TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam pytanie, biorę eythyrox 50 od jakiś 2 miesięcy 1 @ przyszła a w terminie obecnie dzisiaj powinnam dostać, zawsze mam regularnie, nic nawet lekkiego plamienia a takie miewam, testy - czy to od euthyroxu może czy coś innego??? Jestem po poronieniach i chcę jakby szybko zareagować aż się nie spodziewam ciąży bo jajowód mam niedrożny po stronie owulacji
-
Hej dziewczyny Chciałabym prosić was o interpretacje moich wyników badań, były robione w 15 dniu cyklu... Wiem, że LH i FSH robi się na początku, ale miałam okazję zbadać na darmo więc nie zaszkodzi pomyślałam...
http://ifotos.pl/zobacz/201603191_swsxeqw.jpg
W tym samym dniu byłam u pani ginekolog i przypuszczała, że owulacja mogła już nastąpić... Czy po tych wynikach mogłabym wywnioskować, że ona była ? Oczywiście o progesteronie mówię Z góry dziękuje :**
13 c.s. szczęśliwy !!
Synuś czekamy na Ciebie
-
Dziewczyny poradzcie. Staramy się z mężem o dziecko. Moje tsh wynosi 3,76. Mój gin stwierdził, że jest za wysokie do zajścia w ciążę. Kazał zrobić jeszcze ft3 i ft4 oraz przeciwciała. Ale właśnie nie wiem czy odrazu robić te przeciwciała bo będę robić badania prywatnie, jeszcze przed wizytą u endokrynologa i trochę szkoda mi kasy na coś co może wcale nie być potrzebne. Można któraś z was dokładnie orientuje się jakie badania robi się po koleji. Może któreś robi się dopiero jeśli poprzednie są złe.Amh 0,9 - marzec 2016
1 IUI 19.08.2016
2 IUI 1.03.2017
AMH 0,69 - kwiecień 2017
3 IUI 15.05.2017
24.08.2017 laparoskopia diagnostyczna -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDokładnie, ja zrobiłam w ciąży zlecone przez gina TSH i ft4, wyszło TSH 3,38 i dostałam Euthyrox 50. Niestety, poroniłam (nie wiem, czemu, ale nie z powodu tarczycy) i poszłam do endokrynologa, pierwszy raz ale już zrobiłam na własną rękę TSH, ft4, ft3 i właśnie przeciwciała anty- TPO i aty-TP.
I nie żałuję, bo chociaż wykluczyliśmy Hashimoto i lekarz wiedział, jak ustawić dawkę leku. -
Dziewczyny a u mnie wrecz odwrotnie. Staramy sie o dziecko. Nie wiem czy sie martwic ale biore eythyrox 50 i moj wynik spadl w tym momencie do 0.6. Czy to nie za malo? Ginekolog mowi ze ok ale ja juz mam watpliwosci.PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
3 lata starań
4x IUI nieudane
I IVF - beta <1
II IVF -
Obecnie 26 tydz ciąży -
Ja od dzisiaj biorę oficjalnie Euthyrox 25. Z jednej strony się cieszę, bo wreszcie będę miała tą tarczycę pod kontrolą, ale z drugiej strony naczytałam się w necie jakie to ZŁOOO niepotrzebnie na niektórych blogach (tłuste życie na przykład) i teraz mam mieszane uczucia. Ale nie ma co popadać w paranoję. W tym momencie najważniejsze są nasze starania, a wysoka tarczyca na pewno w nich nie pomagała...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 14:44
-
nick nieaktualnyAlnilam, ostatnio zrobiło się bardzo modne przechodzenie na dietę bezglutenową, bezlaktozową, a najlepiej na paleo. Na fb jest grupa dot. Hashimoto i tam pod każdym postem ktoś napisze natychmiast przejdź na dietę, a będziesz mogła odstawić Euthyrox. Albo regularnie opisywane są cudowne metody leczenia Hashimoto jodem, co wg mojej wiedzy jest kompletną bzdurą. Więc wszystkie informacje trzeba jednak przefiltrować. Widziałam "tłuste życie"...gdzie paleo jest recepta na wszystko.
Ja biorę Euthyrox, temat diety omówiłam z lekarzem i czuję się dobrze, zdecydowanie lepiej niż przed zastosowaniem leków. -
nick nieaktualnyAlnilam, dieta na pewno wspomoże pracę tarczycy, ale podejdź do niej z głową. Warto ograniczyć gluten, znaleźć zamienniki do najczęściej stosowanych produktów w kuchni, ale też bez popadania w paranoję. Jeśli nie cierpisz na celiakę, to śladowe ilości glutenu (występujące np. na linii produkcyjnej danego produktu - ryżu, kaszy jaglanej) nie pogorszą twojego stanu. Tak jak w chorobie cukrzycy dobre jest ograniczenie produktów powodujących wzrost cukru, tak przy tarczycy warto ograniczyć spore ilości spożywanego glutenu.
Na pewno wyeliminuj produkty, po których źle się czujesz, boli cię brzuch, "jeździ" ci po jelitach, dokuczają ci gazy. Organizm w ten sposób informuje, że nie chce danego produktu. Ja tak mam po śmietanie i brokułach.
Alnilam jak sporą masz niedoczynność? ja miałam przed lekiem 5,21. Mija miesiąc od brania i jestem ciekawa na jakim jest poziomie
Pazyfae wrote:Nie wiem czy sie martwic ale biore eythyrox 50 i moj wynik spadl w tym momencie do 0.6.
