkreślam, innych przyczyn u mnie nie znaleziono...
Z kolei kiedy czytam Wasze wypowiedzi, to mam wrażenie, że czasami niewielkie odchylenia w wynikach tarczycowych są znaczące... Ale czy jest ktoś tutaj, kto rzeczywiście tylko/aż wyniki tarczycowe miał szwankujące i to było powodem braku ciąży?bromergon 0.5 tabletki (dopochwowo) na noc -
Dziewczyny witam i ja w waszym gronie:( odebralam dzis wyniki i moje tsh wyszlo 4.65 ft3-3,59 ft4-1,13 natomiast anty tpo- 0,19 anty tg- 527,24. Dziewczyny czy ktoras z was miala podobne wyniki? Jak sadzicie to moze byc powod ze nie moge zajsc w ciaze? mam juz wizyte u endo ale wole was pierwsze zaapytac i dowiedziec sie jakie wy macie w tym temacie doswiadczenie . \jestem podlamana raczej bylam przygotowana ze cos jest na rzeczy ale nie az tak .... ehhh
START 2014 ;( -
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny,
Ja zupełnie nowa i totalnie nie rozumiem co sie dzieje z moim ciałem. mi to cholerne TSH sukcesywnie spada od maja 2015. wtedy było 1,3, we wrześniu 0,95, w grudniu 0,8 a teraz jest 0,63. Jednocześnie ATG z 220 we wrzesniu 2015 wzroslo do 420 dziś.
Ciekawe co sie dzieje ze mną. NIestety mój endokrynolog ma wolne terminy dopiero na koniec kwietnia a ja właśnie do kriotransferu się zaczełam szykować. Chyba muszę tę machinę jakoś zastopować, bo szkoda zarodka...
miała któraś z Was takie wyniki?
aaa.. i żeby nie było - mam endometriozę 4st. i jestem właśnie po 6miesięcznym wyciszeniu na decapeptylu...
I od 4 lat sie staramy o dziecko.
Pierwsza ciąże poroniłam w 10tc. Zarodek sie zatrzymał...
USG tarczycy jest ok. Robiłam we wrześniu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2016, 19:46
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Czyli walczę dalej... Oby kiedyś zwyciężyć! -
ako99_2016 jedna z dziewczyn tu pisala ze jak zaczelo jej nagle spadac tsh ponizej 1 byla juz w ciazy i niestety zle sie skonczylo ;(
Ja natomiast mam dosc wysokie tsh i anty tg. za dwa dni jade do endo i zobaczymy co mi powie:) mam nadzieje ze jednak podtrzyma mnie na duchu i powie ze da sie to wszystko unormowac trzymam za ciebie kciukiako99_2016 lubi tę wiadomość
START 2014 ;( -
Wera, ja właśnie wróciłam od endokrynologa. Mówi ze tsh mam ok a to anty tg jest podwyższone ale nie szkodzi ciąży. Jutro idę do swojego ginekologa a we czwartek do innego endokrynologa. Już troche nie mam czasu i sił na kolejne nieudane podejście...Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Czyli walczę dalej... Oby kiedyś zwyciężyć! -
Dziewczyny poradzicie?
Dzisiejsza beta 1123,
tsh 3, 210
ft4 70, 5%
ft3 39%
Bralam euthyrox 62, 5. 5tyg.temu tsh 0, 149 ft4 86% ft3 50% dawka euthyrox 75, endo zmniejszyla o pół tabletki. Boję się poronienia przez to wysokie tsh z drugiej strony ft4 jest chyba nienajgorsze? Wizytę mam 19kwietnia, jutro będę próbować dzwonić. -
Cześć dziewczyny,
jestem tu nowa i mam pytanie odnośnie TSH. Nie jestem ekspertką w temacie, a zależy mi oczywiście na jego wyjaśnieniu, żeby zajść w ciążę.
Może Wy mi pomożecie?
