Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 9 marca 2016, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalam eutyrox n 88 za 3 tyg mam przyjsc powtórzyć badania.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 21:28

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • Nanatasza Autorytet
    Postów: 1118 943

    Wysłany: 9 marca 2016, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Nanataszo Twoje tsh i niskie ft4 mowi o zbyt małej ilości hormonów tarczycy. Mialas usg tarczycy?
    Miałam robione, wszystko jest ok.
    Lekarz kazał powtórzyć badanie i jak wynik bedzie taki sam to wdrażamy euthyrox. W październiku i w grudniu tsh bylo ok. W grudniu 1,6.

    Magda87, wiem, ze nie dla staraczek. Dlatego przed iui miałam zbijane tsh.

    starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • janka Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 10 marca 2016, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy to jest jest realne, żeby zaburzenia tarczycy (nawet niewielkie) były jedynym powodem braku ciąży?
    Bo u mnie cały czas nie wiadomo o co chodzi, jestem bezsilna w tym momencie...
    Kiedy zbadałam z własnej inicjatywy tarczycę, to profesor spoglądając na wynik TSH 2,6 nie uznał za alarmujące i twierdzi, że jest OK. Na pytanie czy to mógłby ewentualnie być powód braku ciąży - stwierdził, że raczej nie... Choć, podkreślam, innych przyczyn u mnie nie znaleziono...
    Z kolei kiedy czytam Wasze wypowiedzi, to mam wrażenie, że czasami niewielkie odchylenia w wynikach tarczycowych są znaczące... Ale czy jest ktoś tutaj, kto rzeczywiście tylko/aż wyniki tarczycowe miał szwankujące i to było powodem braku ciąży?

    bromergon 0.5 tabletki (dopochwowo) na noc
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 11 marca 2016, 00:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jigdy nie bylo probl e mow urodzilam 4 dzieci a teraz w grudniu poronil s m okazalo sie ze tsh jest 4.86 i nadal jes wysoko jeszcze wyzej i nadal niema ciazy. Nic wiecej mi nie wiadomo bafania sa ok.

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 11 marca 2016, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witam i ja w waszym gronie:( odebralam dzis wyniki i moje tsh wyszlo 4.65 ft3-3,59 ft4-1,13 natomiast anty tpo- 0,19 anty tg- 527,24. Dziewczyny czy ktoras z was miala podobne wyniki? Jak sadzicie to moze byc powod ze nie moge zajsc w ciaze? mam juz wizyte u endo ale wole was pierwsze zaapytac i dowiedziec sie jakie wy macie w tym temacie doswiadczenie . \jestem podlamana raczej bylam przygotowana ze cos jest na rzeczy ale nie az tak .... ehhh

    START 2014 ;(
  • Monna Autorytet
    Postów: 320 195

    Wysłany: 12 marca 2016, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

    Mój problem polega trochę na tym, że mam za wysokie TSH 3,1 oraz bardzo małą tarczycę- 4ml. Anty TPO 1,88(norma max 5,61) oraz anty TG 3,56 (norma max 4,11)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2016, 14:30

    Monna
    Szczęśliwa mama :)

    kp1y6bv.png
  • ako99_2016 Koleżanka
    Postów: 56 32

    Wysłany: 13 marca 2016, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

    Ja zupełnie nowa i totalnie nie rozumiem co sie dzieje z moim ciałem. mi to cholerne TSH sukcesywnie spada od maja 2015. wtedy było 1,3, we wrześniu 0,95, w grudniu 0,8 a teraz jest 0,63. Jednocześnie ATG z 220 we wrzesniu 2015 wzroslo do 420 dziś.
    Ciekawe co sie dzieje ze mną. NIestety mój endokrynolog ma wolne terminy dopiero na koniec kwietnia a ja właśnie do kriotransferu się zaczełam szykować. Chyba muszę tę machinę jakoś zastopować, bo szkoda zarodka...
    miała któraś z Was takie wyniki?

    aaa.. i żeby nie było - mam endometriozę 4st. i jestem właśnie po 6miesięcznym wyciszeniu na decapeptylu...
    I od 4 lat sie staramy o dziecko.
    Pierwsza ciąże poroniłam w 10tc. Zarodek sie zatrzymał...

    USG tarczycy jest ok. Robiłam we wrześniu...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2016, 19:46

    Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...