Długo brałaś? i z jakiego wyniku schodziłaś?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 13:26
-
Buko, Magda - no, właśnie się niepotrzebnie naczytałam tych rewelacji od tłustego życia i szczerze mówiąc, wydaje mi się nieodpowiedzialne przekonywanie wszystkich do rzucenia leków, które w niektórych przypadkach mogą ratować życie. Z drugiej strony dieta na pewno jest ważna, my z mężem w tym miesiącu staramy się ograniczyć cukier, białą mąkę i mleko, po którym czuję się nie najlepiej i skupić się na warzywach, sokach owocowych wyciskanych w domu, kaszach, rybach i białym mięsie. Trochę pogrzeszyliśmy ostatnio ale mam nadzieję, że tarczyca mi podziękuje za te wysiłki.
Magda, mam aktualnie 3,8, czyli niby w normie, ale lekarz powiedział, że to "tarczyca dobra dla 80-letniej babci". Nie mam póki co podejrzenia hashimoto na podstawie przeciwciał etc, ale muszę jeszcze donieść za miesiąć USG tarczycy, aby się upewnić. Poza tym mój brat ma podejrzenie hashimoto, więc kto wie, czy i ja nie będę miała.
Od około roku ciągle mam lęki i obniżony nastrój, głównie dotyczące mojego zdrowia, bo dość dużo chorowałam (migdałki, błędnik, nerwoból kręgosłupa), ale takie przesadzone, że mały objaw potrafi od razu wyprowadzić mnie z równowagi i prowokować czarne mysli, ciągłe poczucie zagrożenia. Może to wynika z tego, że bardzo chciałabym zajść w ciążę i czuję, jakbym musiała walczyć z własnym ciałem? Wypadały mi też włosy garściami, teraz trochę mniej, ale niewiele. Lekarz powiedział, że obniżony nastrój i wypadanie włosów mogą pochodzić właśnie od tarczycy. Mam nadzieję, że Euthyrox pomoże.
Ciekawa jestem, jak Ty się czujesz po tym miesiącu brania? Miałaś jakieś skutki uboczne, zmieniła Ci się waga ciała?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 14:58
-
nick nieaktualnyAlnilam wrote:Ciekawa jestem, jak Ty się czujesz po tym miesiącu brania? Miałaś jakieś skutki uboczne, zmieniła Ci się waga ciała?
Problemy z tarczycą wykryłam niedawno, badałam hormony szukając przyczyny problemów z zajściem w ciążę.
Jedynie co zauważyłam, to bardzo poprawił mi się stan paznokci oraz włosów
Paznokcie są twarde, a włosów o wiele mniej wypada.
Oprócz euthyroxu, biorę wit B complex, wit d3, selen.
Ponowne badania zrobię w połowie kwietnia, więc się dowiem o ile tsh spadło
-
Dziewczyny,
Dzis odebralam wyniki tsh 2,87, rosnie bo w marcu 2015 bylo 2.26, sierien 2,60 a teraz tak. Lekarz nadal upiera sie ze ok, bylam na konsultacji z innym endo i mowi ze za wysoki. Chyba za wysoko co? Ft3 6.23, ft4 1,17, anty tpo 8,73, anty tg 36,49, hashimoto wykluczone.Starania od wrzesnia 2014, szczesliwy cykl 06.2016
1 cykl IUI - negatywny
Euthyrox 25
Teratoozospermia pokonana z 1.77 na 15.40%
-
Lanta wrote:Dziewczyny,
Dzis odebralam wyniki tsh 2,87, rosnie bo w marcu 2015 bylo 2.26, sierien 2,60 a teraz tak. Lekarz nadal upiera sie ze ok, bylam na konsultacji z innym endo i mowi ze za wysoki. Chyba za wysoko co? Ft3 6.23, ft4 1,17, anty tpo 8,73, anty tg 36,49, hashimoto wykluczone.
No wiesz, ja często czytałam i słyszałam że dla staraczek to najlepsze jest pomiędzy 1 - 1,5, więc patrząc na to masz za wysoko. Ale i z takim TSH jak masz kobiety zachodzą w ciążę Przejdź się do innego endo na konsultacje. Włączy lek o będzie dobrze.
Kiedyś tu do Was dziewczyny pisałam sama spanikowana, bo miałam TSH 5,3 i prolaktyne 49, a teraz spadło mi do 1,6 i prl 28Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 21:26
Lanta lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
Cześć Dziewczyny Dołączam do wątku. Niestety też mam problemy z tsh i prolaktyną. Brałam przez 50 dni euthyrox a i tak tsh wzrosło z 3,05 do 4,37 Endokrynolog podejrzewa autoimmunoligiczną chorobę tarczycy, ale muszę zrobić dodatkowe badania, by to potwierdzić. Szkoda, bo w sumie już teraz mogłabym się starać o maluszka
Caro lubi tę wiadomość
-
Mamuśka2017 wrote:Cześć Dziewczyny Dołączam do wątku. Niestety też mam problemy z tsh i prolaktyną. Brałam przez 50 dni euthyrox a i tak tsh wzrosło z 3,05 do 4,37 Endokrynolog podejrzewa autoimmunoligiczną chorobę tarczycy, ale muszę zrobić dodatkowe badania, by to potwierdzić. Szkoda, bo w sumie już teraz mogłabym się starać o maluszka
No najlepiej jak zrobisz sobie badanie ft3, ft4 i anty, i wszystko będzie jasne Oj z tą tarczycą to jakaś istna cywilizacyjna plaga..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 22:08
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)