Moje wyniki hormonów, w tym TSH w czerwca rok temu wynosiły:
TSH 3,65
FSH 3,57
PRL 9,59
Moja ginekolog powiedziała, że przy tym wyniku będę musiała brać tabletki i poleciła pójść do endokrynolog, znanej w Warszawie, która z kolei powiedziała, że nie jest tak źle, żebyśmy się naturalnie starali i żebym powtórzyła wyniki po wakacjach. Wakacje spędziłam u rodziny mojego męża na Sycylii i może morze i jod mi pomogły, bo po wakacjach wyniki wynosiły:
TSH 2,992
FT4 (Wolna tyroksyna) 1,16
T4 (Całkowita tyroksyna) 8,3
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej 49,1
Te wyniki przedstawiłam różnej specjalności lekarzom (również ze względu na to, żę w tym czasie przygotowywałam się do operacji wycięcia migdałów i miałam niestety różne inne problemy zdrowotne) i wszyscy mówili, że wyniki są ok i nie muszę brać tabletek.
Przyznam szczerze, że jestem zwolenniczką ratowania się od farmakologii na ile się da, ale z drugiej strony, jak mus to mus.
A co Wy o tym sądzicie? Będę Wam bardzo wdzięczna za interpretację.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 17:05
-
W ogóle czy wiecie czy można iść z wynikami tarczycy do ginekolog? Czy od razu do endokrynologa? Zastanawiam się, ponieważ moja gin powiedziała, żebym sprawdziłą tarczycę i wróciła do niej, bo może mam problem z hormonami tarczycy, no to zrobiłam badania...i teraz mam iść do niej znowu czy lepiej isć do endo?
-
marie - moim zdaniem, skoro powiedziała, żeby sprawdzić, to idź do endo, nie każdy gin ma wiedzę a temat tarczycy.
Alnilam - mi lekarz w klinice powiedział, że do staran najlepsze tsh w okolicy 1 i dał leki na zbijanie (ponad rok temu) - takie tsh, jak Twoje, może i nie jest złe, mieści się w normach, ale nie dla chcących zajść w ciażę
kas kochana, jak u Ciebie? dodzwoniłaś się do lekarza?
ja odebrałam wczoraj powtórne wyniki
tsh 2,773 (spadło, przed tygodniem było 3,547)
ft3 5,33 (61%)
ft4 13,35 (16,52%)
p/c p/tyreoglobulinie TG 17,8 U/ml (wart ref. <60 U/ml)
p/c anty TPO <28 U/ml (wart. ref. <60 U/ml)
moim zdaniem, nie mam hashimoto, tylko niedoczynność. Liczę na to, że wdroży mi lekarz euthyrox.
Co sądzicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 06:26
starania od 2007
mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
"..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
ivf czerwiec 2016 [*] [*] -
Nanatasza - dzięki za odpowiedź. No właśnie, ja też gdzieś wyczytałam, że kobieta, która chce zajść w ciążę, powinna mieć niższe TSH, a jednocześnie kilku lekarzy świadomych tego, że staram się o ciążę mnie przekonywało, że jest ok i już zgłupiałam, szczerze mówiąc. I do tego prywatnych, którzy powinni chyba się zastanowić nad tym, co mi mówią.
W takim razie pójdę do innego endo, do skutku, nie dam się tak łatwo kiwać. -
nick nieaktualny
-
No, bo lekarze niestety nie doinformowani i nieraz to pacjenci muszą ich w najważniejszych kwestiach uświadamiać... Nachodziłam się po nich trochę w tym roku, to wiem. Ale to im nie przeszkadza brać po 100 zł za pięć minut wizyty... Ech! Dobrze, że są takie fora, gdzie można się czegoś sensownego dowiedzieć.
EDIT:
Tak sobie jeszcze myślę, że może to ta tarczyca tak wpływa na to, że mam takie długie cykle... Coś muszę z tym zdecydowanie zrobić. Dzięki za zmotywowanie mnie do działania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 01:44
-
Nanataszo dzwonilam do endo,kazała zwiększyć dawkę do 75 i powtórzyć badania za 2tyg.wizyta 7kwietnia. Moglam iść dzisiaj ale nie mam jeszcze potwierdzenia ciąży więc zaczekam.
Nanatasza lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja mam TSH 2,140, ft3 2,81, ft4 1,19. Chyba jest wszystko w miarę w normie, z tego co tutaj czytałam. Jednak lekarz pierwszego kontaktu zwróciła mi uwagę, że mam bardzo suchą skórę - na rękach mi się wręcz robią takie suche wysepki. Czy któraś z Was tak miała/ma?
Muszę się w końcu wybrać do tego endo chyba...04.2016 Napro
3xIUI 2016
HSG - jeden jajowód niedrożny
niepłodność idiopatyczna
starania od początku 2014