    Czyli walczę dalej... Oby kiedyś zwyciężyć!
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 14 marca 2016, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ako99_2016 jedna z dziewczyn tu pisala ze jak zaczelo jej nagle spadac tsh ponizej 1 byla juz w ciazy i niestety zle sie skonczylo ;(
    Ja natomiast mam dosc wysokie tsh i anty tg. za dwa dni jade do endo i zobaczymy co mi powie:) mam nadzieje ze jednak podtrzyma mnie na duchu i powie ze da sie to wszystko unormowac :) trzymam za ciebie kciuki

    ako99_2016 lubi tę wiadomość

    START 2014 ;(
  • ako99_2016 Koleżanka
    Postów: 56 32

    Wysłany: 14 marca 2016, 15:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera, ja właśnie wróciłam od endokrynologa. Mówi ze tsh mam ok a to anty tg jest podwyższone ale nie szkodzi ciąży. Jutro idę do swojego ginekologa a we czwartek do innego endokrynologa. Już troche nie mam czasu i sił na kolejne nieudane podejście...

    Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...

    Czyli walczę dalej... Oby kiedyś zwyciężyć!
  • marie_marie22 Autorytet
    Postów: 1055 1293

    Wysłany: 14 marca 2016, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, poproszę o interpretację moich wyników:
    tsh 2,810 µIU/ml
    ft3 3,34 pg/ml
    ft4 1,20 ng/dl

    oar8yx8d9fawxkqt.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 14 marca 2016, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradzicie?
    Dzisiejsza beta 1123,
    tsh 3, 210
    ft4 70, 5%
    ft3 39%
    Bralam euthyrox 62, 5. 5tyg.temu tsh 0, 149 ft4 86% ft3 50% dawka euthyrox 75, endo zmniejszyla o pół tabletki. Boję się poronienia przez to wysokie tsh z drugiej strony ft4 jest chyba nienajgorsze? Wizytę mam 19kwietnia, jutro będę próbować dzwonić.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Alnilam Przyjaciółka
    Postów: 109 31

    Wysłany: 15 marca 2016, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    jestem tu nowa i mam pytanie odnośnie TSH. Nie jestem ekspertką w temacie, a zależy mi oczywiście na jego wyjaśnieniu, żeby zajść w ciążę.

    Może Wy mi pomożecie?

    Moje wyniki hormonów, w tym TSH w czerwca rok temu wynosiły:
    TSH 3,65
    FSH 3,57
    PRL 9,59

    Moja ginekolog powiedziała, że przy tym wyniku będę musiała brać tabletki i poleciła pójść do endokrynolog, znanej w Warszawie, która z kolei powiedziała, że nie jest tak źle, żebyśmy się naturalnie starali i żebym powtórzyła wyniki po wakacjach. Wakacje spędziłam u rodziny mojego męża na Sycylii i może morze i jod mi pomogły, bo po wakacjach wyniki wynosiły:

    TSH 2,992
    FT4 (Wolna tyroksyna) 1,16
    T4 (Całkowita tyroksyna) 8,3
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej 49,1

    Te wyniki przedstawiłam różnej specjalności lekarzom (również ze względu na to, żę w tym czasie przygotowywałam się do operacji wycięcia migdałów i miałam niestety różne inne problemy zdrowotne) i wszyscy mówili, że wyniki są ok i nie muszę brać tabletek.

    Przyznam szczerze, że jestem zwolenniczką ratowania się od farmakologii na ile się da, ale z drugiej strony, jak mus to mus.

    A co Wy o tym sądzicie? Będę Wam bardzo wdzięczna za interpretację.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 17:05

    d24faacae1ff16d163f728ccc184dffb.png

    20150418580116.png
  • marie_marie22 Autorytet
    Postów: 1055 1293

    Wysłany: 15 marca 2016, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle czy wiecie czy można iść z wynikami tarczycy do ginekolog? Czy od razu do endokrynologa? Zastanawiam się, ponieważ moja gin powiedziała, żebym sprawdziłą tarczycę i wróciła do niej, bo może mam problem z hormonami tarczycy, no to zrobiłam badania...i teraz mam iść do niej znowu czy lepiej isć do endo?

    oar8yx8d9fawxkqt.png
  • Nanatasza Autorytet
    Postów: 1118 943

    Wysłany: 16 marca 2016, 06:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marie - moim zdaniem, skoro powiedziała, żeby sprawdzić, to idź do endo, nie każdy gin ma wiedzę a temat tarczycy.

