TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
ann1109 witaj . widze ze borykamy sie z podobnym problemem, choc ja na razie jestem na poczatku drogi pare dni temu endokrynolog potwierdzil ze mam niedoczynnosc i hashimoto. Tez mialam taki wynik tsh tyle ze anty tgo mam ponad 500. tez sie juz dosc dlugo staramy i teraz juz pojawila sie mala nadzieja ze w koncu moze sie udac !!START 2014 ;(
-
wera 12 ja mam anty TPO w normie, ale anty TG mam prawie 700, jednak endokrynolog wykluczył Hashimoto. Wystąpiło u mnie zapalenie tarczycy w skutek czego się pomniejszyła, oprócz pomniejszenia na USG nic nie widać, tarczyca ma ładny kształt bez jakichkolwiek guzków. I endokrynolog i ginekolog potwierdzili, że przeciwciała nie mają dużego wpływu na zajście w ciąże, bądź jej donoszenie. Największym problemem jest utrzymać TSH na odpowiednim poziomie oraz nie dopuścić, aby FT4 spadło za nisko. Życzę Nam wszystkim, aby w końcu się udało:)
-
nick nieaktualnyHej Dziewczyny trafiłam tutaj przez znajomą z fb ponieważ mam dość chyba poważny problem o tuż staramy się z mężem o dziecko i do czego zmierzam mam za wysokie TSH z tego co mi znajoma powiedziała a moja gin twierdzi że jest w porządku lekarz rodzinny też Moje Wyniki TSH -3,9 FT3 -3,40 FT4-1,34 i jak uważacie ?Proszę Was o pomoc bo już wariuje wiem ze powinnam jeszcze zrobić badanie ANTY TPO i ANTY TG i oczywiśćie na własną rękę bo lekarze nie chcą dać skierowania
Proszę o pomoc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKinga, na pierwszy rzut oka TSH wysokie. Niby norma, ale wszędzie czytam, że starające się powinny mieć TSH do 2, im bliżej 1 tym lepiej.
Mi w 2 miesiącu ciąży wyszło 3,38 i już mi ginekolog dał Euthyrox 50. Poroniłam i zrobiłam badania znów,łącznie z przeciwciałami. One wyszły ok, ft3 i ft4 też dobre. TSH spadło do 2,30 ale i tak endokrynolog kazał brać Euthyrox 37,5 (tabletka 75 dzielona na pół).
Tak więc z doświadczenia swego i dziewczyn na forum napiszę, że TSH 3,9 to jest trochę za wysoko.
ps. ja też wszystkie badania + ginekolog + endokrynolog robię prywatnie. -
nick nieaktualnyDziewczyny, odebrałam wyniki i wystarczyło mi 6 tygodni od zmiany Euthyroxu z dawki 50/75 (co drugi dzień) na Euthyrox 88, żeby TSH spadło z 4,2 do 1,51 a wcześniej 7 miesięcy podnoszenia dawki nic nie zmieniało. Więc mam nadzieję, że w końcu endo trafił z dawką dla mnie. ft3 i ft4 mam teraz już też odpowiednia: 98,5% oraz 123,5%, więc jest całkiem nieźle, bo było 61,5% i 129,5%.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Buko wrote:Mi endo mowila ze musi byc minimum 30 minut, bo przy np 25 minutach nie zdazy sie wchlonac. Ja w tygodniu jem śniadanie po ok. 1, 5 godziny, a w weekend roznie. Ale zazwyczaj biore tabletke jak sie pierwszy raz obudze i pozniej spie dalej.
-
nick nieaktualnyElaria i tak zrobię jutro jadę do do pobrania krwi i potem prywatnie ustalić wizytę z Endo i zobaczymy co mi powie
Poza tym lekarz onkolog dał mi tylko pół roku bo mam wycięto to dziadostwo Endometriozę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 18:47
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKas50, tak wiem, że mam za wysokie ft4, natomiast w stosunku do poprzednich badań, które robiłam w lutym, to ft4 spadło trochę, a ft3 wzrosło. Już wtedy pytałam endo czy coś z tym zrobić i powiedziała, że przy wyższej dawce się unormuje. Za miesiąc zrobię kolejne badania przed wizytą u endo i sprawdzę w którą stronę to zmierza.
-
Elaria wrote:Kurczę, mi się udaje odczekać ok 40 min. Lekarz mówił o min 30. To już chyba będę ustawiać budzik na środek nocy
Witaj, tak właśnie czytam, bo miałam podobny problem, udawało mi się odczekać góra 40 minut że śniadaniem po wzięciu tabletki. Endo mi poleciła brać tabletkę na noc, jednak nie wcześniej niż 3 godziny po ostatnim posiłku. -
nick nieaktualny