    Alnilam - mi lekarz w klinice powiedział, że do staran najlepsze tsh w okolicy 1 i dał leki na zbijanie (ponad rok temu) - takie tsh, jak Twoje, może i nie jest złe, mieści się w normach, ale nie dla chcących zajść w ciażę

    kas kochana, jak u Ciebie? dodzwoniłaś się do lekarza?

    ja odebrałam wczoraj powtórne wyniki

    tsh 2,773 (spadło, przed tygodniem było 3,547)
    ft3 5,33 (61%)
    ft4 13,35 (16,52%)
    p/c p/tyreoglobulinie TG 17,8 U/ml (wart ref. <60 U/ml)
    p/c anty TPO <28 U/ml (wart. ref. <60 U/ml)

    moim zdaniem, nie mam hashimoto, tylko niedoczynność. Liczę na to, że wdroży mi lekarz euthyrox.
    Co sądzicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 06:26

    starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • Alnilam Przyjaciółka
    Postów: 109 31

    Wysłany: 16 marca 2016, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanatasza - dzięki za odpowiedź. No właśnie, ja też gdzieś wyczytałam, że kobieta, która chce zajść w ciążę, powinna mieć niższe TSH, a jednocześnie kilku lekarzy świadomych tego, że staram się o ciążę mnie przekonywało, że jest ok i już zgłupiałam, szczerze mówiąc. I do tego prywatnych, którzy powinni chyba się zastanowić nad tym, co mi mówią.

    W takim razie pójdę do innego endo, do skutku, nie dam się tak łatwo kiwać. ;-)

    d24faacae1ff16d163f728ccc184dffb.png

    20150418580116.png
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 16 marca 2016, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wiem ze do zajscia w ciaze musi byc okolo 1 a moj lekarz z wynikiem 5.4 mowi niema tragedii troche ponad norme....o dżizys

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • Elaria Autorytet
    Postów: 2686 1879

    Wysłany: 16 marca 2016, 18:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam obecnie tsh 2,35, endo zapisał mi Euthyrox 37 (połowa z 75) i powiedział, że mogę się starać.

    zFcFp1.png 8NAEp1.pngplanowane CC 11.05
    [*] 11tc -marzec 2016
  • Alnilam Przyjaciółka
    Postów: 109 31

    Wysłany: 17 marca 2016, 01:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, bo lekarze niestety nie doinformowani i nieraz to pacjenci muszą ich w najważniejszych kwestiach uświadamiać... Nachodziłam się po nich trochę w tym roku, to wiem. Ale to im nie przeszkadza brać po 100 zł za pięć minut wizyty... Ech! Dobrze, że są takie fora, gdzie można się czegoś sensownego dowiedzieć. ;-)

    EDIT:
    Tak sobie jeszcze myślę, że może to ta tarczyca tak wpływa na to, że mam takie długie cykle... Coś muszę z tym zdecydowanie zrobić. Dzięki za zmotywowanie mnie do działania. :-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 01:44

    d24faacae1ff16d163f728ccc184dffb.png

    20150418580116.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 17 marca 2016, 06:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanataszo dzwonilam do endo,kazała zwiększyć dawkę do 75 i powtórzyć badania za 2tyg.wizyta 7kwietnia. Moglam iść dzisiaj ale nie mam jeszcze potwierdzenia ciąży więc zaczekam.

    Nanatasza lubi tę wiadomość

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Stelka_mis Przyjaciółka
    Postów: 79 20

    Wysłany: 18 marca 2016, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja mam TSH 2,140, ft3 2,81, ft4 1,19. Chyba jest wszystko w miarę w normie, z tego co tutaj czytałam. Jednak lekarz pierwszego kontaktu zwróciła mi uwagę, że mam bardzo suchą skórę - na rękach mi się wręcz robią takie suche wysepki. Czy któraś z Was tak miała/ma?
    Muszę się w końcu wybrać do tego endo chyba...

    04.2016 Napro
    3xIUI 2016 :(:(:(
    HSG - jeden jajowód niedrożny
    niepłodność idiopatyczna
    starania od początku 2014
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego